Ухвала
від 14.09.2020 по справі 920/725/13
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"14" вересня 2020 р. Справа№ 920/725/13

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Доманської М.Л.

суддів: Тищенко О.В.

Остапенка О.М.

перевіривши матеріали апеляційної скарги ОСОБА_1 на ухвалуГосподарського суду Сумської області від 01.07.2020 у справі№920/725/13 (суддя Яковенко В.В.) за заявоюголови ліквідаційної комісії ПАТ "Сумиоблагротехсервіс" Іваненко Н.О. доПублічного акціонерного товариства "Сумиоблагротехсервіс" пробанкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Сумської області від 01.07.2020 звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута - затверджено. Ліквідовано банкрута - Публічне акціонерне товариство "Сумиоблагротехсервіс" як юридичну особу. Провадження у справі закрито. Вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений Кодексом строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

ОСОБА_1 звернувся з апеляційною скаргою на ухвалу Господарського суду Сумської області від 01.07.2020, в якій просить скасувати її та передати справу до незалежного суду. Також, скаржник просить звільнити його від сплати судового збору, у зв`язку з тим, що його позовні вимоги стосуються стягнення заборгованості по заробітній платі.

При цьому, колегія суддів наголошує скаржнику на тому, що указом Президента України від 29.12.2017 №454/2017 Про ліквідацію апеляційних господарських судів та утворення апеляційних господарських судів в апеляційних округах , відповідно до підпункту 6 пункту 161 розділу XV Перехідні положення Конституції України, частини третьої статті 19, частини третьої статті 26, пункту 40 розділу ХІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про судоустрій і статус суддів постановлено, зокрема, ліквідувати Харківський апеляційний господарський суд та утворити Східний апеляційний господарський суд в апеляційному окрузі, що включає Донецьку, Луганську, Полтавську та Харківську області, з місцезнаходженням у місті Харкові. Відповідно до п. 5 ч. 2 указу Президента України від 29.12.2017 №454/2017 Про ліквідацію апеляційних господарських судів та утворення апеляційних господарських судів в апеляційних округах , створено Північний апеляційний господарський суд в апеляційному окрузі, що включає Київську, Сумську, Черкаську, Чернігівську області та місто Київ, з місцезнаходженням у місті Києві.

Таким чином, відповідно до п. 17.5 Розділу XI Перехідних положень ГПК України, Східний апеляційний господарський суд листом від 21.08.2020 б/н апеляційну скаргу на ухвалу Господарського суду Сумської області від 01.07.2020 у справі №920/725/13 надіслав за належністю до Господарського суду Сумської області.

Господарський суд Сумської області листом від 07.09.2020 №01-31/5309/20 надіслав до Північного апеляційного господарського суду матеріали апеляційної скарги разом з матеріалами справи №920/725/13.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 09.09.2020, зазначену апеляційну скаргу передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючий суддя - Доманська М.Л., судді: Остапенко О.М., Тищенко О.В.

Розглянувши матеріали апеляційної скарги, Північний апеляційний господарський суд встановив наступне.

Як свідчать матеріали апеляційної скарги, 21.08.2020 скаржник звернувся з апеляційною скаргою на ухвалу господарського суду Сумської області від 01.07.2020.

Відповідно до ч.1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її проголошення). Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду, або у розгляді справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

За ч. 2 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 261 цього Кодексу ( ч. 3 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ч. 3 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга залишається без руху у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 256 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними.

Як вбачається з тексту апеляційної скарги, скаржник просить продовжити йому термін оскарження ухвали від 01.07.2020, оскільки повний текст він отримав 11.08.2020.

При цьому скаржником не додано доказів на підтвердження своїх доводів щодо наявності підстав визнання поважними причини пропуску строку на апеляційне оскарження ухвали Господарського суду Сумської області від 01.07.2020, у тому числі документально не підтверджено дату отримання оскаржуваної ухвали.

Отже, подана заявником апеляційна скарга не відповідає вимогами ст.258 ГПК України, яка встановлює вимоги до форми і змісту апеляційної скарги.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.258 ГПК України до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору.

Правові засади справляння судового збору, платники, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України Про судовий збір .

Пунктами 1, 15 статті 5 Закону України Про судовий збір передбачено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі; фізичні особи (крім суб`єктів підприємницької діяльності) - кредитори, які звертаються з грошовими вимогами до боржника щодо виплати заборгованості із заробітної плати, зобов`язань внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров`ю громадян, виплати авторської винагороди та аліментів, - після оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом.

Як вбачається з вимог апеляційної скарги, апелянт оскаржує ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та закриття провадження у справі про банкрутство, яка не прийнята за наслідком перегляду кредиторських вимог до боржника щодо виплати заборгованості із заробітної плати та предметом якої не було питання стягнення заробітної плати на користь ОСОБА_1 .

Враховуючи наведені обставини, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання апелянта про звільнення його від сплати судового збору в даному випадку не ґрунтується на нормах чинного законодавства, у зв`язку з чим не підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 258 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору.

Згідно зі ст.3 Закону України Про судовий збір , судовий збір справляється, зокрема, за подання до суду апеляційних та касаційних скарг на судові рішення.

Відповідно до п.9 ст.4 Закону України "Про судовий збір" за подання апеляційної скарги на ухвалу суду сплачується 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з Законом України Про державний бюджет України на 2020 рік , розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб складає 2102,00 грн.

Отже, при зверненні до суду з цією апеляційною скаргою судовий збір мав бути сплачений в розмірі 2102,00 грн.

Перевіривши матеріали апеляційної скарги, колегія суддів встановила, що доказів сплати судового збору за її подання до апеляційної скарги у визначеній сумі, не додано.

Згідно з ч.2 ст.260 ГПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених ст.258 цього Кодексу, застосовуються положення ст.174 цього Кодексу.

Відповідно до приписів ч.1 ст.174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч.2 ст.174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху, на підставі ст.ст.174, 260 ГПК України, з метою надання стороні можливості виправити вищенаведені недоліки шляхом подання в строк, визначений цією ухвалою, а саме, обґрунтоване клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження з доказами, що підтверджують доводи скаржника щодо підстав поновлення цього строку, та докази сплати судового збору.

Колегія суддів зауважує заявникові на тому, що відповідно до приписів ч.4 ст.174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене, керуючись ст.174, ст.258, ч.2 ст.260 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. В задоволенні клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору - відмовити.

2. Апеляційну ОСОБА_1 на ухвалу Господарського суду Сумської області від 01.07.2020 по справі №920/725/13 залишити без руху.

3. Протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали скаржник має право усунути недоліки, а саме, подати до Північного апеляційного обґрунтоване клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження з доказами на підтвердження його доводів щодо підстав поновлення цього строку та докази сплати судового збору у встановленому розмірі (2 102, 00 грн).

4. Роз`яснити скаржнику, що в разі невиконання зазначеної ухвали суду в строк, визначений п.3 її резолютивної частини, апеляційна скарга вважається неподаною та повертається скаржнику.

5.Ухвала апеляційного господарського суду набирає законної сили з моменту її прийняття.

Головуючий суддя М.Л. Доманська

Судді О.В. Тищенко

О.М. Остапенко

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення14.09.2020
Оприлюднено15.09.2020
Номер документу91526527
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/725/13

Ухвала від 09.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 14.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 01.07.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 01.07.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 11.06.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 13.05.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 06.04.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 24.01.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 26.12.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні