Рішення
від 03.07.2020 по справі 598/420/19
ЗБАРАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 598/420/19

провадження № 2/598/50/2020

РІШЕННЯ

іменем України

"03" липня 2020 р. Збаразький районний суд Тернопільської області в складі: головуючого судді Левків А.І.

при секретарі Довбуш М.Ю.

розглянувши в порядку загального позовного провадження справу за позовом Громадської спілки Всеукраїнська асоціація імпортерів та виробників стоматологічної продукції до ОСОБА_1 про визнання незаконним розпорядження президента №1-К від 20 грудня 2016 року та визнання неукладеним контракту з виконавчим директором громадської спілки від 20 грудня 2016 року, третя особа на стороні відповідача, що не заявляє самостійних вимог ОСОБА_2 ,-

в с т а н о в и в :

До суду звернулась Громадська спілка Всеукраїнська асоціація імпортерів та виробників стоматологічної продукції з позовом до ОСОБА_1 про визнання незаконним розпорядження президента №1-К від 20 грудня 2016 року та визнання неукладеним контракту з виконавчим директором громадської спілки від 20 грудня 2016 року.

Зокрема, позивач просить:

- визнати дії президента Громадської спілки Всеукраїнська асоціація імпортерів та виробників стоматологічної продукції ОСОБА_1 , що полягають у прийнятті на посаду виконавчого директора та підписання від імені Громадської спілки контракту 20 грудня 2016 року із ОСОБА_2 незаконним та таким, що не відповідають чинній редакції Статуту спілки;

- визнати розпорядження президента Громадської спілки Всеукраїнська асоціація імпортерів та виробників стоматологічної продукції ОСОБА_1 №1-К від 20 грудня 2016 року незаконним та таким, що не відповідає чинній редакції статуту Громадської спілки Всеукраїнська асоціація імпортерів та виробників стоматологічної продукції ;

- визнати контракт з виконавчим директором укладений 20 грудня 2016 року між Громадською спілкою Всеукраїнська асоціація імпортерів та виробників стоматологічної продукції та ОСОБА_2 неукладеним.

Свої вимоги позивач мотивує тим, що відповідно до Статуту Громадської спілки Всеукраїнська асоціація імпортерів та виробників стоматологічної продукції її президентом обрано ОСОБА_1.. Розпорядженням № 1-К від 20 грудня 2016 року ОСОБА_1 призначено на посаду виконавчого директора ОСОБА_2 та надалі укладено контракт. Позивач вважає, що вказане розпорядження прийняте відповідачем із перевищенням повноважень та порушенням процедури прийняття виконавчого директора на посаду виходячи з наступного. Відповідно до пункту 5.25 Статуту ГС ВАІВСП виконавчий директор спілки призначається на посаду рішенням Ради спілки на відкритій конкурсній основі. Умови та порядок проведення конкурсу затверджуються Радою спілки. Однак всупереч чіткому порядку призначення на посаду, виконавчий директор ОСОБА_2 прийнятий на посаду без проведення відповідного конкурсу та без рішення Ради спілки. Відповідно до п.5.20 Статуту Президент не має повноважень призначати на посаду виконавчого директора, який призначається виключно Радою спілки. Також в розпорядженні вказано, що воно прийняте відповідно до рішення Координаційної Ради Громадської спілки від 20 грудня 2020 року, однак у громадській спілці не існує такого органу, як Координаційна Рада. Отже Розпорядження президента не відповідає положенням Статуту та прийняте з перевищенням його повноважень.

Ухвалою від 04 грудня 2019 року по даній справі відкрито загальне позовне провадження і призначено підготовче судове засідання.

11 червня 2020 року дану справу призначено до розгляду.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, однак від нього на адресу суду надійшла заява про розгляд справи без його участі, позов підтримує.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, однак від нього до суду надійшла заява про розгляд справи без його участі та просить суд надати оцінку законності його Розпорядження на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Третя особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився по невідомим суду причинам, хоча про день, час та місце розгляду справи йому було повідомлено належним чином, через опублікування оголошення не веб-сайті суду. У своїх запереченнях на позов він просить суд всебічно та об`єктивно розглянути справу. Письмово пояснює, що 30 червня 2016 року він проходив інтерв`ю в якому брали участь ОСОБА_1 та член Ради спілки ОСОБА_1 в результаті зустрічі було домовлено, що ОСОБА_2 погоджується виконувати обов`язки виконавчого директора, а представники позивача - виплачувати йому заробітну плату в розмірі 15000 грн. з урахуванням усіх податків, надати йому робоче місце обладнане комп`ютерною та офісною технікою, засобами комунікації в офісі ТОВ Дентал Депо Тернопіль за адресою вул.Глибочицька, 40у другий поверх. Він до роботи приступив 04 липня 2016 року. 15 вересня 2016 року у м.Києві відбулось засідання Ради і було вирішено укласти контракт з виконавчим директором, бо попередні спроби провести конкурс не зібрали жодних претендентів. З проектом трудового контракту члени Ради були попередньо ознайомлені.

Дослідивши матеріали справи суд приходить до переконання, що позовні вимоги слід задовольнити, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що розпорядженням президента ГС ВАІВСП ОСОБА_1. прийнято ОСОБА_2 на посаду виконавчого директора Громадськї спіли Всеукраїнська асоціація імпортерів та виробників стоматологічної продукції та укладено з ним контракт (а.с.6).

Відповідно до п.5.25 Статуту ГС ВАІВСП виконавчий директор Спілки призначається на посаду рішенням Ради Спілки. Виконавчий директор призначається на відкритій конкурсній основі. Умови та порядок проведення конкурсу затверджуються Радою Спілки (а.с.7-16).

Згідно ст. 87 ЦК України для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження.

Юридична особа приватного права може створюватися та діяти на підставі модельного статуту, затвердженого Кабінетом Міністрів України, що після його прийняття учасниками стає установчим документом.

Засновники (учасники) юридичної особи, утвореної на підставі модельного статуту, можуть у встановленому законом порядку затвердити статут, який є установчим документом, та провадити діяльність на його підставі.

Установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст.88 ЦПК України у статуті товариства вказуються найменування юридичної особи, органи управління товариством, їх компетенція, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до товариства та виходу з нього, якщо додаткові вимоги щодо змісту статуту не встановлені цим Кодексом або іншим законом.

Таким чином, виконавчого директора ГС ВАІВСП ОСОБА_2 прийнято на посаду з порушенням процедури затвердженої Статутом, оскільки розпорядження президента не відповідає його положенням і президент не мав на це повноважень, а тому і укладений з ОСОБА_2 контракт по своїй природі є неукладений.

Будь-яких спростувань встановлений обставин судом не здобуто, а тому позов підлягає до задоволення.

Крім того, відповідно до ст.141 ЦПК України, суд вважає за доцільне стягнути з відповідача в користь позивача 5763 грн. судового збору.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 89, 141, 263-265, 273 ЦПК України, суддя,-

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визнати дії президента Громадської спілки Всеукраїнська асоціація імпортерів та виробників стоматологічної продукції ОСОБА_1, що полягають у прийнятті на посаду виконавчого директора та підписання від імені Громадської спілки контракту 20 грудня 2016 року із ОСОБА_2 незаконним та таким, що не відповідають чинній редакції Статуту спілки.

Визнати розпорядження президента Громадської спілки Всеукраїнська асоціація імпортерів та виробників стоматологічної продукції ОСОБА_1 №1-К від 20 грудня 2016 року незаконним та таким, що не відповідає чинній редакції статуту Громадської спілки Всеукраїнська асоціація імпортерів та виробників стоматологічної продукції ;

Визнати контракт з виконавчим директором укладений 20 грудня 2016 року між Громадською спілкою Всеукраїнська асоціація імпортерів та виробників стоматологічної продукції та ОСОБА_2 неукладеним.

Стягнути з ОСОБА_1 в користь Громадської спілки Всеукраїнська асоціація імпортерів та виробників стоматологічної продукції (адреса: м.Київ вул.Хмельницька, 10 приміщення 191, код ЄДРПОУ 40197593) 5763 (п`ять тисяч сімсот шістдесят три) гривні сплаченого судового збору.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Тернопільського апеляційного суду Тернопільської області через Збаразький районний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня його складення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя А. І. Левків

Дата ухвалення рішення03.07.2020
Оприлюднено07.07.2020
Номер документу90220171
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —598/420/19

Постанова від 29.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 17.12.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Постанова від 20.10.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Шевчук Г. М.

Ухвала від 19.10.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Шевчук Г. М.

Ухвала від 25.09.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Шевчук Г. М.

Ухвала від 04.09.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Шевчук Г. М.

Ухвала від 20.08.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Шевчук Г. М.

Ухвала від 07.08.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Шевчук Г. М.

Рішення від 03.07.2020

Цивільне

Збаразький районний суд Тернопільської області

Левків А. І.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Збаразький районний суд Тернопільської області

Левків А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні