Ухвала
від 07.07.2020 по справі 414/35/20
КРЕМІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 414/35/20

Провадження № 2-о/414/132/2020

07 липня 2020 р.

Кремінський районний суд Луганської області у складі:

головуючого судді Акулова Є.М.,

за участі секретаря судового засідання Дегтяренко Т.В ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Кремінна цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Макеївська сільська рада Кремінського району Луганської області, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Із заяви та доданих до неї документів вбачається, що заявник, з метою отримання спадщини після смерті його бабусі, яка залишила на його ім`я заповіт, просить встановити факт постійного проживання ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 зі спадкодавцем ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , на час відкриття спадщини . Спадковим майном є земельна ділянка. Нотаріусом заявникові відмовлено в видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

01.04.2020 року АСДС заяву було розподілено для розгляду судді Акулову Є.М

Ухвалою суду від 12 травня 2020 року заяву залишено без розгляду з мотивів наявності спору про право.

16.06.2020 року Апеляційною інстанцією зазначену ухвалу скасовано з мотивів порушення судом процесуального права та спрямовано справу для продовження розгляду.

Справу було призначено для продовження розгляду на 10.00 годину 07 липня 2020 року.

Сторони у судове засідання не з`явилися, надали заяви про розгляд справи за їх відсутності.

Таким чином, під час розгляду зазначеної справи суддею Акуловим Є.М, в скасованій апеляційною інстанцією ухвалі, висловлено правову позицію та особисте бачення подальшого вирішення цієї справи.

А відповідно до п. 5 ч. 1 статті 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Оскільки суддею Акуловим Є.М, в скасованій апеляційною інстанцією ухвалі, висловлено правову позицію та особисте бачення подальшого вирішення цієї справи,

вважаю за необхідне заявити самовідвід від розгляду вказаної цивільної справи, задля уникнення всякого роду сумнівів в неупередженості або об`єктивності судді.

Відповідно до ст..15 Кодексу суддівської етики неупереджений розгляд справ є основним обов`язком судді. Згідно положень Кодексу суддівської етики,суддя повинен взяти самовідвід від участі в будь-якому процесі, коли для нього неможливе винесення неупередженого рішення у справі або коли сторонньому спостерігачеві може видатись, що суддя не здатен винести неупереджене рішення.

Обґрунтований самовідвід свідчить про сумлінне виконання суддею своїх обов`язків. Обґрунтування самовідводу не може піддаватися сумніву.

Згідно п.12 висновку № 1 (2201) Консультативної ради європейських судів для Комітету Європи Про стандарти незалежності судових органів і незмінність суддів -незалежність судової влади означає повну неупередженість із боку суддів.

Так при винесенні судових рішень у відношенні сторін в судовому розгляді судді повинні бути безсторонніми,тобто вільними від любих зв`язків, упередженості,які впливають або можуть сприйматися як такі, що можуть впливати на здатність судді приймати незалежне рішення. Значення цього принципу виходить далеко за конкретні інтереси визначеної сторони в якому-небудь спорі. Судова влада повинна користуватись довірою не тільки з боку сторін в конкретному розгляді, але й з боку суспільства в цілому. І суддя повинен бути не тільки реально вільним від будь-якого невідповідного зв`язку, упередженості або впливу, але він повинен бути вільним від цього і в очах розумного спостерігача. В іншому випадку довіра до незалежності судової влади буде підірвана.

Норма про самовідвід гарантує неупередженість та об`єктивність здійснення правосуддя.

Вважаю, що обставини викладені мною в обґрунтування самовідводу, у разі подальшого розгляду справи, можуть викликати сумнів у неупередженості мене як судді як у стороннього спостерігача так і в учасників процесу.

Керуючись п.5 ч. 1 ст. 36, ч9 ст. 40, ч1ст41 ЦПК України суд, -

У Х В А Л И В :

Заявити самовідвід у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Макеївська сільська рада Кремінського району Луганської області, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Справу передати для визначення іншого судді у порядку, встановленому статтею 33 ЦПК України.

Ухвала суду остаточна та оскарженню не підлягає.

Суддя Є.М. Акулов

СудКремінський районний суд Луганської області
Дата ухвалення рішення07.07.2020
Оприлюднено08.07.2020
Номер документу90247499
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —414/35/20

Рішення від 22.07.2020

Цивільне

Кремінський районний суд Луганської області

Безкровний І. Г.

Рішення від 22.07.2020

Цивільне

Кремінський районний суд Луганської області

Безкровний І. Г.

Ухвала від 13.07.2020

Цивільне

Кремінський районний суд Луганської області

Безкровний І. Г.

Ухвала від 07.07.2020

Цивільне

Кремінський районний суд Луганської області

Акулов Є. М.

Постанова від 16.06.2020

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Авалян Н. М.

Постанова від 16.06.2020

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Авалян Н. М.

Ухвала від 04.06.2020

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Авалян Н. М.

Ухвала від 01.06.2020

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Авалян Н. М.

Ухвала від 12.05.2020

Цивільне

Кремінський районний суд Луганської області

Акулов Є. М.

Ухвала від 03.04.2020

Цивільне

Кремінський районний суд Луганської області

Акулов Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні