Ухвала
від 08.07.2020 по справі 580/2973/19
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Черкаси

08 липня 2020 року Справа № 580/2973/19

Черкаський окружний адміністративний суд, у складі:

головуючого судді - Білоноженко М.А.,

за участю:

секретаря судового засідання - Хіврич В.В.

представника заявника - Мотрічука Р.Б. (представник відповідно до Наказу ДСНС України у Черкаській області від 10.02.2020р. №35)

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області про відстрочення виконання рішення суду у справі №580/2973/19 за позовом Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області до Тіньківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Чигиринської районної ради Черкаської області про застосування заходів реагування,

ВСТАНОВИВ:

19.06.2020р. до Черкаського окружного адміністративного суду надійшла заява Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області від 19.06.2020 б/н про відстрочення рішення суду у справі №580/2973/19.

В обґрунтування заяви зазначено, що спосіб виконання судового рішення у справі №580/2973/19 передбачає заборону експлуатації та відключення електропостачання Тіньківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Чигиринської районної ради Черкаської області в наслідок чого відповідач не матиме можливості здійснити заходи по усуненню порушень, які передбачають, зокрема внутрішні роботи із застосуванням електричних приладів.

Крім того, зазначено, що у літній період, та у період карантину, спричиненого спалахом гострої короновірусної інфекції (COVID-19), у загальноосвітній школі мінімізуються присутність учнів та персоналу, що значно зменшує ризики спричинення загрози житло та здоров`ю людей, в зв`язку із чим на підставі статті 378 КАС України, просив суд відстрочити виконання судового рішення у строки визначені частиною 5 статті 378 КАС України.

Ухвалою від 26.06.2020р. призначено заяву до розгляду у судовому засіданні на 01.07.2020р.

01.07.2020р. ухвалою суду відкладено розгляд заяви до 02.07.2020р. Ухвалою суду від 02.07.2020р. відкладено розгляд заяви до 08.07.2020р.

03.07.2020р. заявником подано до суду додаткові пояснення до заяви, в якому зокрема зазначено, що Чигиринським районним ВДВС відкрито виконавче провадження №61892690, у зв`язку із чим рішення суду у справі № 580/2973/19 виконується у примусовому порядку. При цьому зазначено, що спосіб виконання судового рішення передбачає заборону експлуатації та відключення електропостачання. У такому випадку відповідач не матиме можливості здійснити заходи по усуненню порушень, які передбачають, зокрема, внутрішні роботи із застосуванням електричних приладів. Заявником звернуто увагу, що основною метою позову Управління ДСНС України у Черкаській області являється встановлення умов для безпеки людей, відсутності неприпустимого ризику виникнення і розвитку пожежі. Усунення відповідачем порушень створить передумови для запобігання виникнення надзвичайних подій, та забезпечить безпеку у відповідному закладі, а відстрочення виконання судового рішення являється єдиним законодавчо визначеним механізмом, що створює передумови для усунення порушень, а як наслідок встановлення повного комплексу заходів безпеки. Заявник зазначив, що закладом дошкільної освіти виявлено прагнення до усунення порушень, в зв`язку із чим просить відстрочити виконання судового рішення.

Також 06.07.2020р. до суду надійшли додаткові пояснення від Тіньківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Чигиринської районної ради Черкаської області, в яких, серед іншого, зазначено, що застосування заходів реагування встановлених рішенням суду повністю унеможливить виконання робіт з усунення зазначених в рішенні порушень. Також зазначено, що комплекс дій по усунення недоліків техногенної та пожежної безпеки, що можливо усунути власними засобами відповідачем здійснюються, однак комплекс дій щодо щодо усунення порушень, які потребують додаткового фінансування із місцевого бюджету, у зв`язку із запровадження на території України карантину (COVID-19), буде здійснено пізніше запланованого терміну до 01.10.2020р. На підставі зазначеного, відповідач також просив задовольнити заяву та відстрочити рішення суду.

Заявник у судових засіданнях подану заяву підтримав у повному обсязі та просив її задовольнити.

Представник Тіньківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Чигиринської районної ради Черкаської області належним чином повідомлений про дату час та місце розгляду заяви, у судове засідання не прибув, надіславши при цьому заяву про розгляд поданої заяви без участі представника відповідача.

Відповідно до ч. 2 ст. 378 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

З урахуванням зазначеного, суд доходить висновку про можливість розгляду поданої заяви за даної явки учасників процесу.

За результатами розгляду заяву про відстрочення рішення суду у справі №580/2973/19, суд зазначає наступне.

Суд встановив, що рішенням Черкаського окружного адміністративного суду від 29.11.2019р. у справі №580/2973/19, що набрало законної сили 28.02.2020р., застосовано заходи реагування до Тіньківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Чигиринської районної ради Черкаської області у вигляді повної заборони експлуатації об`єкту, використання будівлі та приміщень за цільовим призначенням, шляхом знеструмлення електроживлення, закриття всіх входів (із накладенням печаток) до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

З метою примусового виконання рішення Черкаським окружним адміністративним судом 31.03.2020р. Позивачу, на підставі його заяви, направлено виконавчий лист.

Частиною 1 ст.378 КАС України передбачено, що за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

При вирішенні питання щодо відстрочення виконання рішення суду у справі №580/2973/19, суд зазначає наступне.

Як вже встановлено судом, Чигиринським районним ВДВС відкрито виконавче провадження №61892690, у зв`язку із чим рішення суду у справі №580/2973/19 виконується у примусовому порядку.

При цьому, способом виконання даного рішення є повна заборона експлуатації об`єкту, використання будівлі та приміщень за цільовим призначенням, шляхом знеструмлення електроживлення, закриття всіх входів (із накладенням печаток) до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

Суд зазначає, що п. 3 Положення про УДСНС у Черкаській області, встановлено, що основними його завданнями є реалізація державної політики у сфері цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, запобігання їх виникненню, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, рятувальної справи, гасіння пожеж, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб.

Таким чином, метою звернення позивача із позовом у справі №580/2973/19 є забезпечення техногенної та пожежної безпеки у навчальному закладі. При цьому усунення відповідачем порушень встановлених у Акті перевірки створить передумови для запобігання виникнення надзвичайних подій, та забезпечить безпеку у відповідному закладі.

Суд зазначає, що заборона експлуатації об`єкту та використання будівлі шляхом знеструмлення електроживлення, закриття всіх входів (із накладенням печаток) до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки фактично унеможливлює власне усунення закладом освіти встановлених у Акті перевірки порушень та призводить до неможливості виконання рішення суду.

Відповідно до ч.ч.3,4 ст. 378 КАС України, підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує:

1) ступінь вини відповідача у виникненні спору;

2) щодо фізичної особи - тяжке захворювання самої особи або членів її сім`ї, її матеріальне становище;

3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Таким чином, при вирішенні питання про відстрочення виконання судового рішення суд також враховує ступінь вини відповідача у виникненні спору.

Судом встановлено, що одним із порушень, що стали підставою для звернення позивача із заявленими заходами реагування було невиконання навчальним закладом вимог п. 1.2 розділу V НАПБ А.01.001-2014 - не обладнано приміщення установкою автоматичної пожежної сигналізації та системою управління евакуювання людей. Разом з тим, суд враховує, що вказане порушення не може бути усунуто власними засобами навчального закладу і потребує бюджетного фінансування розпорядником коштів, у зв`язку з чим потребувало часу для отримання грошової суми від розпорядника коштів (докази необхідності отримання коштів знаходяться у матеріалах справи.)

Також суд враховує пояснення представника заявника в судовому засіданні від 08.07.2020р., відповідно до яких, у літній період та у період введеного в Україні карантину у загальноосвітній школі мінімізовано присутність учнів та персоналу учбового закладу, що значно зменшує ризики спричинення загрози життю та здоров`ю людей.

З урахуванням зазначеного, беручи до уваги наявність зазначених вище обставин, що ускладнюють виконання рішення суду, а також ту обставину, що у літній період та у період введеного в Україні карантину у загальноосвітній школі мінімізовано присутність учнів та персоналу учбового закладу, що в свою значно зменшує ризики спричинення загрози життю та здоров`ю людей, суд доходить висновку про можливість відстрочення виконання рішення суду.

При цьому, відповідно до ч.5 ст. 378 КАС України, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення рішення, ухвали, постанови.

Суд, з урахуванням висновків про наявність підстав для відстрочення рішення суду, враховуючи критерії розумності, обгрунтованості та достатності, доходить висновку про відстрочення рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 29.11.2019р. у справі №580/2973/19, на строк до 31.08.2020р.

Керуючись ст.ст.2-16, 241-246, 255, 295, 378 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області про відстрочення виконання рішення суду у справі №580/2973/19 - задовольнити.

Відстрочити виконання рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 29.11.2019р. у справі №580/2973/19, на строк до 31.08.2020р.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набрала законної сили відповідно статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України і може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково за правилами, встановленими статтями 293, 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України через суд першої інстанції до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з урахуванням підпункту 15.5 пункту 15 частини 1 Розділу VII Перехідних положень та частини 3 Розділу VI Прикінцевих положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя М.А. Білоноженко

Повний текст ухвали буде складено 0 9.07.2020р.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.07.2020
Оприлюднено13.07.2020
Номер документу90297884
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —580/2973/19

Ухвала від 08.07.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

М.А. Білоноженко

Ухвала від 26.06.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

М.А. Білоноженко

Ухвала від 15.06.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.М. Бабич

Ухвала від 09.06.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.М. Бабич

Постанова від 28.02.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Шурко Олег Іванович

Ухвала від 22.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Шурко Олег Іванович

Ухвала від 21.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Шурко Олег Іванович

Рішення від 29.11.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О. Кульчицький

Ухвала від 30.09.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О. Кульчицький

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні