Ухвала
від 07.07.2020 по справі 632/1158/19
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 липня 2020 року

м. Харків

справа № 632/1158/19-ц

провадження 22ц/818/3174/20

Харківський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - Бурлака І.В., (суддя-доповідач),

суддів - Хорошевського О.М., Яцини В.Б.,

за участю секретаря - Колосовської А.Р.,

учасники справи:

позивач - Приватне сільськогосподарське підприємство Добробут ,

відповідач - ОСОБА_1 ,

особа, яка подає апеляційну скаргу - заступник прокурора області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області

розглядаючи у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу заступника прокурора області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області на заочне рішення Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 11 листопада 2019 року в складі судді Библіва С.В.

в с т а н о в и в:

У липні 2019 року Приватне сільськогосподарське підприємство Добробут звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про визнання дійсним договору купівлі-продажу та визнання права власності на нежитлові будівлі.

Заочним рішенням Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 11 листопада 2019 року позовні вимоги Приватного сільськогосподарського підприємства Добробут - задоволено, визнано дійсним договір купівлі-продажу № 1 нежитлових будівель, укладений 10 вересня 2012 року між Приватним сільськогосподарським підприємством Добробут в особі директора Грущенко О.М. та ОСОБА_1 ; визнано за Приватним сільськогосподарським підприємством Добробут в особі директора Грущенко О.М. право власності на нежитлові будівлі, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Не погоджуючись з заочним рішенням суду заступник прокурора області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області подав апеляційну скаргу, в якій просив заочне рішення скасувати і ухвалити нове судове рішення про відмову в задоволенні позову; вирішити питання щодо судових витрат.

Разом з апеляційною скаргою заступник прокурора області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області подав клопотання про залучення до участі у справі третіх осіб на стороні відповідача.

Клопотання мотивовано тим, що до участі у справі не залучено Головне управління Держгеокадастру у Харківській області як власника та розпорядника земель, на яких розташовані споруди.

Зазначив, що судом першої інстанції не наведено будь-яких матеріально-правових норм на підтвердження висновку про визнання за позивачем права власності на спірне нерухоме майно; не встановлено за допомогою належних засобів доказування, чи прийняті вони в експлуатацію у встановленому законом порядку. При цьому не залучено до участі у справі Державну архітектурно-будівельну інспекцію України, її структурний підрозділ - Департамент архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області.

Просив залучити до участі у справі Головне управління Держгеокадастру у Харківській області, Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

В судове засідання учасники справи не з`явилися. Матеріали справи містять відомості про належне повідомлення учасників справи. Заяв про відкладення розгляду справи від учасників справи до суду апеляційної інстанції не надходило.

Частиною 2 статті 372 ЦПК України передбачено, що неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Виходячи з вимог закону, обставин справи, судова колегія вважає за можливе розглянути це клопотання за відсутністю учасників справи.

Судова колегія, обговоривши доводи клопотання, вважає, що клопотання заступника прокурора області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області про залучення третіх осіб необхідно залишити без задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до частини 1 статті 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до частини 3 статті 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно частини 4 статті 53 ЦПК України у заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Пунктом 1 частини 1 статті 365 ЦПК України передбачено, що у разі встановлення, що рішення суду першої інстанції може вплинути на права та обов`язки особи, яка не брала участі у справі, залучає таку особу до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи обставини справи, зміст позовних вимог, слід дійти висновку щодо того, що судове рішення у справі не впливає на права та інтереси Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області та не породжує у них будь-яких обов`язків.

Виходячи з викладеного, судова колегія вважає, що підстав для залучення до участі у справі в якості третіх осіб на стороні відповідача Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області не вбачається, у зв`язку з чим клопотання задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 53, 365, 367, 368, 381-384, 389 ЦПК України

у х в а л и в:

Клопотання заступника прокурора області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області про залучення третіх осіб - залишити без задоволення.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили негайно після її проголошення, є остаточною, касаційному оскарженню не підлягає.

Головуючий І.В. Бурлака

Судді О.М. Хорошевський

В.Б. Яцина

Повний текст ухвали складено 10 липня 2020 року.

СудХарківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення07.07.2020
Оприлюднено15.07.2020
Номер документу90355164
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —632/1158/19

Постанова від 07.07.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 07.07.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Постанова від 07.07.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 07.07.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 13.05.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 13.05.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 21.04.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Рішення від 11.11.2019

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 09.10.2019

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 19.09.2019

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні