Ухвала
від 16.07.2020 по справі 404/4089/20
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/4089/20

Номер провадження 2/404/1083/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 липня 2020 року Суддя Кіровського районного суду м. Кіровограда Іванова Н.Ю., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Клінічна дитяча міська поліклініка Міської ради міста Кропивницького про поновлення на посаді та стягнення середньомісячної заробітної плати, -

В С Т А Н О В И В:

У липні 2020 року позивач, ОСОБА_1 звернулась до суду з позовною заявою до Комунального некомерційного підприємства Клінічна дитяча міська поліклініка Міської ради міста Кропивницького про поновлення на посаді та стягнення середньомісячної заробітної плати, просила: визнати незаконним та скасувати наказ Комунального некомерційного підприємства Клінічна дитяча міська поліклініка Міської ради міста Кропивницького № 689 від 15 червня 2020 року про звільнення ОСОБА_1 ; поновити ОСОБА_1 на посаді молодшої медичної сестри (санітарки-прибиральниці) отоларингологічного відділення Комунального некомерційного підприємства Клінічна дитяча міська поліклініка Міської ради міста Кропивницького з 30 березня 2020 року; стягнути з Комунального некомерційного підприємства Клінічна дитяча міська поліклініка Міської ради міста Кропивницького (код ЄДРПОУ 03073778, місцезнаходження: 25006, Кіровоградська область, місто Кропивницький, вулиця Шевченка, будинок 36) на користь ОСОБА_1 середній заробіток за весь період затримки по день фактичного розрахунку, що на сьогодні складає 12 300 грн.; стягнути з Комунального некомерційного підприємства Клінічна дитяча міська поліклініка Міської ради міста Кропивницького судові витрати.

Однак, вивчивши подану заяву та додані до неї матеріали доходжу до висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки має недоліки, що перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити: найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В позовній заяві позивач посилається на те, що звільнена від сплати судового збору на підставі пункту 1 частини першої статті 5 Закону України Про судовий збір .

Проте пільга щодо сплати судового збору, передбачена пунктом 1 частини першої статті 5 Закону України Про судовий збір , згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях.

За змістом приписів статей 94, 116, 117 Кодексу законів про працю України та статей 1, 2 Закону України Про оплату праці середній заробіток за час вимушеного прогулу за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця, спрямованим на захист прав працівників від незаконного звільнення з роботи, і не входить до структури заробітної плати.

Такий правовий висновок міститься у постанові Великої Палати Верховного Суду від 30 січня 2019 року по справі № 910/4518/16 (провадження № 12-301гс18).

Пільг щодо стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу Закон України Про судовий збір не визначає.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір , ставка судового становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України Про судовий збір , судовий збір справляється: за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

За пунктом 3 частини третьої статті 175 ЦПК України позовна заява повинна містити: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

За статтею 176 ЦПК України ціна позову визначається: у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, чи оспорюваною сумою за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку; у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; у позовах про стягнення аліментів - сукупністю всіх виплат, але не більше ніж за шість місяців; у позовах про строкові платежі і видачі - сукупністю всіх платежів або видач, але не більше ніж за три роки; у позовах про безстрокові або довічні платежі і видачі - сукупністю платежів або видач за три роки; у позовах про зменшення або збільшення платежів або видач - сумою, на яку зменшуються або збільшуються платежі чи видачі, але не більше ніж за один рік; у позовах про припинення платежів або видач - сукупністю платежів або видач, що залишилися, але не більше ніж за один рік; у позовах про розірвання договору найму (оренди) або договору найму (оренди) житла - сукупністю платежів за користування майном або житлом протягом строку, що залишається до кінця дії договору, але не більше ніж за три роки; у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості; у позовах, що складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою всіх вимог.

Таким чином, наявність вартісного, грошового вираження матеріально-правової вимоги позивача свідчить про її майновий характер, який має відображатися у ціні заявленого позову.

Отже, позивачу при зверненні до суду з вимогами до відповідача про стягнення середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу необхідно визначити ціну позову та сплатити 1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, на рахунок UA928999980313161206000011003; Код банку отримувача (МФО) 899998; отримувач коштів: УК у м. Кроп-цький/Фортечн.р-н/22030101; Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38037409, Код класифікації доходів бюджету: 22030101, призначення платежу (судовий збір, за позовом


(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Кіровський районний суд міста Кіровограда, надавши суду оригінал квитанції.

Згідно ч. 1 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи.

Вказана норма процесуального закону кореспондується з приписами ч. 5 ст. 95 ЦПК України відповідно до якої, учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Слід зазначити, що відповідно до вимог п. 5.27 ДСТУ 4163-2003 Вимоги до оформлювання документів , який затверджений Наказом Держспоживстандарту України від 7 квітня 2003 р. № 55, засвідчення копій документів здійснюється шляхом проставляння відмітки зі слів Згідно з оригіналом , назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Всупереч вищенаведеним вимогам процесуального закону, позивач додає копії документів, які не засвідчені у відповідності до вимог п. 5.27 ДСТУ 4163-2003 (відсутня дата засвідчення копії).

Окрім цього, позивач вказує про те, що її було звільнено з роботи на підставі наказу № 689 від 15 червня 2020 року, однак копію вказаного наказу суду не надає, не зазначено причин, з яких такі докази не подані суду разом із позовною заявою.

З позовної заяви вбачається, що позивач просить стягнути з відповідача середній заробіток за весь період затримки по день фактичного розрахунку, що складає 12 300 грн. Однак, довідки про середньомісячну та середньоденну заробітну плату позивача суду не надано та не зазначено причин, з яких такі докази не подані суду разом із позовною заявою.

Жодних даних та розрахунків середнього заробітку із зазначенням робочих днів вимушеного прогулу позов не містить.

Позивачем не викладено обставин та не зазначено доказів щодо строків звернення до суду. Згідно положень п.4 Постанови Пленуму ВСУ Про практику розгляду судами трудових спорів № 9 від 06.11.1992 року, встановлені ст.233 КЗпП строки звернення до суду застосовуються незалежно від заяви сторін та у кожному випадку суду зобов`язаний перевірити причини пропуску цих строків. Тому позивачу слід викласти обставини та зазначити докази щодо строків звернення до суду з заявленими вимогами. У разі пропуску строку оскарження, викласти обставини та надати докази поважності пропуску строку звернення до суду.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Враховуючи викладене вище, вимоги діючого законодавства, суддя дійшов висновку, що позовна заява повинна бути залишена без руху із наданням строку на усунення недоліків протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали судді.

Керуючись ст.ст. 175-177, 185 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Клінічна дитяча міська поліклініка Міської ради міста Кропивницького про поновлення на посаді та стягнення середньомісячної заробітної плати - залишити без руху, з підстав, викладених у мотивувальній частині ухвали.

Надати позивачу строк для усунення недоліків, який не може перевищувати 10- ти (десяти) днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Позивачу запропонувати надати до суду у встановлений строк належним чином складений позов в новій редакції з додержанням вимог, викладених у статтях 175 і 177 Цивільного процесуального кодексу України, а саме:

вказати ціну позову;

надати докази на підтвердження обставин вказаних у позові;

засвідчити належним чином додані до позовної заяви документи та зазначити місцезнаходження оригіналів документів;

виходячи із ціни позову сплатити судовий збір на р/р UA928999980313161206000011003; Код банку отримувача (МФО) 899998; отримувач коштів: УК у м. Кроп-цький/Фортечн.р-н/22030101; Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38037409, Код класифікації доходів бюджету: 22030101, призначення платежу (судовий збір, за позовом


(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Кіровський районний суд міста Кіровограда, надавши суду оригінал квитанції.

В разі виконання вимог у встановлений судом термін, заява буде вважатись поданою в день первісного її подання до суду.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвала може бути оскаржена щодо визначення розміру судових витрат шляхом подання апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення цієї ухвали.

Повний текст ухвали суду складено 16.07.2020 року.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда Н. Ю. Іванова

СудКіровський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення16.07.2020
Оприлюднено17.07.2020
Номер документу90425505
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —404/4089/20

Рішення від 22.03.2021

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Рішення від 22.03.2021

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 17.09.2020

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні