Рішення
від 15.07.2020 по справі 288/1917/19
ПОПІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 288/1917/19

Провадження № 2/288/111/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 липня 2020 року смт. Попільня

Попільнянський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Рудник М. І.,

з участю секретаря судових засідань - Франчук Ю.О.,

позивача за первісним позовом - ОСОБА_1 ,

представника позивача за первісним позовом - ОСОБА_2 ,

відповідача за первісним позовом - ОСОБА_3 ,

представника відповідача за первісним позовом - ОСОБА_4 ,

представника третьої особи: Органу опіки та піклування Красногірської сільської ради Попільнянського району Житомирської області - Гашук Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Попільня Житомирської області цивільну справу за первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , треті особи, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Кам`янської сільської ради Попільнянського району Житомирської області, Служба у справах дітей Попільнянської районної державної адміністрації Житомирської області про визначення місця проживання дітей та зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Орган опіки та піклування при Кам`янській сільській раді Попільнянського району Житомирської області, Орган опіки та піклування Красногірської сільської ради Попільнянського району Житомирської області, Служба у справах дітей Попільнянської районної державної адміністрації Житомирської області про визначення місця проживання дітей з батьком,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернулась до суду з позовною заявою до ОСОБА_3 (далі - відповідач), треті особи, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Кам`янської сільської ради Попільнянського району Житомирської області, Служба у справах дітей при Попільнянській районній державній адміністрації Житомирської області про визначення місця проживання дітей, в якій вказує, що вона є матір`ю малолітніх дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Батьком дітей являється ОСОБА_3 , який проживає в селі Красногірка, Попільнянського району, Житомирської області, разом з цивільною дружиною, де разом з ним проживають і діти позивача.

22 жовтня 2019 року рішенням Попільнянського районного суду Житомирської області між позивачем та відповідачем було розірвано шлюб.

Діти ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживають разом з батьком, а ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживає разом з матір`ю.

Відповідач чинить позивачу перешкоди у вільному спілкуванні з дітьми ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , забороняє дітям спілкуватись з позивачем та їх найменшою сестрою, не дозволяє дітям проживати разом з позивачем, не зважаючи на те, що місце проживання позивача знаходиться поблизу школи, де навчаються діти, і вона має більше можливості займатися доглядом, вихованням та навчанням дітей.

Відповідач проживає в селі Красногірка, Попільнянського району, Житомирської області і тому діти вимушені щоранку прокидатись дуже рано, щоб встигнути до школи в село Кам`янка, Попільнянського району, Житомирської області, також відповідач не завжди супроводжує дітей і вони самостійно долають шлях від школи до будинку в інше село.

Долання такої відстані є вкрай небезпечним для дітей, а також шкодить їх психо - емоційному розвитку.

Позивач по первісному позові просить визначити місце проживання дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом з нею.

28 січня 2020 року до Попільнянського районного суду Житомирської області надійшов зустрічний позов ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Орган опіки та піклування при Кам`янській сільській раді Попільнянського району Житомирської області, Орган опіки та піклування Красногірської сільської ради Попільнянського району Житомирської області, Служба у справах дітей Попільнянської районної державної адміністрації Житомирської області про визначення місця проживання дітей з батьком.

Ухвалою Попільнянського районного суду Житомирської області від 03 лютого 2020 року зустрічну позовну заяву прийнято до спільного розгляду з первісним позовом та об`єднано в одне провадження з первісним позовом.

Позивач за зустрічною позовною заявою ОСОБА_3 вказує, що від шлюбу з ОСОБА_1 вони мають трьох дітей: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

22 жовтня 2019 року шлюб між сторонами розірвано.

Ще до розірвання шлюбу сторони припинили своє спільне проживання та з червня 2017 року стали проживати окремо.

З часу окремого проживання діти: ОСОБА_6 та ОСОБА_5 залишились проживати з батьком, а ОСОБА_7 з матір`ю.

З серпня 2019 року позивач по зустрічному позову почав проживати однією сім`єю з ОСОБА_10 в її будинку в АДРЕСА_1 .

В даному житловому будинку дітям створені належні умови проживання, в будинку охайно, тепло. Діти проживають в окремій кімнаті, яка забезпечена всім необхідним, а саме: окремими меблями для одягу, книжок та власних речей, є робоче місце для виконання домашніх завдань. В господарстві мають підсобне господарство: кози, птицю, кролів для здорового та повноцінного харчування, тощо.

Діти навчаються в Кам`янській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів Попільнянської районної державної адміністрації Житомирської області. Батько піклується про їх навчання, відвідує батьківські збори, свята, які проходять за участю дітей.

Позивач за зустрічною позовною заявою має постійне місце роботи в ТОВ Фоліяпак з постійним заробітком.

Після того, як колишня дружина ОСОБА_1 дізналась, що він проживає з іншою жінкою, вона подала позов про визначення місця проживання дітей з нею, однак вона не може створити належних умов проживання дітей, так як проживає в найманій квартирі з незначною площею, яка має одну житлову кімнату площею 19,03 кв.м.

Позивач по зустрічному позову ОСОБА_3 вказує, що він постійно піклується про дітей, бере участь у духовному та фізичному розвитку, у нього є наявне упоряджене жиле приміщення, створені умови належного виховання та розвитку дитини. Діти протягом останніх двох з половиною років проживаю з батьком, за бажанням дітей він не заперечує щодо спілкування з матір`ю.

Позивач по зустрічному позову ОСОБА_3 просить визначити місце проживання неповнолітніх дітей ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з батьком за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач по первісному позову/відповідач по зустрічному позову - ОСОБА_1 та її представник в судовому засіданні первісний позов підтримали, просили задовольнити його в повному обсязі, проти задоволення зустрічного позову заперечували. Позивач по первісному позові надала відзив на зустрічну позовну заяву в якому вказує, що житловий будинок в якому проживає відповідач ОСОБА_11 з дітьми належить ОСОБА_10 , а не ОСОБА_3 . Відповідач взагалі приписаний в селі Кам`янка, Попільнянського району, Житомирської області. Як вбачається з Акту обстеження матеріально- побутових умов проживання ОСОБА_10 , а ні будинок, а ні матеріально - побутові умови, не належать ОСОБА_3 та ним не створені. Майно, яке знаходиться у будинку та господарських будівлях належить ОСОБА_10 , яка є чужою особою для дітей. Дітей до школи також возить ОСОБА_10 , а не їх батько. Таким чином, вказаний акт не містить жодної інформації, яка підтверджувала б, що саме батько створив для дітей належні умови для їх проживання, навчання та розвитку, та те що саме батько займається безпосередньою опікою своїх дітей. Пред`явивши позов ОСОБА_3 намагається перекласти свій обов`язок по піклуванню за дітьми на сторонню особу. Основною причиною, що стала підставою для розірвання шлюбу між позивачем за первісним позовом та відповідачем було зловживання ним алкоголем. Під час шлюбу вони всі разом проживали у будинку батьків ОСОБА_3 , в зв`язку з тим, що спільне життя стало неможливим, позивач вимушена була залишити будинок в якому проживала з дітьми, а так як проживати їй не було де, то вона не могла забрати дітей з собою. Ввійшовши у її складне становище, сільськогосподарське підприємство на території села Кам`янка, надало їй постійне роботу та житло, де зареєстроване її місце проживання. Щоб облаштувати житло до відповідних належних умов їй потрібний був час, а також кошти, проте вона ніколи не припиняла спілкування з дітьми, купувала їм необхідні речі, відвідувала у школі під час навчального процесу, неодноразово намагалась забрати дітей до себе. ОСОБА_3 всіляко перешкоджав і продовжує на даний час перешкоджати їм у вільному спілкуванні з дітьми, не зважаючи, що вона має більше вільного часу для того щоб займатись розвитком дітей, навчанням та вихованням (а.с. 73-75).

Відповідач по первісному позову/позивач по зустрічному позову- ОСОБА_3 та його представник в судовому засіданні заперечували проти задоволення первісної позовної заяви, вимоги зустрічної позовної заяви підтримали, просили їх задовольнити в повному обсязі.

Представник третьої особи: Органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Кам`янської сільської ради Попільнянського району Житомирської області в судовому засіданні первісний позов підтримав, щодо задоволення зустрічного позову заперечував та висловив свою думку, що краще буде дітям визначити місце проживання з матір`ю ОСОБА_1 . Крім того, він зауважив, що ОСОБА_1 змушена була залишити місце проживання у батьків ОСОБА_3 та пішла проживати в гуртожиток, оскільки в тій сім`ї склались такі життєві обставини. В даний час ОСОБА_1 проживає в селі Кам`янка, працює, веде нормальний спосіб життя.

Представник третьої особи: Органу опіки та піклування Красногірської сільської ради Попільнянського району Житомирської області в судовому засідання проти первісного позову заперечувала, вимоги зустрічного позову підтримала, вказавши, що визначити місце проживання неповнолітніх дітей з батьком ОСОБА_3 в селі Красногірка.

Представник Служби у справах дітей Попільнянської районної державної адміністрації Житомирської області в судовому засіданні підтримала первісний позов, проти задоволення зустрічного позову заперечувала та вказала, що краще визначити місце проживання дітей з матір`ю ОСОБА_1 в селі Кам`янка. Крім того зазначила, що на засіданні комісії по правах дитини при Попільнянській РДА, дитина ОСОБА_8 зазначила, що вона хоче проживати з батьком, але пояснити чому вона не змогла.

Неповнолітня ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в судовому засіданні пояснила, що в даний час вона проживає з батьком ОСОБА_3 в селі Красногірка, з батьком проживати їй подобається, з матір`ю ОСОБА_1 вона спілкується, мама приходила в школу, коли вона навчалась. До батька та матері вона відноситься добре. Вона хотіла б проживати разом з сестричками.

Свідок ОСОБА_12 в судовому засіданні пояснив, що з батьком ОСОБА_3 він перебуває у дружніх відносинах, і йому відомо, що неповнолітні діти раніше проживали у діда з бабою та з батьком в селі Кам`янка, в даний час він не знає де проживають діти.

Свідок ОСОБА_13 в судовому засіданні пояснив, що він є батьком ОСОБА_3 , і два з половиною роки його син з дружиною ОСОБА_14 та дітьми проживали у його будинку. Пізніше невістка ОСОБА_14 покинула чоловіка та дітей та пішла проживати окремо в гуртожиток і не приймала участі у вихованні дітей. Останнім часом з нею в гуртожитку проживає сама менша дочка ОСОБА_15 . Одного разу внучка ОСОБА_9 прийшла з села Красногірка до них в гості, а потім пішла провідати матір та меншу сестру, і залишилась проживати з матір`ю.

Свідок ОСОБА_16 в судовому засіданні пояснила, що вона є матір`ю ОСОБА_3 , і два з половиною роки її син з дітьми проживали у них в будинку, а невістка ОСОБА_14 проживала окремо в гуртожитку. Невістка почала навідувати дітей після того, як син подав позовну заяву про розлучення до суду. ОСОБА_17 ОСОБА_14 навідувала дітей в школі та приносила їм деякі речі. На даний час її син проживає в селі Красногірка з іншою жінкою, разом з ними проживають двоє дочок: ОСОБА_8 та ОСОБА_9 . Одного разу внучка ОСОБА_9 прийшла з села Красногірка до них в гості, а потім пішла провідати матір та сестру в гуртожиток, і там залишилась проживати.

Свідок ОСОБА_18 в судовому засіданні пояснила, що вона є класним керівником ОСОБА_6 , на свято першого дзвоника ОСОБА_9 в школу привела бабуся та батько. ОСОБА_19 ОСОБА_20 також приходила до школи, цікавилась навчанням дочки, приносила дочці деякі речі та ліки. ОСОБА_9 про своїх батьків висловлювалась лише позитивно.

Свідок ОСОБА_21 в судовому засіданні пояснила, що вона є класним керівником ОСОБА_5 з першого класу. В перший клас ОСОБА_8 привів батько. На ремонт класу гроші здавала мати - ОСОБА_14 , також вона передавала дочці ОСОБА_8 речі та ліки. В четвертому класі батько та мати піклувались про дитину окремо. На батька нарікань не було, але на її думку дитині краще проживати з мамою. Приходили в школу і цікавились навчання і батько і мати. Дитина охайна, має все для навчання.

Свідок ОСОБА_22 в судовому засіданні пояснив, що він товаришує з ОСОБА_3 , проживає в селі Красногірка. Декілька разів він заходив в магазин в селі Кам`янка і бачив, що ОСОБА_23 з друзями вживали пиво та відвідувала дискотеку.

Суд, вислухавши сторони та їх представників, неповнолітню ОСОБА_5 , представників третіх осіб, свідків, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши норми чинного законодавства, оцінивши в сукупності докази по справі, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 та ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_7 року зареєстрували шлюб, прізвище дружини після державної реєстрації шлюбу змінилось на ОСОБА_24 , актовий запис № 3, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 , виданого 23 серпня 2019 року Попільнянським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області (а.с. 9).

Рішенням Попільнянського районного суду Житомирської області від 22 жовтня 2019 року шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_25 розірвано, після розірвання шлюбу прізвище дружини змінено на ОСОБА_26 (а.с. 10).

Як вбачається з свідоцтв про народження серії НОМЕР_2 від 09 березня 2010 року, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис за № 2, серії НОМЕР_3 від 29 серпня 2012 року, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис № 8 та серії НОМЕР_4 від 04 вересня 2014 року, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , виданих Кам`янською сільською радою Попільнянського району Житомирської області, їх батьками вказані ОСОБА_3 та ОСОБА_25 (а.с. 11-13).

Відповідно до довідки № 59 від 26 вересня 2019 року та довідки про доходи № 70 від 16 жовтня 2019 року виданих ПСП Кам`янка , ОСОБА_25 дійсно працює в даному підприємстві з 2011 року по даний час оператором машинного доїння корів. Сума її доходу за період з січня 2019 року по грудень 2019 року складає 102 671 гривня 60 копійок (а.с. 14, 16).

Згідно характеристики виданої ПСП Кам`янка 26 вересня 2019 року за № 60, ОСОБА_25 за період роботи в даному підприємстві виявилась здібною та дисциплінованою працівницею, серед працівників підприємства користується повагою (а.с. 15).

Як вбачається з Договору найму житла (квартири) укладеного 10 листопада 2017 року, ПСП Кам`янка в особі директора Наумця В.В. (наймодавець) надає ОСОБА_25 (наймач) і членам її сім`ї: у безстрокове користування житло, що розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , загальною площею 42,38 кв.м, яке складається з двох кімнат, веранди та кухні (а.с. 18).

Відповідно до Акту обстеження житлових умов ОСОБА_25 від 16 жовтня 2019 року, комісія вважає, що в приміщенні в якому проживає ОСОБА_25 є всі умови для проживання її дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с. 17).

Довідкою № 659 від 17 жовтня 2019 року Кам`янської сільської ради Попільнянського району Житомирської області передбачено, що ОСОБА_3 , 1988 року народження, не проживає разом з ОСОБА_25 , 1990 року народження, з червня 2017 року . Діти: ОСОБА_5 , 2010 року народження, ОСОБА_6 , 2012 року народження та ОСОБА_7 , 2014 року народження, проживають разом з батьком по АДРЕСА_3 і знаходяться на його повному утриманні (а.с. 52).

Згідно довідки № 230 від 18 жовтня 2019 року виконавчого комітету Красногірської сільської ради Попільнянського району Житомирської області, ОСОБА_10 дійсно проживає разом з співмешканцем ОСОБА_3 і його дітьми: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в АДРЕСА_1 (а.с. 53).

Як вбачається з довідки № 30 від 23 жовтня 2019 року Кам`янської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Попільнянської РДА Житомирської області, ОСОБА_3 дійсно опікується своїми доньками ОСОБА_9 , яка навчається у 2 класі та ОСОБА_8 , яка навчається в 4 класі. Батько відвідує батьківські збори, цікавиться навчанням дочок (а.с. 54).

Відповідно до характеристик класоводів Кам`янської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Попільнянської РДА Житомирської області, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 є ученицями Кам`янської ЗОШ І-ІІ ступенів, дітьми опікується і цікавиться навчанням їх батько ОСОБА_3 . Він постійно відвідує батьківські збори, свята, які проходять за участю дітей. Діти не пропускають уроків без поважних причин. Дівчата охайно одягнуті, мають все необхідне шкільне приладдя. На даний момент діти проживають з батьком (а.с. 55 - 56).

Згідно Акту обстеження матеріально - побутових умов проживання ОСОБА_10 від 21 січня 2020 року виданого виконавчим комітетом Красногірської сільської ради Попільнянського району Житомирської області 21 січня 2020 року за № 21, при обстеженні умов сім`ї ОСОБА_10 за адресою: АДРЕСА_1 , було встановлено, що сім`я проживає в добрих умовах. В будинку охайно, тепло. Дівчатка мешкають в окремій кімнаті, забезпечені всім необхідним: окремими меблями для одягу, книжок та власних речей. Постільна білизна чиста. Є робоче місце для виконання домашніх завдань. ОСОБА_27 постійно возить дівчат до школи на навчання власним автомобілем. На час перевірки було виявлено, що сім`я забезпечена продуктами харчування, дровами забезпечені до наступного опалювального сезону. Сім`я утримує підсобне господарство, користується земельною ділянкою 0,60 га (а.с. 57).

Даний житловий будинок та земельна ділянка, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , належать ОСОБА_28 на підставі договору купівлі - продажу, згідно Витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності сформованих 10 лютого 2020 року приватним нотаріусом Попільнянського районного нотаріального округу Житомирської області (а.с. 146-147).

Довідкою про доходи від 18 жовтня 2019 року виданою ТОВ Фоліяпак визначено, що ОСОБА_3 справді працює у ТОВ Фоліяпак на посаді машиніста екструдера, загальна сума доходу за період з квітня 2019 року по вересень 2019 року в розмірі 29827 гривень 12 копійок та довідкою про доходи виданою ТОВ ТЕМП-2000 передбачено, що ОСОБА_3 працює в даному товаристві на посаді машиніста екструдера, загальна сума доходу за період з квітня 2019 року по вересень 2019 року в розмірі 1708 гривень 55 копійок, а за період з 23 вересня 2019 року по 31 грудня 2019 року його дохід склав 22 046,78 гривень (а.с. 58, 59, 83).

Як вбачається з довідки № 7 від 05 лютого 2020 року виданої Кам`янською ЗОШ І-ІІ ступенів Попільнянського району Житомирської області, доньки ОСОБА_25 (4 клас) та ОСОБА_9 (2 клас) навчаються у даній школі. Коли ОСОБА_8 навчалась у 1 класі, мама відвідувала виховні заходи, приходила на батьківські збори, брала активну участь у ремонті класної кімнати. А коли сім`я розпалась, на збори частіше приходила бабуся ОСОБА_29 . Мама останнім часом спілкується з доньками в основному поза межами школи. І, так як вона каже, передає шкільні речі та одяг через бабусю. ОСОБА_30 інколи телефонує до класоводів і цікавиться шкільним життям дітей (а.с. 76).

Відповідно до характеристик на ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , виданих класоводами Кам`янської ЗОШ І-ІІ ступенів 05 лютого 2020 року, мати дівчат раніше відвідувала школу частіше, мати купує та передає дітям одяг, канцелярські прилади та солодощі. Інколи приходить на батьківські збори і свята. На даний час тато та бабуся частіше приходять до школи. Діти люблять своїх батьків і позитивно про них висловлюються (а.с. 77-78).

Згідно Характеристики № 2 від 30 січня 2020 року виданої ТОВ ТЕМП -2000 ОСОБА_3 працює в даному товаристві на посаді машиніста екструдера з 23 вересня 2019 року по теперішній час, за період праці в порушенні трудової дисципліни не був помічений, доган і стягнень не має (а.с. 84).

Як вбачається з довідки - характеристики № 49 від 29 січня 2020 року виданої Кам`янською сільською радою Попільнянського району Житомирської області, ОСОБА_3 зареєстрований в АДРЕСА_3 , але дійсно проживає без реєстрації в АДРЕСА_1 , в житловому будинку, який належить його співмешканці ОСОБА_10 . Разом з ним проживають його діти: ОСОБА_8 та ОСОБА_9 . Із сусідами, односельцями конфліктів не мав. У громадських місцях не перебував в стані алкогольного сп`яніння. Заяв та скарг відносно ОСОБА_3 до сільської ради не надходила (а.с. 85).

Довідкою - характеристикою № 27 від 30 січня 2020 року Красногірської сільської ради Попільнянського району Житомирської області на ОСОБА_3 передбачено, що з 06 серпня 2019 року він проживає в АДРЕСА_1 , без реєстрації, в будинку який належить співмешканці ОСОБА_10 , разом з ним проживають його діти: ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , працює оператором екструдера в місті Києві. Із сусідами та односельцями конфліктів не мав. Характер урівноважений, трудолюбивий, алкоголю не вживає. За період проживання на території Красногірської сільської ради скарг на даного громадянина не надходило (а.с. 86).

Відповідно до Висновку про визначення місця проживання малолітніх дітей ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 № 705/02-20/18 виданого 12 травня 2020 року Попільнянською РДА Житомирської області, орган опіки та піклування райдержадміністрації прийшов до висновку, що на даний час є доречним визначення місця проживання малолітніх дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 з матір`ю, ОСОБА_1 . ОСОБА_1 незважаючи на обставини, які склались, створила умови для проживання дітей, бажає щоб діти виховувались разом, проявила ініціативу щодо спільного проживання з дітьми (а.с. 124-125).

В судовому засідання оглянуто кримінальну справу по обвинуваченню ОСОБА_3 з якої вбачається, що ОСОБА_3 був засуджений вироком Попільнянського районного суду Житомирської області від 02 грудня 2011 року за частиною 3 статті 185 КК України та призначено йому покарання із застосуванням ч. 1 ст. 69 КК України у виді одного року п`яти місяців обмеження волі, також оглянуто адміністративні матеріали відносно ОСОБА_3 про притягнення його 27 березня 2015 року до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130, ч. 7 ст. 121 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у виді семи діб адміністративного арешту. Крім того, оглянуто матеріали адміністративної справи, з якої вбачається, що 16 грудня 2016 року ОСОБА_3 притягнуто до адміністративної відповідальності за домашнє насильство відносно дружини ОСОБА_25 за ч. 1 ст. 173-2 КУпАП та накладено на нього адміністративне стягнення у виді 30 годин громадських робіт

Також оглядалась справа про притягнення ОСОБА_25 24 січня 2017 року до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 184 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у виді попередження.

У відповідності до статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 5 ЦПК України встановлено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Згідно статті 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 13 ЦПК України визначено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно зі статтями 15, 16 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути припинення дії, яка порушує право, відновлення становища, яке існувало до порушення.

Відповідно до частини третьої статті 51 Конституції України сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Згідно із частиною сьомою статті 7 СК України дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України , Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Пунктами 1, 2 статті 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованої Верховною Радою України 27 лютого 1991 року, передбачено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Дитині забезпечується такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом.

Згідно статті 141 СК України , мати і батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини.

Мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом (стаття 153 СК України ).

За змістом статей 150 , 155 СК України , здійснюючи свої права та виконуючи обов`язки, батьки повинні передусім дбати про інтереси дитини, усупереч яким не можуть здійснюватись батьківські права.

Отже, найкращі інтереси дітей повинні мати першочергове значення. При цьому найкращі інтереси дитини можуть залежно від їх характеру та серйозності перевищувати інтереси батьків (правовий висновок Верховного Суду України від 29 листопада 2017 року в справі № 6-1945цс17).

При визначенні місця проживання дитини судами необхідно встановлювати не лише наявність або відсутність виняткових обставин, коли дитина має бути розлучена зі своєю матір`ю, а крізь призму врахування найкращих інтересів дитини встановлювати та надавати належну правову оцінку іншим обставинам справи, які мають значення для правильного вирішення спору.

Отже, при розгляді справ щодо місця проживання дитини суди насамперед мають виходити з інтересів самої дитини (враховуючи, при цьому, сталі соціальні зв`язки, місце навчання, психологічний стан тощо) та балансу між інтересами дитини, правами батьків на виховання дитини й обов`язком батьків діяти в її інтересах.

З наявних у матеріалах справи доказів судом встановлено, що мати дітей має постійне місце проживання, працює, має стабільний дохід, створила всі умови для проживання, виховання та розвитку дітей. При цьому суд не встановив виняткових обставин у розумінні положень статті 161 СК України та принципу 6 Декларації прав дитини, які б свідчили про неможливість проживання дочок разом з матір`ю.

Відтак, враховуючи вік дітей, також те, що мати дітей веде звичний спосіб життя, суд дійшов висновку про наявність підстав для визначення місця проживання дітей з матір`ю та відсутність правових підстав, передбачених вказаними нормами матеріального права, для розлучення дітей зі своєю матір`ю.

Відповідно до частини 1 статті 160 Сімейного Кодексу України, місце проживання дитини, яка не досягла десяти років визначається за згодою батьків.

У відповідності до частини 1 статті 161 Сімейного Кодексу України, якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають значення. Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.

Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітніх дітей беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дітей до кожного з них, вік дітей, стан їх здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до частини 1 статті 29 ЦК України , місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Згідно до частини 4 статті 29 ЦК України , місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров`я, в якому вона проживає.

Місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків або одного з них, з ким вона проживає. Місце проживання дитини цього віку визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. При цьому не має значення, чи знаходяться батьки у шлюбі між собою, чи проживають вони спільно. Крім того, питання про визначення місця проживання дитини має вирішуватися не тільки з урахуванням інтересів кожного з батьків, а перш за все з урахуванням прав та законних інтересів дитини - її права на належне батьківське виховання, яке повною мірою може бути забезпечене тільки обома батьками; права на безперешкодне спілкування з кожним з батьків, здійснення обома батьками якого є запорукою нормального психічного розвитку дитини.

За правилами статті 9 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

Крім того, в зазначеній статті вказано, що як найкращі інтереси дитини мають відігравати визначальну роль при вирішенні питань щодо місця її проживання з одним із батьків.

Із системного тлумачення ч. 1 ст. 3, ст. 9 Конвенції про права дитини, ч. ч. 2 і 3 ст. 11 Закону України Про охорону дитинства , ст. 161 СК України випливає, що при вирішенні спору про визначення місця проживання дитини, суди мають враховувати передусім інтереси дитини. Встановлений сімейним законодавством принцип повної рівності обох батьків у питаннях виховання дітей може бути обмежений судом в інтересах дитини.

Статтею 8 Закону України Про охорону дитинства передбачено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Згідно зі статями 18, 27 Конвенції про права дитини, держави-учасниці докладають всіх можливих зусиль до того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування. Держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини.

Стаття 8 Конвенції про права дитини, не надає батькам права вживати заходів, які можуть зашкодити здоров`ю чи розвитку дитини (рішення ЄСПЛ у справі Йогансен проти Норвегії від 07 серпня 1996 року, § 78).

У принципі 6 Декларації прав дитини проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальності своїх батьків і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості; малолітня дитина не повинна, крім тих випадків, коли є виняткові обставини, бути розлучена зі своєю матір`ю.

Вказана правова позиція відповідає правовому висновку, викладеному у постанові Верховного суду України від 14.12.2016 року у справі № 6-2445цс16.

ОСОБА_1 має постійне місце проживання та роботи, має стабільний дохід, нею створені всі належні умови для проживання дітей. Вона проживає поряд зі школою, в яку ходять діти в селі Кам`янка.

При цьому судом не встановлено обставин, які можуть перешкоджати проживанню дітей з матір`ю ОСОБА_1 .

Таким чином, суд, розуміючи, що спір стосується вкрай чутливої сфери правовідносин, керуючись положеннями Конвенції про права дитини (в якій реалізовано принцип домінанту інтересів дитини над усіма іншими), ратифікованої Постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року, з урахуванням встановлених обставин справи, зокрема, ставлення матері та батька до своїх батьківських обов`язків, інтересів дітей, уваги і турботи батьків, розвитку дітей в спокійному та стійкому середовищі, в атмосфері любові, емоційної стабільності та матеріальної забезпеченості, висновку органу опіки та піклування, приходить до висновку про те, що первісний позов ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , треті особи, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Кам`янської сільської ради Попільнянського району Житомирської області, Служба у справах дітей при Попільнянській районній державній адміністрації Житомирської області про визначення місця проживання дітей підлягає задоволенню.

Що стосується доводів позивача ОСОБА_3 по зустрічному позову, що в інтересах дітей проживати саме із батьком, оскільки він проживає в житловому будинку з кращими умовами проживання та умовами для розвитку дітей, на думку суду є недостатніми для визначення місця проживання дітей та перевага в матеріально-побутовому стані одного з батьків сама по собі не є вирішальною умовою для передачі їм дітей. Також встановлено, що діти проживають в селі Красногірка, Попільнянського району, Житомирської області, проте ходять до школи в село Кам`янка, Попільнянського району, Житомирської області і в зв`язку з цим щодня долають значну відстань. Крім того, ОСОБА_3 в своїй позовній заяві зазначає, що відповідач проживає у найманому житлі і вона не може створити належні умови проживання дітей, проте в судовому засіданні встановлено, що мати дітей має зареєстроване місце проживання де створені належні умови проживання для дітей, що підтверджується Актом обстеження умов проживання (а.с. 17). ОСОБА_3 зареєструвався 14 липня 2020 року за адресою місця проживання своєї дружини в АДРЕСА_1 , проте даний будинок ні йому ні його дружині не належать, а власником будинку є мати його дружини. Крім того, в судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 притягувався до кримінальної відповідальності та неодноразово до адміністративної відповідальності. Також діти мають гарні відносини з матір`ю і меншою сестрою, сумують за сестрою, яка проживає окремо від них, і тому суд приходить до висновку про доцільність проживання двох дочок ОСОБА_8 та ОСОБА_9 з матір`ю і їх сестрою ОСОБА_15 , в зв`язку з чим відмовляє у задоволенні зустрічного позову.

Отже, суд розглядає справу на підставі доказів наявних у справі і тому приходить до переконання про обґрунтованість позовних вимог ОСОБА_1 та задовольняє їх в повному розмірі, відмовляє у задоволенні зустрічного позову ОСОБА_3 .

Відповідно до статті 141 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Керуючись Декларацією прав дитини; Законом України Про охорону дитинства ; статтями 7, 141, 150, 153, 155, 160-161 СК України; статтями 4, 12, 13, 19, 23, 28, 48, 76, 78, 81, 128, 141, 258, 259, 263-265, 352, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , треті особи, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Кам`янської сільської ради Попільнянського району Житомирської області, Служба у справах дітей при Попільнянській районній державній адміністрації Житомирської області про визначення місця проживання дітей - задовольнити.

Визначити місце проживання дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом з матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , за адресою: АДРЕСА_2 .

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , РНОКПП: НОМЕР_5 , зареєстрований та проживає в АДРЕСА_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , РНОКПП: НОМЕР_6 , зареєстрована та проживає в АДРЕСА_2 , сплачений судовий збір в розмірі 768 гривень 40 копійок.

В задоволенні зустрічного позову ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Орган опіки та піклування при Кам`янській сільській раді Попільнянського району Житомирської області, Орган опіки та піклування Красногірської сільської ради Попільнянського району Житомирської області, Служба у справах дітей Попільнянської районної державної адміністрації Житомирської області про визначення місця проживання дітей з батьком- відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя Попільнянського

районного суду М. І. Рудник

СудПопільнянський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення15.07.2020
Оприлюднено19.07.2020
Номер документу90448776
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —288/1917/19

Ухвала від 26.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 19.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Постанова від 14.12.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Постанова від 14.12.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 20.08.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 19.08.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Рішення від 15.07.2020

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Рішення від 15.07.2020

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні