Ухвала
від 21.07.2020 по справі 914/2408/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

21.07.2020 Справа № 914/2408/19

Суддя Господарського суду Львівської області Коссак С.М.,

розглянувши клопотання Інспекції Міністерства по податках і зборах Республіки Білорусь по Могильовській області

до боржникаТовариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім Електротех , м. Львів

продозвіл на виконання та виконання на території України рішення економічного суду Могильовської області Республіки Білорусь від 29.01.2020 року по справі №160-14/2019 в частині стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім Електротех ( Україна, м. Львів, вул. Наукова, 7Б, код ЄДРПОУ 32948013) в дохід республіканського бюджету 2347,49 білоруських рублів державного мита

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Львівськоїобласті, 16.07.2010 від Інспекції Міністерства по податках і зборах Республіки Білорусь по Могильовській області(Республіка Білорусь, м. Могильов), у відповідності до ст.7,8 Угоди про порядок вирішенняспорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності від 20.03.1992, ратифікованої Постановою Верховної Ради України 19.12.1992, надійшло клопотання (вх.№1634/20) Інспекції Міністерства по податках і зборах Республіки Білорусь по Могильовській областідо боржника Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім Електротех , м. Львівпро дозвіл на виконання та виконання на території України рішення економічного суду Могильовської області Республіки Білорусь від 29.01.2020 року по справі №160-14/2019 в частині стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім Електротех ( Україна, м. Львів, вул. Наукова, 7Б, код ЄДРПОУ 32948013) в дохід республіканського бюджету 2347,49 білоруських рублів державного мита.

Відповідно до ст.3 ГПК України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість якихнадана Верховною Радою України.

Статтею 1 Закону України Про міжнародне приватне право встановлено, що визнання рішення іноземного суду - поширення законної сили рішення іноземного суду на територію України в порядку, встановленому законом. Відповідно до ст.81 Закону України Про міжнародне приватне право в Україні можуть бути визнані та виконані рішення іноземних судів у справах, що виникають з цивільних, трудових, сімейних та господарських правовідносин, вироки іноземних судів у кримінальних провадженнях у частині, що стосується відшкодування шкоди та заподіяних збитків, а також рішення іноземних арбітражів та інших органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних і господарських справ, що набрали законної сили, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті.

Визнання та виконання рішень, визначених у статті 81 цього Закону, здійснюється у порядку, встановленому законом України (ст.82 цього ж Закону).

У статті 1 Угоди про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності від 20 березня 1992 року, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 19 грудня 1992 року (далі - Угода про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності 1992 року) визначено, що ця Угода регулює питання вирішення справ, що випливають з договірних та інших цивільно-правових відносин між господарюючими суб`єктами, з їх відносин з державними та іншими органами, а також виконання рішень за ними.

Згідно статті 8 Угоди про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності 1992 року виконання рішення відбувається за клопотанням заінтересованої Сторони. До клопотаннядодаються: належним чином завіренакопіярішення, про примусове виконання якого порушене клопотання; офіційний документ про те, що рішення набуло чинності, якщо це не випливає з тексту самого рішення; докази про повідомлення іншої Сторони про процес; виконавчий документ.

Питання визнання та виконання рішень іноземних судів, міжнародних комерційних арбітражі в Україні, надання дозволу на примусове виконання рішень третейських судів регулюється Розділом IXЦивільного процесуального кодексу України (ЦПК України). Згідно з ст.464 ЦПК України питання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду розглядається судом за місцем проживання (перебування) або місцезнаходженням боржника. Якщо боржник не має місця проживання (перебування) або місцезнаходження на території України, або його місце проживання (перебування) чи місцезнаходження невідоме, питання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду розглядається судом за місцезнаходженням в Україні майна боржника.

Відповідно до ст.369 ГПК України господарський суд виконує доручення іноземних судів щодо надання правової допомоги - вручення викликів до суду чи інших документів, допит сторін чи свідків, проведення експертизи чи огляду на місці, вчинення інших процесуальних дій, передані їм у порядку, встановленому міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено, - дипломатичними каналами. Частиною 2 цієї статті передбачено, що судове доручення не приймається до виконання, якщо воно не належить до юрисдикції господарського суду.

Враховуючи наведене вище, суд доходить висновку про відмову у відкритті провадження щодо розгляду клопотання (вх.№1634/20 від 16.07.20р.) Інспекції Міністерства з податків і зборів Республіки Білорусь по Могильовській області про дозвіл на виконання та виконання рішення економічного суду Могильовської області Республіки Білорусь від 29.01.20р. у справі № 160-14/2019. Роз`яснити заявнику, що клопотання про дозвіл на виконання та виконання рішення економічного суду Могильовської області Республіки Білорусь слід подавати до суду за місцем проживання (перебування) або місцезнаходженням боржника, а саме - Франківського районного суду м. Львова, оскільки згідно витягу з Ждиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Товариство з обмеженою відповідальністю Торговий будинок ЕЛЕКТРОТЕХ знаходиться за адресою: 79060, м. Львів, Франківський район, вулиця Наукова, будинок 7-Б.

Керуючись ст.3, 175, 234, 369 ГПК України, Законом України Про міжнародне приватне право , суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Відмовити у відкритті провадження щодо розгляду клопотання (вх.№1634/20 від 16.07.20р.) Інспекції Міністерства по податках і зборах Республіки Білорусь по Могильовській області про дозвіл на виконання та виконання рішення економічного суду Могильовської області Республіки Білорусь від 29.01.2020р. у справі № 160-14/2019та повернути його заявнику.

2. Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, визначені статтями 255, 256 ГПК України.

3. Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://court.gov.ua/fair/sud5015 , а також у Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою http://reyestr.court.gov.ua .

Суддя С.М. Коссак

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення21.07.2020
Оприлюднено22.07.2020
Номер документу90489157
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/2408/19

Ухвала від 21.07.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 23.12.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Бортник О.Ю.

Ухвала від 28.11.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Бортник О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні