Ухвала
від 23.07.2020 по справі 910/7852/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

23.07.2020Справа № 910/7852/20

За позовом ОСОБА_1

до Публічного акціонерного товариства "Аграрний фонд"

третя особа-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Кабінет Міністрів України

третя особа-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача ОСОБА_2

про визнання недійсними рішень загальних зборів товариства у формі розпоряджень

суддя Удалова О.Г.

Без виклику представників учасників справи

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду м. Києва надійшла позовна заява ОСОБА_1 (далі - позивач) до Публічного акціонерного товариства "Аграрний фонд" (далі - відповідач) про визнання недійсними рішення загальних зборів акціонерів Публічного акціонерного товариства "Аграрний фонд" від 13.05.2020 у формі розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.05.2020 № 514-р "Про звільнення ОСОБА_1 від виконання обов`язків голови правління публічного акціонерного товариства "Аграрний фонд" та розпорядження Кабінету Міністрів України 13.05.2020 № 515-р "Про призначення Банчука Б.М. виконуючим обов`язки голови правління публічного акціонерного товариства "Аграрний фонд".

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.06.2020 прийнято позовну заяву до розгляду в порядку загального позовного провадження, відкрито провадження у справі, призначено підготовче засідання на 23.07.2020, залучено до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Кабінет Міністрів України та ОСОБА_2 .

У судовому засіданні 23.07.2020 судом встановлено, що відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відповідач змінив своє найменування з Публічного акціонерного товариства "Аграрний фонд" на Акціонерне товариство "Аграрний фонд".

Згідно з частиною 1 статті 108 Цивільного кодексу України перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми.

Стаття 83 Цивільного кодексу України, яка має назву "Організаційно-правові форми юридичних осіб", визначає, що юридичні особи можуть створюватися у формі товариств, установ та в інших формах, встановлених законом. Отже, з точки зору зазначеної норми закону, усі товариства належать до однієї організаційно-правової форми юридичної особи.

Положеннями статті 152 Цивільного кодексу України передбачено, що акціонерне товариство - господарське товариство, статутний капітал якого поділено на визначену кількість часток однакової номінальної вартості, корпоративні права за якими посвідчуються акціями. Найменування акціонерного товариства має містити його найменування і зазначення того, що товариство є акціонерним. Акціонерні товариства за типом поділяються на публічні товариства та приватні товариства. Особливості правового статусу публічних та приватних акціонерних товариств встановлюються законом.

Відповідно до частини 4 статті 3 Закону України "Про акціонерні товариства" повне найменування акціонерного товариства українською мовою повинне містити його організаційно-правову форму (акціонерне товариство). Тип акціонерного товариства не є обов`язковою складовою найменування акціонерного товариства.

З аналізу зазначених положень слідує, що сама лише зміна найменування юридичної особи не означає її реорганізації, зокрема, перетворення, якщо при цьому не змінюється організаційно-правова форма такої особи. Зміна типу акціонерного товариства не є його реорганізацією. Водночас зміна найменування юридичної особи тягне за собою необхідність у державній реєстрації змін до установчих документів в порядку, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань". У разі коли така зміна сталася у процесі вирішення спору господарським судом, про неї обов`язково зазначається в описовій частині рішення (при цьому у мотивувальній частині, за необхідності, також зазначається нове найменування учасника судового процесу - наприклад, у разі задоволення позову до нього) або в ухвалі, якою закінчується розгляд справи.

З огляду на вищевикладене, заміна особи у відносинах, щодо яких виник спір, не відбулася, і є підстави змінити найменування відповідача з Публічного акціонерного товариства Аграрний фонд на Акціонерне товариство Аграрний фонд .

Керуючись статтею 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Змінити найменування відповідача з Публічного акціонерного товариства Аграрний фонд на Акціонерне товариство Аграрний фонд .

2. Відповідно до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повний текст ухвали складено та підписано 23.07.2020 року.

Суддя О.Г. Удалова

Дата ухвалення рішення23.07.2020
Оприлюднено24.07.2020
Номер документу90565084
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними рішень загальних зборів товариства у формі розпоряджень

Судовий реєстр по справі —910/7852/20

Ухвала від 07.07.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Ухвала від 16.06.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Ухвала від 08.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Постанова від 24.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Ухвала від 15.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Ухвала від 04.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Ухвала від 27.01.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Ухвала від 08.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Ухвала від 23.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Рішення від 01.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні