Ухвала
від 27.07.2020 по справі 910/10523/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua 0,2

УХВАЛА

м. Київ

27.07.2020Справа № 910/10523/20

Господарський суд міста Києва у складі судді Кирилюк Т.Ю. , розглянувши

позовну заяву Релігійної організації "Київська патріархія Української православної

церкви Київського патріархату"

до Міністерства культури та інформаційної політики України

державного реєстратора - головного спеціаліста відділу моніторингу діяльності та

реєстрації статутів релігійних організацій Департаменту у справах релігій та

національностей Міністерства культури України Северенчука Богдана

Михайловича

про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Релігійна організація "Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату" звернулась до Господарського суду міста Києва з позовом до Міністерства культури та інформаційної політики України та державного реєстратора - головного спеціаліста відділу моніторингу діяльності та реєстрації статутів релігійних організацій Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Северенчука Богдана Михайловича про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії.

Відповідно до частини першої та другої статті 44 Господарського процесуального кодексу України усі фізичні і юридичні особи здатні мати процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, боржника (процесуальна правоздатність). Фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи здатні особисто здійснювати процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (процесуальна дієздатність).

Частиною четвертою статті 91 Цивільного кодексу України встановлено, що цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Стаття 104 Цивільного кодексу України визначає, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Згідно частини п`ятої статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до статті 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 13.12.2019 проведено державну реєстрацію припинення юридичної особи - Релігійної організації "Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату" (ідентифікаційний код 22894788) із визначенням її правонаступника - Релігійної організації "Київська митрополія Української православної церкви" (ідентифікаційний код 42783113).

Таким чином, позовну заяву подано юридичною особою, яка на момент звернення до суду з позовом є припиненою та не має процесуальної правосуб`єктності.

За змістом пункту 6 частини першої статті 175 Господарського процесуального кодексу України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено суб`єкта господарювання, які звернулися із позовною заявою або до яких пред`явлено позов, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Враховуючи, що позивачем у даній справі є юридична особа - Релігійна організація "Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату" (ідентифікаційний код 22894788), яка припинена, вказане є підставою для відмови у відкритті провадження у справі на підставі пункту 6 частини першої статті 175 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 175, 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва,-

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Релігійній організації "Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату" у відкритті провадження у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строки, передбаченому розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Т.Ю. Кирилюк

Дата ухвалення рішення27.07.2020
Оприлюднено28.07.2020
Номер документу90593838
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —910/10523/20

Ухвала від 12.01.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 21.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 27.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

Ухвала від 27.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні