Ухвала
від 21.09.2020 по справі 910/10523/20
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

"21" вересня 2020 р. Справа№ 910/10523/20

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Пономаренка Є.Ю.

суддів: Дідиченко М.А.

Калатай Н.Ф.

розглянувши апеляційну скаргу Релігійної організації Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату на ухвалу Господарського суду міста Києва від 27.07.2020 у справі №910/10523/20 (суддя Кирилюк Т.Ю.) за позовом Релігійної організації Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату до Міністерства культури та інформаційної політики України та державного реєстратора - головного спеціаліста відділу моніторингу діяльності та реєстрації статутів релігійних організацій Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Северенчука Богдана Михайловича про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ наступне.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.07.2020 у справі №910/10523/20 відмовлено Релігійній організації Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату у відкритті провадження у справі.

Не погодившись з прийнятим рішенням, Релігійна організація Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату звернулась до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати вказану ухвалу суду та повернути справу №910/10523/20 для розгляду по суті до суду першої інстанції.

Розглянувши апеляційну скаргу, додані до неї матеріали, апеляційний суд дійшов висновку, що скарга підлягає поверненню, з огляду на наступне.

Згідно ч. 2 ст. 4 Господарського процесуального кодексу України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Господарські організації - це юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку (ч. 2 ст. 55 ГК України).

З апеляційною скаргою у даній справі звернулася Релігійна організація Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату , за підписом Філарета - Патріарха Київського і всієї Руси - України.

Суспільні відносини у сфері утворення, реєстрації, діяльності та припинення релігійних організацій врегульовано Законом України Про свободу совісті та релігійні організації .

За ст. 7 Законом України Про свободу совісті та релігійні організації релігійні організації в Україні утворюються з метою задоволення релігійних потреб громадян сповідувати і поширювати віру і діють відповідно до своєї ієрархічної та інституційної структури, обирають, призначають і замінюють персонал згідно із своїми статутами. Релігійними організаціями в Україні є релігійні громади, управління і центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства (місії), духовні навчальні заклади, а також об`єднання, що складаються з вищезазначених релігійних організацій. Релігійні об`єднання представляються своїми центрами (управліннями).

Релігійна організація визнається юридичною особою з дня її державної реєстрації (ст. 13 Закону України Про свободу совісті та релігійні організації ).

Частиною четвертою статті 91 Цивільного кодексу України встановлено, що цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Під процесуальною правоздатністю розуміється здатність суб`єкта мати відповідні процесуальні права та нести обов`язки, а дієздатністю є здатність особи своїми діями реалізувати процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки, які були покладені на неї законом або господарським судом.

Згідно частини п`ятої статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Частиною 2 ст. 9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань встановлено, що в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб: 1) найменування юридичної особи, у тому числі скорочене (за наявності); 2) ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (далі - ідентифікаційний код); 3) організаційно-правова форма; 3.1) вид релігійної організації; 3.2) віросповідна приналежність релігійної організації.

За ст. 10 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Як вбачається з відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 13.12.2019 внесено запис про припинення юридичної особи - Релігійної організації Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату (за ідентифікаційним кодом юридичної особи - 22894788, зазначеним у позовній заяві та апеляційній скарзі). Водночас, її правонаступником визначено Релігійну організацію Київська митрополія Української православної церкви (ідентифікаційний код юридичної особи - 42783113).

Таким чином, апеляційну скаргу подано юридичною особою, яка на момент звернення до суду зі скаргою є припиненою та не має процесуальної дієздатності.

При цьому, апеляційним судом враховується правова позиція щодо процесуальної дієздатності юридичної особи викладена в постанові Верховного Суду від 26.03.2020 у справі №910/15213/19.

Відповідно до п. 1 частини 5 ст. 260 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, якщо апеляційна скарга подана особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписана, або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Враховуючи викладене, апеляційна скарга Релігійної організації Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату на ухвалу Господарського суду міста Києва від 27.07.2020 у справі №910/10523/20 не приймається апеляційним господарським судом до розгляду та підлягає поверненню скаржнику.

За приписами ч. 8 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України копія ухвали про повернення апеляційної скарги надсилається учасникам справи у порядку, визначеному статтею 242 цього Кодексу. Скаржнику надсилається копія ухвали про повернення апеляційної скарги разом з апеляційною скаргою та доданими до скарги матеріалами. Копія апеляційної скарги залишається в суді апеляційної інстанції.

Керуючись статтями 234, 260 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Релігійної організації Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату на ухвалу Господарського суду міста Києва від 27.07.2020 у справі №910/10523/20 повернути скаржнику з доданими до неї документами.

2. Матеріали справи №910/10523/20 повернути до Господарського суду міста Києва.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена до суду касаційної інстанції протягом двадцяти днів з дня її підписання.

Ухвала підписана суддями: 21.09.2020 року.

Головуючий суддя Є.Ю. Пономаренко

Судді М.А. Дідиченко

Н.Ф. Калатай

Дата ухвалення рішення21.09.2020
Оприлюднено25.09.2020

Судовий реєстр по справі —910/10523/20

Ухвала від 12.01.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 21.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 27.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

Ухвала від 27.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні