Ухвала
від 27.07.2020 по справі 21/315-03
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"27" липня 2020 р.Справа № 21/315-03

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Присяжнюка О.О.

при секретарі судового засідання Лепенець К.В.

розглянувши заяву начальника Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про заміну сторони (боржника) її правонаступником у справі №47/113-04

за позовом ВАТ "Укрнафтопромсервіс", м. Полтава до ДУ "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України", в ос. філії БУ "Укрбургаз", м. Красноград про стягнення 8712,00 грн. Представники учасників судового процесу: не з`явились

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду від 02.07.2003 року позовні вимоги задоволено повністю. Стягнуто з Дочірньої компанїї "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" (м. Київ, вул. Б. Хельницького, 6, р/р НОМЕР_1 в АБ "Укргазпромбанк", МФО 320843, код 30019775) на користь Відкритого акціонерного товариства "Укрнафтопромсервіс" (м.Полтава, Супрунівський промвузол, а/с 220, р/р НОМЕР_2 в ПРУ КБ "Приватбанк", МФО 331401, код 00145862) суму основного боргу 8712 грн., держмито 87,12 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу - 118 грн.

21.07.2003 на виконання зазначеного рішення Господарським судом Харківської області видано відповідний наказ.

21.07.2020 до суду надійшла заява № 6580505/1716/8 від 02.07.2020 начальника Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про заміну сторони (боржника) - Дочірньої компанії Укргазвидобування Національної акціонерної компанії Нафтогаз України його процесуальним правонаступником - Акціонерним товариством Укргазвидобування на стадії виконання судового рішення у справі № 21/315-03.

Розпорядженням керівника апарату Господарського суду Харківської області від 21.07.2020, у зв`язку із звільненням судді Ковальчук Л.В.. призначено повторний автоматизований розподіл матеріалів справи № 21/315-03, за результатом якого вказану заяву передано на розгляд судді Присяжнюк О.О.

22.07.2020 ухвалою Господарського суду Харківської області розгляд заяви Начальника Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції Нещадима Івана Сергійовича про заміну сторони виконавчого провадження було призначено на 27.07.2020.

У судове засідання 27.07.2020 представники учасників не з`явились, про причини неявки не повідомили, про дату та час були повідомлені належним чином.

Відповідно до ч. 3 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши заяву Начальника Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції Нещадима Івана Сергійовича про заміну стягувача правонаступником, господарський суд виходить з такого.

За приписами частини першої статті 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 326 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції (ч. 1 ст. 327 Господарського процесуального кодексу України).

Статтею 1 Закону України "Про виконавче провадження" визначено, що виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Статтею 15 Закону України Про виконавче провадження передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Статтею 18 Закону України Про виконавче провадження визначено, що виконавець зобов`язаний здійснювати заходи примусового виконання рішень у спосіб та в порядку, які встановлені виконавчим документом і цим Законом.

Інструкції з організації примусового виконання рішень у разі вибуття однієї зі сторін виконавчого провадження (припинення юридичної особи, а також в інших випадках заміни сторони у виконавчому провадженні), якщо правовідносини допускають правонаступництво, виконавець за заявою сторони виконавчого провадження, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником. На підставі постановленої судом ухвали виконавець своєю постановою замінює сторону виконавчого провадження. Ухвала суду та постанова виконавця долучаються до виконавчого документа при його передачі до іншого органу державної виконавчої служби або приватного виконавця або поверненні його стягувану чи до суду.

З пояснень наведених приватним виконавцем у заяві про заміну сторони вбачається, що згідно із Статутом Публічного акціонерного товариства Укргазвидобування , який затверджено установчими зборами Публічного акціонерного товариства Укргазвидобування 25.12.2012, Публічне акціонерне товариство Укргазвидобування створене відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України Про реорганізацію дочірніх компаній НАК Нафтогаз України від 13.06.2012 № 360-р, наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Про реорганізацію Дочірньої компанії Укргазвидобування НАК Нафтогаз України від 18.07.2012 № 529 внаслідок реорганізації шляхом перетворення у Публічне акціонерне товариство Дочірньої компанії Укргазвидобування НАК Нафтогаз України , яка була створена відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.07.1998 р. № 1173 Про розмежування функцій з видобування, транспортування, зберігання і реалізації природного газу .

21.05.2018 Публічним акціонерним товариством Укргазвидобування було змінено тип та назву боржника із публічного акціонерного товариства на приватне акціонерне товариство, нове найменування - Акціонерне товариство Укргазвидобування .

Згідно інформації, яка міститься в витязі Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань встановлено - Акціонерне товариство "Укргазвидобування" (ідентифікаційний код юридичної особи: 30019775, місцезнаходження юридичної особи: 04053, м.Київ. Шевченківський район, вулиця Кудрявська, будинок 26/28) є правонаступником Дочірньої компанії "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" (ідентифікаційний код юридичної особи: 30019775, місцезнаходження юридичної особи: 04053, м.Київ, Шевченківський район, вулиця Кудрявська, будинок 26/28).

Згідно з ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи зі складу спірного матеріального правовідношення. Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва і відображає зв`язок матеріального і процесуального права. У кожному конкретному випадку для вирішення питань можливості правонаступництва господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Відповідно до статті 52 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Частинами 1, 2 статті 334 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Згідно з частиною 5 статті 334 Господарського процесуального кодексу України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Ураховуючи зазначені вище обставини, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви та здійснення заміни стягувача - Дочірню компанію "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" на його правонаступника - Акціонерне товариство "Укргазвидобування" у рамках виконавчого провадження №6580505 з виконання наказу Господарського суду Харківської області від 21.07.2003 у справі № 21/315-03.

Керуючись ст. ст. 232, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву Начальника Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції Нещадима Івана Сергійовича про заміну сторони виконавчого провадження у справі №21/315-03

2.Замінити сторону (боржника) виконавчого провадження у рамках виконавчого провадження з виконання наказу Господарського суду Харківської області від 21.07.2003 у справі №21/315-03 з Дочірньої компанії "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" (ідентифікаційний код юридичної особи: 30019775, місцезнаходження юридичної особи: 04053, м. Київ, Шевченківський район, вулиця Кудрявська, будинок 26/28) його правонаступником Акціонерним товариством "Укргазвидобування" (ідентифікаційний код юридичної особи: 30019775, місцезнаходження юридичної особи: 04053, м. Київ. Шевченківський район, вулиця Кудрявська, будинок 26/28).

3. Згідно ч.2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили негайно після її підписання та відповідно до підпункту 17.5 пункту 17 Розділу XI Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного господарського суду через Господарський суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її складання.

Повний текст ухвали складено та підписано 27.07.2020

Суддя О.О. Присяжнюк

Дата ухвалення рішення27.07.2020
Оприлюднено28.07.2020
Номер документу90617995
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 8712,00 грн

Судовий реєстр по справі —21/315-03

Постанова від 03.12.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Ухвала від 06.11.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Постанова від 07.10.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Зубченко Інна Володимирівна

Постанова від 07.10.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Зубченко Інна Володимирівна

Ухвала від 21.09.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Зубченко Інна Володимирівна

Ухвала від 31.08.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 26.08.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 19.08.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 19.08.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 27.07.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні