Рішення
від 21.07.2020 по справі 924/505/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"21" липня 2020 р. Справа № 924/505/20

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Смаровоза М.В. при секретарі судового засідання Желіхівській О.О., розглянувши справу

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Гранд Мотор"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Серединецьке"

про стягнення 38464,1 грн. основного боргу, 28016,17 грн. пені, 3588,9 грн. 3% річних, 10690,44 грн. інфляційних втрат

Представники: не з`явились (явка обов`язковою не визнавалась).

У судовому засіданні 21.07.2020р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення у справі.

Позивач, з урахуванням прийнятої судом заяви про зменшення розміру позовних вимог, просить суд стягнути з відповідача 38464,1 грн. основного боргу, 28016,17 грн. пені, 3588,9 грн. 3% річних, 10690,44 грн. інфляційних втрат. В обґрунтування поданої позовної заяви, позивач відзначив, що 26.01.2017р. між ТОВ Гранд Мотор (виконавцем) та ТОВ Серединецьке (замовником) було укладено договір про надання послуг з технічного обслуговування і ремонту автомобіля №9618, відповідно до п.1.1. якого замовник доручає, а виконавець приймає на себе зобов`язання з проведення технічного обслуговування і/або ремонту автомобіля замовника, з використанням відповідних деталей, вузлів, агрегатів (запчастин) та витратних матеріалів, а Замовник в строки та на умовах, передбачених цим договором, зобов`язується прийняти та оплатити виконані роботи, використані запчастини і витратні матеріали.

В подальшому, як зазначив позивач, на виконання умов договору ТОВ Гранд Мотор було надано відповідачу послуги, що підтверджується актом виконаних робіт №ГМ-Т-ТА191 від 04.03.2017р. на суму 17388,90 грн., що підписаний сторонами та підставі рахунку №СГМ-Т-ТА191 від 03.03.2017р., та актом виконаних робіт №ГМ-Т-ТА451 від 06.05.2017р. на суму 11042,20 грн., що підписаний сторонами на підставі рахунку № СГМ-Т-ТА451 від 04.05.2017р. При цьому, як стверджує позивач, станом на сьогодні ТОВ Серединецьке не розрахувалось за надані послуги з технічного обслуговування автомобіля згідно зазначених актів. Роботи прийняті відповідачем у повному обсязі, що підтверджується підписами та печаткою на вказаних актах та відсутністю будь-яких заперечень чи зауважень.

Також, як вказує позивач, умовами договору, а саме п. 4.5. визначено, що замовник здійснює оплату послуг на підставі виставленого рахунку шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок (або в касу) виконавця протягом 2-х банківських днів з дати виставляння рахунку. Крім того, умовами договору визначено, що моментом оплати замовником сервісних послуг являється день зарахування грошових коштів в повному розмірі на розрахунковий рахунок (або в касу) виконавця (п. 4.8.). При цьому, як стверджує позивач, рахунки були надані відповідачу 03.03.2017р. та 04.05.2017р. Враховуючи умови договору та дату надання рахунку, відповідач зобов`язаний був оплатити надані позивачем послуги у строквключно до 05.03.2017р. та 06.05.2017р. відповідно.

Разом з тим, відзначено, що 02.11.2016р. сторони на підставі рахунку №СГМ-К-Р4546 від 02.11.2016р. підписали акт виконаних робіт №ГМ-К-Р4546 на суму 12844 грн., уклавши тим самим договір про надання послуг в спрощеній формі. Згідно зазначеного рахунку він дійсний до сплати протягом трьох днів, тобто відповідач мав оплатити надані послуги до 05.11.2016р. 14.08.2017р. Також, позивач вказує на те, що ТОВ Серединецьке здійснило часткове погашення боргу по вказаному акту на суму 2811 грн. Тому, залишок боргу згідно акту виконаних робіт №ГМ-К-Р4546 від 02.11.2016р. становить 10033 грн.

Таким чином, як зазначив позивач, всупереч нормам чинного законодавства та умовам договору, товариство з обмеженою відповідальністю Серединецьке допустило прострочення виконання грошового зобов`язання та не здійснило в повному обсязі оплату за надані позивачем послуги.

У зв`язку із цим, у відповідача утворилась заборгованість перед ТОВ Гранд Мотор у розмірі 38464,10 грн.

Враховуючи викладене, товариство з обмеженою відповідальністю Серединецьке повинно нести відповідальність за порушення ним грошового зобов`язання, що передбачена договором та законом.

Умовами договору сторони погодили, що у разі порушення термінів оплати виставлених виконавцем рахунків, замовник сплачує виконавцеві пеню у розмірі 2% від суми відповідного прострочення платежу за кожен календарний день такого прострочення, протягом всього періоду такого прострочення. Однак, позивач зауважив, що відповідно ст. 3 Закону України Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

При цьому, як стверджує позивач за прострочення виконання зобов`язання до відповідача підлягають застосуванню наступні санкції: пеня в розмірі подвійної ставки НБУ, 3% річних та інфляційні втрати.

Враховуючи вищевикладене, позивач просить суд задовольнити позов в повному обсязі.

Незважаючи на те, що відповідач повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи (ухвалу у справі було надіслано за належною адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань), відзив на позов не подав, позовні вимоги не оспорив, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Розглядом наявних матеріалів справи встановлено таке.

26.01.2017р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Гранд Мотор" (виконавцем) та товариством з обмеженою відповідальністю "Серединецьке" (замовником) укладено договір про надання послуг з технічного обслуговування ремонту автомобіля № 9618 (далі договір), відповідно до умов якого замовник доручає, а виконавець приймає на себе зобов`язання з проведення технічного обслуговування та/або ремонту автомобіля замовника, з використанням відповідних деталей, вузлів, агрегатів (запчастин) та витратних матеріалів, а замовник в строки та на умовах, передбачених цим договором зобв`язується прийняти та оплатити виконані роботи, використані запчастини і витратні матеріали (п. 1.1. договору).

Згідно із п. 3.1. договору основою для надання виконавцем сервісних послуг є наряд-замовлення встановленої виконавцем форми, що оформляється по кожному окремому автомобілю, уповноваженими представниками сторін, в якому сторони, зокрема вказують перелік, вартість і терміни надання послуг, а також гарантійний термін на виконувані виконавцем роботи, запасні частини, що надаються, устаткування і матеріали.

Як передбачено п. 3.7. договору, прийом-передача автомобіля від замовника виконавцеві для здійснення сервісних послуг здійснюється сторонами на підставі підписаного сторонами наряд-замовлення, а прийом-передача автомобіля від виконавця замовникові після проведення робіт здійснюється сторонами на підставі акта приймання-передачі автомобіля після ремонту, що підписується уповноваженими представниками обох сторін.

Відповідно до п. 3.10. договору протягом 1 робочого дня з дати фактичного завершення надання сервісних послуг виконавець передає замовникові акт виконаних робіт по ремонту автомобіля. За відсутності обґрунтованих претензій зі свого боку, замовник зобов`язаний негайно підписати акт виконаних робіт і передати його виконавцеві.

Згідно із п. 4.1. договору вартість робіт з сервісного (технічного) обслуговування та/або ремонту автомобіля, а також вартість запчастин та витратних матеріалів визначається відповідно до розцінок (прас листів), які встановлені (існують) у виконавця станом на дату підписання наряд-замовлення.

Як передбачено п. 4.2. договору ціни за сервісні послуги, запасні частини і витратні матеріали вказуються в наряд-замовленні і використовуються виконавцем як базис для обчислення попередньої вартості послуг.

Відповідно до п. 4.4. вартість виконаних виконавцем послуг і використаних при їх проведенні запасних частин, витратних матеріалів, визначається шляхом сумування сум, зазначених в усіх підписаних сторонами наряд-замовленнях, та вказується в акті виконаних робіт.

Згідно із п. 4.5. замовник здійснює оплату послуг на підставі виставленого рахунку шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок (або в касу) виконавця протягом 2 банківських днів з дати виставляння рахунку.

Як передбачено п. 4.6. договору одночасно з виставлянням рахунку виконавець надає замовникові наряд-замовлення.

Відповідно до п. 4.8. договору моментом оплати замовником сервісних послуг являється день зарахування грошових коштів в повному розмірі на розрахунковий рахунок (або в касу) виконавця.

Розділом 6 договору визначені права та обов`язки замовника, де в п. 6.1. вказано, що замовник зобов`язується, зокрема: оплачувати послуги виконавця в розмірі і в терміни, передбачені наряд-замовленням, актом виконаних робіт та даним договором.

Розділом 7 договору визначені права та обов`язки виконавця, де в п. 7.1. вказано, що виконавець зобов`язується, зокрема: у обумовлені сторонами терміни якісно здійснити послуги з технічного обслуговування і ремонту автомобілів із забезпеченням запасними частинами, деталями, матеріалами.

Розділом 9 договору встановлена відповідальність сторін, де в п. 9.4. договору зазначено, що у разі порушення термінів оплати виставлених виконавцем рахунків, замовник сплачує виконавцеві пеню у розмірі 2% від суми відповідного простроченого платежу за кожен день такого прострочення, протягом всього періоду такого прострочення.

Цей договір набуває чинності з дня його підписання сторонами і діє до 25.01.2018р., а за розрахунками - до повного їх завершення. Якщо жодна із сторін за 30 календарних днів до закінчення строку дії договору не повідомить письмово іншу сторону про бажання припинити діє договору, договорі вважається продовженим на той самий строк на таких самих умовах (11.1.).

Договір скріплений підписами та печатками обох сторін.

Між товариством з обмеженою відповідальністю "Гранд Мотор" (виконавцем) та товариством з обмеженою відповідальністю "Серединецьке" (замовником) складено акти виконаних робіт № ГМ-Т-ТА191 від 04.03.2017р. на суму 17388,90 грн., № ГМ-Т-ТА451 від 06.05.2017р. на суму 11042,20 грн., № ГМ-К-Р4546 від 02.11.2016р. на суму 12844 грн., скріплених підписами та печатками сторін, всього на суму 41275,1 грн. (ТОВ Серединецьке здійснило часткове погашення боргу по вказаному акту на суму 2811 грн., що підтверджено випискою по рахунку товариства з обмеженою відповідальністю "Гранд Мотор").

У претензії № 1 щодо сплати заборгованості, адресованій товариству з обмеженою відповідальністю "Серединецьке", товариство з обмеженою відповідальністю "Гранд Мотор" просить сплатити заборгованість у 20-ти денний строк з дня одержання цієї претензії за відповідними реквізитами. Доказом надіслання вказаної претензії є копія фіскального чеку № 000173992 00205 від 02.04.2020р.

В матеріалах справи також наявні копії: рахунку № СГМ-К-Р4546 від 02.11.2016р., виписки по рахунку товариства з обмеженою відповідальністю "Гранд Мотор" за 14.08.2017р., сформованої 15.08.2017р.; Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 14.11.2019р. № 1005967506 від 14.11.2019р.

У зв`язку із неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань позивач звернувся до суду із позовом.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, судом береться до уваги таке.

Пунктом 3 ст.3, ст.627 Цивільного кодексу України закріплено принцип свободи договору, який передбачає, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Ст. 526 Цивільного кодексу України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно зі ст.193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Статтею 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ч.ч.1-3 ст.549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно з ч.ч.1, 2 ст.551 Цивільного кодексу України, предметом неустойки може бути грошова сума, рухоме і нерухоме майно. Якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до ст.3 Закону України „Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" розмір пені, встановлений за згодою сторін, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Частиною 6 ст.232 Господарського кодексу України визначено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано. Проте, п.9.4. договору встановлено, що у разі порушення термінів оплати виставлених виконавцем рахунків, замовник сплачує виконавцеві пеню за кожен день такого прострочення протягом всього періоду такого прострочення.

Крім того, умовами договору, а саме п. 11.1. сторони погодили, що договір набуває чинності з дня його підписання сторонами і діє до 25.01.2018р., а за розрахунками - до повного їх завершення.

Беручи до уваги наведені вище положення закону, враховуючи встановлені судом факти та зміст позовних вимог, суд вважає правомірними вимоги позивача в частині стягнення з відповідача існуючої станом на час подання позову та на час вирішення спору заборгованості у вигляді 38464,1 грн. основного боргу, 26639,44 грн. пені, 3588,9 грн. 3% річних, 8947,99 грн. інфляційних втрат, що виникла внаслідок того, що відповідач не виконав належним чином свої грошові зобов`язання, тому позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню. Відповідачем доказів на підтвердження добровільного погашення вказаної заборгованості не подано.

У решті вимог (щодо заявлених до стягнення інфляційних втрат та пені) суд вважає за необхідне відмовити з огляду на їх необгрунтованість (зокрема, через безпідставне нарахування пені за актом № ГМ-К-Р4546 від 02.11.2016р., який було підписано до укладення договору, яким передбачено можливість стягнення пені), а також зважаючи на помилкове обрахування відповідних заявлених до стягнення сум.

Відповідно до ч. 9 ст. 129 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 2, 20, 24, 73, 74, 129, 232, 237, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов товариства з обмеженою відповідальністю "Гранд Мотор" до товариства з обмеженою відповідальністю "Серединецьке" про стягнення 38464,1 грн. основного боргу, 28016,17 грн. пені, 3588,9 грн. 3% річних, 10690,44 грн. інфляційних втрат задовольнити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Серединецьке" (Хмельницька область, Шепетівський район, село Мокіївці, вулиця Дорожня, будинок 4, ідентифікаційний код 32678262) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Гранд Мотор" (місто Хмельницький, вулиця Вінницька, будинок 1/1, ідентифікаційний код 34669401) 38464,1 грн. основного боргу, 26639,44 грн. пені, 3588,9 грн. 3% річних, 8947,99 грн. інфляційних втрат, 2102 грн. відшкодування судового збору.

Видати наказ.

У решті позову відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч. ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч. 1 ст. 256 ГПК України).

Апеляційна скарга подається в порядку, передбаченому ст. 257 ГПК України, з урахуванням пп. 17.5 розділу ХІ "Перехідні положення" ГПК України.

Повний текст рішення складено 27.07.2020р.

Суддя М.В. Смаровоз

Віддруков. 3 прим. (всім рек. з пов. про вруч.): 1 - до справи; 2 - позивачу (0357, м. Київ, Солом"янський р-н, вул. Гетьмана Вадима, буд. 1-А, офіс 1021); 3 - відповідачу ( 29000 , м . Хмельницький, Старокостянтинівське шосе, буд. 22 , кв. 58 ).

Дата ухвалення рішення21.07.2020
Оприлюднено28.07.2020

Судовий реєстр по справі —924/505/20

Постанова від 23.11.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 21.09.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 31.08.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Крейбух О.Г.

Рішення від 21.07.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 23.06.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 12.06.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 04.05.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні