Рішення
від 20.07.2020 по справі 543/1260/19
ОРЖИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/543/41/20

543/1260/19

2/543/41/20

РІШЕННЯ

іменем України

20.07.2020 сел. Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі головуючого судді Смілянського Є.А., при секретарі Гапон Т.В., розглянувши цивільну справу № 543/1260/19 за позовом ОСОБА_1 до Савинської сільської ради, Оржицького району, Полтавської області та до ОСОБА_2 в особі законного представника ОСОБА_3 про визнання заповіту недійсним та нікчемним

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Савинської сільської ради, Оржицького району, Полтавської області та до ОСОБА_2 в особі законного представника ОСОБА_3 про визнання заповіту недійсним та нікчемним.

Позов мотивував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_4 , останнім місцем проживання якого було с. Савинці, Оржицького району, Полтавської області. На час смерті ОСОБА_4 був одружений з ОСОБА_3 . Дітьми ОСОБА_4 являються він позивач та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після смерті ОСОБА_4 залишилася спадщина у вигляді трьох земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Ним ОСОБА_1 19.08.2019 року була подана заява про прийняття спадщини приватному нотаріусу Оржицького районного нотаріального округу Черненко О.О. та проведена реєстрація спадкової справи у Спадковому реєстрі за № 64390729, що підтверджується витягом з державного реєстру. Вважається таким, що прийняв спадщину і неповнолітній спадкоємець ОСОБА_2 . Дружина померлого ОСОБА_3 відмовилася від прийняття спадщини. Однак при формуванні спадкової справи виявилося, що існує заповіт складений та посвідчений 05.12.2017 року Савинською сільською радою, Оржицького району, Полтавської області, що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру № 61723984 від 01.07.2019 року згідно якого все своє майно ОСОБА_4 заповів лише одному сину ОСОБА_2 . Він підтримував спілкування з батьком і той за життя весь час говорив, що все своє майно після нього залишиться їм, його дітям. Заповіт складений ніби-то ОСОБА_4 на користь ОСОБА_2 є таким, що не вчинявся та не відповідав волевиявленню заповідача, підпис на ньому не належить ОСОБА_4 . Крім того, згідно ч. 1 ст. 1257 ЦК України заповіт складений з порушенням вимог щодо його посвідчення є нікчемним. Вважає, що заповіт посвідчений з порушенням процедури оформлення заповіту і тому є нікчемним.

В судове засідання представник позивача з`явився, позов підтримав повністю та надав пояснення згідно мотивів викладених в позовній заяві.

Представники відповідача ОСОБА_2 в судове засідання з`явилися, пояснили, що на позов заперечують. Вважають, що волевиявлення спадкодавця було вільним, а посадова особа Савинської сільської ради діяла відповідно чинного законодавства.

Представник відповідача Савинської сільської ради в судове засідання не з`явився, заявив клопотання про розгляд справи без його участі, відзиву не надав.

Дослідивши докази по справі суд встановив наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_4 , останнім місцем проживання якого було с. Савинці, Оржицького району, Полтавської області. Вказані обставини підтверджуються свідоцтвом про смерть ОСОБА_4 від 15.04.2019 року серії НОМЕР_1 та свідоцтвом про народження ОСОБА_1 від 05.08.1995 року серії НОМЕР_2 .

ОСОБА_1 19.08.2019 року подав заяву про прийняття спадщини приватному нотаріусу Оржицького районного нотаріального округу Черненко О.О. по якій проведена реєстрація спадкової справи у Спадковому реєстрі за № 64390729, що підтверджується витягом з державного реєстру. Також заяву про прийняття спадщини подав нотаріусу в особі законного представника і неповнолітній спадкоємець ОСОБА_2 , що підтверджується відповідною заявою.

Дружина померлого ОСОБА_3 відмовилася від прийняття спадщини, що підтверджується відповідною заявою нотаріусу.

Згідно заповіту складеного та посвідченого 05.12.2017 року Савинською сільською радою, Оржицького району, Полтавської області, що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру № 61723984 від 01.07.2019 року та заповітом від 05.12.2017 року ( зареєстрований в реєстрі за № 71 ) все своє майно ОСОБА_4 заповів ОСОБА_2 .

Заповіт складений ОСОБА_4 на користь ОСОБА_2 є таким, що вчинявся та відповідав волевиявленню заповідача, підпис на ньому належить ОСОБА_4 . Зазначену обставину підтверджує висновок експерта від 30.04.2020 року № 905 згідно якого підпис від імені ОСОБА_4 в оригіналі заповіту від 05.12.2017 року посвідченого Савинською сільською радою, Оржицького району, Полтавської області та зареєстрованого у спадковому реєстрі за номером 61723984 виконаний самим ОСОБА_4 . Також свідок ОСОБА_5 пояснила, що вона на час посвідчення заповіту ОСОБА_4 працювала відповідальною за вчинення нотаріальних дій в Савинській сільській раді. Нотаріальна дія у вигляді посвідчення заповіту була проведена з дотриманням норм закону. Зокрема ОСОБА_4 підписував заповіт власноручно. Доказів на спростування вказаної обставини позивач не надав.

Також судом встановлено, що призначена рішенням виконавчого комітету Савинської сільської ради від 23.03.2015 року № 3 відповідальна за вчинення нотаріальних дій особа у відповідності до статті 51 Закону України Про місцеве самоврядування втратила свої повноваження після сформування нового складу виконавчого комітету Савинської сільської ради сьомого скликання. Під час дії сесії Савинської сільської ради сьомого скликання, тобто в період коли посвідчувався заповіт, відповідальна за вчинення нотаріальних дій особа не призначалася. Таким чином, особа відповідальна за вчинення нотаріальних дій в Савинській сільській раді за період дії сесії сьомого скликання Савинської сільської ради відсутня. Зазначену обставину підтвердила свідок ОСОБА_5 та зазначена обставина підтверджується довідками Савинської сільської ради, Оржицького району, Полтавської області від 18.12.2019 року № 205/02-22 та № 443/02-23.

Згідно ч. 1 ст. 1257 ЦК України заповіт, складений особою, яка не мала на це права, а також заповіт, складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, є нікчемним.

Отже, судом встановлено, що заповіт складений та посвідчений службовою особою Савинської сільської ради, яка не мала на це права.

Інші зазначені в позові обставини не знайшли свого підтвердження в судовому розгляді справи.

Представником позивача заявлено клопотання про залишення без розгляду позовної вимоги щодо визнання заповіту недійсним та повернення суми сплаченого судового збору в цій частині. Відповідно до ст. 257 ЦПК України заяву про залишення позову без розгляду можливо подати лише до початку розгляду справи по суті. Таким чином клопотання не підлягає задоволенню.

За таких обставин позов підлягає задоволенню частково. Позов до Савинської сільської ради, Оржицького району, Полтавської області слід задовольнити, а позов в частині позовних вимог до ОСОБА_2 задоволенню не підлягає. Також не підлягає задоволенню позов в частині визнання заповіту недійсним.

Судові витрати відповідача ОСОБА_2 в особі його законного представника ОСОБА_3 за оплату правової допомоги, виходячи з обґрунтованості та пропорційності витрат до предмета спору, з урахуванням значення справи для сторін, складності справи, кількості судових засідань та інших обставин необхідно стягнути з позивача ОСОБА_1 на користь відповідача ОСОБА_2 в особі його законного представника ОСОБА_3 в сумі 3500 грн. Решту витрат по сплаті витрат на правову допомогу необхідно віднести за рахунок відповідача ОСОБА_2 .

Судові витрати позивача у вигляді сплаченого судового збору в сумі 768 грн 40 коп необхідно стягнути з Савинської сільської ради, Оржицького району, Полтавської області на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Решту витрат позивача по сплаті судового збору та оплаті експертизи віднести за рахунок позивача враховуючи ту обставину, що позов задоволено частково, а висновок експерта слугував доказом в частині предмету позову щодо визнання заповіту недійсним в задоволенні якого відмовлено.

Керуючись ст. ст. 180, 181 ч. 3, 182, 191 ч. 1 Сімейного Кодексу України, ст. ст. 141 ч. 1, 258, 259, 264, 265 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

1.В задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 в особі його законного представника ОСОБА_3 відмовити.

2.Позов ОСОБА_1 до Савинської сільської ради, Оржицького району, Полтавської області задовольнити.

3.Визнати нікчемним заповіт складений ОСОБА_4 , що був посвідчений Савинською сільською радою, Оржицького району, Полтавської області 05.12.2017 року та зареєстрований в спадковому реєстрі Савинської сільської ради, Оржицького району, Полтавської області за № 61723984.

4.В задоволенні решти позовних вимог до Савинської сільської ради, Оржицького району, Полтавської області відмовити.

5. Судові витрати відповідача ОСОБА_2 в особі його законного представника ОСОБА_3 за оплату правової допомоги стягнути з позивача ОСОБА_1 на користь відповідача ОСОБА_2 в особі його законного представника ОСОБА_3 в сумі 3500 грн. Решту витрат по сплаті витрат на правову допомогу віднести за рахунок відповідача ОСОБА_2 .

6.Судові витрати позивача у вигляді сплаченого судового збору в сумі 768 грн 40 коп стягнути з Савинської сільської ради, Оржицького району, Полтавської області, село Савинці, вулиця Бабака, 5; Оржицького району, Полтавської області, код ЄДРПОУ 25157317 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Решту витрат по сплаті судового збору та оплаті експертизи віднести за рахунок позивача.

7.Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційна скарга не була подана. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

8.Учасники справи:

8.1.Позивач ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , проживає в АДРЕСА_1

8.2.Відповідач ОСОБА_2 , ідентифікаційний номер відсутній, проживає в

АДРЕСА_2 .Законний представник відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , проживає в АДРЕСА_3 .

8.4.Савинська сільська рада, Оржицького району, Полтавської області, ідентифікаційний код 25157317, місцезнаходження Полтавська область, Оржицький район, село Савинці, вулиця Бабака, 5.

8.5.Приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Черненко Оксана Олександрівна, місцезнаходження Полтавська область, Оржицький район, селище Оржиця, вулиця Бумажкова, 1.

Суддя: Є.А.Смілянський

Повне рішення складене 29.07.2020 року.

СудОржицький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення20.07.2020
Оприлюднено30.07.2020
Номер документу90656366
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —543/1260/19

Постанова від 24.09.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 07.09.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Рішення від 20.07.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Смілянський Є. А.

Рішення від 20.07.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Смілянський Є. А.

Ухвала від 04.06.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Смілянський Є. А.

Ухвала від 04.06.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Смілянський Є. А.

Ухвала від 28.02.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Смілянський Є. А.

Ухвала від 13.12.2019

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Смілянський Є. А.

Ухвала від 12.12.2019

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Смілянський Є. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні