Ухвала
від 30.06.2020 по справі 6-48/09
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 6-48/09

Категорія

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 червня 2020 року Подільський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді -Васильченка О. В. ,

при секретарі - Ладній О. В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Інвест Фінанс Україна , заінтересовані особи: Публічне акціонерне товариство Банк Петрокомерц-Україна , ОСОБА_1 , про заміну стягувача його правонаступником,

В С Т А Н О В И В :

ТОВ Інвест Фінанс Україна звернулося до суду із заявою, у якій просило замінити вибулого стягувача - ПАТ Банк Петрокомерц-Україна на його правонаступника ТОВ Інвест Фінанс Україна у справі № 6-48/09 за позовом ПАТ Банк Петрокомерц-Україна до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Заява обґрунтована тим, що Подільським районним судом м. Києва постановлено рішення по справі № 6-48/09 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ Банк Петрокомерц-Україна заборгованості за кредитним договором № 1448а-06-08.

24.01.2019 р. між ПАТ Банк Петрокомерц-Україна в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ Банк Петрокомерц-Україна Тімоніним О.О. та ТОВ Інвест Фінанс Україна укладено договір відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги, відповідно до якого ПАТ Банк Петрокомерц-Україна відступило ТОВ Інвест Фінанс Україна право вимоги за договорами кредиту, в тому числі до Договором кредиту № 1448а-06-08.

Відтак, наразі у заявника виникла необхідність у заміні сторони стягувача.

Особи, які беруть участь у справі в судове засідання не з`явились, своїх представників до суду не направили, про дату, час і місце судового розгляду повідомлялись належним чином у встановленому законом порядку, причини неявки не повідомили.

Згідно п. 3 прохальної частини заяви представник заявника просить розглянути справу за його відсутності.

Суд, вивчивши подану заяву та матеріали справи, приходить до висновку про відмову в задоволенні заяви ТОВ Інвест Фінанс Україна про заміну стягувача його правонаступником, з наступних підстав.

Так, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

У відповідності до положень ч.ч. 1, 5 ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Судом встановлено, що 24.01.2019 р. між ПАТ Банк Петрокомерц-Україна в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ Банк Петрокомерц-Україна Тімоніним О.О. та ТОВ Інвест Фінанс Україна укладено договір відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги, відповідно до якого ПАТ Банк Петрокомерц-Україна відступило ТОВ Інвест Фінанс Україна право вимоги за договорами кредиту, в тому числі за Договором кредиту № 1448а-06-08.

Заявник в своїй заяві зазначає, що Подільським районним судом м. Києва постановлено рішення по справі № 6-48/09 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ Банк Петрокомерц-Україна заборгованості за кредитним договором № 1448а-06-08.

Так, з матеріалів справи вбачається, що 11.06.2009 р. Подільським районним судом м. Києва видано виконавчий лист по справі № 6-48/09 за заявою ЗАТ Банк Петрокомерц-Україна про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду від 16.02.2009 р. про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ Банк Петрокомерц-Україна суми боргу за кредитним договором у розмірі 34 049,99 дол. США, що становить 263 536,58 грн.

Відповідно до копії ухвали від 11.06.2009 р. Подільський районний суд м. Києва розглядав заяву про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду від 16.02.2009 р. про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ Банк Петрокомерц-Україна суми боргу за кредитним договором.

Виходячи із вищевикладеного, Подільський районний суд м. Києва не є судом, який розглядав справу за позовом ЗАТ Петрокомерц-Україна до ОСОБА_1 про стягнення суми боргу за кредитним договором, судом лише розглядалась заява про видачу виконавчого листа на підставі рішення третейського суду.

Відповідно до змісту пп. 17.2 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України оформлення і видача судових рішень, якими вносяться зміни до виконавчих документів (у тому числі про виправлення помилки у виконавчому документі; визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню; стягнення на користь боржника безпідставно одержаного стягувачем за виконавчим документом; поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання; відстрочку чи розстрочку виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання; зупинення виконання судового рішення; заміну сторони виконавчого провадження), здійснюється в паперовій формі судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Враховуючи, що під час розгляду заяви ТОВ Інвест Фінанс Україна про заміну стягувача його правонаступником у цивільній справі за позовом ЗАТ Петрокомерц-Україна до ОСОБА_1 про стягнення суми боргу за кредитним договором встановлено, що в провадженні Подільського районного суду міста Києва така цивільна справа не перебувала, а тому суд не має правових підстав для заміни стягувача його правонаступником з підстав, викладених у заяві.

На підставі наведеного, керуючись ст. 512, ЦК України, ст. 442, п. 15.5, п. 17.2 Перехідних положень ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

В задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Інвест Фінанс Україна , заінтересовані особи: Публічне акціонерне товариство Банк Петрокомерц-Україна , ОСОБА_1 , про заміну стягувача його правонаступником, відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Подільський районний суд м. Києва протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення (зважаючи на п. 15.5 перехідних положень ЦПК України щодо порядку подання апеляційних скарг на судові рішення).

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О. В. Васильченко

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.06.2020
Оприлюднено03.08.2020
Номер документу90717835
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —6-48/09

Ухвала від 30.06.2020

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Васильченко О. В.

Ухвала від 01.09.2009

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Жук М. І.

Ухвала від 03.08.2009

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Рибальченко І. Г.

Ухвала від 16.07.2009

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

Ухвала від 18.02.2009

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Шелепа А.А.

Ухвала від 18.02.2009

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Шелепа А.А.

Ухвала від 09.07.2009

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Потеряйко С.А.

Ухвала від 29.01.2010

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Швець В'ячеслав Миколайович

Ухвала від 27.01.2010

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Горошко Лідія Богданівна

Ухвала від 01.12.2009

Адміністративне

Микитівський районний суд м.Горлівки

Наумик Олена Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні