Рішення
від 29.07.2020 по справі 335/4663/20
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/4663/20 2/335/1634/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2020 року місто Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд міста Запоріжжя у складі головуючого судді Гашук К.В., за участю секретаря судового засідання Якимової О.С., позивача ОСОБА_1 , представника позивача - адвоката Прядко Д.В., представника третьої особи - Кирилюк В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Запорізької міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Комунальник 3 , про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання права власності на квартиру в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Запорізької міської ради про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання права власності на квартиру в порядку спадкування.

В обґрунтування позову зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть від 16.04.2019, серії НОМЕР_1 , виданим Комунарським районним у м. Запоріжжі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

Після смерті батька відкрилась спадщина на нерухоме майно, а саме на кооперативну квартиру загальною площею 41,96 кв.м., житловою площею 28,48 кв.м., яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , що належала померлому як члену Житлово-будівельного кооперативу Комунальник-3 .

Зазначена квартира була надана ОСОБА_2 на підставі пайового внеску та рішення ГІК № 570 від 19.12.1963, що підтверджується ордером № 17, виданим Виконавчим комітетом Запорізької міської ради, міського житлового управління від 24.10.1971. ОСОБА_2 набув права власності на вказану квартиру шляхом виплати всіх пайових внесків, що підтверджується довідкою, виданою ЖБК Комунальник-3 від 10.10.2016. Крім того, ОСОБА_2 був членом ЖБК Комунальник-3 та сплатив повну вартість квартири, проте свідоцтва про право власності на спірну квартиру за життя не отримав.

Позивач стверджує, що він є спадкоємцем першої черги за законом після померлого ОСОБА_2 , він постійно проживав разом зі спадкодавцем, окрім нього інших спадкоємців немає. Його мати, ОСОБА_3 , померла - ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Він звернувся до приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Бахматської Т.М. із відповідною заявою про прийняття спадщини після померлого ОСОБА_2 .

Однак постановою приватного нотаріуса від 26.12.2019, ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про права на спадщину з причин відсутності документу, підтверджуючого факт постійного проживання разом із спадкодавцем та відсутністю правовстановлюючих документів та державної реєстрації права власності на спадкове майно.

Ухвалою суду від 16.04.2020, позовна заява ОСОБА_1 прийнята до розгляду із відкриттям провадження у справі та призначенням до розгляду за правилами загального позовного провадження. Залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійний вимог на предмет спору на стороні позивача - Житлово-будівельний кооператив Комунальник-3 , правонаступником якого є Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Комунальник 3 . Крім того, витребувано від приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Бахматської Т.М. копію спадкової справи за № 120/2019, заведеної ІНФОРМАЦІЯ_4 , після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

30.06.2020 на адресу суду від приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Бахматської Т.М. надійшли матеріали спадкової справи за № 120/2019, відкритої ІНФОРМАЦІЯ_4 після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

06.07.2020 на адресу суду від представника відповідача Запорізької міської ради Малюк С.М. надійшов відзив на позовну заяву ОСОБА_1 , відповідно до якого представник відповідача просить розглядати справу за відсутності представника Запорізької міської ради та ухвалити рішення на розсуд суду у відповідності до вимог чинного законодавства.

Ухвалою суду від 07.07.2020, підготовче провадження у справі закрито та призначено справу до судового розгляду.

В судовому засіданні позивач та представник позивача - адвокат Прядко Д.В. позовну заяву підтримали повністю та наполягали на її задоволенні. Позивач зазначив, що батько він із своїм батьком ОСОБА_1 проживали разом за адресою: АДРЕСА_1 , починаючи з 2011 по день смерті батька.

Представник третьої особи Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Комунальник 3 Кирилюк В.В. проти позову ОСОБА_1 не заперечував.

Суд, заслухавши пояснення позивача та його представника, пояснення свідків, допитаних у судовому засіданні та врахувавши позицію представників відповідача та третьої особи, доходить до висновку, що позову підлягає задоволенню, виходячи з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Запоріжжі помер батько позивача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 16.04.2019 Комунарським районним у місті Запоріжжі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області,.

Згідно зі свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим 08.07.2014 Міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції, 07.07.2014 в місті Запоріжжі у віці 77 років померла мати позивача - ОСОБА_3 , про що складено відповідний актовий запис № 4303.

Наявність родинного зв`язку між позивачем та померлими батьками підтверджується свідоцтвом про народження позивача серії НОМЕР_3 .

Після смерті батька позивача ОСОБА_2 , залишилася спадщина, яка складається з квартири, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , що належала померлому на праві приватної власності, що підтверджується довідкою Житлово-будівельного кооперативу Комунальник-3 від 10.10.2016 № 1.

28.10.2019 ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Бахматської Т.М. із відповідною заявою про прийняття спадщини після померлого батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Постановою приватного нотаріуса від 26.12.2019 ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, після померлого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з підстав відсутності документу, який підтверджує факт постійного проживання разом із спадкодавцем та відсутністю правовстановлюючих документів та державної реєстрації права власності на спадкове майно.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_4 суду пояснила, що вона проживала(є) по сусідству з позивачем та його померлими батьками позивача, які тривалий час хворіли, а їх син здійснював за ними догляд та постійно проживав разом із ними.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_5 суду пояснила, що є сусідкою позивача та його померлих батьків. Зазначила, що позивач проживав разом із батьками, приблизно у 2014 році померла мати позивача, і він залишився проживати у квартирі разом із своїм батьком. Спільно вони проживали і на момент смерті батька позивача - ОСОБА_2 .

Як передбачено ст. 11 ЦК України, підставою виникнення цивільних прав та обов`язків є, зокрема, акти цивільного законодавства, а згідно ст. 1220 ЦК України встановлено, що смерть спадкодавця породжує спадкові правовідносини.

Позивач після смерті батька (факт кровного споріднення підтверджено документально) є спадкоємцем за законом.

Відповідно до ст. ст. 1216, 1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від померлої фізичної особи (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців); до складу спадщини входять всі права та обов`язки, які належали спадкоємцю на момент відкриття спадщини та не припинилися внаслідок його смерті.

Як передбачено ч. 5 ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини, вона належить спадкоємцю з часу відкриття спадщини.

Ч. 3 ст. 1268 ЦК України визначає, що спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв її якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

Згідно з ч. 1 ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

У відповідності з ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Згідно із ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що позивач у справі ОСОБА_1 зареєстрований та постійно проживав за адресою: АДРЕСА_1 . У вказаній квартирі без реєстрації свого місця проживання проживав і батько позивача - ОСОБА_2 , по день своєї смерті, що підтвердили у судовому засіданні свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_6 , які у судовому засіданні зазначили, що позивач фактично постійно проживав разом зі спадкодавцем ОСОБА_2 на час відкриття спадщини, доглядав за ним, створюючи всі можливі умови для нормального життя батька, який потребував сторонньої допомоги.

За таких обставин, враховуючи, що позивач має право на отримання спадщини після смерті свого батька, однак не може реалізувати його без встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, суд вважає за необхідне задовольнити вимоги позивача в цій частині, оскільки факт постійного проживання позивача разом із спадкодавцем ОСОБА_2 на час відкриття спадщини достовірно встановлено та підтверджено в судовому засіданні.

Згідно вимог ч. 3 ст. 384 ЦК України, у разі викупу квартири член житлово-будівельного (житлового) кооперативу стає її власником.

Як роз`яснено у п. 5-1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.09.1987 № 9 Про практику застосування судами законодавства про житлово-будівельні кооперативи , судам слід мати на увазі, що згідно зі ст. 15 Закону України Про власність , член ЖБК, який повністю вніс свій пайовий внесок за квартиру, надану йому в користування, набуває право власності на квартиру і вправі розпоряджатись нею на свій розсуд.

Таким чином, право власності на кооперативну квартиру виникало з моменту виплати паю і не вимагало державної реєстрації.

Окрім того, як роз`яснив Верховний Суд України в п. 8 постанови Пленуму № 7 від 30.05.2008 Про судову практику у справах про спадкування , у разі смерті члена житлово-будівельного кооперативу, якщо спадкодавець повністю вніс пайовий внесок, то до складу спадщини включається відповідно квартира, дача, гараж, садовий будинок.

Як вбачається з довідки Житлово-будівельного кооперативу Комунальник-3 від 10.10.2016 № 1, ОСОБА_2 був членом ЖБК Комунальник-3 , та йому належить на праві приватної власності квартира АДРЕСА_2 , ордер № 17 від 24.10.1971, що виданий на підставі пайового внеску та рішення ГІК № 570 від 19.12.1963. Вартість квартири була виплачена ОСОБА_2 повністю - 27.06.1979.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Статтею 1297 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається на ім`я кожного з них, із зазначенням імені та частки у спадщині інших спадкоємців.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у 2 та 3 абзацах пункту 23 постанови від 30.05.2008 № 7 Про судову практику у справах про спадкування , свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. 1 Протоколу до конвенції Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Право власності повинне спиратися на певний титул (правовстановлюючий документ), для того, щоб бути доведеним перед іншими особами. Частина 1 статті 321 ЦК України передбачає, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Неможливість отримання свідоцтва про право на спадщину позбавляє позивача можливості здійснювати права власника у повному обсязі.

За змістом приписів ст. 16 ЦК України захист цивільних прав шляхом визнання права власності здійснює суд. Одним зі способів захисту цивільних прав, згідно із п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України, є визнання права.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності. Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Враховуючи викладене, дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, а також приймаючи до уваги доведеність права власності померлого на кооперативну квартиру, суд вважає, що позовні вимоги є законними та обґрунтованими, у зв`язку з чим підлягає задоволенню у повному обсязі.

Вимог про стягнення з відповідача судового збору позивач не заявив, а тому їх слід віднести на його рахунок.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13 76-81, 89, 259, 263-265, 273, 354, 355 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Запорізької міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Комунальник 3 , про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання права власності на квартиру в порядку спадкування - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 разом із спадкодавцем ОСОБА_2 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_5 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на квартиру АДРЕСА_3 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до пункту 15.5 розділу ХІІІ Цивільного процесуального кодексу України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Вступна та резолютивна частини рішення виготовлені у нарадчій кімнаті та проголошені у судовому засіданні 29.07.2020.

Повне рішення складено 31.07.2020.

Інформаціяпро учасниківсправивідповідно до п.4 ч.5 ст.265ЦПК України:

Позивач: ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ).

Відповідач: Запорізької міської ради (місцезнаходження: місто Запоріжжя, проспект Соборний будинок 206, код ЄДРПОУ 04053915).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Комунальник 3 (місцезнаходження: місто Запоріжжя, вулиця Перемоги, будинок 107, код ЄДРПОУ 20514758).

Суддя К.В. Гашук

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення29.07.2020
Оприлюднено05.08.2020
Номер документу90734935
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —335/4663/20

Рішення від 29.07.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Рішення від 29.07.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 07.07.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 16.06.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 04.06.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні