Постанова
від 15.04.2010 по справі 38/58-09
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.04.2010 року Справа № 38/5 8-09

Дніпропетровський а пеляційний господарський су д у складі колегії суддів:

головуючого судді Проко пенко А.Є.- доповідач,

суддів: Крутовських В.І., Дмитренко А.К.

При секретарі судового зас ідання Савін В.Ю.

За участю представників ст орін:

від позивача: Марущак І.О ., наказ №5 від 17.02.09, директор;

Представник відповідач а у судове засідання не з'явив ся, про час та місце судового з асідання повідомлений належ ним чином.

Розглянувши апеляційну с каргу фізичної особи - підп риємця ОСОБА_2 на рішен ня господарського суду Дніпропетровської області від 10.11.2009 року у справі № 38/58-09

позовом: приватного підп риємства “Креатор”, м. Дніпро дзержинськ

до: фізичної особи - підп риємця ОСОБА_2, м. Дніпродзержинськ

про стягнення 2 714 грн. 46 коп .-

У відповідності із ст. 77 Г ПК України у судовому засіда нні оголошувалась перерва до 15.04.2010 року.

Рішенням господарськог о суду Дніпропетровської обл асті від 10.11.2009 року у справі № 38/58-0 9 (суддя Бондарєв Е.М. ) позов зад оволено частково, стягнуто з фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 м. Дніпродзержинсь к на користь приватного підп риємства “Креатор”, м. Дніпродзержинськ 1 40 0 грн. заборгованості, 10,64 грн. рі чних, 3,47 грн. інфляції грошових коштів, 77,09 грн. пені, 56,03 грн. витр ат по сплаті державного мита та 129,65 грн. витрати на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу, в решті позо вних вимог відмовлено.

Не погодившись з рішенн ям господарського суду відпо відач, фізична особа - підприє мець ОСОБА_2 звернувся до Дніпропетровського апеляці йного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій п росить скасувати рішення гос подарського суду Дніпропетр овської області від 10.11.2009 року і припинити провадження у спр аві.

Перевіривши матеріали справи, заслухавши доводи пр едставників сторін, апеляцій ний господарський суд,

ВСТАНОВИВ:

11.06.2008 року між приватним під приємством "Креатор" (рекламі стом) та фізичною особою - підп риємцем ОСОБА_2 (рекламод авцем) було укладено договір на рекламне обслуговування № 08061035 (надалі - До говір), відповідно до розділу 1 якого рекламіст за дорученн ям та за рахунок рекламодавц я зобов'язується провести ре кламну компанію, останнього, а саме: здійснювати обслугов ування та експонування протя гом строку, вказаного в п.2.2 зая вці рекламодавця. Рекламодав ець прийняти виконану роботу та сплатити згідно з умовами Договору. Експонування здій снюється по 1 маршруту трамва йної лінії м. Дніпродзержинська. Поч атком рекламної компанії вва жається перший день виходу н а лінії маршрутних транспорт них засобів, з нанесеною на ни х згідно умовам цього Догово ру рекламою.

Відповідно п.2.2 Договору зоб ов'язання рекламіста забезп ечити експонування реклами н а узгоджених маршрутах, в пер іод з 01.07.08р. по 01.07.09р. гарантувати щомісячне експонування не ме нше 176 годин в місяць.

Згідно п.4.1 Договору загальн а сума договору складає - 8 400 гр н.: щомісячна плата за експону вання в сумі 700 грн. в місяць до 25 числа кожного місяця.

Про належне виконання робі т свідчить акт приймання-зда чі виконаних робіт підписани й сторонами (п.7.3 Договору).

Як вбачається з матеріалів справи між позивачем та кому нальним підприємством "Трамв ай" було укладено договір на п ослуги по наданню площі борт ів трамвайних вагонів під ро зміщення реклами №01/07-08-2 від 01.07.08р ., згідно якому позивачеві бул о надано трамвайний вагон №653 для розміщення реклами згідн о макетів.

Позивачем були виконані ро боти за період з липень 2008р. по червень 2009р. на загальну сумі 13 300 грн.

Відповідно до статті 901 Циві льного кодексу України за до говором про надання послуг о дна сторона (виконавець) зобо в'язується за завданням друг ої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в п роцесі вчинення певної дії а бо здійснення певної діяльно сті, а замовник зобов'язуєтьс я оплатити виконавцеві зазна чену послугу, якщо інше не вст ановлено договором.

Згідно з частиною першою ст аті 903 Цивільного кодексу Укра їни, якщо договором передбач ено надання послуг за плату, з амовник зобов'язаний оплатит и надану йому послугу в розмі рі, у строки та в порядку, що вс тановлені договором.

Статтею 193 Господарського к одексу України передбачено, що суб' єкти господарювання та інші учасники господарсь ких відносин повинні виконув ати господарські зобов' яза ння належним чином відповідн о до закону, інших правових ак тів, договору; не допускаєтьс я одностороння відмова від в иконання зобов' язань.

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України зобо в' язання повинні виконуват ися належним чином відповідн о до умов договору та вимог Ци вільного кодексу, інших акті в цивільного законодавства, а за відсутності таких умов т а вимог - відповідно до звич аїв ділового обороту або інш их вимог, що звичайно ставлят ься.

Відповідач зобов'язання по оплаті виконав частково за п еріод з липень 2008р. по квітень 2009 року у розмірі 11 900 грн., що під тверджується банківськими в иписками.

Заборгованість відпов ідача перед позивачем станов ить 1 400 грн.

Як зазначає скаржник у а пеляційній скарзі, позивачем не доведено виконання зобов ”язань по наданню рекламних послуг відповідачу.

Доказом не доведення ви конання позивачем своїх обов ”язків, як вказує скаржник, є в ідсутність актів приймання-п ередачі виконаних робіт між сторонами по договору.

Між тим умови договору не пов”язують обов”язок відп овідача по оплаті наданих по слуг з підписанням акту прий ому-здачі виконаних робіт.

Відповідно розділу 7 „І нші умови”, пуктом 7.3 договору встановлено, що акти прийому -здачі виконаних робіт свідч ать про належне виконання ро біт, та не визначається ні стр оків їх підписання, ні сторон и, зобов”язаної це ініціюват и.

Пункт 4.1 договору чітко в становлює дату і суму оплати : 700 грн. до 25 числа кожного місяц я, умови про здійснення оплат и послуг на підставі підписа ного сторонами акту здачі-пр ийомки послуг у цьому пункті відсутні.

При розгляді справи ска ржником також зазначено, що у нього не наступило обов”язк у по оплаті послуг за відсутн ості доказів направлення йом у рахунків на оплату. Однак ум ови договору не передбачають оплату рекламних послуг на п ідставі виставленого рахунк у.

Пунктом 2.7 договору пози вач взяв на себе обов”язки св оєчасно виставляти відповід ачу рахунки за надану площу т а рекламні матеріали, строки виставлення таких рахунків та строки їх оплати умовами д оговору не передбачено.

В силу ст. 901 ЦК України, за договором про надання послу г одна сторона (виконавець) зо бов'язується за завданням д ругої сторони (замовника) на дати послугу, яка споживаєт ься в процесі вчинення пев ної дії або здійснення певно ї діяльності, а замовник зобо в'язується оплатити виконав цеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договор ом.

Згідно з ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконувати ся належним чином відповідно до умов договору та вимог ц ього Кодексу, інших актів ци вільного законодавства, а за відсутності таких умов та ви мог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інши х вимог, що звичайно ставлят ься.

В силу ч. 1 ст. 530 ЦК України , якщо у зобов'язанні встано влений строк (термін) його в иконання, то воно підлягає ви конанню у цей строк (термін).

Відповідно до п. 1 ст. 611 ЦК України, у разі порушення зо бов' язання настають правов і наслідки, встановлені дого вором або законом, зокрема сп лата неустойки.

Згідно з ст. 625 Цивільног о кодексу України боржник, як ий прострочив виконання грош ового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний спла тити суму боргу з урахування м встановленого індексу інфл яції за весь час простроченн я, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо і нший розмір процентів не вст ановлений договором або зако ном.

Відповідно до п. 5.4. Договор у, у разі порушення строків оп лати Рекламодавець виплачує пеню у розмірі 1 % від суми борг у за кожен прострочений день .

Апеляційний господарськи й суд погоджується з висновк ами господарського суду про завищення розміру нарахован их позивачем інфляційних вит рат в сумі 8,82 грн., стягненню пі длягає 3,47 грн. інфляційних кош тів.

Поряд з цим апеляційний го сподарський суд не погоджуєт ься з висновками господарськ ого суду про зменшення розмі ру стягуваної пені до 77,09 грн. з врахуванням подвійної облік ової ставки Національного ба нку України, оскільки умовам и договору не передбачено ст ягнення пені на таких підста вах.

Відповідно ст. 611 ЦК Україн и у разі порушення зобов'язан ня настають правові наслідки , встановлені договором або з аконом, зокрема: припинення з обов'язання внаслідок одност оронньої відмови від зобов'я зання, якщо це встановлено до говором або законом, або розі рвання договору; зміна умов з обов'язання; сплата неустойк и; відшкодування збитків та м оральної шкоди.

Оскільки як вбачається з м атеріалів справи відповідач ем не сплачено 700 грн. за надані послуги в травні 2009 рок у та 700 грн. в червні 2009 року, пози вачем вірно розраховано пеню за час прострочення в розмір і 1% відповідно умов договору в сумі 1295 грн.

Приймаючи до уваги викл адене, рішення господарсько го суду підлягає зміні, у задо воленні апеляційної скарги с лід відмовити.

Керуючись ст.ст. 103, 105 Гос подарського процесуального кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні апеля ційної скарги фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 м. Дніп родзержинськ відмовити.

Рішення господарськог о Дніпропетровської області від 10.11.2009 року по справі № 38/58-09 змі нити, виклавши його резолюти вну частину в наступній реда кції:

„ Позов задовольнити ч астково.

Стягнути з фізичної особ и - підприємця ОСОБА_2, м. Дніпродзерж инськ на користь приватного підприємства “Креатор”, м. Дніпродзержинськ 140 0 грн. заборгованості, 10,64 грн. - 3% річних, 3,47 грн. інфляції грошо вих коштів, 1295 грн. пені, 92 грн. ви трат по сплаті державного ми та, 198 грн. витрат по оплаті інфо рмаційно-технічного забезпе чення судового процесу.

В решті позовних вимог відмовити.

Видати наказ.”

Виконання постанови дор учити господарському суду Дн іпропетровської області.

Головуючий А.Є.Прокопенко

Суддя В.І.Крутовських

Суддя А.К.Дмитренко

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення15.04.2010
Оприлюднено18.12.2010
Номер документу9081334
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —38/58-09

Постанова від 15.04.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Прокопенко Алла Єгорівна

Ухвала від 30.12.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Прокопенко Алла Єгорівна

Судовий наказ від 02.12.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 30.11.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Прокопенко Алла Єгорівна

Рішення від 04.11.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 25.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Е.М.

Ухвала від 12.05.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Продаєвич Л.В.

Ухвала від 17.07.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Постанова від 14.04.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні