Ухвала
від 05.08.2020 по справі 601/1399/18
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

05 серпня 2020 року

м. Київ

справа № 601/1399/18

провадження № 61-9225св19

Верховний Суд у складі постійної колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Кузнєцова В. О. (суддя-доповідач), Жданової В. С., Ігнатенка В. М.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі: Приватне акціонерне товариство Страхова компанія ПЗУ Україна , Товариство з обмеженою відповідальністю АП Трейд ,

третя особа - ОСОБА_2 ,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю АП Трейд на рішення Кременецького районного суду Тернопільської області від 08 лютого 2019 року у складі судді Коротича І. А. та постанову Тернопільського апеляційного суду від 16 квітня 2019 року у складі колегії суддів: Парандюк Т. С., Дикун С. І., Храпак Н. М.,

ВСТАНОВИВ :

У серпні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Приватного акціонерного товариства Страхова компанія ПЗУ Україна (далі - ПрАТ СК ПЗУ Україна ), Товариства з обмеженою відповідальністю АП Трейд (далі - ТОВ АП Трейд ), третя особа - ОСОБА_2 , про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої дорожньо-транспортною пригодою.

Рішенням Кременецького районного суду Тернопільської області від 08 лютого 2019 року позов задоволено частково. Стягнуто з ПрАТ СК ПЗУ Україна на користь ОСОБА_1 28 953,93 грн витрат, пов`язаних з лікуванням, 57 600,00 грн на відшкодування шкоди, пов`язаної із стійкою втратою працездатності, та 4 327,70 грн на відшкодування моральної шкоди, пов`язаної з ушкодженням здоров`я. Стягнуто з ТОВ АП Трейд на користь ОСОБА_1 65 000,00 грн моральної шкоди, завданої дорожньо-транспортною пригодою. Вирішено питання щодо розподілу судових витрат. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Постановою Тернопільського апеляційного суду від 16 квітня 2019 року апеляційну скаргу ТОВ АП Трейд залишено без задоволення. Рішення Кременецького районного суду Тернопільської області від 08 лютого 2019 року залишено без змін.

У травні 2019 року ТОВ АП Трейд подало до Верховного Суду касаційну скаргу, у якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій і ухвалити нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог.

Ухвалою Верховного Суду від 15 травня 2019 року відкрито касаційне провадження у даній справі.

08 лютого 2020 року набрав чинності Закон України від 15 січня 2020 року № 460- IX Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ , відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень якого касаційні скарги на судові рішення, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цим Законом, розглядаються в порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Оскільки касаційна скарга у цій справі подана у травні 2019 року, вона підлягає розгляду в порядку, що діяв до набрання чинності вказаним Законом.

Відповідно до частини другої статті 389 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Згідно з частиною п`ятою статті 401 ЦПК України суд касаційної інстанції призначає справу до судового розгляду за відсутності підстав, встановлених частинами третьою, четвертою цієї статті. Справа призначається до судового розгляду, якщо хоча б один суддя із складу суду дійшов такого висновку. Про призначення справи до судового розгляду постановляється ухвала, яка підписується всім складом суду.

Виходячи з викладеного, зважаючи на те, що під час проведення попереднього розгляду справи не встановлено обставин, передбачених частинами третьою, четвертою статті 401 ЦПК України, суд вважає за необхідне призначити справу до судового розгляду.

У відповідності до частини першої статті 402 ЦПК України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням статті 400 цього Кодексу.

Абзац другий частини першої цієї статті визначає, що в разі необхідності учасники справи можуть бути викликані для надання пояснень у справі.

Таким чином, питання виклику учасників справи для надання пояснень у справі вирішує Верховний Суд з огляду на встановлену необхідність таких пояснень.

Положення частин п`ятої та шостої статті 279 ЦПК України, якою врегульовано порядок розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження в суді першої інстанції, не застосовуються при касаційному розгляді, оскільки суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права та не вирішує питань доказування у справі і не встановлює обставин справи.

Відповідно до частини тринадцятої статті 7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи.

Оскільки суд касаційної інстанції не приймав рішення про виклик осіб, які беруть участь у справі, для надання пояснень і такої необхідності колегія суддів не вбачає, то підстав для розгляду касаційної скарги за участю ТОВ АП Трейд немає, тому у задоволенні його клопотання слід відмовити.

Керуючись статтями 401, 402 ЦПК України, Верховний Суд у складі постійної колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду,

УХВАЛИВ:

Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю АП Трейд у задоволенні клопотання про його участь у судовому засіданні під час розгляду касаційної скарги.

Справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства Страхова компанія ПЗУ Україна , Товариства з обмеженою відповідальністю АП Трейд , третя особа - ОСОБА_2 , про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої дорожньо-транспортною пригодою, за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю АП Трейд на рішення Кременецького районного суду Тернопільської області від 08 лютого 2019 року та постанову Тернопільського апеляційного суду від 16 квітня 2019 року призначити до судового розгляду колегією у складі п`яти суддів в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:В. О. Кузнєцов В. С. Жданова В. М. Ігнатенко

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення05.08.2020
Оприлюднено07.08.2020
Номер документу90822073
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —601/1399/18

Постанова від 02.09.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Кузнєцов Віктор Олексійович

Ухвала від 05.08.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Кузнєцов Віктор Олексійович

Ухвала від 15.05.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Кузнєцов Віктор Олексійович

Постанова від 16.04.2019

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Парандюк Т. С.

Постанова від 16.04.2019

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Парандюк Т. С.

Ухвала від 02.04.2019

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Парандюк Т. С.

Ухвала від 18.03.2019

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Парандюк Т. С.

Рішення від 08.02.2019

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Коротич І. А.

Рішення від 08.02.2019

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Коротич І. А.

Ухвала від 19.12.2018

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Коротич І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні