Ухвала
від 07.08.2020 по справі 520/17196/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


Справа № 520/17196/19

Провадження № 2/947/856/20

УХВАЛА

07.08.2020 року Київський районний суд м. Одеси у складі:

Головуючого - судді Коваленко О.Б.,

За участю - секретаря Завальнюк К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Дютайв , Товариства з обмеженою відповідальністю П.А.Ф.ЛТД , ОСОБА_2 , треті особи: Державний реєстратор Комунального підприємства Департамент державної реєстрації Шевченко Максим Олександрович, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Розсоха Сергій Сергійович про визнання права власності, витребування майна із чужого незаконного володіння та скасування реєстраційних дій,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Київського районного суду м. Одеси знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Дютайв , Товариства з обмеженою відповідальністю П.А.Ф.ЛТД , ОСОБА_2 , треті особи: Державний реєстратор Комунального підприємства Департамент державної реєстрації Шевченко Максим Олександрович, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Розсоха Сергій Сергійович про визнання права власності, витребування майна із чужого незаконного володіння та скасування реєстраційних дій.

Відповідач ОСОБА_2 подав заяву про закриття провадження у справі у зв`язку з тим, що відсутній предмет спору.

Представник відповідача адвокат Главацький Ю.А. та представник позивача адвокат Аветян А.Г. подали заяви про проведення судового засідання за їх відсутності.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

До суду представлені довідка ПП ГЛАВ ІНВЕСТ ГРУП щодо знесення через аварійний стан 35/1000 часток ДБК ім. Клари Цеткін, розташованих за адресою: м. Одеса, вул. Окружна, 40, витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень про припинення права власності ОСОБА_2 на 35/1000 часток ДБК ім. Клари Цеткін за адресою: м. Одеса, вул. Окружна, 40.

У постанові від 13.05.2020 у справі № 686/20582/19-ц Верховний Суд зауважив, що поняття юридичного спору має тлумачитися широко, виходячи з підходу Європейського суду з прав людини до тлумачення поняття спір про право (пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод). Зокрема, Європейський суд з прав людини зазначає, що відповідно до духу Конвенції поняття спору про право має розглядатися не суто технічно, йому слід надавати сутнісного, а не формального значення.

КЦС зазначив, що відсутність предмета спору унеможливлює вирішення справи по суті незалежно від обґрунтованості позову, а відповідно і здійснення ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів осіб. Прикладами відсутності предмета спору можуть бути дії сторін, настання обставин, якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань або самими сторонами врегульовано спірні питання.

Але відповідно до пункту 2 частини першої статті 255 ЦПК України суд може закрити провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмета спору, якщо встановить, що предмет спору був відсутній на час пред`явлення позову.

Суд касаційної інстанції роз`яснив, що логічно-граматичне тлумачення словосполучення відсутність предмета спору в контексті наведеної правової норми дає підстави для висновку про те, що предмет спору має бути відсутній, тобто не існувати на час пред`явлення позову. Якщо предмет спору мав місце, але припинив своє існування (зник) після відкриття провадження у справі внаслідок тих чи інших обставин, зокрема у зв`язку з добровільним врегулюванням спору сторонами, виконанням відповідачем заявлених до нього вимог, фізичним знищенням предмета спору тощо, то провадження у справі не може бути закрите з наведеної правової підстави, оскільки вона полягає саме у відсутності предмета спору, а не у припиненні його існування (зникненні).

ВС зауважив, що якщо предмет спору став відсутній після відкриття провадження у справі, то залежно від обставин, що призвели до зникнення такого предмета, та стадії цивільного процесу, на якій він припинив своє існування, сторони мають цілий ряд передбачених законом процесуальних можливостей припинити подальший розгляд справи, зокрема шляхом залишення позову без розгляду, відмови від позову або від поданих апеляційних чи касаційних скарг, визнання позову відповідачем, укладення мирової угоди тощо.

Суд вважає, що надання ОСОБА_2 вищевказаних письмових доказів не свідчить про те, що між сторонами відсутній спір. Надані до суду документи не доводять переконливо, що спірне нерухоме майно дійсно відсутнє.

Керуючись ст.255 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви про закриття провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Дютайв , Товариства з обмеженою відповідальністю П.А.Ф.ЛТД , ОСОБА_2 , треті особи: Державний реєстратор Комунального підприємства Департамент державної реєстрації Шевченко Максим Олександрович, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Розсоха Сергій Сергійович про визнання права власності, витребування майна із чужого незаконного володіння та скасування реєстраційних дій,-відмовити.

Ухвала набирає законної сили негайно; оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя Коваленко О. Б.

Дата ухвалення рішення07.08.2020
Оприлюднено10.08.2020
Номер документу90828167
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —520/17196/19

Постанова від 11.10.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Постанова від 11.10.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 04.06.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 18.01.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 18.01.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Рішення від 05.11.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Коваленко О. Б.

Рішення від 05.11.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Коваленко О. Б.

Ухвала від 05.11.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Коваленко О. Б.

Ухвала від 07.08.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Коваленко О. Б.

Ухвала від 23.01.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Коваленко О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні