Ухвала
від 10.08.2020 по справі 627/613/20
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 627/613/20

Номер рядка звіту 15

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про відкриття провадження у справі

10 серпня 2020 року смт. Краснокутськ

Суддя Краснокутського районного суду Харківської області Бугаєнко І.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Харківської області, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 про визнання права на земельну частку (пай), -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Головного управління Держгеокадастру у Харківської області, в якому просить поновити строк для звернення з заявою до суду, визнати за ним право на земельну частку (пай) розміром 9,01 умовних кадастрових гектарів за рахунок земель запасу державної власності сільськогосподарського призначення на території В`язівської сільської ради Краснокутського району Харківської області, за межами населеного пункту та зобов`язати Головне управління Держгеокадастру у Харківській області надати йому земельну частку (пай) розміром 9,01 умовних кадастрових гектарів за рахунок земель запасу державної власності сільськогосподарського призначення на території В`язівської сільської ради Краснокутського району Харківської області, за межами населеного пункту.

Свої вимоги позивач мотивує тим, що з 1970 року він працював у колгоспі ім. Кутузова, що підтверджуються записами у трудовій книжці колгоспника, зазначає, що був його членом. 25 лютого 1992 року колгосп ім. Кутузова реоганізовано у КСП ім. Кутузова, який з 03 лютого 1996 року було реорганізовано в АТЗТ Агрофірма ім. Кутузова . 26 вересня 1995 року позивач звільнився та був виключений з членів КСП. Звільнившись, позивач вважав, що не мав права на земельну частку (пай), лише у червні 2020 року, при зверненні до Відділу у Краснокутському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, з письмової відповіді дізнався про порушене право. Зазначає, що його не було включено до списку додатку до Державного акту на право колективної власності АТ Агрофірма ім. Кутузова серії ХР-18-00-000253, зареєстрованого за №4 від 25.08.1994 року. Розмір земельної частки (паю) відповідно до сертифіката на право на земельну частку (пай) по АТ Агрофірма ім. Кутузова на території В`язівської сільської ради становить 9,01 умовних кадастрових гектарів. Сертифікат на право на земельну частку (пай) на його ім`я виготовлений не був і не видавався, тому й земельну частку (пай) він не отримав. Вважає, що його право порушено, тому вимушений звернутися до суду для вирішення даного питання.

Одночасно з вказаним позовом ОСОБА_1 подав до суду клопотання про звільнення його від сплати судового збору за подання до суду даного позову. У клопотанні посилався на те, що він є пенсіонером за віком, хворіє, отримує мінімальну пенсію, інших доходів не має.

Положеннями ч. 4 ст. 177 ЦПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ч. 2 ст. 133 ЦПК України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

Законом України Про судовий збір передбачена ставка судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яку подано фізичною особою, а саме: 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ст. 5 Закону України Про судовий збір містить вичерпний перелік пільг щодо сплати судового збору.

Згідно до ч. 1 ст.136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 8 Закону України Про судовий збір , враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача-фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Відповідно до положень п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та прецедентну практику Європейського суду з прав людини, зокрема рішення від 19 червня 2001 року у справі "Креуз проти Польщі", сплата судових витрат не повинна перешкоджати доступу до суду, ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди самій суті цього права, та має переслідувати законну мету.

Оцінюючи фінансове становище особи, яка звертається до суду з вимогою про звільнення її від сплати судового збору, зменшення його розміру, надання відстрочки чи розстрочки в його сплаті, національні суди повинні встановлювати наявність у такої особи реального доходу (розмір заробітної плати, стипендії, пенсії, прибутку тощо), рухомого чи нерухомого майна, цінних паперів, можливості розпорядження ними без значного погіршення фінансового становища (рішення ЄСПЛ Kniat v. Poland від 26 липня 2005 року №71731/01, § 44; рішення ЄСПЛ Jedamski and Jedamska v. Poland від 26 липня 2005 року № 73547/01, § 63-64).

Дослідивши додані до позову матеріали щодо розміру пенсії та відомості щодо розміру доходів позивача, суд приходить до висновку, що клопотання позивача підлягає частковому задоволенню та вважає за можливе, з урахуванням фінансового стану останнього, відстрочити ОСОБА_1 сплату судового збору до ухвалення судового рішення у справі, при цьому також враховує, що підстави для звільнення позивача від сплати судового збору відсутні.

Позовна заява подана з додержанням вимог ст.ст. 175-177 ЦПК України, є підсудною та підвідомчою Краснокутському районному суду Харківської області. Підстави для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження - відсутні.

Визначено, що справа буде розглядатися за правилами загального позовного провадження.

Заяв чи клопотань, які розглядаються без виклику сторін суду не надходило.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 136, 175-181, 187 ЦПК України, Законом України Про судовий збір ,-

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору задовольнити частково.

Відстрочити ОСОБА_1 сплату судового збору до ухвалення судового рішення у справі за його позовом до Головного управління Держгеокадастру у Харківської області про визнання права на земельну частку (пай).

Позовну заяву ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Харківської області про визнання права на земельну частку (пай), прийняти до розгляду.

Відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Харківської області про визнання права на земельну частку (пай).

Розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Призначити у справі підготовче засідання, яке відбудеться 31 серпня 2020 року о 13.00 год. в залі судових засідань Краснокутського районного суду Харківської області за адресою: Харківська область, Краснокутський район, смт Краснокутськ, вул. Охтирська, 15.

Направити відповідачу копію позовної заяви з копіями доданих документів та запропонувати відповідачу подати у строк до 31 серпня 2020 року письмовий відзив на позов, який має відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Копія відзиву та додані до нього документи одночасно надсилаються учасникам судового процесу разом з надісланням відзиву до суду. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Інформація щодо розгляду справи може бути отримана учасниками судового процесу на офіційному веб. порталі: http://court.gov.ua/sud2022/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: І. В. Бугаєнко

СудКраснокутський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення10.08.2020
Оприлюднено11.08.2020
Номер документу90867717
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —627/613/20

Рішення від 02.12.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Рішення від 02.12.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Ухвала від 08.10.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Ухвала від 10.08.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні