Рішення
від 12.08.2020 по справі 466/5766/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/5766/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 серпня 2020 року Шевченківський районний суд м.Львова у складі:

головуючого судді Єзерського Р.Б.

при секретарі Ваврин М.М.

з участю позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2

представників позивачів ОСОБА_3 , ОСОБА_4

представників відповідача Старенького О.С. , Федорук І.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_2 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське містечко 8 про захист прав споживачів та зобов`язання до вчинення дій,-

в с т а н о в и в :

16.07.2019 ОСОБА_1 звернулася до Шевченківського районного суду м. Львова з позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське містечко 8 про захист прав споживачів та зобов`язання до вчинення дій.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Львова від 18 липня 2019 прийнято до розгляду та відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське містечко 8 про захист прав споживачів та зобов`язання до вчинення дій.

Крім того 29.07.2019 року ОСОБА_6 звернулася до Шевченківського районного суду м. Львова з позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське містечко 8 про захист прав споживачів та зобов`язання до вчинення дій. Головуючим суддею у даній справі визначено суддю Шевченківського районного суду м. Львова Донченка Ю.В.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Львова Донченка Ю.В. від 01 серпня 2019 прийнято до розгляду та відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження за позовом ОСОБА_6 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське містечко 8 про захист прав споживачів та зобов`язання до вчинення дій.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Львова Донченка Ю.В. від 19.08.2019 вищезазначені цивільні справі об`єднані в одне провадження.

Крім того 29.07.2019 року ОСОБА_2 звернувся до Шевченківського районного суду м. Львова з позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське містечко 8 про захист прав споживачів та зобов`язання до вчинення дій. Головуючим суддею у даній справі визначено суддю Шевченківського районного суду м. Львова Донченка Ю.В.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Львова Донченка Ю.В. від 01 серпня 2019 прийнято до розгляду та відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження за позовом ОСОБА_2 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське містечко 8 про захист прав споживачів та зобов`язання до вчинення дій.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Львова Донченка Ю.В. від 19.08.2019 цивільні справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_2 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське містечко 8 про захист прав споживачів та зобов`язання до вчинення дій об`єднані в одне провадження.

В об`єднаній позовній заяві, з урахуванням уточнених позовних вимог позивачі просять суд ухвалити рішення, яким зобов`язати Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське містечко 8 здійснити перерахунок вартості житлово-комунальних послуг та послуг з управління будинком АДРЕСА_1 ОСОБА_1 виходячи з загальної житлової площі квартири АДРЕСА_1 , ОСОБА_6 виходячи з загальної житлової площі квартири АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 виходячи з загальної житлової площі квартири №8 пропорційно розподіленої між власниками житлової площі нежитлових приміщень, які перебувають у їхній спільній сумісній власності.

В обґрунтування вимог покликаються на те, що позивачі - ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_2 є відповідно власниками квартир АДРЕСА_1 . В даному будинку розміщені 32 квартири, загальна житлова площа даного будинку становить 2044,80 кв.м.

З 19 грудня 2018 року обслуговування будинку здійснює Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське містечко 8 .

Позивачі зазначають, що згідно рахунків на сплату внеску та інших платежів відповідно за лютий-червень 2019 року, січень-червень 2019 року, лютий-червень 2019 року, їм надало ОСББ Бельгійське містечко 8 , розподіл вартості житлово-комунальних послуг та вартості послуг з управління будинком між власниками квартир, а саме: освітлення місць загального користування, оплата послуг управителя, заробітна плата голови правління ОСББ, вартість канцелярських матеріалів, послуги банку, послуги охорони, обслуговування димовентканалів, вуличне освітлення, витрати на благоустрій, вивіз ТПВ, прибирання під`їзду, прибирання території, закриття території, вартість бруківки по території БМ, вартість стіни за смітниками, вартість бруківки БМ9, ОСББ Бельгійське містечко 8 здійснює поквартирно, а не з урахуванням загальної площі квартир та пропорційно розподіленої між власниками житлової площі нежитлових приміщень, які перебувають у їхній спільній сумісній власності.

Позивачі вважають, що даний спосіб розподілу вартості житлово-комунальних послуг та вартості послуги з управління будинком суперечить нормам та положенням Закону України від 29.11.2001 №2866-ІІІ Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , з яких видно, що голосування на загальних зборах ОСББ, оплата вартості житлово-комунальних послуг та вартості послуг з управління будинком між власниками квартир здійснюється з урахуванням загальної площі їхніх квартир та пропорційно розподіленої між ними площі нежитлових приміщень, які перебувають у їхній спільній сумісній власності; Закону України від 09.11.2017 року №2189-VІІІ Про житлово-комунальні послуги , Порядку формування тарифів та послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011 року №869 (із змінами), з яких видно, що тариф на житлово-комунальні послуги та ціна послуг з управління багатоквартирним будинком встановлюється з розрахунку на один квадратний метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення; Статуту ОСББ будинку Бельгійське містечко 8 , затвердженого рішенням установчих зборів, протокол №1 від 15.11.2018, внаслідок чого розмір їх внесків та інших платежів відповідно за лютий-червень 2019 року, січень-червень 2019 року, лютий-червень 2019 року є завищеними.

Також неправильний розподіл між власниками квартир вартості житлово-комунальних послуг та вартості послуг з управління будинком приводить до оплати ними житлово-комунальних послуг нарівні з власниками квартир, загальна площа яких значно більша за їхню, а також до оплати житлово-комунальних послуг за власників, які користуються пільгами на оплату житлово-комунальних послуг. У зв`язку із вищенаведеним змушені звернутися до суду за захистом своїх прав.

В судовому засіданні позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , а також представники позивачів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 позовні вимоги підтримали повністю, надали пояснення, аналогічні, які викладені у позовній заяві, просили задовольнити позовні вимоги, а також представником позивачів ОСОБА_3 надано суду відповідь на відзив, у якому він зазначає, що спірні правовідносини регулюються виключно нормами Закону України №2866-ІІІ від 29.11.2001 Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , Закону України №417-VІІІ від 14.05.2015 Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку , Закону України від 09.11.2017 №2189 -VІІІ Про житлово-комунальні послуги , ЦК України, положеннями Статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське містечко 8 , які є підтвердженням, що витрати на управління багатоквартирним будинком підлягають розподілу між співвласниками виходячи з площі квартир або нежитлових приміщень, власниками яких вони є, затвердженого рішенням установчих зборів, протокол №1 від 15.11.2018, а не рішенням зборів співвласників про розподіл між ними витрат на управління багатоквартирним будинком виходячи з кількості квартир в будинку.

Представники відповідача Старенький О.С. та Федорук І.Л. проти позову заперечили, представником відповідача Стареньким О.С. надано суду відзив на позовну заяву, у якому він зазначає, що відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку вказано, що витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляється між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат. Згідно цього правила, перелік і розмір платежів, порядок їх сплати може бути врегульовано рішенням зборів співвласників. В такому разі об`єднання визначає сталі та постійні потреби будинку, їх розмір, строки внесення, що також кореспондується з іншими положеннями Закону. З урахуванням того, що Закон України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку прийнято пізніше, аніж Закон Про об`єднання і в таких нормах не зазначено про спеціальне регулювання, то діє правило ст. 12 Закону України Про особливості, з урахуванням якого за загальним правилом внески і платежі розраховуються пропорційно, якщо рішенням загальних зборів не передбачено іншого порядку розподілу. І з врахуванням положень Законів України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку , ЦК України, зазначає, що взаємовідносини між співвласниками спільного майна будинку регулюються статутом та домовленістю між співвласниками. Співвласники в однаковій мірі користуються спільним майном та в однаковій мірі несуть тягар його утримання, якщо між ними не досягнуто іншої домовленості чи порядку. Отже , законодавство надає право співвласникам на власний розсуд встановити перелік, розмір, порядок та строки здійснення усіх платежів. Відтак, законодавство дозволяє об`єднанню визначити інший порядок формування розміру внесків та платежів, ніж загальне право ст. 20 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку . Для визначення потреб об`єднання та витрат на такі, що потребують майнової участі співвласників головою об`єднання було складено кошторис витрат ОСББ із пропозицією для кожного власника здійснити голосування способу визначення формування платежів та внесків. За підсумком такого голосування у відповідних бюлетенях Об`єднанням було визначено частку кожного співвласника по здійсненню внесків і платежів.

Заслухавши сторін у справі, з`ясувавши дійсні обставини справи, права та обов`язки сторін, дослідивши зібрані по справі докази, суд дійшов висновку, що у позові слід відмовити з таких мотивів.

Судом встановлено, ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_2 є відповідно власниками квартир АДРЕСА_1 . В даному будинку розміщені 32 квартири, загальна житлова площа даного будинку становить 2044,80 кв.м.

19.12.2018 відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстровано Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське містечко 8 , яке здійснює обслуговування багатоквартирного будинку у АДРЕСА_1 .

Питання створення, діяльності, реорганізації, ліквідації об`єднань власників житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, захисту прав співвласників та виконання ними своїх обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку, користування і розпорядження спільним майном, в тому числі їх правовідносин із об`єднанням та із третіми особами регулюються Конституцією України, Законом України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , Законом України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку .

Протоколом загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське Містечко 8 проведеного 28 грудня 2018 року за місцезнаходженням: АДРЕСА_1 було вирішено розробити анкету, провести письмове опитування щодо формування кошторису із залученням максимальної кількості співвласників для з`ясування думки абсолютної більшості. Формування кожної статті кошторису прийняти окремо: згідно площі квартири чи оплати як послуги поквартирно.

Додатком №1 від 18.03.2019 до протоколу №2 загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське Містечко 8 проведеного 28 грудня 2018 року за місцезнаходженням: м. Львів, вул. Джерельна, буд. 91 за результатами письмового голосування було прийнято рішення формувати бюджет на виконання кошторису витрат на 2019 рік за змішаною формою, а саме: прибирання під`їздів, прибирання прибудинкової території, витрати з освітлення місць загального користування, гонорар управителя, заробітна плата Голови правління, канцтовари, димовентиляційні канали, обслуговування рахунку в банку, консьєрж (охорона), благоустрій території, вивіз сміття, вуличне освітлення, полив газонів оплачувати як послугу: однаковим платежем із кожного співвласника (поквартирний варіант), а проведення поточного ремонту вирішено оплачувати пропорційно загальної площі квартир та/або нежитлових приміщень (пометровий варіант), однак на даному засіданні Загальних зборів були присутні лише 5 співвласників будинку.

У письмовому опитуванні щодо питання Затвердження кошторису витрат на 2019 взяло участь особисто або через представників співвласників в кількості 26 осіб, при загальній кількості співвласників багатоквартирного будинку 32 особи, яким належать квартири або нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку загальною площею 1694,6 кв.м, при загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку: 2044,80 кв.м, що становить 83%, що стверджується розробленими анкетами про голосування, наявних у матеріалах справи. Загальні збори визнано правомочними.

Тобто, за вказане рішення під час письмового анкетування проголосувало більше 50 % відсотків співвласників.

Кошторис витрат на 2019 рік узгоджений постатейно на зборах ОСББ Бельгійське містечко 8 від 28 грудня 2019 року, який сформовано за результатами голосування від 18.03.2019.

Згідно ст.4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до ст.10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту, визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Відповідно до положень частини першої статті 17, статті 20, частин шостої, сьомої, восьмої статті 22, частини четвертої статті 23 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку власники квартир у багатоквартирному будинку, функції по утриманню якого і прибудинкової території здійснює об`єднання співвласників, зобов`язані нести витрати по утриманню спільного неподільного майна незалежно від членства в об`єднанні в розмірі затверджених в установленому порядку тарифів.

Відповідно до ст. 15 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; використовувати приміщення за призначенням, дотримуватися правил користування приміщеннями; забезпечувати збереження приміщень, брати участь у проведенні їх реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення; забезпечувати дотримання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин; не допускати порушення законних прав та інтересів інших співвласників; дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; відшкодовувати збитки, заподіяні майну інших співвласників; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням; запобігати псуванню спільного майна, інформувати органи управління об`єднання про пошкодження та вихід з ладу технічного обладнання; дотримуватися чистоти у місцях загального користування та тиші згідно з вимогами, встановленими законодавством.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 Законом України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку , витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

Як вбачається із Додатку №1 від 18.03.2019 до протоколу №2 загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське Містечко 8 проведеного 28 грудня 2018 року за місцезнаходженням: м. Львів, вул. Джерельна, буд. 91 за результатами письмового голосування було прийнято рішення формувати бюджет на виконання кошторису витрат на 2019 рік за змішаною формою, а саме: прибирання під`їздів, прибирання прибудинкової території, витрати з освітлення місць загального користування, гонорар управителя, заробітна плата Голови правління, канцтовари, димовентиляційні канали, обслуговування рахунку в банку, консьєрж (охорона), благоустрій території, вивіз сміття, вуличне освітлення, полив газонів оплачувати як послугу: однаковим платежем із кожного співвласника (поквартирний варіант), за який проголосувало більшість співласників багатоквартирного будинку, а проведення поточного ремонту вирішено оплачувати пропорційно загальної площі квартир та/або нежитлових приміщень (пометровий варіант). Рішення було прийнято - 80,125 % від загальної кількості квартир та 83% від загальної кількості площ, однак на даному засіданні Загальних зборів були присутні лише 5 співвласників будинку.

Тобто, за вказане рішення під час письмового анкетування проголосувало більше 50 % відсотків співвласників.

Також до суду зверталися з клопотанням мешканці багатоквартирного будинку у АДРЕСА_1 у кількості 17 осіб, з різних квартир проживання, у якому просять суд відмовити у задоволені даного позову, оскільки ОСББ Бельгійське містечко 8 створена ними та представляє спільні інтереси співвласників, здійснює всі необхідні дії для утримання та управління своїм будинком та прибудинковою територією.

Таким чином суд не вбачає підстав, для здійснення перерахунку вартості житлово-комунальних послуг та послуг з управління будинком АДРЕСА_1 ОСОБА_1 виходячи з загальної житлової площі квартири АДРЕСА_1 , ОСОБА_6 виходячи з загальної житлової площі квартири АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 виходячи з загальної житлової площі квартири АДРЕСА_1 та пропорційно розподіленої між власниками житлової площі нежитлових приміщень, які перебувають у їхній спільній сумісній власності, оскільки як вбачається з додатку №1 до протоколу №2 Загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське містечко 8 , проведених 28 грудня 2018 року на Загальних зборах були присутні лише 5 співвласників будинку, що ставить під сумнів результати їх проведення, а рішення щодо вартості житлово-комунальних послуг та послуг з управління будинком приймаються правомочними Загальними зборами.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 Цивільного процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання (ст. 80 ЦПК України).

Згідно із ст. 81 Цивільного процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Статтею 89 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Таким чином, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, враховуючи те, що обставини, на які посилається позивач, як на підставу для задоволення позову, не знайшли свого підтвердження у судовому засіданні, факт порушення відповідачем прав позивачів не підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

Згідно ст. 141 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує питання щодо розподілу між сторонами судових витрат.

З огляду на те, що позивачі відповідно до вимог ч. 2 ст. 22 Закону України Про захист прав споживачів звільнені від сплати судового збору, тому судові витрати по справі у вигляді судового збору необхідно віднести за рахунок держави.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.4, 77-83, 89, 95, 259, 263, 265 ЦПК України, суд.-

УХВАЛИВ:

у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_6 , РНОКПП НОМЕР_2 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_7 , ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_8 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бельгійське містечко 8 , ЄДРПОУ 42709548, місцезнаходження: м. Львів, вул. Джерельна, 91 про захист прав споживачів та зобов`язання до вчинення дій - відмовити.

Судові витрати віднести за рахунок держави.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст судового рішення виготовлено 12.08.2020 року.

Суддя Р. Б. Єзерський

СудШевченківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення12.08.2020
Оприлюднено13.08.2020
Номер документу90923831
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —466/5766/19

Ухвала від 16.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Стрільчук Віктор Андрійович

Постанова від 14.12.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Постанова від 14.12.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Постанова від 14.12.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Постанова від 14.12.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 23.10.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 16.10.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 16.10.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 16.10.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Рішення від 12.08.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Єзерський Р. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні