Ухвала
від 13.08.2020 по справі 500/444/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про затвердження умов примирення та закриття провадження у справі

Справа № 500/444/20

13 серпня 2020 р.м.Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд у складі судді Чепенюк О.В., розглянувши у порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області до Теребовлянського дитячого ясла-садку «Теремок» , що знаходиться в комунальній власності Теребовлянської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Теребовлянська міська рада про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю),

ВСТАНОВИВ:

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області звернулося до суду з позовом до Теребовлянського дитячого ясла-садку «Теремок» , що знаходиться в комунальній власності Теребовлянської міської ради, про застосування заходів реагування щодо державного нагляду (контролю) у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі Теребовлянського дитячого ясла-садку «Теремок» , що знаходиться в комунальній власності Теребовлянської міської ради, за адресою: 48100, Тернопільська область, Теребовлянський район, місто Теребовля, вулиця Шевченка, 208а, шляхом повного знеструмлення.

Ухвалою суду від 17.02.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у цій справі, постановлено судовий розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження суддею одноособово з повідомленням (викликом) учасників справи, призначено судове засідання у справі.

Ухвалою суду від 20.05.2020 задоволено клопотання учасників справи про надання їм часу для примирення, у зв`язку із чим провадження у справі було зупинено.

04.08.2020 до суду від представника Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області надійшла спільна заява учасників справи про примирення.

Ухвалою суду від 13.08.2020 поновлено провадження у справі.

У судове засідання учасники справи, належним чином повідомлені про дату, час та місце судового розгляду, не прибули, проте представник позивача подав до суду клопотання від 04.08.2020 про розгляд заяви про примирення у даній справі в порядку письмового провадження.

З огляду на неприбуття учасників справи у судове засідання та наявність зазначених клопотань і заяв, з урахуванням вимог частини дев`ятої статті 205, частини четвертої статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) розгляд заяви учасників справи про примирення проведено в порядку письмового провадження, без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

У спільній заяві про примирення від 03.08.2020 позивач та відповідач, а також третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Теребовлянська міська рада, погодилися врегулювати спір на підставі взаємних поступок відповідно до статті 190 КАС України в порядку та на умовах, що викладені у заяві.

Як вбачається із змісту поданої заяви про примирення сторін, сторони дійшли згоди у врегулюванні спору і вирішили:

Позивач зобов`язується надати час до 01.06.2021 для остаточного виконання вимог вказаних у позовній заяві Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області від 10.02.2020 № 3-1/671. Позивач після виконання заявлених вимог має прийняти виконання як належне. У разі невиконання відповідачем зобов`язань, зазначених у даній заяві, застосувати захід реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі Теребовлянського дитячого ясла-садку «Теремок» , що знаходиться в комунальній власності Теребовлянської міської ради, за адресою: 48100, Тернопільська область, Теребовлянський район, місто Теребовля, вулиця Шевченка, 208а, шляхом повного знеструмлення.

Відповідач зобов`язується:

1. Приміщення будівлі Теребовлянського дитячого ясла-садку «Теремок» обладнати системою пожежної сигналізації та системою керування евакуюванням людей в частині оповіщення про пожежу та покажчиків напрямку евакуювання.

2. Відремонтувати пожежну водойму на території дитячого ясла-садку.

3. Встановити покажчики біля місця розташування пожежної водойми з літерним індексом ПВ з цифровими значеннями запасу води в кубічних метрах та кількості пожежних автомобілів, котрі можуть одночасно встановлюватися на майданчику.

4. Провести перевірку (у разі несправності ремонт або реконструкцію) пристроїв захисту будівлі дитячого садку від прямих попадань блискавки та вторинних її проявів.

Також позивач та відповідач у заяві про примирення сторін зазначили, що сторони погоджуються з тим, що відповідно до умов цієї заяви вони дійшли згоди щодо повного та остаточного врегулювання спору та не мають жодних вимог щодо один одного. Умови примирення, дії позивача, відповідача та третьої особи не суперечать закону і не порушують чиїх-небудь прав, свобод та інтересів. Сторони мають належне уявлення про сутність цієї заяви і всіх її елементів. Сторони підтверджують, що вищевикладені умови відповідають їх волевиявленню і зумовлюють настання бажаних наслідків, які відповідають їхнім дійсним інтересам. Цю заяву складено в чотирьох оригінальних примірниках, що мають однакову юридичну силу: по одному для сторін, а також для долучення до матеріалів справи.

Частиною третьою статті 9 КАС України встановлено, що кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Таким правом користуються й особи, в інтересах яких подано позовну заяву, за винятком тих, які не мають адміністративної процесуальної дієздатності.

Згідно з частиною п`ятою статті 47 КАС України сторони можуть досягнути примирення на будь-якій стадії судового процесу, що є підставою для закриття провадження в адміністративній справі.

Суд не приймає відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем і не визнає умов примирення сторін, якщо ці дії суперечать закону або порушують чиї-небудь права, свободи чи інтереси (частина шоста статті 47 КАС України).

Відповідно до частини першої статті 190 КАС України сторони можуть повністю або частково врегулювати спір на підставі взаємних поступок. Примирення сторін може стосуватися лише прав та обов`язків сторін. Сторони можуть примиритися на умовах, які виходять за межі предмета спору, якщо такі умови примирення не порушують прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Умови примирення не можуть суперечити закону або виходити за межі компетенції суб`єкта владних повноважень.

Умови примирення сторони викладають у заяві про примирення сторін. Заява про примирення сторін може бути викладена у формі єдиного документа, підписаного сторонами, або у формі окремих документів: заяви однієї сторони про умови примирення та письмової згоди іншої сторони з умовами примирення (частина третя статті 190 КАС України).

До ухвалення судового рішення у зв`язку з примиренням сторін суд роз`яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін у праві вчинити відповідні дії (частина четверта статті 190 КАС України).

Умови примирення сторін затверджуються ухвалою суду. Затверджуючи умови примирення сторін, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі (частина п`ята статті 190 КАС України).

Відповідно до частини шостої статті 190 КАС України суд постановляє ухвалу про відмову у затвердженні умов примирення і продовжує судовий розгляд, якщо: 1) умови примирення суперечать закону чи порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб або є невиконуваними; або 2) одну зі сторін примирення представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Статтею 191 КАС України визначено, що ухвала про затвердження умов примирення виконується сторонами в порядку і строки, які нею визначені. Ухвала про затвердження умов примирення є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. У разі невиконання ухвали суду про затвердження умов примирення вона може бути подана для її примусового виконання в порядку, визначеному законодавством для виконання судових рішень.

Згідно з пунктом 3 частини першої статті 238 КАС України суд закриває провадження у справі якщо сторони досягли примирення.

Про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена (частина друга статті 238 КАС України).

За приписами частини другої статті 239 КАС України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Суд вважає, що добровільно прийняті сторонами та третьою особою (оскільки ясла-садок знаходиться у комунальній власності Теребовлянської міської ради) умови примирення у цій справі не суперечать чинному законодавству, не порушують будь-яких прав, свобод чи інтересів самих сторін та інших осіб, не виходять за межі компетенції суб`єкта владних повноважень - Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області. Також з поданої заяви вбачається, що сторони мають належне уявлення про сутність цих умов примирення; викладені умови примирення відповідають їх волевиявленню і породжують настання бажаних наслідків, які відповідають їх дійсним інтересам.

Зі змісту заяви про примирення вбачається, що сторони обізнані щодо наслідків примирення сторін та закриття провадження у справі.

Заяву про примирення сторін підписано уповноваженими представниками учасників справи: начальником Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області В.Маслей та завідуючою Теребовлянським дитячим ясла-садком «Теремок» Н.Никеруй, виконуючим обов`язки міського голови Теребовлянської міської ради Т.Вітківським, які наділені відповідними повноваженнями.

Підстави, визначені частиною шостою статті 190 КАС України, для відмови у затвердженні умов примирення, відсутні.

Відтак, суд приходить до висновку про затвердження умов примирення сторін та закриття провадження у справі.

Керуючись статтями 190, 191, 238, 239, 243, 248, 256 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Затвердити умови примирення сторін в адміністративній справі за позовом Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області до Теребовлянського дитячого ясла-садку «Теремок» , що знаходиться в комунальній власності Теребовлянської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Теребовлянська міська рада про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю), які визначені спільною заявою від 03.08.2020, а саме:

Позивач зобов`язується надати час до 01.06.2021 для остаточного виконання вимог вказаних у позовній заяві Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області від 10.02.2020 № 3-1/671. Позивач після виконання заявлених вимог має прийняти виконання як належне. У разі невиконання відповідачем зобов`язань, зазначених у даній заяві, застосувати захід реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі Теребовлянського дитячого ясла-садку «Теремок» , що знаходиться в комунальній власності Теребовлянської міської ради, за адресою: 48100, Тернопільська область, Теребовлянський район, місто Теребовля, вулиця Шевченка, 208а, шляхом повного знеструмлення.

Відповідач зобов`язується:

1. Приміщення будівлі Теребовлянського дитячого ясла-садку «Теремок» обладнати системою пожежної сигналізації та системою керування евакуюванням людей в частині оповіщення про пожежу та покажчиків напрямку евакуювання.

2. Відремонтувати пожежну водойму на території дитячого ясла-садку.

3. Встановити покажчики біля місця розташування пожежної водойми з літерним індексом ПВ з цифровими значеннями запасу води в кубічних метрах та кількості пожежних автомобілів, котрі можуть одночасно встановлюватися на майданчику.

4. Провести перевірку (у разі несправності ремонт або реконструкцію) пристроїв захисту будівлі дитячого садку від прямих попадань блискавки та вторинних її проявів.

Закрити провадження у справі за позовом Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області до Теребовлянського дитячого ясла-садку «Теремок» , що знаходиться в комунальній власності Теребовлянської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Теребовлянська міська рада про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) у зв`язку з примиренням сторін.

Роз`яснити сторонам, що ухвала про затвердження умов примирення виконується сторонами в порядку і строки, які нею визначені. Ухвала про затвердження умов примирення є виконавчим документом. У разі невиконання ухвали суду про затвердження умов примирення вона може бути подана для її примусового виконання в порядку, визначеному законодавством для виконання судових рішень.

Повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили в порядку, передбаченому статтею 256 КАС України.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області (46011, Тернопільська область, місто Тернопіль, вулиця Лесі України, 6, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 38535547).

Відповідач: Теребовлянський дитячий ясла-садочок «Теремок» , що знаходиться в комунальній власності Теребовлянської міської ради (48100, Тернопільська область, місто Теребовля, вулиця Шевченка, 202, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 34793368).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Теребовлянська міська рада (48100, Тернопільська область, місто Теребовля, вулиця Шевченка, 8, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04058456).

Повний текст ухвали складено та підписано 13.08.2020.

Суддя Чепенюк О.В.

Дата ухвалення рішення13.08.2020
Оприлюднено17.08.2020
Номер документу90941727
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —500/444/20

Ухвала від 13.08.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Ухвала від 13.08.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Ухвала від 20.05.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Ухвала від 28.04.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Ухвала від 31.03.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Ухвала від 17.02.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні