Ухвала
від 18.08.2020 по справі 906/936/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

"18" серпня 2020 р. м. Житомир Справа № 906/936/20

Господарський суд Житомирської області у складі: судді Давидюка В.К.,

розглянувши матеріали позовної заяви

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Фонтан-10" (м.Житомир)

до 1. Житомирської міської ради (м.Житомир)

2. Виконавчого комітету Житомирської міської ради (м.Житомир)

про визнання недійсними та скасування рішень Виконавчого комітету Житомирської міської ради від 09.09.2010 №661 та від 10.09.2020 б/н та свідоцтва про право власності,

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Фонтан-10" звернулось до Господарського суду Житомирської міської ради з позовом до Житомирської міської ради та Виконавчого комітету Житомирської міської ради про:

- визнання недійсним та скасування рішень Виконавчого комітету Житомирської міської ради від 09.09.2010 №661 та від 10.09.2010 б/н про оформлення права власності на будівлю, частину службових приміщень 1-го поверху; частину службових приміщень 2-го поверху житлового будинку №10 по площі Польовій у м. Житомирі;

- визнання недійсним та скасування свідоцтва про право власності на нерухоме майно - на будівлю, частину службових приміщень 1-го поверху; частину службових приміщень 2-го поверху на площі Польовій, 10, у м. Житомирі, індексний номер: 9105301, видане 09.09.2013 Державним реєстратором реєстраційної служби Житомирського МУЮ Сладковою-Головатюк М.О. в частині реєстрації права власності на нежитлові приміщення, які розташовані на першому поверсі будинку та позначені на поверховому плані №3 площею 14,6 кв.м та на другому поверсі, позначені на поверхневому плані №ХІ площею 14,6 кв.м.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що зареєстроване за Житомирською міською радою на праві власності приміщення має статус допоміжного, через яке забезпечується доступ до підвальних приміщень житлового будинку. Отже, таке приміщення не може бути самостійним об`єктом права комунальної власності, а в силу статті 10 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" та статті 382 Цивільного кодексу України набуто на праві спільної сумісної власності всіма співвласникам багатоквартирного будинку без необхідності додаткового оформлення речового права на допоміжні приміщення. Реєстрація права комунальної власності на спірні приміщення унеможливлює належне технічне обслуговування та утримання багатоквартирного будинку ОСББ та порушує право спільної сумісної власності співвласників багатоквартирного будинку.

Ухвалою суду від 05.08.2020 позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Фонтан-10" залишено без руху із зазначенням недоліків позовної заяви, способу та строку їх усунення.

13.08.2020 від позивача до суду надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви.

На підставі розпорядження керівника апарату Господарського суду Житомирської області від 13.08.2020 №129/2020, у зв`язку з перебуванням судді Соловей Л.А. у відпустці з 10.08.2020 по 04.09.2020, призначено повторний автоматизований розподіл справи №906/936/20.

Відповідно до витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.08.2020 справу №906/936/20 передано на розгляд судді Давидюку В.К.

Відповідно до ч.1 ст.176 ГПК України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

З огляду на викладене, позовну заяву необхідно прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Водночас Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Фонтан-10" подало клопотання про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - Департамент реєстрації Житомирської міської ради та Комунальне підприємство "Трамвайно-тролейбусне управління" Житомирської міської ради, мотивуючи тим, що предметом позову, в тому числі, є вимога про визнання недійсним та скасування свідоцтва про право власності на нерухоме майно, тому, у разі задоволення позову Комунальне підприємство "Трамвайно-тролейбусне управління" Житомирської міської ради як балансоутримувач оспорюваного майна, зобов`язане буде подати до контролюючих органів уточнену звітність про припинення утримання на балансі приміщень, а Департамент реєстрації Житомирської міської ради в межах повноважень, покладених на вказаний орган, буде виконувати рішення суду щодо виключення з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про зареєстроване за територіальною громадою міста Житомира права власності на будівлю, частину службових приміщень 1-го поверху; частину службових приміщень 2-го поверху по площі Польовій, 10, у м. Житомирі.

Відповідно до частин 1,2 ст.50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Частиною 4 ст.50 ГПК України визначено, що про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Враховуючи, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки Департаменту реєстрації Житомирської міської ради та Комунального підприємства "Трамвайно-тролейбусне управління" Житомирської міської ради, суд вважає за необхідне залучити вказаних осіб до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача.

Крім того, позивач подав клопотання про витребування у Виконавчого комітету Житомирської міської ради рішення від 10.09.2010 без номера, на підставі якого за територіальною громадою міста Житомира в особі Житомирської міської ради державним реєстратором Реєстраційної служби Житомирського МУЮ Сладковою-Головатюк М.О. зареєстровано право власності на будівлю, частину службових приміщень 1-го поверху; частину службових приміщень 2-го поверху по площі Польовій, 10.

В обґрунтування вказаного клопотання зазначено, що адвокат Ярош В.В. направив до Виконавчого комітету Житомирської міської ради адвокатський запит щодо надання копій оскаржуваних рішень. Листом від 04.08.2020 виконавчий комітет надіслав витяг з рішення №661 від 09.09.2010 в частині оформлення права власності на нежитлове приміщення за адресою: м. Житомир, площа Польова, 10.

Відповідно до ч.1 ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Розглянувши клопотання представника позивача, суд приходить висновку про витребування у Виконавчого комітету Житомирської міської ради рішення від 10.09.2010 без номера, на підставі якого за територіальною громадою міста Житомира в особі Житомирської міської ради державний реєстратор Реєстраційної служби Житомирського МУЮ зареєструвала право власності на будівлю, частину службових приміщень 1-го поверху; частину службових приміщень 2-го поверху за адресою: м. Житомир, площа Польова, 10.

Керуючись ст.ст. 50, 81, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача - Департамент реєстрації Житомирської міської ради (10014, м. Житомир, майдан С.П.Корольова, 4/2, ідентифікаційний код 40418650).

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача - Комунальне підприємство "Трамвайно-тролейбусне управління" Житомирської міської ради (10025, м. Житомир, вул. Вітрука, 11, ідентифікаційний код 03328310).

5. Підготовче засідання призначити на "01" жовтня 2020 р. о 10:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Житомирської області за адресою: м. Житомир, майдан Путятинський,3/65 в залі судових засідань № 509.

6. Позивачу надати оригінали документів, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

7. Житомирській міській раді та Виконавчому комітету Житомирської міської ради протягом двадцяти днів з дня вручення копії цієї ухвали надіслати господарському суду відзив на позовну заяву та перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву; одночасно з надсиланням відзиву до суду копію відзиву та доданих до нього документів надіслати учасникам справи, докази такого направлення надати суду.

Попередити відповідачів, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

8. Витребувати у Виконавчого комітету Житомирської міської ради копію рішення від 10.09.2010 (без номера), на підставі якого за територіальною громадою міста Житомира в особі Житомирської міської ради здійснено реєстрацію права власності на будівлю, частину службових приміщень 1-го поверху; частину службових приміщень 2-го поверху за адресою: м. Житомир, площа Польова, 10.

Копію документа надіслати до господарському суду в строк подання відзиву на позовну заяву.

9. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив із урахуванням вимог ст.166 ГПК України - п`ять днів з дня отримання відзиву. Водночас відповідь на відзив на позовну заяву надіслати відповідачам та третім особам, докази направлення відповіді на відзив надати суду.

10. Департаменту реєстрації Житомирської міської ради та Комунальному підприємству "Трамвайно-тролейбусне управління" Житомирської міської ради надіслати на адресу суду та сторонам спору листом з описом вкладення письмові пояснення, у яких викласти свої аргументи і міркування щодо суті позову з дотриманням вимог статті 168 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5007/

Суддя Давидюк В.К.

друк.7 прим.

1- в справу

2- позивачу (рек. з повід);

3- адвокатам Ярош В.В. Ю, Яцків В.С. (10014, м. Житомир, вул. Велика Бердичівська, 13, офіс 1) (рек. з повід);

4,5- відповідачам (10014 м. Житомир, майдан С.П.Корольова, 4/2) (рек. з повід);

6- третя особа - Департамент реєстрації Житомирської міської ради (10014 м. Житомир, майдан С.П.Корольова, 4/2); (рек. з повід);

7- третя особа - Комунальне підприємство "Трамвайно-тролейбусне управління" Житомирської міської ради (10025, м .Житомир, вул. Вітрука, 11) (рек. з повід)

Дата ухвалення рішення18.08.2020
Оприлюднено19.08.2020

Судовий реєстр по справі —906/936/20

Рішення від 12.11.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Ухвала від 29.10.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Ухвала від 20.10.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Ухвала від 20.10.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Ухвала від 01.10.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Ухвала від 01.10.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Ухвала від 18.08.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Ухвала від 05.08.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні