Ухвала
від 17.08.2020 по справі 910/101/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

17.08.2020Справа № 910/101/20 Господарський суд міста Києва, у складі судді Чинчин О.В., розглянувши матеріали

заяви про Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ПРОФКАПІТАЛ залучення правонаступника за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Хрещатик (01001, м.Київ, ВУЛИЦЯ ХРЕЩАТИК, будинок 8-А) до проТовариства з обмеженою відповідальністю КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ - АДМІНІСТРАТОР ПЕНСІЙНИХ ФОНДІВ ДС-ФІНАНС (03148, м.Київ, ВУЛ.ЖМЕРИНСЬКА, будинок 1) стягнення 200 000,00 грн

Суддя Чинчин О.В.

Представники : без повідомлення представників сторін

ВСТАНОВИВ

Публічне акціонерне товариство Комерційний банк Хрещатик звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ - АДМІНІСТРАТОР ПЕНСІЙНИХ ФОНДІВ ДС-ФІНАНС про стягнення 200 000,00 грн.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 07.04.2020 року по справі №910/101/20 позов Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Хрещатик до Товариства з обмеженою відповідальністю КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ - АДМІНІСТРАТОР ПЕНСІЙНИХ ФОНДІВ ДС-ФІНАНС про стягнення 200000,00 грн. задоволено повністю. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ - АДМІНІСТРАТОР ПЕНСІЙНИХ ФОНДІВ ДС-ФІНАНС на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Хрещатик заборгованість за Кредитним договором № 11-47/1-10 від 22.06.2010 у розмірі 200 000,00 грн., судовий збір у розмірі 3000,00 грн.

22.06.2020 року через загальний відділ діловодства суду (канцелярію) від Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ПРОФКАПІТАЛ надійшла Заява про залучення до участі у справі правонаступника Позивача, якою просив залучити до участі у справі процесуального правонаступника Позивача Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ПРОФКАПІТАЛ .

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.07.2020 року відкладено вирішення питання про прийняття до розгляду заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ПРОФКАПІТАЛ" про залучення його до участі у справі № 910/101/20 в якості правонаступника до набрання рішенням у справі законної сили.

17.08.2020 року на виконання рішення Господарського суду міста Києва від 07.04.2020 року по справі №910/101/20 видано Наказ.

Відповідно до ч.1,3 ст. 52 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

За загальним визначенням правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво може бути універсальним або частковим (сингулярним). За універсального правонаступництва до правонаступника (фізичної або юридичної особи) переходять усі права і обов`язки того суб`єкта, якому вони належали раніше. За часткового (сингулярного) правонаступництва від одного до іншого суб`єкта переходять лише окремі права і обов`язки.

Правонаступництвом є перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Процесуальне правонаступництво виникає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права. Фактично, процесуальне правонаступництво є похідним від матеріального.

Процесуальне правонаступництво в розумінні статті 52 ГПК України допускається на будь-якій стадії судового процесу, як на стадії розгляду справи так і на стадії виконання судового рішення, яке набрало законної, зокрема, і до видання виконавчого листа.

Розгляд справи по суті судом першої інстанції закінчується ухваленням рішення суду. (3 ст. 232 ГПК України)

При цьому, стадія виконавчого провадження є однією зі стадій судового провадження, яка завершує його. Ця стадія розпочинається з набранням судовим рішення законної сили або за інших умов, встановлених законом. Сторони судового провадження на стадії виконавчого провадження набувають відповідної процесуальної якості, користуються правами та несуть певні обов`язки, зумовлені статусом сторін виконавчого провадження. За законом на стадії виконавчого провадження можлива заміна сторони виконавчого провадження.

Аналогічна правова позиція викладена в Постанові Верховного Суду від 01.11.19 у справі № 925/896/18.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" №540-IX від 30 березня 2020 року, внесено зміни, зокрема, до Розділу Х "Прикінцевих положень" Господарського процесуального кодексу України, а саме доповнено ч. 4 наступного змісту:

"Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 321, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, апеляційного оскарження, залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги, подання заяви про скасування судового наказу, розгляду справи по суті, строки, на які зупиняється провадження, подання заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, звернення зі скаргою, оскарження рішення третейського суду, судового розгляду справи, касаційного оскарження, подання відзиву продовжуються на строк дії такого карантину.

Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)."

Отже, враховуючи зміни, внесені до Господарського процесуального кодексу України Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" №540-IX від 30 березня 2020 року, зокрема, щодо строків апеляційного оскарження судового рішення, рішення Господарського суду міста Києва від 07.04.2020 не набрало законної сили, стадія виконавчого провадження не розпочалася.

Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) №731-IX від 18.06.2020 року внесено зміни до пункту 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2017 р., № 48, ст. 436) й викладено в такій редакції:

"4. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином".

Згідно з Прикінцевими та перехідними положеннями Закону України №731-IX від 18.06.2020 року він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Процесуальні строки, які були продовжені відповідно до пункту 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України, пункту 3 розділу XII "Прикінцеві положення" Цивільного процесуального кодексу України, пункту 3 розділу VI "Прикінцеві положення" Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" № 540-IX від 30 березня 2020 року, закінчуються через 20 днів після набрання чинності цим Законом . Протягом цього 20-денного строку учасники справи та особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цими кодексами), мають право на продовження процесуальних строків з підстав, встановлених цим Законом.

Суд зазначає, що Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) №731-IX від 18.06.2020 року набрав чинності 17.07.2020 року, а тому рішення Господарського суду міста Києва від 07.04.2020 року по справі №910/101/20 набрало законної сили 07.08.2020 року.

За таких підстав, Суд вважає за необхідне призначити розгляд заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ПРОФКАПІТАЛ про залучення до участі у справі правонаступника Позивача у судовому засіданні з повідомленням представників учасників справи.

Враховуючи вищевикладене, керуючись статтями 52, 120, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ПОСТАНОВИВ

1. Призначити розгляд Заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ПРОФКАПІТАЛ про залучення до участі у справі правонаступника Позивача по справі №910/101/20 на 26.08.20 о 11:45 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- В, зал № 31 .

2. Повідомити учасників справи, Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ПРОФКАПІТАЛ про дату, час та місце судового засідання.

3. Звернути увагу учасників процесу на те, що документи подаються через канцелярію суду за умови їх оформлення належним чином (кожна сторінка має бути належним чином засвідчена, документи прошиті та подане клопотання про приєднання зазначених документів до матеріалів справи).

4. Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Дата складання та підписання повного тексту ухвали: 17 серпня 2020 року.

Суддя О.В. Чинчин

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.08.2020
Оприлюднено19.08.2020
Номер документу91016025
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/101/20

Постанова від 11.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Ухвала від 16.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Ухвала від 17.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Ухвала від 17.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Ухвала від 27.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Ухвала від 23.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Ухвала від 04.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 26.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

Ухвала від 17.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

Ухвала від 12.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні