Ухвала
від 19.08.2020 по справі 360/3081/20
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

19 серпня 2020 року СєвєродонецькСправа № 360/3081/20 Суддя Луганського окружного адміністративного суду Тихонов І.В. перевіривши матеріали за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ДТЕК Луганська теплова електрична станція (вул. Гагаріна, буд. 1-О, м. Щастя, Новоайдарський район, Луганська область, 91480) до Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (03057, м. Київ, вул. Смоленська, буд. 19) про визнання постанови протиправною та скасування постанови, -

ВСТАНОВИВ:

14 серпня 2020 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов позов Товариства з обмеженою відповідальністю ДТЕК Луганська теплова електрична станція до Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, в якому позивач просить :

- визнати протиправною та скасувати постанову Відповідача №1536 від 12.08.2020 Про внесення змін до деяких постанов НКРЕКП та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов НКРЕКП .

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що в 2020 році Позивач звернувся до Відповідача з заявою про отримання ліцензій з виробництва електричної та теплової енергії. За наслідками розгляду заяви Позивача Відповідачем 30.06.2020р. прийнято постанову №1253 від Про видачу ліцензії з виробництва електричної енергії ТОВ ДТЕК Луганська ТЕС та постанову № 1254 про видачу ліцензії з виробництва теплової енергії ТОВ ДТЕК Луганська ТЕС .

12.08.2020 Відповідачем прийнято постанову №1536 Про внесення змін до деяких постанов НКРЕКП та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов НКРЕКП (далі - Постанова №1536).

Згідно постанови №1536:

1) Визнано такою, що втратила чинність постанова №1254 Про видачу ліцензії з виробництва теплової енергії ТОВ ДТЕК Луганська ТЕС ;

2) Внесено зміни до постанови №1253 від ЗО.Об.2020р. Про видачу ліцензії з виробництва електричної енергії ТОВ ДТЕК Луганська ТЕС , згідно яких: - відтерміновано (перенесено) набуття чинності постанови в частині видачі ліцензій з виробництва електричної та теплової енергії з 01.09.2020 до 01.01.2021; - передбачено додаткові умови видачі ліцензій (надання документів, що підтверджують правонаступництво Позивача за борговими зобов`язаннями ТОВ ДТЕК Східенерго перед НАК Нафтогаз України).

Позивач вважає Постанову №1536 протиправною з огляду на наступне.

1. Постанова прийнята з перевищенням повноважень Відповідача. Законодавством не передбачено можливості, підстав та процедури відтерменування (перенесення) погоджених строків видачі ліцензії.

2. Законодавством не передбачено надання документального підтвердження правонаступництва, в якості обов`язкової умови видачі ліцензій на виробництво теплової та електричної енергії.

3. Оскаржувана постанова має дискримінаційний характер та порушує законні інтереси і права Позивача.

Адміністративний позов поданий особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність із додержанням вимог ст. ст. 160, 161, 171 КАС України.

Адміністративний позов підсудний Луганському окружному адміністративному суду, підстав для повернення позовної заяви відповідно до ст. 169 КАС України, а також підстав для відмови у відкритті провадження у справі згідно зі ст. 170 КАС України не встановлено.

Відповідно до ч.1 ст.12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Частиною третьою статті 12 КАС України визначено, що загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до приписів статті 12 КАС України, з огляду на предмет спору в даній справі, характеру спірних правовідносин та велику кількість об`єктів перевірки, суд дійшов висновку, що дана адміністративна справа підлягає розгляду в загальному позовному провадженні

На підставі викладеного, справа буде розглянута в загальному позовному провадженні.

У кожній судовій справі, що розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначається судом з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі (ст.179 КАС України).

За таких обставин, суддя вважає за необхідне призначити у справі підготовче засідання.

Щодо клопотання про витребування доказів суд зазначає наступне.

Відповідно до частини першої статті 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

За приписами частини третьої статті 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може запропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача (частина друга статті 77 КАС України).

Відповідно до частини другої статті 79 КАС України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви.

Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк. Учасник справи також повинен надати докази, які підтверджують, що він здійснив усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання відповідного доказу (частина четверта статті 79 КАС України).

Згідно з частиною першою статті 80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Відповідно до частин першої, другої, четвертої, п`ятої статті 94 КАС України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

З огляду на покладений на відповідача обов`язок доказування правомірності свого рішення, суд дійшов висновку про задоволення клопотання позивача про витребування доказів.

За приписами частини третьої статті 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може запропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

З вищевикладених підстав суд вважає за необхідне з власної ініціативи витребувати від відповідача докази, яких, на думку суду, не вистачає для з`ясування всіх обставин у справі.

Керуючись статтями 12, 160, 171, 173-175, 179, 256, 264 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя -

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ДТЕК Луганська теплова електрична станція до Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг про визнання постанови протиправною та скасування постанови.

Справа розглядатиметься в порядку загального позовного провадження.

Призначити справу до розгляду у підготовчому засіданні на 03 вересня 2020 року о 10 год. 00 хв. у приміщенні Луганського окружного адміністративного суду за адресою: Луганська область, м. Сєвєродонецьк, проспект Космонавтів, 18.

Позивачу надати оригінали документів, які додані до позовної заяви в копіях, - для огляду в судовому засіданні.

Відповідачу надати відзив проти позову із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, всі матеріали і пояснення, що, на думку відповідача, матимуть значення для розгляду даної справи, разом із документом, що підтверджує надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Роз`яснити відповідачу, що відзив на позовну заяву повинен повністю відповідати вимогам ст.162 КАС України.

Відзив подати в строк - п`ятнадцять днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі.

Зобов`язати Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг надати суду наступні документи:

- постанову №1536 від 12.08.2020 Про внесення змін до деяких постанов НКРЕКП та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов НКРЕКП .

Документи, що подаються у копіях повинні бути засвідчені належним чином згідно вимог діючого законодавства.

У підготовче засідання викликати осіб, які беруть участь у справі.

Учасники справи, які не можуть з поважних причин прибути до суду, зобов`язані завчасно повідомити про це суд (ч.2 ст.131 КАС України).

Справа розглядатиметься суддею Тихоновим І.В. одноособово.

Повідомити сторони про можливість реєстрації в системі Електронний суд для отримання процесуальних документів в електронному вигляді, для чого потрібно:

-зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua;

-подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі.

Копію ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі надіслати особам, які беруть участь у справі, разом з витягом про їхні процесуальні права та обов`язки, встановлені статтями 44, 47 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідачу разом з ухвалою про відкриття провадження у справі надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію у справі, що розглядається: http://adm.lg.court.gov.ua/sud1270/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

СуддяІ.В. Тихонов

Дата ухвалення рішення19.08.2020
Оприлюднено20.08.2020
Номер документу91043890
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання постанови протиправною та скасування постанови

Судовий реєстр по справі —360/3081/20

Ухвала від 03.09.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В. Тихонов

Ухвала від 03.09.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В. Тихонов

Ухвала від 19.08.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В. Тихонов

Ухвала від 17.08.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В. Тихонов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні