Рішення
від 21.08.2020 по справі 686/26581/18
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/26581/18

Провадження № 2/686/337/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 серпня 2020 року Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі: головуючої - судді Козак О.В.,

при секретарі - Слободянюк А.Ю.,

за участю: позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача - ОСОБА_2 ,

представників відповідачів - ОСОБА_3 , ОСОБА_17,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Хмельницькому цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ПП Діоріт Плюс 1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача Обслуговуючий кооператив Садівниче товариство Меркурій 1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_5 про зобов`язання вчинити дії, визнання недійсною технічної документації із землеустрою, скасування державної реєстрації, вилучення з Державного земельного кадастру України інформації про земельну ділянку із скасуванням кадастрового номеру, стягнення матеріальної та моральної шкоди,

встановив:

В листопаді 2018 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_4 , третя особа СТ Меркурій про зобов`язання вчинення дій. В обґрунтування позову, з врахуванням заяви про збільшення позовних вимог, позивач вказала, що з 1991 року вона використовує для ведення садівництва земельну ділянку, яка знаходиться в садівничому товаристві Меркурій по АДРЕСА_1 і обліковується за НОМЕР_1 . Площа зазначеної земельної ділянки під час передачі і отримання нею у користування становила 0,10га.. Проте, весною 2017 року нею було виявлено самоправне захоплення ОСОБА_4 (власником суміжної земельної ділянки, що обліковується за даними садівничого товариства Меркурій за НОМЕР_2 і адресою: АДРЕСА_2 ) частини її земельної ділянки та встановлення на її ділянці огорожі. Внаслідок такої самоправної зміни меж земельних ділянок площа належної їй земельної ділянки зменшилась до 0,0769га. На самоправно захопленій відповідачем частині її земельної ділянки знаходились плодові дерева, а саме: дві сливи, дві яблуні, абрикос. Вказані плодові дерева на даний час є знищеними (зрізаними) відповідачем. Кожне дерево мало діаметр стовбура більше 35см., їх відновна вартість разом із незібраним врожаєм за кожний рік становить не менше 6000 грн. за кожне дерево.

Добровільно врегулювати спірне питання щодо перенесення огорожі і відшкодування вартості знищених відповідачем дерев не вдалось навіть через збори членів садівничого товариства. На засіданні було прийнято рішення про фіксування даного самоправного захоплення землі шляхом складання відповідного акту.

Відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єкті нерухомого майна земельна ділянка з кадастровим номером 6825083600:03:005:1065 належить відповідачу по справі і має площу 0,10 га, зареєстрована у зазначеному вище реєстрі 18.03.2013 року на підставі Договору купівлі-продажу земельної ділянки, посвідченого приватним нотаріусом Хмельницького міського нотаріального округу Лаврентьєвим Ю.В. 29.08.2012 року і на підставі Державного акта про право власності на земельну ділянку серії ХМ №303, виданого 20.06.1995 року Лісогринівецькою сільською Радою народних депутатів.

Проте, як видно з плану меж земельної ділянки, що обліковується за даними садівничого товариства Меркурій за НОМЕР_2 і адресою: АДРЕСА_2 та належить ОСОБА_4 , вказаний план не відповідає дійсності, так як на ньому невірно вказані суміжні користувачі земельних ділянок. Користувачем земельної ділянки, яка межує і відображена між літерами Б і В вказаний ОСОБА_6 , хоча по факту це відображена межа її земельної ділянки № НОМЕР_1 і межа земельної ділянки № НОМЕР_2 (належна відповідачу). Користувачем земельної ділянки, яка межує і відображена між літерами А і Б зазначена вона, проте фактично таким суміжним користувачем є ОСОБА_7

Довжина межі між її земельною ділянкою і земельною ділянкою відповідача на час придбання такої у ОСОБА_9 становила 47,1 метрів. На сьогодні згідно плану меж земельної ділянки відповідача така межа має довжину 49 метрів. Тобто, параметри і межі земельної ділянки відповідача, зазначені в плані меж земельної ділянки не відповідають параметрам і межам цієї ж земельної ділянки на час її придбання в 2012 році.

З цього ж плану вбачається, що він є невід`ємною частиною землевпорядної документації щодо земельної ділянки відповідача, яку вона ніколи не бачила, не погоджувала і не підписувала. Відсутність підпису свідчить про протиправне оформлення землевпорядної документації відповідачем. Таким чином, відповідач самоправно, без погодження із нею, як суміжним землекористувачем змінив межі ділянки, самоправно захопив частину її земельної ділянки, захопив і знищив плодові дерева, чим завдав їй матеріальних і моральних збитків.

Вказані обставини підтверджуються копією Технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки натурі (на місцевості), виготовленої в 2012 році ПП Діорит Плюс 1 на замовлення відповідача по справі. В зазначеній документації її підписи відсутні, а проставлені в графах підпис навпроти прізвища, імені по батькові суміжного землекористувача ОСОБА_1 - їй не належать; документація містить ознаки зачистки і передрукування матеріалів.

Вказана документація була замовлена відповідачем по справі і виготовлена Приватним підприємством Діорит Плюс 1 з грубими порушеннями чинного законодавства України, оскільки: межі між земельними ділянками сторін по справі існували, ніколи не заперечувались ні нею, ні попереднім власником суміжної земельної ділянки - ОСОБА_9 ; договір купівлі-продажу земельної ділянки від 29.08.2012 року, укладений між ОСОБА_9 і ОСОБА_4 , посвідчений приватним нотаріусом Хмельницького міського нотаріального округу Хмельницької області Лаврентьєвим Ю.В. зареєстрований в реєстрі за №3014, укладений на підставі існування Державного акта про право приватної власності на землю серії ХМ б/н від 1995 року, витягу з Поземельної книги та присвоєного кадастрового номера земельної ділянки.

В свою чергу присвоєнню кадастрового номера передували: отримання дозволу на виготовлення технічної документації з визначенням (встановленням) меж земельної ділянки; погодження меж земельної ділянки із суміжними землекористувачами; затвердження такої технічної документації відповідним рішенням тощо. Лише після дотримання зазначеного алгоритму дій присвоювався кадастровий номер.

В порушення приписів земельного законодавства України і зокрема, Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, затвердженої Наказом Державного комітету України із земельних ресурсів №376 від 18.05.2010 року, в даному випадку попередній власник земельної ділянки (кадастровий помер 6825083600:03:005:1065) виготовляв технічну документацію, докази чому надані представником відповідача по справі, межі ділянок/межові знаки існували, проте були самоправно знищені відповідачем по справі, а технічною документацією було закріплено межі ділянки у відповідності до площі купленої відповідачем земельної ділянки без урахування її прав по справі, як суміжного землекористувача.

Окрім цього, згідно відомостей, що містяться у витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, наданого представником відповідача, державна реєстрація земельної ділянки відповідача проведена 18.03.2013 року. Саме під час державної реєстрації земельної ділянки присвоюється кадастровий номер.

Поземельна книга в електронній (цифровій) формі засвідчується електронним цифровим підписом Державного кадастрового реєстратора. Не завірені електронним цифровим підписом: Державного кадастрового реєстратора записи у Поземельній книзі в електронній (цифровій) формі вважаються недійсними. Дата відкриття Поземельної книги є датою державної реєстрації земельної ділянки. Номером Поземельної книги є кадастровий номер земельної ділянки.

Таким чином, виготовлення нової технічної документації всупереч приписам чинного законодавства України, без залучення її до участі в кадастровій зйомці (що спричинили порушення її прав та законних інтересів); наступна державна реєстрація земельної ділянки 18.03.2013 року Державним кадастровим реєстратором Пастушком В.В. (який входив до складу Держгеокадастру - пункт 5 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затв. Постановою КМ України №1051 від 17.10.2012р.) була проведена із порушення Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого Постановою КМ України №1051 від 17.10.2012 року, а тому підлягає скасуванню.

Завдану матеріальну шкоду від захоплення і знищення належних їй плодових дерев вона оцінює в розмірі 30000 грн..

В зв`язку із завданням значних збитків, зухвалістю поведінки відповідача, небажанням добровільно відновити межі і відшкодувати завдану як матеріальну, так і моральну шкоду, і як наслідок необхідністю витрачати час і кошти на захист власних законних прав та інтересів, необхідності зміни нею способу життя і докладання додаткових зусиль для організації і відновлення нормального способу життя, їй завдано моральну шкоду, яку вона оцінює в розмірі 10000 грн.. Завдана моральна шкода полягає і в емоційних хвилюваннях внаслідок вчинених відповідачем протиправних і самоправних дій по захопленню частини її земельної ділянки.

Тому позивач з врахуванням заяви про збільшення позовних вимог (а.с.165-167 т.1) просить: зобов`язати ОСОБА_4 демонтувати частину огорожі, самоправно встановленої нею на земельній ділянці, що перебуває у її користуванні і розташована на території Лісогринівецької сільської ради Хмельницького району Хмельницької області та обліковується в садівничому товаристві Меркурій за НОМЕР_1 і адресою АДРЕСА_1 ; визнати недійсною (скасувати) Технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) кадастровий номер 6825083600:03:005:1065, виготовленої в 2012 році на замовлення ОСОБА_4 , для ведення садівництва на території Лісогринівецької сільської ради садівничого товариства Меркурій Хмельницького району, Хмельницької області; скасувати державну реєстрацію земельної ділянки від 29.08.2012 року (кадастровий номер 6825083600:03:005:1065) в Державному земельному кадастрі України, проведену 18.03.2013 року Державним кадастровим реєстратором Пастушком В.В.; вилучити з Державного земельного кадастру України інформацію про земельну ділянку, належну ОСОБА_4 згідно Договору купівлі-продажу земельної ділянки від 29.08.2012 року із скасуванням кадастрового номеру земельної ділянки 6825083600:03:005:1065; стягнути з ОСОБА_4 30000 грн. в рахунок компенсації знищених плодових дерев; стягнути з ОСОБА_4 10000 грн. за завдану моральну шкоду.

Ухвалою суду від 20.03.2019 року залучено в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Обслуговуючий кооператив Садівниче товариство "Меркурій-1" замість СТ "Меркурій", та відповідно до ч.5 ст.49 ЦПК України представнику позивача повернуто заяву про збільшення позовних вимог.

Ухвалою суду від 11.07.2019 року залучено в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_5 .

Ухвалою суду від 19.08.2019 року до участі в справі в якості відповідачів залучено ПП Діоріт Плюс 1 , ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області.

В судовому засіданні позивач та її представник позовні вимоги підтримали, просили задоволити з підстав викладених у позовній заяві. Позивач суду пояснила, що технічна документація містить підтертості, підчистки, що підтверджено експертизою. Вона підписувала межу ОСОБА_9 , а їм не підписувала.

Представник відповідача ОСОБА_4 в судовому засіданні заперечила проти задоволення позову, просила застосувати строк позовної давності. Суду також пояснила, що підпис позивачки в документації є нижче, але експерту питання не ставилось. ОСОБА_4 набула право власності на підставі договору, а не технічної документації. Була виготовлена технічна документація щодо встановлення меж. Факт накладки земельних ділянок не доведено, позивач права власності на земельну ділянку не набула.

Представник відповідача ГУ Держгеокадастру в Хмельницькій області в судовому засіданні заперечила проти задоволення позову, суду пояснила, що договір купівлі-продажу земельної ділянки укладався в серпні 2012 року і земельна ділянка, як об`єкт вже була сформована і внесена в ДЗК. Відповідач зробила технічну документацію про встановлення меж земельної ділянки в натурі. Документація ОСОБА_9 не досліджувалась. При реєстрації земельної ділянки будь-яких накладок не було. Встановити факт накладення неможливо, оскільки обстеження земельної ділянки було проведено не спеціалістами, які не мають пристроїв для визначення координат земельної ділянки. Не підписання сусідом акта не є перешкодою для приватизації земельної ділянки. Щодо скасування державної реєстрації, то це можливо у разі визнання незаконною реєстрації, але не доведено, що така реєстрація незаконна. Земельна ділянка є об`єктом цивільних прав і її реєстрація не може бути скасована.

Представник відповідача ПП Діоріт Плюс 1 в судове засідання не з`явився, про час та місце слухання справи повідомлявся у встановленому законом порядку.

Представник третьої особи СТ Меркурій в судове засідання не з`явився, подав до суду листа, в якому просив розглянути справу без його участі, позов ОСОБА_1 підтримав в повному обсязі.

Третя особа ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився, його представник ОСОБА_6 подав до суду заяву про розгляд справи без участі ОСОБА_5 ..

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно архівних довідок Архівного відділу Хмельницької райдержадміністрації №986 від 18.12.2008 року та №04-06/2020/186 від 31.07.2020р., в документах фонду Лісовогринівецька сільська рада та виконавчий комітет Хмельницького району в справі №189 Списки членів садівничих товариств Лісовогринівецької сільської ради за 1995 рік , в списку членів садівничого товариства Меркурій , яким надано дозвіл на приватизацію, значиться ОСОБА_11 , площа земельної ділянки 0,1000 га № НОМЕР_1 .

Відповідно до довідки СТ Меркурій №90 від 04.06.2008 року, ОСОБА_1 дійсно являється членом садового товариства Меркурій і їй належить земельна ділянка № НОМЕР_1 площею 0,10 га.

Згідно довідки виконкому Лісогринівецької сільської ради №576 від 24.06.2008 року виданої ОСОБА_1 , відповідно до рішення Хмельницької районної ради від 19.12.1991 року №145 про передачу земельної ділянки для садівничого товариства Меркурій і запису земельно-облікової книги по Лісогринівецькій сільській раді, їй передано в користування земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 0,10 га для ведення садівництва по товариству Меркурій . Надана земельна ділянка підлягає приватизації згідно з законодавством України.

03.07.2008 року ОСОБА_1 звернулась до голови Хмельницької райдержадміністрації із заявою про надання їй у власність земельної ділянки площею 0,10 га для ведення садівництва, яка знаходиться в садівничому товаристві Меркурій , Лісогринівецької сільської ради, земельної ділянки на праві власності для ведення садівництва не має.

Розпорядженням Хмельницької районної державної адміністрації Хмельницької області №278/09-р від 16.03.2009 року надано дозвіл ОСОБА_1 на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку площею 0,10 га, для ведення садівництва, садівниче товариство Меркурій на території Лісовогринівецької сільської ради. Технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку подати на затвердження в райдержадміністрацію протягом одного року.

Наказом ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області №22-2398-СГ від 18.12.2017 року Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою , надано дозвіл ОСОБА_1 на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, місце розташування об`єкта землеустрою: за межами населених пунктів Шаровечківської сільської ради, Хмельницького району, Хмельницької області (6825083600:03:005), садівниче товариство Меркурій , орієнтовний розмір земельної ділянки - 0,1000 га, із цільовим призначенням - для індивідуального садівництва.

Суміжним землекористувачем із земельною ділянкою, яка перебуває в користуванні позивачки був ОСОБА_9 , якому на праві приватної власності належала земельна ділянка площею 0,10га. на території Лісовогринівецької сільської ради, на землях садівницького товариства, згідно Державного акту на право приватної власності на землю серія ХМ від 20.06.1995 року.

20.08.2012 року за заявою ОСОБА_9 від 15.08.2012 року було сформовано Витяг з Поземельної книга про земельну ділянку № ВТ-006060026512012 з кадастровим планом земельної ділянки 682083600:03:005:1065 та експлікація земельних угідь.

Згідно договору купівлі-продажу земельної ділянки від 29.08.2012 року, ОСОБА_9 продав ОСОБА_4 належну йому земельну ділянку площею 0,1000 га за адресою: Хмельницька область, Хмельницький район, Лісовогринівецька сільська рада, Садівниче товариство Меркурій , кадастровий номер 6825083600:03:005:1065, цільове призначення - для ведення садівництва.

На підставі вказаного державного акта та договору купівлі-продажу 23.05.2013 року було проведено реєстрацію права приватної власності ОСОБА_4 на земельну ділянку з кадастровим номером 682083600:03:005:1065 для індивідуального садівництва в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (номер запису про право власності - 1037062).

ПП Діоріт Плюс 1 за заявою ОСОБА_4 від 06.11.2012 року виготовлено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для ведення садівництва на території Лісовогринівецької сільської ради СТ Меркурій Хмельницького району, Хмельницької області (кадастровий номер 682083600:03:005:1065).

Згідно висновку експерта №1.1-0007/2.1-0013:20 від 12.02.2020 року, підпис від імені ОСОБА_1 в графі підпис біля слів ОСОБА_1 у Акті встановлення та погодження меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) від 02.11.2020 року, який міститься в Технічній документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) ОСОБА_4 для ведення садівництва на території Лісогринівецької сільської ради садівниче товариство Меркурій Хмельницького району Хмельницької області (6825083600:03:005:1065) (аркуш 14 Технічної документації), виконаний не ОСОБА_1 . Дати відповідь на питання Чи виконано підпис від імені ОСОБА_1 в графі підпис біля слів ОСОБА_1 у Плані меж земельної ділянки 2012 року, який міститься в Технічній документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) ОСОБА_4 для ведення садівництва на території Лісогринівецької сільської ради садівниче товариство Меркурій Хмельницького району Хмельницької області (6825083600:03:005:1065) (аркуш 16 Технічної документації) ОСОБА_1 (тією особою, від імені якої він зазначений) або ж іншою особою? не представляється можливим у зв`язку з відсутністю співставних елементів зі зразками, у зв`язку з чим встановити комплекс загальних та окремих ознак, достатній хоча б для ймовірного висновку не вдалось. В графі Суміжні власники земельної ділянки акту встановлення та погодження меж земельної ділянки в натурі від 02.11.2012 року наявні підтертості в місці розташування ініціалів напроти прізвища ОСОБА_4 , ініціали напроти прізвищ виконані рукописним текстом, за допомогою пишучого приладдя. В графах Опис меж кадастрового плану земельної ділянки (арк. 15 Технічної документації) та плану меж земельної ділянки (арк. 16 Технічної документації), наявні підтертості в місці розташування прізвищ та ініціалів. В місці розташування прізвищ та ініціалів, наявних в графах Опис меж кадастрового плану земельної ділянки (арк. 15 Технічної документації) та плану меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) (арк. 16 Технічної документації), містився інший текст, який був видалений шляхом підчистки з наступним додруковуванням читаємого тексту. Вказані обставини підтверджуються: довідкою СТ Меркурій №90 від 04.06.2008 року; довідкою виконкому Лісогринівецької сільської ради №576 від 24.06.2008 року; архівною довідкою №986 від 18.12.2008 року; заявою ОСОБА_1 від 03.07.2008 року; копією плану меж земельної ділянки; актом обстеження земельної ділянки №105/18 від 19.05.2018 року; протоколом №1 від 12.05.2018 року установчих зборів садово-городнього товариства Меркурій ; договором купівлі-продажу земельної ділянки від 29.08.2012 року; Витягом з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №3849033 від 23.05.2013 року; державним актом на право приватної власності на землю серії ХМ від 20.06.1995 року; Витягом з Державного реєстру правочинів №11762429від 29.08.2012 року; Витягом з бази даних автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру серії БББ №103178; наказом ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області №22-2398-СГ від 18.12.2017 року; копією членської книжки СТ Меркурій садовода ОСОБА_1; довідкою СТ Меркурій №13/02 від 15.02.2019 року; розпорядженням Хмельницької районної державної адміністрації Хмельницької області №278/09-р від 16.03.2009 року; листом Відділу у Хмельницькому районі ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області №22-0.6-1205/116-19 від 02.05.2019 року; копією поземельної книги; технічної документацією із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для ведення садівництва на території Лісовогринівецької сільської ради СТ Меркурій Хмельницького району, Хмельницької області (кадастровий номер 682083600:03:005:1065) від 06.11.2012 року ПП Діоріт Плюс 1 ; висновком експерта №1.1-0007/2.1-0013:20 від 12.02.2020 року; архівною довідкою Архівного відділу ХРДА №04-06/202/186 від 31.07.2020 року.

У відповідності до вимог ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Згідно ст.321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст.391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Статтею 152 ЗК України визначено, що держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом: а) визнання прав; б) відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; в) визнання угоди недійсною; г) визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; ґ) відшкодування заподіяних збитків; д) застосування інших, передбачених законом, способів.

У відповідності з вимогами ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Частина перша статті 116 ЗК України встановлює, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.

Набуття права власності громадянами та юридичними особами на земельні ділянки шляхом безоплатної приватизації відбувається за правилами та в порядку, визначеними статтею 118 ЗК України.

Громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, яка перебуває у його користуванні, подає заяву до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу.

Рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо приватизації земельних ділянок приймається у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки. Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян особами, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на виконання цих видів робіт, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність (стаття 118 ЗК України).

Статтею 107 ЗК України передбачено, що основою для відновлення меж є дані земельно-кадастрової документації. У разі неможливості виявлення дійсних меж їх встановлення здійснюється за фактичним використанням земельної ділянки. Якщо фактичне використання ділянки неможливо встановити, то кожному виділяється однакова за розміром частина спірної ділянки. У випадках, коли в такий спосіб визначення меж не узгоджується з виявленими обставинами, зокрема з встановленими розмірами земельних ділянок, то межі визначаються з урахуванням цих обставин.

Згідно статті 1 Закону України Про землеустрій , документація із землеустрою (землевпорядна документація) - затверджені в установленому порядку текстові та графічні матеріали, якими регулюється використання та охорона земель державної, комунальної та приватної власності, а також матеріали обстеження і розвідування земель, авторського нагляду за виконанням проектів, тощо.

Відповідно до частин першої, другої статті 198 ЗК України кадастрові зйомки - це комплекс робіт, виконуваних для визначення та відновлення меж земельних ділянок. Кадастрова зйомка включає: геодезичне встановлення меж земельної ділянки; погодження меж земельної ділянки з суміжними власниками та землекористувачами; відновлення меж земельної ділянки на місцевості; встановлення меж частин земельної ділянки, які містять обтяження та обмеження щодо використання землі; виготовлення кадастрового плану.

Проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок складаються у разі надання, передачі, вилучення (викупу), відчуження земельних ділянок. Порядок складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок встановлюється Кабінетом Міністрів України (стаття 50 Закону України "Про землеустрій" в редакції станом на час виготовлення технічної документації ОСОБА_4 ).

Відповідно до статей 29, 30 Закону України "Про землеустрій" документація із землеустрою включає в себе текстові та графічні матеріали і містить обов`язкові положення, встановлені завданням на розробку відповідного виду документації. Погодження і затвердження документації із землеустрою проводиться в порядку, встановленому Земельним кодексом України, цим Законом та іншими законами України.

Згідно ч.ч.1,2 ст. 55 Закону України "Про землеустрій" (в редакції станом на час виготовлення технічної документації ОСОБА_4 ), встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) проводиться відповідно до топографо-геодезичних і картографічних матеріалів. Встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на основі технічної документації із землеустрою, якою визначається місцеположення поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Відповідно до ст.55 Закону України "Про землеустрій", технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) включає: а) завдання на складання технічної документації із землеустрою; б) пояснювальну записку; в) рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою (у випадках, передбачених законом); г) згоду власника земельної ділянки, а для земель державної та комунальної власності - органу, уповноваженого здійснювати розпорядження земельною ділянкою, на відновлення меж земельної ділянки користувачем; ґ) довідку, що містить узагальнену інформацію про землі (території); д) копію документа, що посвідчує фізичну особу, або копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців; е) копію документа, що посвідчує право на земельну ділянку (у разі проведення робіт щодо відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); є) копію правовстановлюючих документів на об`єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці (за умови якщо права власності на такі об`єкти зареєстровані); ж) матеріали польових топографо-геодезичних робіт; з) план меж земельної ділянки, складений за результатами зйомки, на якому відображаються зовнішні межі земельної ділянки із зазначенням власників (користувачів) суміжних земельних ділянок, усі поворотні точки меж земельної ділянки, лінійні проміри між точками на межах земельної ділянки, межі вкраплених земельних ділянок із зазначенням їх власників (користувачів); и) кадастровий план земельної ділянки; і) перелік обмежень у використанні земельної ділянки; ї) у разі необхідності документ, що підтверджує повноваження особи діяти від імені власника (користувача) земельної ділянки при встановленні (відновленні) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); й) акт приймання-передачі межових знаків на зберігання, що включається до документації із землеустрою після виконання робіт із встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та закріплення їх межовими знаками.

Пунктами 4.1-4.4 Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 18 травня 2010 року № 376 (далі - Інструкція), встановлено, що відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється при повній (частковій) втраті в натурі (на місцевості) межових знаків, їх пошкодженні, яке унеможливлює використання межових знаків, а також при розгляді земельних спорів між власниками (користувачами) суміжних земельних ділянок. Власник земельної ділянки має право вимагати від власника сусідньої земельної ділянки сприяння встановленню твердих меж, а також відновленню межових знаків у випадках, коли вони зникли, перемістились або стали невиразними. Відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на підставі раніше розробленої та затвердженої відповідно до статті 186 ЗК України документації із землеустрою. У разі відсутності такої документації розробляється технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

У разі неможливості виявлення дійсних меж їх встановлення здійснюється за фактичним використанням земельної ділянки. Якщо фактичне використання ділянки встановити неможливо, то кожному виділяється однакова за розміром частина спірної ділянки. У разі коли в такий спосіб визначення меж не узгоджується з виявленими обставинами, зокрема зі встановленими розмірами земельних ділянок, то межі визначаються з урахуванням цих обставин.

Пунктом 3.12 Інструкції передбачено, що закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем у присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноваженою ним (ними) особою.

Технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) включає, зокрема, акт прийомки-передачі межових знаків на зберігання, який включається до документації із землеустрою після виконання робіт із встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та закріплення їх межовими знаками. Цей акт складається згідно з додатком 2 до Інструкції і підписується власниками/користувачами суміжних земельних ділянок на підтвердження відсутності претензій щодо існуючих меж земельної ділянки.

З наведених вище норм вбачається, що погодження меж земельної ділянки із суміжними власниками (користувачами) є необхідним при виділенні земельної ділянки у власність і забезпечує уникнення технічних помилок та порушення прав землекористувачів.

Погодження меж земельної ділянки є складовою частиною кадастрового плану, який, у свою чергу, є складовою частиною технічної документації, необхідної для передачі земельних ділянок у власність чи в користування. Встановлення меж земельної ділянки по суті зводиться до вирішення питань, чи не належить земельна ділянка іншому власнику чи правомірному користувачеві та чи не накладаються межі земельної ділянки на суміжні земельні ділянки.

Стадія погодження меж земельної ділянки при виготовленні землевпорядної документації є допоміжною і саме по собі непідписання суміжним землекористувачем акта погодження меж не свідчить про незаконність рішення щодо затвердження проекту землеустрою та передачу земельної ділянки у власність.

Відповідно до ч.ч.1,3,4 ст.79-1 ЗК України, формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об`єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру. Сформовані земельні ділянки підлягають державній реєстрації у Державному земельному кадастрі. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.

З досліджених в судовому засіданні доказів встановлено, що ОСОБА_4 придбала сформовану земельну ділянку з кадастровим номером 6825083600:03:005:1065.

Відповідно до ч.ч. 1,6 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Питання відповідності межі між позивачем та відповідачем розглядалось на установчих зборах садово-городнього товариства "Меркурій 12.05.2018 року, які вирішили: доручити правлінню скласти акта на відповідність меж між земельними ділянками ОСОБА_1 та ОСОБА_4 , примусити останню в добровільному порядку перенести огорожу відповідно до встановленої межі.

На виконання вказаного рішення головою правління СТ "Меркурій", за участю членів правління було складено акт, яким встановлено, що на момент обстеження земельної ділянки ОСОБА_1 по АДРЕСА_1 її площа становить 0,769га, тоді колі їй було надано в користування 0,10га. Внаслідок переносу межі ОСОБА_4 по верхньому краю на 5 м., по нижньому на 1м. плодові дерева в кількості 5 шт. (абрикос, 2 яблуні, 2 сливи) були вкрадені ОСОБА_4 , так як виявились за незаконно встановленою огорожею, після чого ОСОБА_4 їх зрубала, залишивши 1 абрикос.

Проте, суд не приймає вказаний акт, як належний та допустимий доказ на підтвердження наявності накладки земельної ділянки ОСОБА_4 на земельну ділянку ОСОБА_1 , з огляду на наступне.

Вказаний акт: складено особами, які не мають відповідної освіти та знань у сфері землеустрою та землевпорядкування; він не містить відомостей за допомогою яких приладів було проведено відповідні обміри земельної ділянки; у ньому зазначено правовстановлюючими документами на землю - рішення Лісовогринівецької с/р №9 від 27.07.1993р. №1-291-189, архівна довідка №986 від 18.12.2008 року, проте вказані документи не містять графічних даних щодо конфігурації земельної ділянки позивачки.

Позивачем суду не надано належних та допустимих доказів на підтвердження відведення їй на місцевості земельної ділянкиплощею 0,10 га, для ведення садівництва в садівничому товаристві Меркурій на території Лісовогринівецької сільської ради, із встановленням межових знаків.

Згідно даних поземельної книги про земельну ділянку ОСОБА_9 (попереднього власника), кадастрового плану земельної ділянки складеного ще до відчуження ним земельної ділянки, конфігурація земельної ділянки повністю відповідає конфігурації земельної ділянки в кадастровому плані, що міститься в технічній документації розробленій ПП Діоріт Плюс 1 за заявою ОСОБА_4 від 06.11.2012 року. При цьому вказаний кадастровий план було погоджено головою садівничого товариства "Меркурій та начальником Держкомзему у Хмельницькому районі Хмельницької області.

Також слід зазначити, що в судовому засіданні позивач пояснила, що спорів з попереднім власником земельної ділянки у неї не було і вона погоджувала йому межі.

Належних та допустимих доказів на підтвердження того, що конфігурація та розташування земельної ділянки, яка перебуває у фактичному користуванні відповідача ОСОБА_4 , не відповідає даним державного кадастру та технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для ведення садівництва, розробленої ПП Діоріт Плюс 1 , суду також не надано. Відповідно не доведено належними доказами і порушення прав позивача саме діями відповідача.

Пояснення свідків ОСОБА_9 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 щодо того, що відповідачем захоплено частину земельної ділянки позивачки, на якій були дерева, суд до уваги не приймає та оцінює критично з врахуванням вищевикладеного, а також того, що іншими належними та допустимими доказами не підтверджено невідповідність меж земельної ділянки, яка перебуває у фактичному користуванні відповідачки даним державного кадастру та технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Не підтверджують вказаних обставин і пояснення свідка ОСОБА_16 , який суду пояснив, що він організовував кооператив, розподілом земельних ділянок займався земельний відділ. Земельні ділянки були по 10 соток. Він був там не так давно, земельної ділянки та дороги не міряв, хто зрізав дерева не знає.

Отже, докази накладення земельних ділянок позивача та відповідача у справі відсутні і обставин, які б свідчили про зменшення площі земельної ділянки ОСОБА_1 за рахунок розширення земельної ділянки ОСОБА_4 , в судовому засіданні не встановлено.

Не надано суду належних та допустимих доказів і на підтвердження того, що відповідач зрізала дерева на земельній ділянці, яка перебувала у користуванні позивачки, та своїми діями заподіяла позивачу матеріальної та моральної шкоди, її розміру.

З врахуванням наведеного, суд приходить до висновку, що в задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ПП Діоріт Плюс 1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача Обслуговуючий кооператив Садівниче товариство Меркурій 1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_5 про зобов`язання вчинити дії, визнання недійсною технічної документації із землеустрою, скасування державної реєстрації, вилучення з Державного земельного кадастру України інформації про земельну ділянку із скасуванням кадастрового номеру, стягнення матеріальної та моральної шкоди, слід відмовити

На підставі ст.ст.2,5,12,13,76,81,258,259,263-265 ЦПК України, ст.ст.321,391 ЦК України, ст.ст.79-1,116,118,122,152,198 ЗК України, Законом України Про землеустрій , ст. 41 Конституції України, Інструкцією про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 18 травня 2010 року № 376, суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ПП Діоріт Плюс 1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача Обслуговуючий кооператив Садівниче товариство Меркурій 1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_5 про зобов`язання вчинити дії, визнання недійсною технічної документації із землеустрою, скасування державної реєстрації, вилучення з Державного земельного кадастру України інформації про земельну ділянку із скасуванням кадастрового номеру, стягнення матеріальної та моральної шкоди, відмовити.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду через Хмельницький міськрайонний суд.

В разі проголошення вступної та резолютивної частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивач: ОСОБА_1 (ІПН: НОМЕР_3 , жителька: АДРЕСА_5 ).

Відповідачі: ОСОБА_4 (жителька: АДРЕСА_6 ); Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області (код ЄДРПОУ: 39767479, 29016, м.Хмельницький, вул.Інститутська, 4/1); ПП Діоріт Плюс 1 , (код ЄДРПОУ: 37825234, 29000, м.Хмельницький, вул.Подільська, 22/2).

Треті особи: Обслуговуючий кооператив Садівниче товариство Меркурій 1 (код ЄДРПОУ 34282488, пошт.індекс: 31341, с.Лісові Гринівці, Хмельницького району, Хмельницької області); ОСОБА_5 ( ІПН: НОМЕР_4 , житель: АДРЕСА_7 ).

Дата складання повного тексту рішення суду - 20.08.2020 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.08.2020
Оприлюднено23.08.2020
Номер документу91112616
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —686/26581/18

Постанова від 30.11.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 10.12.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Постанова від 29.10.2020

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Купельський А. В.

Постанова від 29.10.2020

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Купельський А. В.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Купельський А. В.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Купельський А. В.

Рішення від 21.08.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Рішення від 10.08.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 19.03.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 17.02.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні