Рішення
від 29.10.2008 по справі 2-645/2008
ЧОРТКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2 - 645

2008 рік

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 жовтня 2008 року Чортківський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючого суду судді ПАРФЕНЮКА В. І. при секретарі ЮЖДІ Л. С,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чорткові справу цивільного судочинства за позовом Тернопільського обласного комунального підприємства теплових мереж "Тернопільтеплокомуненерго" в особі Чортківського теплорайону до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію, -

ВСТАНОВИВ:

В  травні  2008   року  Тернопільське   обласне   комунальне   підприємство теплових мереж "Тернопільтеплокомуненерго" в особі Чортківського тепло району звернулось в суд з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію.

В позовній заяві позивач вказав, що відповідач є власником квартири в м. Чорткові по вул. С.Бандери, 15/5 загальною площею 33,9 кв.м. Підприємство через Чортківську теплодільницю забезпечує житло відповідача тепловою енергією. Відповідач своєчасно не проводить розрахунки за надану йому теплову енергію, внаслідок чого утворилась заборгованість в сумі 1 471 гривні 34 копійок.

Під час судового розгляду справи в якості співвідповідача було притягнуто ОСОБА_3.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримує, просить їх задовольнити та стягнути з відповідачів заборгованість за спожиту теплову енергію.

Відповідач ОСОБА_1 позов не визнає, посилаючись на те, що відповідно до вимог Закону України «Про житлово-комунальні послуги» позивач не укладав з ним договір про надання послуг з теплопостачання квартири, він такими послугами не користується, оскільки проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1.

Представник відповідачки ОСОБА_4 - ОСОБА_5 позов не визнає, зазначивши, що квартирою користується лише відповідач ОСОБА_1 і його дочка не має доступу до цієї квартири.

Суд, вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних мотивів.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про право власності на житло від 12 серпня 1998 року відповідачі являються власниками квартири АДРЕСА_1.

Тернопільське обласне комунальне підприємство теплових мереж «Тернопільтеплокомуненерго» через Чортківську теплодільницю забезпечує житло відповідачів тепловою енергією.

Відповідачі не проводять оплату теплової енергії, внаслідок чого станом на 1 травня 2008 року утворилась заборгованість в сумі 1 471 гривня 34 копійки.

Відповідно до вимог ст. 360 Цивільного кодексу України співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов'язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов'язаннями, пов'язаними із спільним майном.

Отже учасники спільної часткової власності, як це випливає із змісту ст. 540 зазначеного Кодексу, несуть часткову відповідальність по спільних боргах.

Виходячи з таких вимог Закону суд вважає, що заборгованість за спожиту теплову енергію слід стягнути в рівних частинах з відповідачів, як співвласників квартири, розташованої в м. Чорткові по вул. С.Бандери, 15/5.

Посилання відповідачів на те, що вони фактино не користуються квартирою, а також на відсутність договору про надання послуг з теплопостачання не звільняє їх від оплати наданих комунальних послуг, так як згідно вимог ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Судові витрати відповідно до вимог ст. 88 Цивільно-процесуального кодексу

України суд покладає також на відповідачів.    

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 360, 540, 526 Цивільного кодексу України, ст. 25 Закону України «Про теплопостачання», ст. ст. 88, 213, 215 Цивільно-процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 в користь Тернопільського обласного комунального підприємства теплових мереж "Тернопільтеплокомуненерго" в особі Чортківського теплорайону 735 (сімсот тридцять п'ять) гривень 67 копійок заборгованості за спожиту теплову енергію та 15 гривень витрат на інформаційно - технічне забезпечення розгляду цивільної справи в суді.

Стягнути з ОСОБА_2 в користь Тернопільського обласного комунального підприємства теплових мереж "Тернопільтеплокомуненерго" в особі Чортківського теплорайону 735 (сімсот тридцять п'ять) гривень 67 копійок заборгованості за спожиту теплову енергію та 15 гривень витрат на інформаційно - технічне забезпечення розгляду цивільної справи в суді.

Стягнути з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в дохід держави з кожного по 25 (двадцять п'ять) гривень 50 копійок судового збору.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання

заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги Апеляційному суду

Тернопільської області через Чортківський районний суд.    

Заява про апеляційне оскарження рішення суду може бути подана протягом десяти днів після його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження або без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не буде подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.    

Дата ухвалення рішення29.10.2008
Оприлюднено14.05.2010
Номер документу9116711
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-645/2008

Ухвала від 04.01.2021

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Любчик О. В.

Ухвала від 28.02.2014

Цивільне

Єнакіївський міський суд Донецької області

Мірошкін О. І.

Ухвала від 23.07.2013

Цивільне

Сакський міськрайонний суд Автономної Республіки Крим

Смолій А. М.

Ухвала від 18.03.2013

Цивільне

Сакський міськрайонний суд Автономної Республіки Крим

Смолій А. М.

Рішення від 25.07.2008

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Лисюк О.Д.

Рішення від 29.10.2008

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Парфенюк В.І.

Рішення від 30.10.2008

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Бродніков C.O.

Рішення від 28.05.2008

Цивільне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Смєлік С.Г.

Рішення від 04.08.2008

Цивільне

Жидачівський районний суд Львівської області

Цюмрак М.Д.

Ухвала від 18.12.2008

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні