Ухвала
від 28.08.2020 по справі 399/717/20
ОНУФРІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 399/717/20

провадження № 2-з/399/56/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 серпня 2020 року смт Онуфріївка Кіровоградської області

Суддя Онуфріївського районного суду Кіровоградської області Шульженко В.В., розглянувши матеріали заяви Cільськогосподарського кооперативу Україна (адреса місцезнаходження: вул. Леніна, буд . 1, с. Млинок, Онуфріївський район, Кіровоградська область, 28123) до ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) та державного реєстратора з реєстрації речових прав на нерухоме майно Смалиус Віталія Володимировича (адреса місцезнаходження: вул. Л. Українки, буд. 45, с. Підлісне, Олександрівський район, Кіровоградська область, 27342) про вжиття заходів забезпечення позову,-

встановила:

Сільськогосподарський кооператив Україна звернувся до Онуфріївського районного суду Кіровоградської області з позовом до ОСОБА_1 та державного реєстратора з реєстрації речових прав на нерухоме майно Смалиус Віталія Володимировича про скасування рішень державного реєстратора про державну реєстрацію прав щодо припинення іншого речового права на земельні ділянки та видалення записів щодо припинення іншого речового права на земельні ділянки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та визнання договорів оренди землі діючими.

27.08.2020 року Сільськогосподарський кооператив Україна подав заяву про вжиття заходів забезпечення позову. У якій заявник просить вжити заходів забезпечення позову шляхом заборони вчинення будь - яких реєстраційних дій стосовно земельних ділянок за кадастровими номерами № 3524684700:02:000:1444 (площею 4,9281 га), № 3524684700:02:000:2444 (площею 0,2910 га) та № 3524684700:02:000:1113 (площею 9,8564 га), № 3524684700:02:000:2113 (площею 0,4289 га) що належать ОСОБА_1 на праві власності та знаходяться на території Млинківської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду), крім випадків, передбачених частиною 5 цієї статті.

За правилами ч. 2 ст. 149 ЦПК України забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Вимоги до змісту та форма заяви про забезпечення позову визначені ст. 151 ЦПК України.

Відповідно до ч.1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Зі змісту заяви про вжиття заходів забезпечення позову встановлено, що вона не відповідає вимогам ст. 151 ЦПК України з наступних підстав.

За правилами п.2 ч.1 ст. 151 ЦПК України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси , ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, за наявності.

Однак, заявником не зазначено в заяві про вжиття заходів забезпечення позову поштового індексу відповідача - 1, а саме відповідача ОСОБА_1 .

Відповідно до п.6 ч.1 ст.151 ЦПК України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити: пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення.

В порушення вказаних норм Закону заявником у поданій заяві про вжиття заходів забезпечення позову не зазначено пропозицій щодо зустрічного забезпечення.

Крім того, відповідно до п.7 ст.151 ЦПК України заява про забезпечення позову повинна містити: інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Також, згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 157 ЦПК України ухвала суду про забезпечення позову є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. Така ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Примірник ухвали про забезпечення позову залежно від виду вжитих заходів одночасно з направленням заявнику направляється судом для негайного виконання всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також відповідним державним та іншим органам для вжиття відповідних заходів .

Приймаючи рішення щодо забезпечення позову шляхом заборони вчинення певних дій, суд повинен визначити коло осіб відносно яких ці заборони встановлено, та зазначити порядок виконання ухвали про забезпечення позову.

В порушення зазначених норм процесуального Закону заявником у заяві не вказано інші відомості потрібні для забезпечення позову з огляду на положення ч. ч.1-2 ст.157 ЦПК України, а саме у прохальної частині заяви не вказано якій саме особі чи органу заборонити вчиняти будь - які реєстраційні дії стосовно вказаних земельних ділянок та не зазначено яким особам та/або державним та іншим органам для вжиття відповідних заходів забезпечення позову підлягає направленню ухвала суду в разі задоволення заяви про забезпечення позову.

У відповідності до ч.10 ст.153 ЦПК України суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог ст.151 ЦПК України , повертає її заявникові, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи скорочені строки розгляду заяви та ті обставини, що для розгляду даної заяви необхідні наведені вище відомості, яких не зазначено у заяві, приходжу до висновку, що заява про вжиття заходів забезпечення позову за змістом і формою не відповідає вимогам пунктів 6 і 7 ч. 1 ст. 151 ЦПК України, тому вважаю, що заява про забезпечення позову підлягає поверненню заявникові.

Одночасно судом роз`яснюється, що заявник не позбавлений можливості, усунувши вказані недоліки заяви про забезпечення позову, повторно звернутися до суду.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 149 - 153 , 157 , 260 , 261 ЦПК України, суддя ,-

постановила:

Заяву Cільськогосподарського кооперативу Україна (адреса місцезнаходження: вул. Леніна, буд. 1, с. Млинок, Онуфріївський район, Кіровоградська область, 28123) про вжиття заходів забезпечення позову - повернути заявнику.

Роз`яснити заявнику, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню до суду із заявою про забезпечення позову, після усунення умов, що стали причинами для її повернення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду, в порядку визначеному п.п.15.5 п.15 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України, протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Онуфріївського районного

суду Кіровоградської області В.В. Шульженко

СудОнуфріївський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення28.08.2020
Оприлюднено02.09.2020
Номер документу91228546
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —399/717/20

Ухвала від 16.01.2021

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 03.11.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 17.09.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 10.09.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 28.08.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні