Ухвала
від 16.01.2021 по справі 399/717/20
ОНУФРІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 399/717/20

провадження № 2-сз/399/56/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2021 року смт Онуфріївка

Суддя Онуфріївського районного суду Кіровоградської області Шульженко В.В. розглянувши клопотання представника Cільськогосподарського кооперативу Україна адвоката Любченко В.М. про повернення судового збору (справа №399/717/20),

встановив:

В провадженні Онуфріївського районного суду Кіровоградської області на розгляді перебувала цивільна справа за позовом Сільськогосподарського кооперативу Україна до ОСОБА_1 та державного реєстратора з реєстрації речових прав на нерухоме майно Смалиус Віталія Володимировича про скасування рішень державного реєстратора про державну реєстрацію прав щодо припинення іншого речового права на земельні ділянки та видалення записів щодо припинення іншого речового права на земельні ділянки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та визнання договорів оренди землі діючими.

17.12.2020 року представник CК Україна адвокат Любченко В.М. звернувся до Онуфріївського районного суду Кіровоградської області з клопотанням про повернення судового збору в якому просив повернути Сільськогосподарському кооперативу Україна сплачений в більшому розмірі ніж передбачений законом судовий збір за розгляд заяви про забезпечення позову по справі № 399/717/20.

Клопотання мотивував тим, що в провадженні Онуфріївського районного суду Кіровоградської області знаходилася цивільна справа № 399/717/20. Разом з позовною заявою позивачем до суду подавалась заява про забезпечення позову, але при поданні відповідної заяви про забезпечення позову позивачем було сплачено судовий збір в більшому розмірі ніж передбачено законом. Згідно ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір за заявою про забезпечення доказів або позову поданою юридичною особою сплачується судовий збір в сумі 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що станом на день подання відповідної заяви становлять 1051,00 грн. Натомість позивачем судовий збір в даному випадку був сплачений в двічі більшому розмірі ніж потрібно. Крім того, у даному клопотанні представник CК Україна адвокат Любченко В.М. просив дане клопотання розглядати без його участі.

Судом перевірено, що представник позивача, адвокат Любченко Володимир Михайлович не обмежений у повноваженнях на їх вчинення, що підтверджується копією довіреності від 16.10.2020 року виданої головою СК "Україна" Різником М.Ю. 16.10.2020 року.

Дослідивши клопотання представника CК Україна адвоката Любченка В.М. про повернення судового збору та матеріали справи, вважаю, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до пп. 4 п.1 ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до суду заяви у справах окремого провадження; заяви про забезпечення доказів або позову; заяви про перегляд заочного рішення; заяви про скасування рішення третейського суду (міжнародного комерційного арбітражу); заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду (міжнародного комерційного арбітражу); заяви про видачу виконавчого документа на підставі рішення іноземного суду; заяви про роз`яснення судового рішення, які подано; заяви про сприяння третейському суду (міжнародному комерційному арбітражу) в отриманні доказів юридичною особою або фізичною особою - підприємцем 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 1051,00 грн. станом на час звернення з заявою про забезпечення позову до суду.

Згідно з п.1 ч.1 ст. 7 Закону України Про судовий збір сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом.

Згідно оригіналу платіжного доручення, який міститься при матеріалах справи № 807 від 11.08.2020 року позивачем СК Україна сплачений судовий збір за подачу заяви про забезпечення позову в розмірі 4204,00 грн.

Згідно з ч.2 ст.7 Закону України Про судовий збір у випадках, установлених пунктом 1 частини першої цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми; в інших випадках, установлених частиною першою цієї статті, - повністю.

Так, позивачем надмірно сплачений судовий збір на загальну суму 3153,00 грн.

Враховуючи, що при зверненні до суду із заявою про забезпечення позову позивачем Cільськогосподарським кооперативом Україна сплачено судовий збір в більшому розмірі, ніж передбачено законодавством, а саме в сумі 4204,00 грн., суд приходить висновку, що сплачений надміру судовий збір в сумі 3153,00 грн. підлягає поверненню позивачу Сільськогосподарському кооперативу Україна .

Керуючись Законом України Про судовий збір , ст. 260 ЦПК України , суд,

постановив:

Клопотання представника Cільськогосподарського кооперативу Україна адвоката Любченко В.М. про повернення судового збору задовольнити.

Повернути Сільськогосподарському кооперативу Україна , код ЄДРПОУ 30564502, з державного бюджету сплачений судовий збір в більшому розмірі, ніж встановлено законом, який сплачений при поданні заяви про забезпечення позову на р/р НОМЕР_1 , МФО 899998, згідно оригіналу платіжного доручення № 807 від 11.08.2020 року, яке міститься при матеріалах справи, що становить 3153,00 грн.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Суддя Онуфріївського районного суду

Кіровоградської області В.В. Шульженко

СудОнуфріївський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення16.01.2021
Оприлюднено19.01.2021
Номер документу94221712
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —399/717/20

Ухвала від 16.01.2021

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 03.11.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 17.09.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 10.09.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 28.08.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні