Постанова
від 02.09.2020 по справі 640/16495/19
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 640/16495/19 Суддя (судді) першої інстанції: Качур І.А.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 вересня 2020 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого: Бєлової Л.В.

суддів: Аліменка В.О., Безименної Н.В.

розглянувши у порядку письмового провадження у місті Києві апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна Академія управління персоналом" на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 10 червня 2020 року про закриття провадження в частині позовних вимог у справі за адміністративним позовом Приватного акціонерного товариства "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна Академія управління персоналом" до Київської міської ради про визнання протиправними дій, зобов`язати вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2019 року позивач, Приватне акціонерне товариство "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна Академія управління персоналом", звернувся до суду першої інстанції із позовом, в якому просив:

- визнати неправомірною бездіяльність Київської міської ради щодо передачі у постійне користування Приватному акціонерному товариству "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна Академія управління персоналом" земельної ділянки, що розташована за адресою м. Київ, вул. Фрометівська 2, кадастровий номер: 8000000000:79:078:0008.

- зобов`язати Київську міську раду розглянути на найближчій сесії питання про передачу у постійне користування Приватному акціонерному товариству "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна Академія управління персоналом" (ідентифікаційний номер 00127522) земельної ділянки, що розташована за адресою м. Київ, вул. Фрометівська 2, кадастровий номер: 8000000000:79:078:0008, та прийняти рішення про надання вказаної земельної ділянки (кадастровий номер: 8000000000:79:078:0008) у постійне користування Позивачу.

- стягнути з Київської міської ради (ідентифікаційний номер 22883141) на користь Приватного акціонерного товариства "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна Академія управління персоналом" (ідентифікаційний номер 00127522) майнову шкоду завданої відповідачем внаслідок бездіяльності щодо передачі земельної ділянки (кадастровий номер: 8000000000:79:078:0008) в постійне користування, за період з жовтня 2018 року по липень 2019 року, у розмірі 329 418 (триста двадцять дев`ять тисяч чотириста вісімнадцять) гривень 44 коп.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 10 червня 2020 року закрито провадження в частині позовних вимог про стягнення з Київської міської ради (ідентифікаційний номер 22883141) на користь Приватного акціонерного товариства "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна Академія управління персоналом" (ідентифікаційний номер 00127522) майнову шкоду завданої відповідачем внаслідок бездіяльності щодо передачі земельної ділянки (кадастровий номер: 8000000000:79:078:0008) в постійне користування, за період з жовтня 2018 року по липень 2019 року, у розмірі 329 418 (триста двадцять дев`ять тисяч чотириста вісімнадцять) гривень 44 коп.

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 10 червня 2020 року адміністративний позов задоволено. Визнано неправомірною бездіяльність Київської міської ради щодо передачі у постійне користування Приватному акціонерному товариству "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна Академія управління персоналом" земельної ділянки, що розташована за адресою м. Київ, вул. Фрометівська 2, кадастровий номер: 8000000000:79:078:0008. Зобов`язано Київську міську раду розглянути на найближчій сесії питання про передачу у постійне користування Приватному акціонерному товариству "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна Академія управління персоналом" (ідентифікаційний номер 00127522) земельної ділянки, що розташована за адресою м. Київ, вул. Фрометівська 2, кадастровий номер: 8000000000:79:078:0008, та прийняти рішення про надання вказаної земельної ділянки (кадастровий номер: 8000000000:79:078:0008) у постійне користування Приватному акціонерному товариству "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна Академія управління персоналом".

Не погоджуючись з ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 10 червня 2020 року про закриття провадження в частині позовних вимог позивачем подано апеляційну скаргу, у якій просить оскаржувану ухвалу скасувати, а справу направити до суду першої інстанції для продовження розгляду. Апелянт мотивує свої вимоги тим, що судом першої інстанції порушено норми процесуального права.

Апелянт вказує на те, що в даній справі позивачем заявлено позовну вимогу про відшкодування майнової шкоди, завданої неправомірною бездіяльністю відповідача, разом з позовною вимогою про визнання неправомірною такої бездіяльності відповідача. Оскільки в даній справі об`єднані позовні вимоги про вирішення публічно-правового спору та стягнення шкоди, завданої незаконною бездіяльністю суб`єкта владних повноважень, тому вимога про стягнення шкоди повинна бути розглянута адміністративним судом, з урахуванням положень ч.2 ст.21 Кодексу адміністративного судочинства України.

17 серпня 2020 року до Шостого апеляційного адміністративного суду надійшов відзив Київської міської ради, в якому відповідач підтримує позицію суду першої інстанції.

У відповідності до ст. 311 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглядається в порядку письмового провадження.

Закриваючи провадження в частині позовних вимог, суд першої інстанції виходив з того, що позовна вимога щодо стягнення майнової шкоди виникла між юридичною особою та Київською міською радою та з приводу передачі у постійне користування Приватному акціонерному товариству "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна Академія управління персоналом" земельної ділянки, а тому спрямована на захист прав у сфері господарсько-правових, а не публічно-правових відносинах, що виключає можливість його розгляду та вирішення в порядку адміністративного судочинства.

Даючи правову оцінку фактичним обставинам, колегія суддів не погоджується з таким висновком суду першої інстанції з огляду на таке.

Відповідно до ст. 56 Конституції України кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень.

Відповідно до ч.5 ст. 21 Кодексу адміністративного судочинства України вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної протиправними рішеннями, діями чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень або іншим порушенням прав, свобод та інтересів суб`єктів публічно-правових відносин, або вимоги про витребування майна, вилученого на підставі рішення суб`єкта владних повноважень, розглядаються адміністративним судом, якщо вони заявлені в одному провадженні з вимогою вирішити публічно-правовий спір. Інакше такі вимоги вирішуються судами в порядку цивільного або господарського судочинства.

Отже, адміністративні суди можуть розглядати вимоги про відшкодування шкоди лише за наявності таких умов: вимоги мають стосуватися шкоди, завданої лише суб`єктом владних повноважень; такі вимоги мають бути поєднані з вимогою про визнання протиправними рішення, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень. В іншому випадку спірні відносини з приводу відшкодування шкоди (стягнення збитків, у тому числі й на користь держави) мають приватноправовий характер та, як наслідок, не можуть бути предметом справи, віднесеної до адміністративної юрисдикції.

Позивач, заявляючи вимогу про відшкодування шкоди заподіяної протиправною бездіяльністю суб`єкта владних повноважень, в даному випадку, також заявляв позовні вимоги про вирішення публічно-правового спору до відповідача Київської міської ради як суб`єкта владних повноважень.

Оскільки позивач просив стягнути на його користь матеріальну шкоду, завдану протиправною бездіяльністю Київської міської ради, яку він також оскаржує в межах даної справи, колегія суддів вважає вважає вимоги позивача пов`язаними.

Отже, враховуючи те, що вимога про відшкодування матеріальної шкоди заявлена в одному провадженні з вимогою вирішити публічно-правовий спір, колегія суддів не погоджується з висновком суду першої інстанції щодо належності розгляду такої вимоги за правилами господарського судочинства та вважає, що цей спір у межах заявлених вимог в цілому має розглядатися за правилами адміністративного судочинства.

Відтак, суд першої інстанції помилково закрив провадження в справі в частині позовних вимог про відшкодування матеріальної шкоди.

Враховуючи викладене, з`ясувавши та перевіривши всі фактичні обставини справи, враховуючи вимоги законодавства України, колегія суддів не погоджується з висновком суду першої інстанції щодо наявності правових підстав для закриття провадження в частині позовних вимог про стягнення з Київської міської ради (ідентифікаційний номер 22883141) на користь Приватного акціонерного товариства "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна Академія управління персоналом" (ідентифікаційний номер 00127522) майнову шкоду завданої Відповідачем внаслідок бездіяльності щодо передачі земельної ділянки (кадастровий номер: 8000000000:79:078:0008) в постійне користування, за період з жовтня 2018 року по липень 2019 року, у розмірі 329 418 (триста двадцять дев`ять тисяч чотириста вісімнадцять) гривень 44 коп.

Так, згідно з ст. 320 Кодексу адміністративного судочинства України підставами для скасування ухвали суду, яка перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направлення справи для продовження розгляду до суду першої інстанції є: 1) неповне з`ясування судом обставин, що мають значення для справи; 2) недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими; 3) невідповідність висновків суду обставинам справи; 4) неправильне застосування норм матеріального права чи порушення норм процесуального права, які призвели до неправильного вирішення питання.

Заслухавши доповідь головуючого судді, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, ухвала суду першої інстанції - скасуванню з направленням справи для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Керуючись ст. 243, 315, 320, 321, 322 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т АН О В И В:

Апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна Академія управління персоналом" на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 10 червня 2020 року про закриття провадження в частині позовних вимог - задовольнити.

Ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 10 червня 2020 року про закриття провадження в частині позовних вимог про стягнення з Київської міської ради (ідентифікаційний номер 22883141) на користь Приватного акціонерного товариства "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна Академія управління персоналом" (ідентифікаційний номер 00127522) майнову шкоду завданої Відповідачем внаслідок бездіяльності щодо передачі земельної ділянки (кадастровий номер: 8000000000:79:078:0008) в постійне користування, за період з жовтня 2018 року по липень 2019 року, у розмірі 329 418 (триста двадцять дев`ять тисяч чотириста вісімнадцять) гривень 44 коп. - скасувати.

Справу за адміністративним позовом Приватного акціонерного товариства "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна Академія управління персоналом" до Київської міської ради в частині позовних вимог про стягнення з Київської міської ради (ідентифікаційний номер 22883141) на користь Приватного акціонерного товариства "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна Академія управління персоналом" (ідентифікаційний номер 00127522) майнову шкоду завданої Відповідачем внаслідок бездіяльності щодо передачі земельної ділянки (кадастровий номер: 8000000000:79:078:0008) в постійне користування, за період з жовтня 2018 року по липень 2019 року, у розмірі 329 418 (триста двадцять дев`ять тисяч чотириста вісімнадцять) гривень 44 коп. - направити до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Постанова набирає законної сили з моменту прийняття є остаточною та оскарженню не підлягає.

Повний текст постанови виготовлено 02 вересня 2020 року.

Головуючий суддя Л.В.Бєлова

Судді В.О.Аліменко,

Н.В.Безименна

Дата ухвалення рішення02.09.2020
Оприлюднено07.09.2020
Номер документу91302645
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —640/16495/19

Ухвала від 03.09.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Постанова від 16.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желєзний І.В.

Ухвала від 15.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желєзний І.В.

Ухвала від 17.12.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 01.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желєзний І.В.

Ухвала від 02.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 27.10.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Постанова від 02.09.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бєлова Людмила Василівна

Постанова від 02.09.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бєлова Людмила Василівна

Ухвала від 28.07.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бєлова Людмила Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні