Ухвала
від 03.09.2020 по справі 938/431/20
ВЕРХОВИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 938/431/20

Судове провадження № 1-кс/938/129/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2020 року селище Верховина

Слідчий суддя Верховинського районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Верховинського відділення поліції Косівського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Верховинського відділу Надвірнянської місцевої прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 про продовження строків досудового розслідування,

в с т а н о в и в :

слідчий СВ Верховинського ВП Косівського ВП ГУНП України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді Верховинського районного суду Івано-Франківської області із клопотанням, яке погоджене прокурором Верховинського відділу Надвірнянської місцевої прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні за № 12019090130000141 від 07.09.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України.

Клопотання мотивує тим, що у провадженні СВ Верховинського відділення поліції Косівського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області знаходяться матеріали кримінального провадження №12019090130000141 від 07.09.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України, щодо можливих порушень законодавства службовими особами Зеленської сільської ради Верховинського району та ДП "Верховинське ЛГ", а саме службового підроблення, шляхом внесення змін в карти населеного пункту с. Буркут Зеленської сільської ради Верховинського району Івано-Франківської та в матеріали лісовпорядкування земель, які належать Агенству лісових ресурсів України.

В ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні в порядку ч.3 ст.38 та п.3 ч.2. ст.40 КПК України, оперативним співробітникам Верховинського ВП Косівського ВП ГУНП в Івано-Франківській області надано доручення на проведення слідчих (розшукових) дій, а саме, здійснення допитів учасників антитерористичної операції, яким Зеленською сільською радою передано у приватну власність земельні ділянки на території с. Буркут Зеленської сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області. Станом на даний час доручення не виконано в повному обсязі.

Також, в даному кримінальному провадженні виникає необхідність у проведенні судової земельно-технічної експертизи, з метою встановлення площі накладання переданих в приватну власність вищевказаних земельних ділянок на землі державного лісового фонду.

Оскільки строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019090130000141 від 07.09.2019 закінчується 07.09.2020, а на даний час не здійснено всі слідчі та процесуальні дії передбачені КПК України, необхідні для отримання інформації, яка може мати значення доказу в даному кримінальному провадженні, просить клопотання задовольнити та продовжити строк досудового розслідування на шість місяців, тобто до 07.03.2021.

Слідчий в судове засідання не з`явився, про дату час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином. Подав заяву, в якій просить проводити розгляд клопотання за його відсутності.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи наведене, судовий розгляд клопотання здійснювався без фіксації судового процесу технічними засобами.

Вивчивши доводи клопотання та дослідивши надані до суду матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Порядок розгляду клопотання слідчим суддею, передбачений ст.295-1 КПК України, відповідно до якої у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Відповідно до ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Згідно із ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань Верховинським ВП Косівського ВП ГУНП України в Івано-Франківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07.09.2019 за №12019090130000141, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.166 КК України.

Відповідно до ч.4 ст.12 КК України вказане кримінальне правопорушення відноситься до нетяжкого злочину.

Згідно із положеннями п.1 ч.2 ст.219 КПК України, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо нетяжких злочинів становить 12 місяців з моменту внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення до дня повідомлення особі про підозру.

Таким чином, оскільки повідомлення про підозру у даному кримінальному провадженні нікому не вручено, строк досудового розслідування становить 12 місяців з моменту внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення та закінчується 07.09.2020.

З оглянутих матеріалів кримінального провадження встановлено, що в ході досудового розслідування у даному кримінальному провадженні виконано ряд слідчих (розшукові) та інших процесуальних дій.

Зокрема, згідно доручення слідчого СВ Верховинського ВП Косівського ВП ГУНП в Івано-Франківській області ОСОБА_3 від 08.04.2020 в порядку ч.3 ст.38 та п.3 ч.2. ст.40 КПК України, співробітникам Верховинського ВП з метою отримання (збирання) доказів в даному кримінальному провадженні, доручено допитати в якості свідків 18 осіб.

Як вбачається із матеріалів кримінального провадження, а саме протоколів допиту та рапорту оперуповноваженого СКП Верховинського ВП, в період з травня по серпень 2020 року працівниками Верховинського ВП Косівського ВП ГУНП в Івано-Франківській області допитано в якості свідків 8 осіб, з приводу відомих їм обставин вчинення даного кримінального правопорушення. Решту 10 осіб станом на момент спливу строків досудового розслідування, передбачених ст.219 КПК України не опитано, оскільки такі перебувають на тимчасових заробітках за межами Івано-Франківської області.

Окрім того 08.04.2020 слідчим скеровано запит до відділу Держгеокадастру у Верховинському районі, щодо надання інформації, а саме: посвідчених світлокопій проектів землеустрою та державних актів щодо передачі земельних ділянок у приватну власність на території с. Буркут Зеленської сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області. Відповідь на даний запит отримано слідчим лише 02.09.2020. Із відповіді в.о. начальника відділу Держгеокадастру у Верховинському районі №10-9-0.22-30/102-20 від 02.09.2020 вбачається, що слідчому відмовлено у наданні інформації, у зв`язку з тим, що така надається на підставі ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів.

Враховуючи наведене, слідчий суддя приходить до переконання, що слідчим доведена необхідність продовження строку досудового розслідування, оскільки такий строк необхідний для проведення всього комплексу слідчих та процесуальних дій, зазначених слідчим у клопотанні, такі дії відповідають завданням кримінального провадження, а докази отриманні внаслідок їх проведення можуть бути використанні під час судового розгляду, і перелічені у клопотанні дії не могли бути здійснені чи завершені раніше.

Разом з тим, зазначені у клопотанні слідчого твердження про необхідність продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні до шести місяців, що є досить тривалим строком, є суб`єктивними і не підтверджуються відповідними доказами, в яких би було конкретизовано строк, який необхідний для проведення таких слідчих (процесуальних) дій.

Виходячи зі змісту клопотання, матеріали кримінального провадження, слідчий суддя вважає доцільним клопотання задовольнити частково та продовжити строк досудового розслідування на 4 (чотири) місяці, оскільки такий строк сприятиме дотриманню проведення досудового розслідування у розумні строки.

Керуючись статтями 107, 219, 294, 295-1, 309 КПК України,

у в а л и в:

Клопотання слідчого СВ Верховинського відділення поліції Косівського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 - задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019090130000141 від 07.09.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.166 КК України на 4 (чотири) місяці, а саме до 07 січня 2021 року.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудВерховинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення03.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91316438
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —938/431/20

Ухвала від 05.06.2023

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Чекан Н. М.

Ухвала від 05.12.2022

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Чекан Н. М.

Ухвала від 03.06.2022

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Чекан Н. М.

Ухвала від 06.12.2021

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Бучинський А. Б.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Чекан Н. М.

Ухвала від 15.09.2020

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 08.09.2020

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 03.09.2020

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні