Ухвала
від 08.09.2020 по справі 938/431/20
ВЕРХОВИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 938/431/20

Судове провадження № 1-кс/938/130/20

УХВАЛА

про надання тимчасового доступу до речей і документів,

які містять охоронювану законом таємницю

08 вересня 2020 року селище Верховина

Слідчий суддя Верховинського районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого Верховинського відділення поліції Косівського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , що погоджене прокурором Верховинського відділу Надвірнянської місцевої прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 у кримінальному провадженні за №12019090130000141 від 07.09.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.366 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю,

в с т а н о в и в :

слідчий СВ Верховинського відділення поліції Косівського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Верховинського районного суду Івано-Франківської з клопотанням у кримінальному провадженні за №12019090130000141 від 07.09.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів.

Подане клопотання мотивує тим, за заявою голови правління Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 , миротворчих місій та членів їх сімей « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_5 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, щодо можливих порушень законодавства службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 та ДП " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", а саме службового підроблення, шляхом внесення змін в карти населеного пункту с. Буркут Зеленської сільської ради Верховинського району Івано-Франківської та в матеріали лісовпорядкування земель, які належать ІНФОРМАЦІЯ_5 .

За вказаним фактом слідчим відділенням Верховинського відділення поліції розпочато досудове розслідування в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019090130000141 від 07.09.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України.

Зокрема, матеріалами кримінального провадження встановлено, що протягом 2018-2019 років на сесіях ІНФОРМАЦІЯ_6 приймалися рішення про передачу у приватну власність учасникам АТО земельних ділянок на території села Буркут Зеленської сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області. В своїй заяві голова правління ОСОБА_5 вказує про те, що земельні ділянки, які були передані у приватну власність на території села Буркут Зеленської сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області протягом 2018-2019 років, передані незаконно, оскільки ці землі знаходяться за межами населеного пункту та належать ІНФОРМАЦІЯ_5 .

У зв`язку із вищевикладеним, з метою виконання завдань кримінального провадження, забезпечення швидкого, повного, всебічного та неупередженого розслідування даного кримінального провадження, з`ясування усіх питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, у ході проведення досудового розслідування вказаного кримінального провадження виникла необхідність у призначенні та проведенні комплексної судової земельно-технічної експертизи, задля встановлення на місцевості точного місця розташування, переданих у приватну власність земельних ділянок на території с. Буркут Зеленської сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області, підтвердження чи спростування факту їх накладення на земельні ділянки, що перебувають у постійному користуванні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Для проведення вищевказаної експертизи та направлення експертам необхідних для проведення експертизи документів слідчим СВ Верховинського ВП 08.04.2020 року до ІНФОРМАЦІЯ_7 було направлено запит на надання посвідчених світлокопій проектів землеустрою та державних актів, щодо передачі земельних ділянок у приватну власність на території села Буркут Зеленської сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області наступним громадянам: ОСОБА_6 ; ОСОБА_7 ; ОСОБА_8 ; ОСОБА_9 ; ОСОБА_10 ; ОСОБА_11 ; ОСОБА_12 ; ОСОБА_13 ; ОСОБА_14 ; ОСОБА_15 ; ОСОБА_16 ; ОСОБА_17 ; ОСОБА_18 ; ОСОБА_19 ; ОСОБА_20 ; ОСОБА_21 ; ОСОБА_22 ; ОСОБА_23 .

02.09.2020 року з ІНФОРМАЦІЯ_7 отримано відповідь про те, що вищевказані документи можна буде отримати виключно за ухвалою слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів.

Беручи до уваги викладене, слідчий просить надати йому дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_8 з можливістю вилучення оригіналів державних актів та проектів землеустрою, щодо відведення у приватну власність земельних ділянок на території с. Буркут Зеленської сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області, зазначеним у клопотанні громадянам.

В судове засідання слідчий ОСОБА_3 не з`явився, подав заяву в якій подане клопотання підтримав, та просить його задовольнити, а розгляд клопотання проводити без його участі.

Особа, у володінні якої можуть знаходитись документи, тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий ІНФОРМАЦІЯ_8 , про дату, час та місце розгляду клопотання повідомлялась належним чином, про що свідчить розписка про вручення судової повістки. Однак явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечила, причин неявки не повідомила.

Зважаючи на вимоги ч.4 ст.163 КПК України вважаю можливим розглядати клопотання у відсутності представників осіб, у володінні яких можуть знаходитись речі та документи, тимчасовий дозвіл на доступ до яких та можливість їхнього вилучення просить слідчий.

Враховуючи вищенаведене, згідно положень ч.4 ст.107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання та докази, додані до такого, приходжу до наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділом Верховинського ВП проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженні, відомості про яке 07.09.2020 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019090130000141, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, про те що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 та ДП " ІНФОРМАЦІЯ_4 " вчинили службове підроблення, шляхом внесення змін в карти населеного пункту с. Буркут Зеленської сільської ради Верховинського району Івано-Франківської та в матеріали лісовпорядкування земель, які належать ІНФОРМАЦІЯ_5 .

У зв`язку з необхідністю призначення та проведення у даному кримінальному провадженні комплексної земельно-технічної експертизи з метою встановлення на місцевості точного місця розташування переданих у приватну власність земельних ділянок на території с. Буркут, Зеленської сільської ради, Верховинського району, Івано-Франківської області, а саме підтвердження чи спростування факту їх накладення на земельні ділянки, що перебувають у постійному користуванні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » виникла необхідність у тимчасовому доступі до оригіналів державних актів та проектів землеустрою, щодо відведення у приватну власність земельних ділянок на території с. Буркут, Зеленської сільської ради, Верховинського району, Івано-Франківської області окремим громадянам, з можливістю їх вилучення для надання у розпорядження судових експертів.

Слідчому на його запит №1229108/54/02-2020 від 08.04.2020 про надання йому вищезазначених документів надано 02.09.2020 за підписом в.о. начальника ІНФОРМАЦІЯ_9 відповідь про відмову у їх наданні та можливість отримати такі документи на підставі ухвали слідчого судді в порядку ст.159 КПК України.

В силу ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, а заходами забезпечення кримінального провадження є, в тому числі тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч.1 ст.160 КПК України слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися із клопотанням про тимчасовий доступ до інформації, яка містить охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.2 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого-судді, суду.

Згідно з ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.6 ст.163КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а відповідно до ч. 7 цієї статі, слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення цих речей і документів.

У відповідності до п.4,8 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах належать: конфіденційна інформація; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

В землевпорядній документації та інших правовстановлюючих документах зазначається адреса проживання особи, її анкетні дані та її ідентифікаційний номер, а тому відповідно до правил статтей 11, 21 Закону України «Про інформацію» така інформація є конфіденційною.

З клопотання вбачається, що сторона кримінального провадження просить про надання тимчасового доступу до речей і документів, які підпадають під визначення охоронюваної законом таємниці.

Однак зазначена інформаціє не є речами та документами, до яких заборонено доступ (відповідно до ст. 161 КПК).

Вивчивши матеріали кримінального провадження, встановлено, що документи, доступ до яких просить надати слідчий, мають суттєве значення для з`ясування важливих обставин у кримінальному провадженні і належать до охоронюваної законом таємниці. Слідчим обґрунтовано можливість використання як доказів відомостей, що містяться у зазначених документах та неможливість у інший спосіб довести обставини, які є предметом доказування у даній справі. Крім того без вилучення згаданих документів неможливо провести експертизи. За таких обставин клопотання слід задовольнити.

Керуючись статтями 132, 160, 163, 164 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в :

клопотання задовольнити.

Надати слідчому СВ Верховинського відділення поліції Косівського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , тимчасовий доступ, з можливістю їх вилучення до оригіналів державних актів та проектів землеустрою, щодо відведення у приватну власність земельних ділянок на території с. Буркут, Зеленської сільської ради, Верховинського району, Івано-Франківської області наступним громадянам:

- ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , жителю с. Явірник, Верховинського району (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0011);

- ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , жителю с. Зелене, Верховинського району (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0024);

- ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , жителю с. Явірник, Верховинського району (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0006);

- ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , жителю с. Явірник, Верховинського району, (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0013);

- ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , жителю с. Явірник, Верховинського району, (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0003);

- ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , жителю с. Зелене, Верховинського району (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0012);

- ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_16 , жителю с. Зелене, Верховинського району (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0005);

- ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , жителю с. Топільче, Верховинського району (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0014);

- ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , жителю с. Зелене, Верховинського району (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0008);

- ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_17 , жителю с. Зелене, Верховинського району (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0009);

- ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_18 , жителю с. Зелене Верховинського району (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0010);

- ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_19 , жителю с. Зелене Верховинського району (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0030);

- ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_20 , жителю с. Зелене, Верховинського району (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0015);

- ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_21 , жителю с. Зелене, Верховинського району (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0017);

- ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_22 , жительці с. Зелене, Верховинського району, (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0028);

- ОСОБА_21 , ІНФОРМАЦІЯ_23 , жителю с. Зелене, Верховинського району (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0029);

- ОСОБА_22 , ІНФОРМАЦІЯ_24 , жителю с. Зелене, Верховинського району (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0007);

- ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_25 , житель с. Явірник, Верховинського району (земельна ділянка площею 0,1000 га., для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за кадастровим номером: 2620884004:04:001:0016), які зберігаються у приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_8 , що розміщене за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до зазначених у ухвалі документів відповідно до ст.166 КПК України слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право доступу до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених в ухвалі документів і речей.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудВерховинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення08.09.2020
Оприлюднено04.06.2024
Номер документу91409491
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —938/431/20

Ухвала від 05.06.2023

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Чекан Н. М.

Ухвала від 05.12.2022

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Чекан Н. М.

Ухвала від 03.06.2022

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Чекан Н. М.

Ухвала від 06.12.2021

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Бучинський А. Б.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Чекан Н. М.

Ухвала від 15.09.2020

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 08.09.2020

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 03.09.2020

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні