Ухвала
від 03.09.2020 по справі 335/4092/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/4092/19 1-кс/335/3793/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2020 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , розглянувши матеріали клопотання адвоката ОСОБА_2 , представника ТОВ «Вагоноремонтна транспортна компанія», про встановлення стороні обвинувачення процесуальних строків в порядку ч.1 ст.114 КПК України, -

ВСТАНОВИВ:

01.09.2020 року адвокат ОСОБА_2 , діючий в інтересах ТОВ «Вагоноремонтна транспортна компанія» звернувся до слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м.Запоріжжя з клопотанням про встановлення стороні обвинувачення процесуальних строків у кримінальному провадженні, в порядку ч.1 ст.114 КПК України.

В клопотанні зазначив, що в провадженні СУФР Головного управління ДФС у Запорізькій області перебуває кримінальне провадження № 32019080000000008, внесене до ЄРДР 31.01.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України. Досудове розслідування в даному кримінальному провадженні розпочате 31.01.2019 року і триває понад 18 місяців. На протязі одного року не проведено жодної слідчої дії відносно або за участі ТОВ «ВРТК». Неодноразово слідчими органу досудового розслідування проводилися допити посадових осіб ТОВ «ВРТК».З огляду на тривалість досудового розслідування,обсягу проведення слідчих (розшукових) дій, процесуальної динаміки досудового розслідування,встановлених обставин відсутності майнової шкоди,наявність якої є необхідною для кваліфікації дій за ст.212 КК України розумним та достатнім строком для завершення досудового розслідування кримінального провадження буде три календарних місяці.

Посилаючись на ст. 28, ч.1 ст. 114 КПК України, Заявник просить слідчого суддю встановити слідчому та прокурору у кримінальному провадженні № 32019080000000008 процесуальний строк три місяці для завершення проведення досудового розслідування та прийняття одного з процесуальних рішень, передбачених ст.283 КПК України.

Вивчивши клопотання та матеріали, додані до нього, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. 113КПК України процесуальні строки - це встановлені законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею або судом проміжки часу, у межах яких учасники кримінального провадження зобов`язані (мають право) приймати процесуальні рішення чи вчиняти процесуальні дії. Будь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цього Кодексу.

Статтею 114КПК України передбачено право слідчого судді, суду встановлювати процесуальні строки у межах граничного строку, передбаченого цим Кодексом, з урахуванням обставин, встановлених під час відповідного кримінального провадження.

Однією із загальних засад кримінального провадження, передбачених ст. 7КПК України є розумність строків, які зазначені в ст. 28 КПК України.

Ст.ст. 219, 220КПК України встановлені строки досудового розслідування, порядок і строк розгляду клопотань під час досудового розслідування про виконання будь-яких процесуальних дій слідчим та прокурором.

Статтею 308 КПК України визначено, що недотримання розумних строків слідчим, прокурором під час досудового розслідування підозрюваний, обвинувачений, потерпілий мають право оскаржити прокурору вищого рівня

Частиною 2 ст. 28КПК України передбачено, що проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд.

Відповідно до ч.3 ст. 26 КПК України слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Таким чином, слідчий суддя забезпечує проведення досудового розслідування у розумні строки в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції і має право встановлювати процесуальні строки у межах граничного строку, передбаченого цим Кодексом, з урахуванням обставин, встановлених під час відповідного кримінального провадження в порядку ст. 114 КПК України під час вирішення питань, які входять до його компетенції слідчого судді.

В своєму клопотанні Заявник вказує на порушення слідчим розумних строків щодо проведення слідчих дій для завершення проведення досудового розслідування.

Відповідно до ч.1 ст. 40 КПК України слідчий несе відповідальність за законність та своєчасність здійснення процесуальних дій.

Бездіяльність органу досудового розслідування або недотримання розумних строків слідчим, прокурором під час досудового розслідування потерпілий мають право оскаржити прокурору вищого рівня в порядку, передбаченому ст. 308 КПК України.

Відповідно до ч.6. ст. 28 КПК України підозрюваний, обвинувачений, потерпілий мають право на звернення до прокурора, слідчого судді або суду з клопотанням, в якому викладаються обставини, що обумовлюють необхідність здійснення кримінального провадження (або окремих процесуальних дій) у більш короткі строки, ніж ті, що передбачені цим Кодексом.

З урахуванням викладеного, слідчий суддя приходить до висновку, що повноваження слідчого судді на встановлення процесуальних строків у межах граничного строку, передбаченого цим Кодексом діють лише під час розгляду і вирішення слідчим суддею тих питань, які віднесені до компетенції слідчого судді, зокрема, при застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя має право встановити більш короткий строк дії заходу забезпечення кримінального провадження, в межах строку, встановленого КПК України.

Встановлення строку проведення слідчим, прокурором слідчих чи процесуальних дій під час досудового розслідування не входить до компетенції слідчого судді.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку, що розгляд клопотання адвоката ОСОБА_2 ,діючого вінтересах ТОВ«Вагоноремонтна транспортнакомпанія»,про встановленнястороні обвинуваченняпроцесуальних строківдля завершенняпроведення укримінальному провадженнідосудового розслідуваннята прийняттярішення,передбаченого ст.283КПК України,не входитьдо компетенціїслідчого судді, тому законні підстави для розгляду клопотання адвоката ОСОБА_2 ,по сутівідсутні,у зв`язкуз чимзазначене клопотання підлягає поверненню Заявнику без розгляду, що, на переконання слідчого судді, не порушує прав Заявника, оскільки не позбавляє захисту його прав у спосіб і в порядку, передбаченому КПК України.

Керуючись ст.ст. 26, 28, 114 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання адвоката ОСОБА_2 , представника ТОВ «Вагоноремонтна транспортна компанія», про встановлення стороні обвинувачення процесуальних строків в порядку ч.1 ст.114 КПК України повернути Заявнику без розгляду. Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91424292
СудочинствоКримінальне
Сутьвстановлення стороні обвинувачення процесуальних строків в порядку ч.1 ст.114 КПК України

Судовий реєстр по справі —335/4092/19

Ухвала від 05.05.2021

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Ухвала від 16.03.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 16.03.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 26.02.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 26.02.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 05.11.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 05.11.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 07.10.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Ухвала від 03.09.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні