Ухвала
від 04.09.2020 по справі 522/10673/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/10673/19

Провадження №1-кс/522/11806/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.09.2020 року м. Одеса

Слідчий суддяПриморського районногосуду м.Одеси ОСОБА_1 ,за участюсекретаря ОСОБА_2 ,розглянувши клопотаннястаршого слідчого з ОВС СУ ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу,-

УСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС СУ ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, про надання тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, у кримінальному провадженні №32019160000000033 від 17.04.2019.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи протягом 2018-2019 років, діючи умисно, використовуючи реквізити підприємств-імпортерів, які здійснюють ввезення товарно-матеріальних цінностей на територію України через ІНФОРМАЦІЯ_2 , шляхом заниження фактурної вартості товарів, підміни їх номенклатури та супровідних документів, внесення до них недостовірних відомостей, зміни маршруту товарів та місць їх відвантаження, ухилились від сплати податків та інших обов`язкових платежів в особливо великих розмірах.

Проведеним в ході досудового розслідування аналізом баз даних АІС «Податковий блок» та АІС «Податки» (ОР) встановлено, що за результатами проведених митних операцій в режимі «Імпорт» службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) здійснюють мінімізацію митних платежів при імпорті міцелію зернового з країн Польщі ті Франції, який використовується для вирощування грибів печериць.

Так, імпортований товар міцелій, розфасовується у брикети та реалізується на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ). При цьому, міцелій реалізується за штучно заниженими цінами, а різниця вартості сплачується готівковими коштами, без відображення реального обсягу господарських операцій у бухгалтерському обліку.

Крім того, службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », в тому числі його засновником та директором - ОСОБА_5 , з метою ухилення від сплати податків розроблено злочинну схему, яка полягає у відображенні у податковій звітності недостовірних відомостей щодо кількості вирощених та реалізованих печериць. Відповідно до вказаної схеми, вирощена та не облікована продукція (гриби печериці) реалізується за готівковий розрахунок без відображення реалізації у документах бухгалтерського обліку та податкової звітності, з метою мінімізації податкових зобов`язань з податку на додану вартість. В результаті такої протиправної діяльності, службовими особами ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 », у період 2017-2020 р.р., занижено належний до сплати податок на додану вартість у розмірі понад 9,7 млн. грн.

Зазначене підтверджується матеріалами кримінального провадження, в тому числі протоколами допиту осі, які здійснювали придбання продукції у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за готівковий рахунок, розсекреченими матеріалами НСРД.

Вказана злочинна схема по ухиленню від сплати податків використовується службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » і на даний час.

Встановлено, що ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 » здійснює подання статистичної звітності про результати проведеної господарської діяльності до ІНФОРМАЦІЯ_1 .

При цьому, документи статистичної звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » необхідні для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема для встановлення задекларованих обсягів вирощеної продукції та можуть бути використані під час судового розгляду, у зв`язку з чим необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних документів, які перебувають в ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вказані документи мають значення для доказування причетності службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » до протиправної діяльності, пов`язаної з ухиленням від сплати податків. А іншим шляхом, окрім отримання тимчасового доступу до речей і документів не має можливості в повному обсязі довести обставини ухилення від сплати податків, а також встановити осіб, які здійснювали складання та видачу таких документів.

У зв`язку з тим, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 виступають як треті особи та їх права у разі вилучення вказаних документів нічим не порушуються, керуючись ч.2 ст.163 КПК України клопочу про розгляд клопотання без виклику осіб, у володінні яких знаходяться вищевказані відомості та документи.

Крім того, з метою встановлення суми завданих державі збитків, у кримінальному провадженні залучено спеціаліста для проведення економічного дослідження в частині повноти сплати податку на додану вартість та податку на прибуток, для проведення якого необхідні документи місячної, квартальної та річної статистичної звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

На думку сторони обвинувачення, існує наявність достатніх підстав вважати, що є реальна загроза зміни або знищення такої інформації, тому розгляд клопотання необхідно проводити без виклику осіб, у володінні яких знаходиться ця інформація.

Тому слідчий просить надати тимчасовий доступ до зазначених документів.

В судове засідання слідчий та прокурор не з`явилися, відповідно до письмової заяви слідчого, клопотання підтримує в повному обсязі та просить здійснити розгляд клопотання за його відсутності.

Розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів здійснено без виклику осіб, у володінні яких вони перебувають, на підставі ч.2 ст.163 КПК України.

Дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно дост.2КПК Українизавданням кримінальногопровадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

З наданих матеріалів вбачається, що СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, у кримінальному провадженні №32019160000000033 від 17.04.2019.

Встановлено, що зазначені документи, які містять охоронювану законом таємницю, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, відомості, які в них містяться можуть бути використана як докази, та іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

Керуючись ст.ст.159-166 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшогослідчого зОВС СУГУ ДФСв Одеськійобласті ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС СУ ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , старшому оперуповноваженому з ОВС УОРД ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_6 , старшому оперуповноваженому з ОВС УОРД ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_7 , старшому оперуповноваженому з ОВС УОРД ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_8 тимчасовий доступ до документів статистичної звітності ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 за період 01.01.2017 (з усіма додатками), зокрема місячної, квартальної, річної звітності в ІНФОРМАЦІЯ_1

Встановити строк дії ухвали протягом двох місяців з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

04.09.2020

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення04.09.2020
Оприлюднено04.06.2024
Номер документу91429413
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —522/10673/19

Ухвала від 14.07.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 07.09.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 01.10.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 01.10.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 30.12.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 23.12.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 15.10.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 04.09.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні