Ухвала
від 15.10.2020 по справі 522/10673/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/10673/19

Провадження по справі №1-кс/522/13502/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.10.2020 року Місто Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СУ ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування,-

УСТАНОВИВ:

Слідчий СУ ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням, погодженим з прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження №32019160000000033, посилаючись на наступне.

СУ ГУ ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32019160000000033 від 17.04.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205-1, ч.3 ст.212 КК України.

В ході здійснення досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи протягом 2018-2019 років, діючи умисно, використовуючи реквізити підприємств-імпортерів, які здійснюють ввезення товарно-матеріальних цінностей на територію України через Одеську митницю ДФС, шляхом заниження фактурної вартості товарів, підміни їх номенклатури та супровідних документів, внесення до них недостовірних відомостей, зміни маршруту товарів та місць їх відвантаження, ухилились від сплати податків та інших обов`язкових платежів на загальну суму понад 5 млн.грн., що призвело до фактичного ненадходження коштів до державного бюджету в особливо великих розмірах.

Крім цього, службові особи ТОВ «Мультистор», яке перебуває на обліку в Южненському управлінні ГУ ДПС в Одеській області в наслідок реалізації через мережу власних аптек лікарських засобів без відображення у податковій звітності та без сплати податків та зборів ухилились від сплати податку на прибуток підприємства у сумі 6241789 грн.,що є коштами в особливо великих розмірах.

Так, ТОВ «Мультистор» (код ЄДРПОУ 41723692) перебуває на податковому обліку у Южненському управління ГУ ДФС в Одеській області (Лиманський район). Податкова адреса підприємства: Одеська область, Лиманський район, село Першотравневе, вулиця Київська, будинок 3. Основний вид господарської діяльності ТОВ «Мультистор» - роздрібна торгівля фармацевтичними товарами у спеціалізованих магазинах. Фактично ТОВ «Мультистор» являє собою мережу аптек, які здійснюють діяльність під торгівельної маркою «Сітімед».

Згідно матеріалів кримінального провадження, власниками та службовими особами ТОВ «Мультистор» здійснюється умисне ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах в наслідок реалізації через власну мережу аптек лікарських засобів без відображення у податковій звітності та без сплати податків і зборів. У відповідності до Закону України «Про застосування реєстратора розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (зі змінами та доповненнями), реєстрація фармацевтичної продукції суб`єктами господарювання в Україні у обов`язковому порядку здійснюється із застосуванням реєстратора розрахункових операцій (далі РРО) та видачею покупцю фіскального чеку.

Встановлено, що у кожній з аптек «Сітімед» встановлено 1 РРО, а також пристрій для друку чеків внутрішнього обліку підприємства («службових чеків»), котрі не являються фіскальними чеками. Приблизно один раз на півгодини, годину кожним аптечним закладом здійснюється реалізація лікарських засобів покупцям через РРО та видається фіскальний чек. Ця операція та цей чек містяться у масивах даних ДФС і з цієї операції у наступному сплачуються податки.

Таким чином у 2018 році службовими особами ТОВ «Мультистор» занижено валовий дохід підприємства на суму біля 103076 608 грн., що призвело до несплати податку з прибутку підприємств у сумі більше 6,2 млн.грн.

Окрім цього, в ході проведення досудового розслідування встановлено факти реалізації ТОВ «Мультистор`у аптечних закладах вказаного підприємства лікарського засобу «ПАНТОГАМ», таблетки 250 мг, 50 таблеток в упаковці, серії J6109180 та серії J4707180, виробництва ООО «ПИК-ФАРМА» (Москва, Російська Федерація).

Придбаний у аптечних закладах ТОВ «Мультистор» (мережа аптек «Сітімед») лікарський засіб «ПАНТОГАМ» не сертифікований (відсутнє реєстраційне посвідчення) для реалізації на території України, що підтверджується відомостями Державного реєстру лікарських засобів України. Вказаний лікарський засіб не містить жодного маркування українською мовою. Аналізом відомостей Реєстру податкових накладних ТОВ «Мультистор» за 2018-2019 роки не встановлено факту відображення придбання та реалізації вказаного препарату, що свідчить про здійснення службовими особами підприємства операцій з купівлі-продажу вказаного лікарського засобу без відображення у обліках та без сплати податків і зборів.

Підставою для реєстрації кримінального провадження стали звернення народного депутата України, матеріали оперативного управління Чорноморської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області, висновок економічного дослідження № 96 від 22.08.2019 відповідно до якого ТОВ «Мультистор» за звітній (податковий) період 2018 року, за умови заниження доходу від будь-якої діяльності за зазначений період на суму 34676608 грн., занижено податок на прибуток у сумі 6241789,92 грн.

В ході досудового розслідування проведено значний обсяг слідчих дій, а саме проведено низку обшуків у приміщеннях що використовуються службовими особами ТОВ «Мультистор», вилучено велику кількість документів бухгалтерського обліку та податкової звітності, чорнових записів, комп`ютерну техніку ТОВ «Мультистор», здійснено тимчасовий доступ до банківських документів ТОВ «Мультистор», здійснено тимчасовий доступ до документів оператора поштових перевезень «Нова Пошта», витребувано та отримано документацію підприємств контрагентів, надано велику кількість доручень та постанов про проведення слідчих дій на іншій території, проведені огляди, легалізовано матеріали негласних слідчих (розшукових) дій, допитано велику кількість свідків та здійснено інші слідчі (розшукові) дії.

Закінчити досудове розслідування у передбачений ч.1 ст.219 КПК України строк не виявилося можливим, оскільки для прийняття законного та обґрунтованого рішення за вказаними матеріалами досудового розслідування необхідно допитати (в тому числі додатково) службових осіб, засновників та інших працівників ТОВ «Мультистор» з обставин вчиненого правопорушення; долучити до матеріалів провадження, усі документи, які були витребувані слідчим у підприємств і інших осіб та матеріали виконання доручення ОУ ГУ ДФС в Одеській області, але до теперішнього часу не надані; отримати результати призначеної судово-економічної експертизи, яка у теперішній час триває; після отримання висновку судово-економічної експертизи,змістовно допитати службових осіб та інших працівників підприємстващодо обставин викладених у висновку експертизи; провести інші слідчі та процесуальні дії, які можуть виникнути в ході проведення досудового розслідування даного кримінального провадження.

Тому слідчий просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, які обґрунтовують доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ч.1 ст.28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

У відповідності до ч.1 ст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

В судовому засіданні встановлено, що СУ ГУ ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32019160000000033 від 17.04.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205-1, ч.3 ст.212 КК України. Також встановлено, що в ході досудового розслідування проведено певний обсяг слідчих та процесуальних дій.

Для завершення досудового розслідування необхідно допитати (в тому числі додатково) службових осіб, засновників та інших працівників ТОВ «Мультистор» з обставин вчиненого правопорушення; долучити до матеріалів провадження, усі документи, які були витребувані слідчим у підприємств і інших осіб та матеріали виконання доручення ОУ ГУ ДФС в Одеській області, але до теперішнього часу не надані; отримати результати призначеної судово-економічної експертизи, яка у теперішній час триває; після отримання висновку судово-економічної експертизи, змістовно допитати службових осіб та інших працівників підприємства щодо обставин викладених у висновку експертизи; провести інші слідчі та процесуальні дії, які можуть виникнути в ході проведення досудового розслідування даного кримінального провадження.

При вирішенні питання щодо продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, слідчий суддя враховує необхідність у проведенні зазначених слідчих та процесуальних дій, які мають доказове значення у кримінальному провадженні, а також здійснити перевірку та оцінку наявних у кримінальному провадженні доказів.

З огляду на викладене, строк досудового розслідування кримінального провадження необхідно продовжити на 6 (шість) місяців.

Керуючись ст.ст.28, 294, 295-1 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32019160000000033 від 17.04.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205-1, ч.3 ст.212 КК України на 6 (шість) місяців, тобто до 17.04.2021.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення15.10.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу92238806
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —522/10673/19

Ухвала від 01.10.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 01.10.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 23.12.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 15.10.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 15.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 15.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 02.04.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 02.04.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні