Постанова
від 09.09.2020 по справі 320/4049/19
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 320/4049/19 Суддя (судді) першої інстанції: Кушнова А.О.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 вересня 2020 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді Бабенка К.А., суддів Сорочка Є.О., Чаку Є.В., секретаря Винокурової І.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за апеляційною скаргою Головного управління Державної податкової служби у Київській області на Ухвалу Київського окружного адміністративного суду про заміну сторони виконавчого провадження від 06 липня 2020 року у справі за Заявою Приватного підприємства Виробничо-торгівельне підприємство Мобос про заміну сторони виконавчого провадження за адміністративним позовом Приватного підприємства Виробничо-торгівельне підприємство Мобос до Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області, Державної фіскальної служби України про визнання протиправними та скасування Рішень, зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 05 грудня 2019 року, залишеним без змін Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 27 травня 2020 року, у даній справі адміністративний позов задоволено в повному обсязі.

30 червня 2020 року Київським окружним адміністративним судом видано Виконавчі листи про зобов`язання Державної фіскальної служби України (ідентифікаційний код 39292197, місцезнаходження: 04053, м. Київ, Львівська площа, 8) зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні Приватного підприємства Виробничо-торгівельне підприємство МОБОС (ідентифікаційний код 35547963, місцезнаходження: 07853, Київська область, Бородянський район, селище міського типу Немішаєве, вулиця Залізнична, будинок 21) від 12.04.2019 року № 6, від 11.04.2019 року № 5, від 15.04.2019 року № 9, від 05.04.2019 року № 4, від 04.04.2019 року № 2, від 25.04.2019 року № 19, від 18.04.2019 року № 11, від 05.04.2019 року № 3, від 02.04.2019 року № 1, від 13.04.2019 року № 8, від 13.04.2019 року № 7, датою їх фактичного отримання; зобов`язання комісії Головного управління ДФС у Київській області, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації (ідентифікаційний код 39393260, місцезнаходження: 03680, м. Київ, вул. Народного Ополчення, 5-А), виключити Приватне підприємство Виробничо-торгівельне підприємство МОБОС (ідентифікаційний код 35547963, місцезнаходження: 07853, Київська область, Бородянський район, селище міського типу Немішаєве, вулиця Залізнична, будинок 21) з Переліку ризикових платників податків; стягнення на користь Приватного підприємства Виробничо-торгівельне підприємство МОБОС (ідентифікаційний код 35547963, місцезнаходження: 07853, Київська область, Бородянський район, селище міського типу Немішаєве, вулиця Залізнична, будинок 21) судового збору у сумі 23052,00 грн. (двадцять три тисячі п`ятдесят дві гривні 00 копійок.) за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДФС у Київській області (ідентифікаційний код 39393260, місцезнаходження: 03680, м. Київ, вул. Народного Ополчення, 5-А).

01 липня 2020 року Позивач звернувся до суду із Заявою про заміну сторін виконавчого провадження.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду про заміну сторони виконавчого провадження від 06 липня 2020 року Заяву про заміну сторони виконавчого провадження задоволено; замінено сторону виконавчого провадження в адміністративній справі №320/4049/19, а саме боржника Державну фіскальну службу України на його правонаступника - Державну податкову службу України (ідентифікаційний код: 43005393, адреса місцезнаходження: 04053, м. Київ, Львівська площа, будинок 8).

Не погоджуючись із зазначеним судовим рішенням, Головним управлінням Державної податкової служби у Київській області подано апеляційну скаргу, в якій воно просить судове рішення суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове судове рішення, яким у задоволенні Заяви про заміну сторони виконавчого провадження відмовити.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника Головного управління Державної податкової служби у Київській області, перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційну скаргу слід задовольнити частково, судове рішення суду першої інстанції - скасувати та постановити нове судове рішення, яким Заяву про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити частково.

Згідно з частиною першою ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Постановою Кабінету Міністрів України Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України від 18.12.2018 року №1200 (надалі - Постанова №1200), утворено Державну податкову службу України та Державну митну службу України, реорганізувавши Державну фіскальну службу шляхом поділу.

Пунктом 2 Постанови №1200, зокрема установлено, що Державна податкова служба є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує державну податкову політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок); Державна податкова служба та Державна митна служба є правонаступниками майна, прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України Питання Державної податкової служби від 21 серпня 2019 року № 682-р Кабінет Міністрів України погодився з пропозицією Міністерства фінансів щодо можливості забезпечення здійснення Державною податковою службою покладених на неї постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 року №227 Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України (Офіційний вісник України, 2019 р., № 26, ст. 900) функцій і повноважень Державної фіскальної служби, що припиняється, з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до Наказу Державної податкової служби України Про початок діяльності Державної податкової служби України від 28 серпня 2019 року №36, розпочато виконання Державною податковою службою України функцій і повноважень Державної фіскальної служби України, що припиняється.

Як вбачається з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 17 травня 2019 року внесено записи в Єдиному державному реєстрі: про державну реєстрацію Державної податкової служби України як юридичної особи та про внесення рішення засновників (учасників) Державної фіскальної служби України щодо припинення такої як юридичної особи в результаті реорганізації.

Отже, Державна фіскальна служба України відповідає ознакам вибулої сторони виконавчого провадження.

Такий висновок узгоджується з правовою позицією, викладеною в Ухвалі Верховного Суду від 19 грудня 2019 року у справі № 826/2695/18 за позовом Підприємства з іноземною інвестицією ЛГ Електронікс Україна , що повністю належить корпорації ЛГ Електронікс Інк. до Державної фіскальної служби України про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії.

Головним управлінням Державної податкової служби у Київській області в апеляційній скарзі зазначено, що оскільки ним оскаржено судові рішення суду першої та апеляційної інстанції в касаційному порядку, заміна Боржника є передчасною.

Проте, згідно зі ст. 255 Кодексу адміністративного судочинства України, рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. у разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Отже, Рішення Київського окружного адміністративного суду від 05 грудня 2019 року набрало законної сили 27 травня 2020 року за наслідками апеляційного його перегляду.

Крім того, як вбачається з Єдиного державного реєстру судових рішень, Верховним судом касаційне провадження за касаційною скаргою Головного управління Державної податкової служби у Київській області не відкрито.

У зв`язку з наведеним, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції щодо наявності підстав заміни Боржника - Державної фіскальної служби України, на правонаступника - Державну податкову службу України.

Проте, судом першої інстанції замінено сторону виконавчого провадження, а як вбачається з матеріалів справи, виконавче провадження за Виконавчими листами відкрито не було.

Відповідно до частини четвертої ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України, положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження, у зв`язку з чим суд першої інстанції мав задовольнити Заяву про заміну сторін виконавчого провадження частково та замінити Боржника саме у Виконавчих листах .

Згідно з частиною першою ст. 317 Кодексу адміністративного судочинства України, підставами для скасування судового рішення суду першої інстанції повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни рішення є, зокрема неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права.

А відповідно до частини другої ст. 317 Кодексу адміністративного судочинства України, неправильним застосуванням норм матеріального права вважається: неправильне тлумачення закону або застосування закону, який не підлягає застосуванню, або незастосування закону, який підлягав застосуванню; порушення норм процесуального права може бути підставою для скасування або зміни рішення, якщо це порушення призвело до неправильного вирішення справи.

У зв`язку з наведеним, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції неправильно застосовано норми процесуального права, що призвело до неправильного вирішення питання щодо заміни сторони виконавчого провадження, тому Ухвала Київського окружного адміністративного суду про заміну сторони виконавчого провадження від 06 липня 2020 року скасовується та постановляється нове судове рішення, яким Заява про заміну сторони виконавчого провадження задовольняється частково.

Керуючись ст.ст. 310, 315, 317, 321, 325, 328 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Головного управління Державної податкової служби у Київській області задовольнити частково, Ухвалу Київського окружного адміністративного суду про заміну сторони виконавчого провадження від 06 липня 2020 року скасувати, постановити нове судове рішення, яким Заяву Приватного підприємства Виробничо-торгівельне підприємство Мобос про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити частково.

Замінити у Виконавчих листах, виданих Київським окружним адміністративним судом 30 червня 2020 року у справі №320/4049/19 Боржника - Державну фіскальну службу України, на правонаступника - Державну податкову службу України (код за ЄДРПОУ 43005393).

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Верховного Суду.

Постанову складено у повному обсязі 09.09.2020 року.

Головуючий суддя Бабенко К.А.

Судді: Сорочко Є.О.

Чаку Є.В.

СудШостий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.09.2020
Оприлюднено14.09.2020
Номер документу91443623
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —320/4049/19

Ухвала від 17.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 04.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 25.09.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Постанова від 09.09.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бабенко Костянтин Анатолійович

Постанова від 09.09.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бабенко Костянтин Анатолійович

Ухвала від 31.08.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 01.09.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бабенко Костянтин Анатолійович

Ухвала від 11.08.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бабенко Костянтин Анатолійович

Ухвала від 28.07.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 27.07.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бабенко Костянтин Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні