Ухвала
від 08.09.2020 по справі 522/13929/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

08.09.2020

Справа № 522/13929/17

Провадження 1-кс/522/10827/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2020 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання В.о. директора ДП «Одеський морський торгівельний порт» ОСОБА_3 , про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 01.08.2017 р., в рамках кримінального провадження №22017160000000109,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_4 ,

слідчого - ОСОБА_5 ,

адвоката - ОСОБА_6 ,

ВСТАНОВИВ:

В.о. директора ДП «Одеський морський торгівельний порт» ОСОБА_3 ,звернувся до Приморського районного суду м. Одеси з клопотанням про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого Приморського районного суду м. Одеси від 01.08.2017 р., а саме з: т/х «Бункеровщик 8» (ІМО 8936217, інвентарний № 075252, прапор Україна, порт приписки - Одеса), який перебуває на території морського порту Одеса (Одеського морського порту) та скасувати заборону у вигляді позбавлення можливості власників т/х «Бункеровщик 8» відчужувати, розпоряджатися будь-яким чином та використовувати т/х «Бункеровщик 8» (ІМО 8936217, інвентарний № 075252, прапор Україна, порт приписки - Одеса).

В клопотанні ОСОБА_3 посилається на те, що у провадженні СВ Приморського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області знаходиться кримінальне провадження №22017160000000109 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування кримінального провадження ухвалою слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 01.08.2017 р. накладено арешт на т/х «Бункеровщик 8» (ІМО 8936217, інвентарний № 075252, прапор Україна, порт приписки - Одеса), який перебуває на території морського порту Одеса (Одеського морського порту) з забороною у вигляді позбавлення можливості власників т/х «Бункеровщик 8» відчужувати, розпоряджатися будь-яким чином та використовувати т/х «Бункеровщик 8» (ІМО 8936217, інвентарний № 075252, прапор Україна, порт приписки - Одеса).

Між тим, власником т/х «Бункеровщик-8» є не фізична, а юридична особа - державне транспортне підприємство, а саме ДП «Одеський порт».

З метою оптимізації системи центральних органів виконавчої влади та підвищення ефективності державного управління відповідно до п.1 Указу Президента України № 1085/2010 від 09 грудня 2010 року «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» Міністерство транспорту за зв`язку України було реорганізовано у Міністерство інфраструктури України.

Міністерство інфраструктури України є правонаступником Міністерства транспорту та зв`язку України (п, 5 Указу Президента України № 1085/2010 від 09 грудня 2010 року).

У державній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить державі Україна. Від імені та в інтересах держави Україна право власності здійснюють відповідно органи державної влади.

Управління майном, що є у державній власності, здійснюється державними органами, а у випадках, передбачених законом, може здійснюватися іншими суб`єктами, (ст. 326 Цивільного кодексу України).

ДП «Одеський порт» заснований на державній власності та входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України, як це визначено статутом ДП «Одеський порт», затвердженим Наказом № 447 від 15 грудня 2017 року Міністерства інфраструктури України.

Усе майно, у тому числі і т/х «Бункеровщик-8», що знаходиться в господарському віданні та обліковується на балансі ДП «Одеський порт», належить до державного майна.

Згідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 83 від 04 березня 2015 року «Про затвердження переліку об`єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави» ДП «Одеський порт» має стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

На думку ДП «Одеський порт», наявність арешту не сприяє ані належному здійсненню кримінального провадження, ані встановленню обставин, що мають значення для справи.

Крім того, застосування ухвалою суду від 01 серпня 2017 року заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді накладення арешту на т/х «Бункеровщик-8» вже тривалий час значною мірою обмежує господарську діяльність ДП «Одеський порт».

Так як заборона не тільки щодо відчуження та розпорядження спірним судном, а щей стосовнойого використання, позбавляє ДП «Одеський порт» можливості навіть після проведення слідчими УСБУ в Одеській області огляду судна, огляду та вилучення усієї необхідної документації, передати судно у бербоут-чартер стороннім особам та, відповідно, отримати дохід від його використання у межах бербоут-чартеру.

Зокрема, листом від липня 2017 року ПП «Фрог Агросервіс» звернулось до ДП «Одеський порт» з ініціативою надання т/х «Бункеровщик-8» в оренду вказаному підприємству на підставі договору бербоут-чартеру.

Тобто, наразі існує ситуація, в якій ДП «Одеський порт» навіть після отримання слідчими усіх необхідних документів та вчинення необхідних дій за наявності заінтересованої сторони був тривалий час позбавлений можливості надати спірне судно в оренду на підставі договору бербоут-чартеру та отримувати грошові кошти за його користування, що свідчить про застосування судом заходу забезпечення кримінального провадження, що є неспіврозмірним наслідкам його застосування для власника арештованого судна.

Крім того, ОСОБА_3 посилається на те, що суднові документи по т/х «Бункеровщик-8» втратили чинність ще у грудні 2016 року, у тому числі і ті суднові документи, що стосуються підтвердження придатності судна до плавання, а наявність арешту судна, вже тривалий час накладеного на т/х «Бункеровщик-8» згідно до ухвали від 01 серпня 2017 року, позбавляє ДП «Одеський порт» здійснити необхідні заходи по відновленню суднових документів по вказаному судну.

В судовому засіданні адвокат ОСОБА_6 , який діє в інтересах ДП «Одеський морський торгівельний порт», клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Слідчий в судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотання.

Прокурор заперечував проти задоволення клопотання.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані до нього матеріали, заслухав думку учасників процесу, суд приходить до висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, встановлено, що СВ Приморського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22017160000000109 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування кримінального провадження 01.08.2017 р. ухвалою слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси накладено арештнат/х «Бункеровщик 8» (ІМО 8936217, інвентарний № 075252, прапор Україна, порт приписки - Одеса), який перебуває на території морського порту Одеса (Одеського морського порту) з забороною у вигляді позбавлення можливості власників т/х «Бункеровщик 8» відчужувати, розпоряджатися будь-яким чином та використовувати т/х «Бункеровщик 8» (ІМО 8936217, інвентарний № 075252, прапор Україна, порт приписки - Одеса).

Згідно ч.2ст.174КПК України, арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Згідно ст. 170 КПК України, завданням арештумайна єзапобігання можливостійого приховування,пошкодження,псування,зникнення,втрати,знищення,використання,перетворення,пересування,передачі,відчуження. Арештмайна допускаєтьсяз метоюзабезпечення збереження речових доказів.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст. 16 КПК України, позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому КПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України, метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, забезпечення цивільного позову у кримінальному провадженні, забезпечення конфіскації або спеціальної конфіскації. Арештованим може бути майно, яким володіє, користується чи розпоряджається підозрюваний, обвинувачений, засуджений, треті особи, юридична особа, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру за рішенням, ухвалою суду, слідчого судді.

Щодо осіб, які не є підозрюваними та обвинуваченими або особами, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, не може бути прийнято ухвалу про арешт майна.

Однак, прокурором підтверджень того, що на теперішній час у кримінальному провадженні, в рамках якого накладено арешт на майно ДП «Одеський морський торгівельний порт», посадовим особам повідомлено про підозру або вони є особами, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, або до них заявлено цивільний позов з боку будь-якої юридичної або фізичної особи, суду надано не було.

Крім того, ДП «Одеський порт» заснований на державній власності та входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України, як це визначено статутом ДП «Одеський порт», затвердженим Наказом № 447 від 15 грудня 2017 року Міністерства інфраструктури України.

Усе майно, у тому числі і т/х «Бункеровщик-8», що знаходиться в господарському віданні та обліковується на балансі ДП «Одеський порт», належить до державного майна.

Згідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 83 від 04 березня 2015 року «Про затвердження переліку об`єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави» ДП «Одеський порт» має стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

При цьому, заборона не тільки щодо відчуження та розпорядження т/х «Бункеровщик-8», а щей стосовнойого використання, протягом тривалого часу обмежує господарську діяльність ДП «Одеський порт» чим позбавляє можливості передати судно у бербоут-чартер стороннім особам та, відповідно, отримати дохід від його використання у межах бербоут-чартеру.

Ст. 17 Загальної декларації прав людини, проголошує право приватної власності як основне і невідчужуване право людини. Конвенція про захист прав і основоположних свобод є міжнародним договором, який закріплює певний перелік найбільш важливих для людини суб`єктивних прав. Складовою цієї Конвенції є окремі протоколи, які доповнюють та розвивають її положення. Статтею 1 Протоколу №1 до Конвенції встановлено, що «кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна, інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальним принципам міжнародного права».

Практика ЄСПЛ визначає, що стаття 1 Протоколу 1, яка спрямована на захист особи (юридичної особи) від будь-якого посягання держави на право володіти своїм майном, також зобов`язує державу вживати необхідні заходи, спрямовані на захист права власності (рішення по справі «Броньовський (Broniowski) проти Польші» від 22.06.2004р.).

З урахуванням вищевикладеного, суд приходить до висновку що необхідність в застосуванні арешту майна накладеного ухвалою слідчого судді Приморського районного суду м.Одеси від 01.08.2017 р., на майно ДП «Одеський морський торгівельний порт», як заходу забезпечення кримінального провадження, на теперішній час відпала, в зв`язку з чим арешт підлягає скасуванню.

Керуючись ст.ст. 170-174, 376 КПК України, -

УХВАЛИВ :

Клопотання В.о. директора ДП «Одеський морський торгівельний порт» ОСОБА_3 , про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 01.08.2017 р., в рамках кримінального провадження №22017160000000109-задовольнити.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Приморського районного суду м.Одеси від 01.08.2017 р., в рамках кримінального провадження №22017160000000109, а саме з

- т/х «Бункеровщик 8» (ІМО 8936217, інвентарний № 075252, прапор Україна, порт приписки - Одеса), який перебуває на території морського порту Одеса (Одеського морського порту) та скасувати заборону у вигляді позбавлення можливості власників т/х «Бункеровщик 8» відчужувати, розпоряджатися будь-яким чином та використовувати т/х «Бункеровщик 8» (ІМО 8936217, інвентарний № 075252, прапор Україна, порт приписки - Одеса).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення08.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91456901
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —522/13929/17

Постанова від 10.08.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 08.09.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 08.09.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 04.06.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 04.06.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 27.02.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Пислар В. П.

Постанова від 25.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 28.08.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

Постанова від 21.08.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 21.08.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні