Ухвала
від 11.09.2020 по справі 915/1157/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

11 вересня 2020 року Справа № 915/1157/20

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Олейняш Е. М., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської обласної державної адміністрації, вул. Адміральська, 22, к. 512, м. Миколаїв, 54001 (код ЄДРПОУ 38694316)

за позовом Управління з питань цивільного захисту Миколаївської обласної державної адміністрації, вул. 10 Слобідська, 2, м. Миколаїв, 54003 (код ЄДРПОУ 14373101)

до відповідача Громадської організації Всеукраїнський рух Сила права , вул. Банкова, 2, м. Київ, 01024 (код ЄДРПОУ 39848128)

про стягнення заборгованості в сумі 89 413, 88 грн. та зобов`язання повернути нерухоме майно

без повідомлення (виклику) учасників

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Миколаївської області звернулись Департамент економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської обласної державної адміністрації та Управління з питань цивільного захисту Миколаївської обласної державної адміністрації до відповідача Громадської організації Всеукраїнський рух Сила права з позовною заявою, в якій просять суд:

1. Зобов`язати Громадську організацію Всеукраїнський рух Сила права повернути Департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської обласної державної адміністрації нерухоме майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області, а саме: нежитлові приміщення другого поверху чотириповерхової будівлі, загальною площею 65,70 кв. м, що розташовані за адресою: м. Миколаїв, вул. 10 Слобідська, 2 та перебувають на балансі Управління з питань цивільного захисту Миколаївської обласної державної адміністрації шляхом підписання Акту приймання-передачі зазначеного нерухомого майна.

2. Стягнути з Громадської організації Всеукраїнський рух Сила права на користь Управління з питань цивільного захисту Миколаївської обласної державної адміністрації 24 900, 84 грн. заборгованості по Договору оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області, від 18.04.2017 № 19, з яких:

- 2 537, 49 грн. - заборгованість по компенсації витрат податку на землю;

- 22 363, 35 грн. - заборгованість з компенсації вартості комунальних послуг.

3. Стягнути з Громадської організації Всеукраїнський рух Сила права на користь обласного бюджету 64 513, 04 грн. по Договору оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області, від 18.04.2017 № і 9 з яких:

- 13 173, 93 грн. - заборгованість по орендній платі;

- 317, 90 грн. - втрати від інфляції;

- 303, 61 грн. - три відсотка річних;

- 1 838, 21 грн. - пені;

- 48 879, 39 грн. - неустойка за несвоєчасне повернення нерухомого майна.

4. Стягнути з Громадської організації Всеукраїнський рух Сила права на користь обласного бюджету судові витрати по сплаті судового збору у сумі 4 204, 00 грн.

Підставою позову позивачем зазначено обставини щодо неналежного виконання відповідачем умов договору оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області від 18.04.2017 року № 19, а саме: зобов`язань по сплаті орендної плати та оплаті компенсації втрат податку на землю, внаслідок чого позивачами заявлено заборгованість у спірній сумі та на заборгованість по орендній платі нараховано інфляційні, 3 % річних та пеню. Крім того, позивач зазначає, що відповідачем порушено умови договору в частині зобов`язання щодо повернення нерухомого майна у зв`язку з припиненням договору оренди, внаслідок чого позивачем заявлено вимогу про зобов`язання повернути майно та стягнення неустойки.

Позовні вимоги обґрунтовані положеннями ст. 526, 530, 549, 610, 625, 762, 782, 785 ЦК України, ст. 232 ГК України та умовами договору.

Дослідивши позовну заяву із додатками, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 8 та 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема:

- перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Проте, всупереч викладеному, позивачем в позовній заяві не зазначена інформація щодо наявності оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви, у позивача або іншої особи, а також зазначено попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України "Про судовий збір" за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством, справляється судовий збір.

Відповідно до ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За подання до господарського суду позовної заяви: майнового характеру встановлено ставку судового збору в розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; немайнового характеру встановлено ставку судового збору в розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня 2020 року становить 2 102, 00 гривні.

Відповідно до ч. 7, 8 ст. 6 Закону України "Про судовий збір" у разі якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом.

У разі коли позов немайнового характеру подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір сплачується кожним позивачем окремим платіжним документом у розмірах, установлених статтею 4 цього Закону за подання позову немайнового характеру.

Судовий збір справляється з урахуванням загальної суми позову також у разі:

подання позову одним позивачем до кількох відповідачів;

об`єднання суддею в одне провадження кількох однорідних позовних вимог.

Розподіл судового збору між сторонами та перевірка повноти сплати судового збору здійснюються відповідно до процесуального законодавства.

Позивачами заявлено вимогу немайнового характеру та вимоги майнового характеру. Виходячи із заявлених позовних вимог, судовий збір за подання до господарського суду даної позовної заяви сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом.

Натомість, до позовної заяви додано одне платіжне доручення № 31 від 22.06.2020 року на суму 4 204, 00 грн., за яким судовий збір сплачено лише позивачем Департаментом економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської обласної державної адміністрації

Таким чином, позивачами не виконано вимоги п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України, оскільки не надано належних доказів на підтвердження сплати судового збору в порядку, встановленому Законом України "Про судовий збір".

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевказані недоліки позовної заяви, суд дійшов висновку про необхідність залишення поданої позовної заяви без руху.

Керуючись ст. 162, 164, 172, 174, 232 - 235, 254 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської обласної державної адміністрації та Управління з питань цивільного захисту Миколаївської обласної державної адміністрації (вх. № 11083/20 від 08.09.2020 року) до відповідача Громадської організації Всеукраїнський рух Сила права про стягнення заборгованості в сумі 89 413, 88 грн. та зобов`язання повернути нерухоме майно залишити без руху.

2. Встановити позивачам строк для усунення недоліків позовної заяви протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали.

3. Встановити позивачам наступний спосіб усунення недоліків:

- позивачам подати суду інформацію щодо наявності у позивачів (в кого саме) або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- позивачам подати суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивачі понесли і які очікують понести в зв`язку із розглядом справи;

- позивачам подати суду докази сплати судового збору у встановленому законом порядку.

4. Роз`яснити позивачам наслідки усунення недоліків:

- якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу (ч. 3 ст. 174 ГПК України);

- якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою (ч. 4 ст. 174 ГПК України).

На веб-сторінці господарського суду Миколаївської області на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://mk.arbitr.gov.ua/sud5016/ учасники справи можуть отримати інформацію по справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду (ст. 235, 255 ГПК України).

Ухвалу підписано 11.09.2020 року

Суддя Е.М. Олейняш

Дата ухвалення рішення11.09.2020
Оприлюднено15.09.2020

Судовий реєстр по справі —915/1157/20

Ухвала від 20.12.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 10.12.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 04.08.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Рішення від 20.07.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 05.07.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 17.06.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 19.01.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 16.12.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 26.11.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 27.10.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні