Ухвала
від 08.09.2020 по справі 461/7217/20
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/7217/20

Провадження № 1-кс/461/5922/20

УХВАЛА

Іменем України

08.09.2020 м.Львів

Слідчий суддя Галицького районного суду м.Львова ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участі:

прокурора ОСОБА_3

слідчого - ОСОБА_4

підозрюваного ОСОБА_5

захисника ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Львові клопотання слідчого відділурозслідування особливотяжких злочинівслідчого управлінняГоловного управлінняНаціональної поліціїу Львівськійобласті ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №12020140000000639 про відсторонення від посади підозрюваного

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Ставчани Пустомитівського р-н. Львівської обл., громадянина України, українця, із вищою освітою, раніше не судимого, працюючого начальником залізничної станції «Персенківка» регіональної філії «Львівська залізниця» Публічного акціонерного товариства «Укрзалізниця», зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_4 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020140000000639 від 19.08.2020 р. про відсторонення від посади ОСОБА_5 .

Відповідно до клопотання ОСОБА_5 підозрюється у одержанні службовою особою, неправомірної вигоди для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням свого службового становища поєднаної з вимаганням, тобто у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.368КК України.

Слідчий, зазначає, що відповідно до Наказу відокремленого підрозділу «Львівська дирекція залізничних перевезень» Державного територіально-галузевого об`єднання «Львівська залізниця» ПАТ «Українська залізниця» №1/ос від 05.01.2015 ОСОБА_5 призначено 05.01.2015 начальником залізничної станції Персенківка 3 класу.

Перебування ОСОБА_5 на посаді начальника залізничного станції «Персенківка» регіональної філії «Львівська залізниця» Публічного акціонерного товариства «Укрзалізниця» сприяло вчиненню ним кримінального правопорушення, оскільки, використання наданого становища на цій посаді надало йому можливість вимагати від приймальника ТзОВ «Леополіс» ОСОБА_7 неправомірну вигоду за нестворення перешкод у подачі залізничних вагонів та тепловозів, для відвантаження металобрухту зі залізничної станції «Персенківка» регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» для ТзОВ «Леополіс», та за вже організовану ним подачу 5 вагонів на залізничну станцію «Персенківка» регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця», для завантаження та перевезення металобрухту в період з липня по серпень 2020 року.

Перебуваючи на посаді начальника залізничної станції «Персенківка» регіональної філії «Львівська залізниця» Публічного акціонерного товариства «Укрзалізниця» ОСОБА_5 буде мати можливість незаконно впливати на працівників залізничної станції, які можуть бути свідками у кримінальному провадженні, з метою схилити їх до давання показань на свою користь.

Також, ОСОБА_5 , перебуваючи на вказаній посаді та маючи безперешкодний доступ до документів залізничного станції «Персенківка» регіональної філії «Львівська залізниця» Публічного акціонерного товариства «Укрзалізниця», з метою уникнення від кримінальної відповідальності матиме можливість знищити та підробити документацію, яка має доказове значення для досудового розслідування і таким чином перешкоджати кримінальному провадженню.

Тому беручи до уваги вищенаведене, з метою запобігання протиправній поведінці підозрюваного ОСОБА_5 , який перебуваючи на посаді може знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків чи інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, слідчий просить клопотання задоволити.

Прокурор та слідчий в судовому засіданні клопотання підтримали та просили його задовольнити.

Підозрюваний та його захисник у судовому засіданні проти задоволення клопотання заперечили. Просили відмовити у задоволенні такого.

Заслухавши думку прокурора, слідчого щодо поданого клопотання, пояснення підозрюваного, позицію захисника, дослідивши надані матеріали, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

05.09.2020 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, що є тяжким злочином у розумінніст.12 КК України.

Поняття "обґрунтована підозра" визначена в рішенні Європейського суду з прав людини від 21 квітня 2011 року у справі "Нечипорук і Йонкало проти України", відповідно до якої цей термін означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення (рішення у справі "Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства" від 30 серпня 1990 року, п. 32, Series A, № 182). Мета затримання для допиту полягає в сприянні розслідуванню злочину через підтвердження або спростування підозр, які стали підставою для затримання (див. рішення у справі "Мюррей проти Сполученого Королівства" від 28 жовтня 1994 року, п. 55, Series A, № 300-A).

Обґрунтованість підозри ОСОБА_5 стверджується зібраними доказами, а саме: протоколом допитусвідка ОСОБА_7 від 19.08.2020; протоколом огляду,ідентифікації тапомічення грошовихкоштів від04.09.2020; протоколом затриманняособи,підозрюваної увчиненні злочину,а саме ОСОБА_5 від 04-05.09.2020; протокол додаткового допиту ОСОБА_7 від 05.09.2020; іншими зібраними під час досудового розслідування доказами.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.368 КК Українибула перевірена слідчим суддею під час обрання останньому запобіжного заходу.

Згідно з ч. ч. 1, 2ст.154 КПК Українивідсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу; відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців.

Відповідно до вимогст. 157 КПК Українипри вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини: правову підставу для відсторонення від посади;достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Відповідно дост.158 КПК Українипрокурор, а щодо члена Національного агентства з питань запобігання корупції Генеральний прокурор або його заступник, має право звернутися з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади, яке розглядається в порядку, передбаченомустаттею 156 цього Кодексу.

Слідчий суддя, суд відмовляє у продовженні строку відсторонення від посади, якщо прокурор не доведе, що:

1) обставини, які стали підставою для відсторонення від посади, продовжують існувати;

2) сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було здійснено відсторонення від посади, іншими способами протягом дії попередньої ухвали.

ОСОБА_5 повідомлено про підозру 05.09.2020 р. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.368 КК України, щоє тяжким злочином, за який встановлено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Перебування ОСОБА_5 на посаді начальника залізничногостанції «Персенківка»регіональної філії«Львівська залізниця»Публічного акціонерноготовариства «Укрзалізниця»сприяло вчиненнюним кримінальногоправопорушення,оскільки,використання наданогостановища націй посадінадало йомуможливість вимагативід приймальникаТзОВ «Леополіс» ОСОБА_7 неправомірну вигодуза нестворенняперешкод уподачі залізничнихвагонів татепловозів,для відвантаженняметалобрухту зізалізничної станції«Персенківка» регіональноїфілії «Львівськазалізниця» ПАТ«Укрзалізниця» дляТзОВ «Леополіс»,та завже організовануним подачу5вагонів назалізничну станцію«Персенківка» регіональноїфілії «Львівськазалізниця» ПАТ«Укрзалізниця»,для завантаженнята перевезенняметалобрухту вперіод злипня посерпень 2020року, а його корисливий мотив дає підстави вважати, що перебуваючи на посаді він може продовжити свою протиправну діяльність, знищити чи підробити документи, які мають значення для досудового розслідування. У вказаній установі, де працює ОСОБА_5 знаходяться документи, дослідження яких необхідне для встановлення об`єктивної істини у даному кримінальному провадженні, які можуть піддаватись змінам в разі втручання заінтересованих осіб.Крім цього, є достатні підстави вважати, що ОСОБА_5 продовжуючи перебувати на вказаній посаді та використовуючи надані йому повноваження, може незаконними засобами впливати на свідків.

Тобто, обставини, які стали підставою для відсторонення ОСОБА_5 від посади, продовжують існувати.

Тому слідчий довів слідчому судді, що в матеріалах кримінального провадження наявні достатні ризики того, що ОСОБА_5 , перебуваючи у подальшому на посаді начальника залізничної станції «Персенківка» регіональної філії «Львівська залізниця» Публічного акціонерного товариства «Укрзалізниця, зможе перешкоджати кримінальному провадженню шляхом незаконного впливу на свідків, та продовжити злочинну діяльність, пов`язану з одержанням неправомірної вигоди.

Враховуючи вищенаведене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підставне та підлягає до задоволення.

Керуючись вимогами ст. ст.40,131,132,154,155, 369, 372, 376 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого відділурозслідування особливотяжких злочинівслідчого управлінняГоловного управлінняНаціональної поліціїу Львівськійобласті ОСОБА_4 у кримінальномупровадженні №12020140000000639про відстороненнявід посадипідозрюваного ОСОБА_5 задовольнити.

Відсторонити підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади начальника залізничноїстанції «Персенківка»регіональної філії«Львівська залізниця»Публічного акціонерноготовариства «Укрзалізниця» до 05 листопада 2020 року включно.

Обов`язок по контролю за виконанням ухвали покласти на слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_4 .

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня проголошення ухвали, а підозрюваним, який перебуває під вартою, з моменту вручення йому копії ухвали.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГалицький районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення08.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91517844
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —461/7217/20

Ухвала від 14.09.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 09.09.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 09.09.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 08.09.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 05.09.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 08.09.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 05.09.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні