Ухвала
від 14.09.2020 по справі 504/1144/20
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 504/1144/20

Провадження № 1-кс/504/769/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.09.2020 смт. Доброслав

Комінтернівський районний суд Одеської області у складі:

Головуючого судді - ОСОБА_1 ,

секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні, в залі суду № 4 смт. Доброслав, клопотання ОСОБА_3 - директора ПТ «Ломбард «Квета» ПП «Квета універсал сервіс» і компанія, код за ЄДРПОУ 37422273, про визнання юридичної особи потерпілою, а також клопотання Генерального директора ПТ «Ломбард «Гроші тут» ОСОБА_4 , про визнання юридичної особи потерпілою особою в межах кримінального провадження № 12020160330000081 від 23.01.2020 року за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 1, 3 ст. 191 КК України,

за участі:

прокурора Комінтернівської місцевої прокуратури

Одеської області ОСОБА_6 ,

представників цивільних позивачів- ОСОБА_3 , ОСОБА_7 ,

ОСОБА_8

адвоката ОСОБА_9 ,-

обвинуваченої ОСОБА_5 , -

ВСТАНОВИВ:

29.04.2020 року Комінтернівською місцевою прокуратурою Одеської області подано до Комінтернівського районного суду Одеської області обвинувальний акт з додатками у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020160330000081 від 23.01.2020 року за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 1, 3 ст. 191 КК України.

В підготовчому засіданні ОСОБА_3 - директор ПТ «Ломбард «Квета» ПП «Квета універсал сервіс» і компанія, подав клопотання про визнання юридичної особи потерпілою особою, оскільки вважав, що злочином завдано юридичній особі значної матеріальної шкоди.

В підготовчому засіданні ОСОБА_3 підтримав дане клопотання, просив його задовольнити.

Прокурор,захисник,обвинувачена,представники цивільногопозивача ПТ«Ломбард «Грошітут» - не заперечували проти задоволення даного клопотання.

В підготовчому засіданні Генеральний директор ПТ «Ломбард «Гроші тут» ОСОБА_4 , подав клопотання про визнання юридичної особи потерпілою особою, оскільки вважав, що злочином завдано юридичній особі значної матеріальної шкоди.

В підготовчому засіданні представники ОСОБА_7 , ОСОБА_8 підтримали дане клопотання, просили його задовольнити.

Прокурор, захисник, обвинувачена, представники цивільного позивача ПТ «Ломбард «Квета» ПП «Квета універсал сервіс» і компанія - повністю заперечували проти задоволення даного клопотання.

Решта потерпілих подали письмові заяви про розгляд справи у їх відсутність.

Вислухавши учасників процесу, дослідивши зміст обвинувального акту, додані до нього матеріали, уважно вивчивши матеріали додані до вищевказаних клопотань, суд дійшов до наступного висновку:

Склад кримінального злочину майже завжди містить в собі й ознаки цивільного правопорушення адже переважна кількість зазначених у Особливій частиніКримінального кодексу Українизлочинів передбачає заподіяння потерпілому шкоди (майнової, моральної чи фізичної), що є підставою виникнення поряд з кримінальною також і цивільно-правової відповідальності.

У особи, яка зазнала шкоди внаслідок заподіяння злочину, є можливість обрати один з двох передбачених законодавством способів її відшкодування за таких обставин цивільний позов може бути пред`явлено як у порядку цивільного судочинства, так і у кримінальному процесі.

Втім, останній варіант має деякі переваги, оскільки одночасний розгляд судом кримінальної справи й цивільного позову забезпечує більш повне та об`єктивне дослідження обставин справи адже розмір заподіяної шкоди істотно впливає на кваліфікацію злочину та міру покарання, а тому цивільному позивачеві легше доказувати наявність підстав і розміру цивільного позову саме в кримінальному процесі, оскільки подія злочину та розмір заподіяної шкоди входять до предмету доказування у кримінальній справі.

Потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди.

Права і обов`язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого.

Потерпілому вручається пам`ятка про процесуальні права та обов`язки особою, яка прийняла заяву про вчинення кримінального правопорушення.

Потерпілим є також особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв`язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого (ч.ч. 1-3 ст. 55 КПК України).

Якщо особа не подала заяву про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяву про залучення її до провадження як потерпілого, то слідчий, прокурор, суд має право визнати особу потерпілою лише за її письмовою згодою. За відсутності такої згоди особа в разі необхідності може бути залучена до кримінального провадження як свідок (ч. 7 ст. 55 КПК України).

Особа може бути визнана потерпілою як під час досудового розслідування, так і під час судового розгляду за наявності очевидних та достатніх підстав вважати, що їй кримінальним правопорушенням завдано шкоду, зазначену у частині першій статті 55 КПК України.

Цивільним позивачем у кримінальному провадженні є фізична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової шкоди, та яка в порядку, встановленому цим Кодексом, пред`явила цивільний позов.

Права та обов`язки цивільного позивача виникають з моменту подання позовної заяви органу досудового розслідування або суду.

Цивільний позивач має права та обов`язки, передбачені цим Кодексом для потерпілого, в частині, що стосуються цивільного позову, а також має право підтримувати цивільний позов або відмовитися від нього до видалення суду в нарадчу кімнату для ухвалення судового рішення.

Цивільний позивач повідомляється про прийняті процесуальні рішення в кримінальному провадженні, що стосуються цивільного позову, та отримує їх копії у випадках та в порядку, встановлених цим Кодексом для інформування та надіслання копій процесуальних рішень потерпілому (ст. 61 КПК України).

Суд вважає, що за своїм змістом процесуальний статус цивільного позивача близький до процесуального статусу потерпілого, але вони не є тотожними.

Зі змісту обвинувального акту та доданих до нього матеріалів, з пояснень учасників процесу наданих в підготовчому засіданні, судом встановлено, що ПТ «Ломбард «Квета» ПП «Квета універсал сервіс» і компанія на стадії досудового розслідування письмово до органу досудового розслідування із заявою про визнання потерпілою особою не зверталась, цивільний позов не подавала.

Цивільний позов цією юридичною особою поданий у підготовчому засіданні, що не забороняється процесуальним законом.

Крім того, в підготовчому засіданні цією юридичною особою подано заяву про визнання потерпілою.

Зі змісту формулювання обвинувачення за обвинувальним актом вбачається, що обвинуваченою ОСОБА_5 відносно майна, яке перебувало у законному володінні (відданні) ПТ «Ломбард «Квета» ПП «Квета універсал сервіс» і компанія вчинено кримінально карані діяння, і вбачається, що такими діями завдано юридичній особі значної майнової шкоди.

Ця шкода і є предметом доказування наряду з подією злочину за обвинувальним актом.

Тобто суд знаходить заяву ОСОБА_3 - директора ПТ «Ломбард «Квета» ПП «Квета універсал сервіс» і компанія, про визнання цієї самої юридичної особи потерпілою у кримінальному провадженні повністю обгрунтованою, заснованою на законі, змісті обвинувального акту.

Тому заяву слід задовольнити.

Зі змісту обвинувального акту та доданих до нього матеріалів, з пояснень учасників процесу наданих в підготовчому засіданні, судом встановлено, що юридична особа - ПТ «Ломбард «Гроші тут» подала цивільний позов у кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування.

Заяву про визнання потерпілою особою на стадії досудового розслідування не було подано.

Однак це не виключає можливості подання заяви на стадії підготовчого засідання, судового розгляду.

Доводи заяви Генерального директора ПТ «Ломбард «Гроші тут» які наведені на обгрунтування необхідності визнання цієї юридичної особи потерпілою від кримінального правопорушення суд знаходить такими, що перебувають за межами висунутого ОСОБА_5 обвинувачення, що повністю підтверджується змістом формулювання обвинувачення ОСОБА_5 .

Таким чином у визнанні ПТ «Ломбард «Гроші тут» потерпілим від злочину слід відмовити.

На підставі наведеного, керуючись ст. 55, 61 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Визнати ПТ «Ломбард «Квета» ПП «Квета універсал сервіс» і компанія, код за ЄДРПОУ 37422273 потерпілою у кримінальному провадженні № 12020160330000081 від 23.01.2020 року за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 1, 3 ст. 191 КК України.

У задоволенні заяви Генерального директора ПТ «Ломбард «Гроші тут» ОСОБА_4 про визнання цієї юридичної особи потерпілою відмовити.

Роз`яснити, що ПТ «Ломбард «Гроші тут» як цивільний позивач має права та обов`язки, передбачені цим Кодексом для потерпілого, в частині, що стосуються цивільного позову, а також має право підтримувати цивільний позов або відмовитися від нього до видалення суду в нарадчу кімнату для ухвалення судового рішення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91521811
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 1, 3 ст. 191 КК України,

Судовий реєстр по справі —504/1144/20

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Копіца О. В.

Ухвала від 15.05.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Копіца О. В.

Вирок від 14.04.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Вирок від 14.04.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 16.09.2022

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 04.01.2022

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 09.11.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 16.09.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні