Ухвала
від 15.09.2020 по справі 383/645/20
БОБРИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 383/645/20

Номер провадження 2-о/383/32/20

УХВАЛА

15 вересня 2020 року Бобринецький районний суд Кіровоградської області в складі: головуючого судді - Бондаренко В.В.

присяжних - Підкопайло Л.Д., Рідько Л.М.,

за участю:

секретаря судового засідання - Могиленко В.М.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника Органу опіки та піклування Бобринецької районної державної адміністрації Кіровоградської області - Корнієць Л. Г.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в порядку окремого провадження в м. Бобринець Кіровоградської області в залі судових засідань Бобринецького районного суду Кіровоградської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Новомиколаївська сільська рада Бобринецького району Кіровоградської області, Орган опіки та піклування Бобринецької районної державної адміністрації Кіровоградської області, про визнання особи недієздатною та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою у якій просить визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця с. Новомиколаївка Бобринецького району Кіровоградської області, та призначити його опікуном над недієздатним.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заявив про призначення по справі судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та витребування медичних карток на останнього.

Представник Органу опіки та піклування Бобринецької районної державної адміністрації Кіровоградської області клопотання підтримала.

Представник Новомиколаївської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської областів підготовче судове засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, подав заяву про розгляд справи без його участі, проти заявлених вимог не заперечує (а.с.49).

Суд, дослідивши обґрунтування заявленого клопотання, матеріали справи, вважає, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.105 ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи двома сторонами.

Призначення експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно з п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи, при цьому, відповідно до п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Згідно ч.3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Враховуючи, що вирішення питання про те, чи може ОСОБА_2 розуміти значення своїх дій, керувати ними та чи потребує накладення опіки вимагає спеціальних знань в області психіатрії, суд дійшов висновку щодо необхідності призначення у справі судово-психіатричної експертизи з витребуванням для її проведення медичних карток щодо ОСОБА_2 .

Відповідно до ч.1 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Суд, розглянувши клопотання заявника вважає його обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, оскільки витребувана медична документація необхідна для проведення експертного дослідження.

Керуючись ст.ст. 84, 103, 104, 105, 252, 253 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Призначити по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Новомиколаївська сільська рада Бобринецького району Кіровоградської області, Орган опіки та піклування Бобринецької районної державної адміністрації Кіровоградської області, про визнання особи недієздатною та призначення опікуна - судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити Комунальному некомерційному підприємству Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради (м. Кропивницький , смт. Нове, вул. Металургів, 2 а).

На вирішення експертизи поставити наступні запитання:

1. Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,житель АДРЕСА_1 , на психічну хворобу та чи має він стійкий психічний розлад?;

2. Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,значення своїх дій та чи може керувати ними?;

3. Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,опіки над ним?

4. Чи здатен ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,приймати участь у судових засіданнях та особисто давати пояснення по суті справи?

Витребувати з Комунального некомерційного підприємства Бобринецька центральна районна лікарня Бобринецької районної ради та від психіатра вказаної лікарні медичні картки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,жителя АДРЕСА_1 .

Строк проведення експертизи визначити у 30 денний строк з моменту надходження ухвали про її призначення до експертної установи з усіма необхідними матеріалами.

Обов`язок забезпечення участі ОСОБА_2 у проведенні експертизи покласти на ОСОБА_1 .

В розпорядження експерту надати матеріали цивільної справи № 383/645/20, провадження № 2-о/383/32/20 та медичну документацію ОСОБА_2 .

Роз`яснити сторонам наслідки ухилення від участі в експертизі, які передбачені ст.109 ЦПК України, згідно якої у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Експерта попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок або за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

На час проведення експертизипровадження по справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду.

У відповідності до п.п. 15.5) п.15 ч.1 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди (Бобринецький районний суд Кіровоградської області).

Суддя В.В. Бондаренко

Присяжні: Л.Д. Підкопайло

Л.М. Рідько

Дата ухвалення рішення15.09.2020
Оприлюднено16.09.2020
Номер документу91543824
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —383/645/20

Ухвала від 25.11.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Рішення від 23.11.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Рішення від 19.11.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 19.11.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 30.10.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 15.09.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 28.07.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні