Ухвала
від 15.09.2020 по справі 592/10458/20
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/10458/20

Провадження № 1-кс/592/5247/20

УХВАЛА

про арешт майна

15 вересня 2020 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020200000000019 від 13.05.2020 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий своєклопотання,погоджене прокурором відділу наглядуза додержаннямзаконів органамифіскальної службиуправління наглядуу кримінальномупровадженні такоординації правоохоронноїдіяльності прокуратуриСумської області ОСОБА_4 , обґрунтовує тим, що громадянин ОСОБА_5 (рнокпп НОМЕР_1 ), ОСОБА_6 (рнокпп НОМЕР_2 ) та інші невстановлені особи, використовуючи ТОВ «Інтермодал Експрес» (код 39460090), ТОВ «Атлас Лоджистік» (код 41533911), ТОВ «Імексімпорт» (код 42960786), ТОВ «Атлантік Експрес Одеса» (код 43004113), використовуючи підконтрольних фізичних осіб-підприємців ФОП ОСОБА_7 (рнокпп НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_8 (рнокпп НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_9 (рнокпп НОМЕР_5 ), ФОП ОСОБА_10 (рнокпп НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_11 (рнокпп НОМЕР_7 ), ФОП ОСОБА_12 (рнокпп НОМЕР_8 ) упродовж 2018 - 2020 років при здійсненні імпорту на митну територію України легкових автомобілів, бувших у користуванні зі Сполучених Штатів Америки та подальшого їх продажу, не сплачували податок на прибуток, отриманий ними від послуг по ввезенню автомобілів, їх розмитненню та реалізації, в результаті чого ухилилися від сплати податків на загальну суму 11179 200 грн, що є особливо великим розміром.

Так, у ході проведення ряду слідчих (розшукових) дій та заходів, у т.ч. негласних слідчих (розшукових) дій, установлено, що на території міста Одеса зареєстровано ТОВ «Інтермодал Експрес», ТОВ «Атлас Лоджистік», ТОВ «Імексімпорт», ТОВ «Атлантік Експрес Одеса», засновником та бенефіціаром яких є ОСОБА_6 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Вищевказані підприємства надають послуги по придбанню, експедируванню, розмитненню вантажів (транспортних засобів), зареєстровані та фактично знаходяться за адресою: АДРЕСА_3 .

Установлено, що на ТОВ «Інтермодал Експрес» офіційно працевлаштований ОСОБА_7 , до функцій якого входить оформлення увезених бувших у використанні автомобілів із США та видача таких замовникам, перевізникам або оформлення на своє ім`я з метою подальшого перепродажу через майданчик ТОВ «Інтермодал Експрес». Робоче місце ОСОБА_7 як представника ТОВ «Інтермодал Експрес», ТОВ «Атлас Лоджистік», ТОВ «Імексімпорт», ТОВ «Атлантік Експрес Одеса» фактично знаходиться в офісному приміщенні за адресою: Одеськаобласть, м. Одеса, вул. Хаджибейська Дорога, 4/1 (будівля з написом «PORT OF ODESA»), другий поверх, кабінет 35).

Проведеними заходами встановлено схему діяльності осіб, що займаються ввезенням на митну територію України та подальшою реалізацією бувших у використанні автомобілів із США.

Так, ОСОБА_6 , використовуючи реквізити ТОВ «Інтермодал Експрес», ТОВ «Атлас Лоджистік», ТОВ «Імексімпорт», ТОВ «Атлантік Експрес Одеса», зареєстрував особистий кабінет на інтернет ресурсах «COPART», «IAA Buyer» із метою участі в аукціонах з купівлі бувших у використанні автомобілів. За послугу «купівлі автомобіля» отримує від 300 доларів США. Також ОСОБА_6 надає доступ для участі в аукціоні шляхом реєстрації замовників в особистому кабінеті, за дану послугу отримує від 200 доларів США. Оплата за автомобіль проходить у кілька етапів: спочатку замовник сплачує «фрахт» (вартість автомобіля та доставки морем до порту призначення), сплачені кошти зараховуються виключно на акаунт особи, яка є власником особистого кабінету на «COPART», «IAA Buyer», та в подальшому «списуються» на рахунок страхового аукціону США. Після того, як транспортний засіб прибуває до порту м. Одеси замовнику потрібно надати нотаріально завірену довіреність, що уповноважує представників ТОВ «Інтермодал Експрес» на вчинення дій щодо митного оформлення, експедирування, супроводження та доставку до місця призначення автомобіля. За послуги, які описано в дорученні, наданому замовником, ОСОБА_6 отримує від 800 доларів США. В середньому громадянин ОСОБА_6 разом із іншими учасниками схеми проводить експедирування та митне оформлення близько 40 автомобілів на день, кошти за ці послуги отримують майже у всіх випадках в іноземній валюті готівкою, лише в деяких випадках шляхом отримання переказу на банківську карту. Доходи зазначених підприємств та їх власника є неконтрольованими та приховуються від оподаткування.

Крім цього, встановлено, що ОСОБА_6 у своїй протиправній діяльності, з метою збереження готівкових коштів, здобутих злочинним шляхом, переховує їх в сховищі АТ «Кредобанк» за адресою: Одеська область, м. Одеса, вул. Рішельєвська, буд. 11 А.

На території Сумської області та міста Суми представником ТОВ «Інтермодал Експрес» є ФОП ОСОБА_5 , який за адресою: АДРЕСА_4 , організував діяльність СТО (станції технічного обслуговування) та офіс, в якому зберігається чорнова бухгалтерія та грошові кошти, здобуті злочинним шляхом. За цією адресою фактично прибувають автомобілі, які придбаваються замовниками Сумського регіону, які в подальшому ОСОБА_5 ремонтує та здійснює їх сертифікацію. Крім того, ОСОБА_5 у своїй протиправній діяльності використовує нежитлове офісне приміщення за адресою: АДРЕСА_5 . В офісних приміщеннях у АДРЕСА_4 та АДРЕСА_5 , зберігаються грошові кошти, документи, в яких приховано фактичні об`єми фінансово-господарської діяльності, комп`ютерна техніка, з якої проводиться «купівля» автомобілів на аукціонах США. ОСОБА_5 фактично проживає в орендованій квартирі за адресою: АДРЕСА_6 .

Одним із головних завдань указаних громадян є приховування інформації про отримані доходи та всіх бухгалтерських даних у тому числі у програмі 1С на електронному сервері. Установлено, що до діяльності даної схеми задіяний системний адміністратор ОСОБА_13 (рнокпп НОМЕР_9 ), який фактично проживає за адресою: АДРЕСА_7 . Він має постійний доступ до бухгалтерських та інших даних, які містяться на сервері, та за домовленістю із ОСОБА_6 при першій «небезпеці» зі сторони правоохоронних органів повинен відімкнути сервер чи знищити на ньому інформацію.

На підставі ухвали слідчого судді Ковпаківського районного суду м. Суми 10.09.2020 проведено обшук квартири за адресою: АДРЕСА_7 , яка фактично використовуються ОСОБА_13 для проживання, в результаті якого виявлено та вилучено речі, предмети і документи, на відшукання яких надавався дозвіл слідчим суддею, а також речі, які не входили до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та які в силу положень ч. 7 ст. 236 КПК України вважаються тимчасово вилученим майном.

У ході обшуку виявлено персональний комп`ютер, що належить ОСОБА_13 , при ввімкненні якого встановлено, що на ньому наявні три облікові записи (акаунти користувачів), які заблоковані системою логічного запису (паролем), на що ОСОБА_13 , заявив, що надасть доступ до свого облікового запису. Крім того, він зазначив, що пароля від третього облікового запису він не знає та ним не користується. Оглянувши обліковий запис ОСОБА_13 встановлено, що на ньому знаходяться документи в електронному вигляді та резервні копії документів із електронних баз, зокрема 1С, ТОВ «Інтермодал Експрес», ТОВ «Атлас Лоджистік», ТОВ «Імексімпорт», ТОВ «Атлантік Експрес Одеса» та інші файли різного формату, в назвах яких фігурують указані підприємства. Однак, щоб здійснити доступ до документів та інформації, що знаходиться в резервних копіях на обліковому записі ОСОБА_13 , необхідно ввести пароль.

На підставі вищевикладеного, за добровільною згодою ОСОБА_13 , з персонального комп`ютера було вилучено два жорстких диска, а саме:

-Жорсткий диск Seagate Barracuda 3000 gb, модель: ST3000DM001;

-Жорсткий диск чорного кольору SM863a 2.5 480 Gb SSD model MZ-7KM480N.

У подальшому слідчим запропоновано ОСОБА_13 надати для огляду свій мобільний телефон, на що останній заявив, що мобільний телефон він надасть, однак не повідомить в жодному разі пароль, яким заблоковано мобільний телефон. У зв`язку з тим, що мобільний телефон захищено системою логічного захисту і доступ до інформації, яка на ньому знаходиться, неможливий та за добровільною згодою ОСОБА_13 мобільний телефон Xiaomi Model MDG2 чорного кольору теж вилучено.

Крім того, було виявлено флеш-носій інформації чорного кольору з написом Data Traveler 100 G3 32 GB. Оглядом цього носія інформації встановлено, що на ньому наявні документи в електронному вигляді ТОВ «Інтермодал Експрес», ТОВ «Атлас Лоджистік», ТОВ «Імексімпорт», ТОВ «Атлантік Експрес Одеса» та інші файли різного формату в назвах яких фігурують зазначені товариства. Однак, щоб здійснити доступ до документів та інформації, що знаходяться в резервних копіях та флеш носії, необхідно ввести пароль.

На підставі викладеного, флеш носій інформації чорного кольору з написом Data Traveler 100 G3 32 GB, який належить ОСОБА_13 , вилучено.

Крім того, було вилучено ключ (сертифікат) від доступу до баз 1С червоного кольору з написом H4 Net20217-61 ORGL8 3001032.

Перелічені вище матеріальні об`єкти (електронні пристрої) є знаряддями вчинення злочину, оскільки за допомогою них ведеться чорнова бухгалтерія, формується звітність, створюються електронні файли, які в своїй протиправній діяльності використовуються службовими особами ТОВ «Інтермодал Експрес» (код 39460090), ТОВ «Атлас Лоджистік» (код 41533911), ТОВ «Імексімпорт» (код 42960786), ТОВ «Атлантік Експрес Одеса» (код 43004113) та разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою подальшого проведення експертних досліджень.

У зв`язку з цим, постановою слідчого від 10.09.2020 вищевказані електронні пристрої визнані речовими доказами, а тому підлягають збереженню. У разі повернення вказаних електронних пристроїв існує реальна загроза їх зникнення, втрати, підміни або відчуження.

Арешт вищезазначеного вилученого майна надасть можливість забезпечити збереження речових доказів, які мають значення для кримінального провадження.

У судовому засіданні старший слідчий з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 клопотання про арешт майна підтримав.

Розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , дослідивши додані до клопотання документи, суд дійшов наступного висновку.

Отже, оскільки вилучене майно має суттєве значення для встановлення усіх обставин вчиненого кримінального правопорушення, оскільки арешт може бути накладено на рухоме майно, яке перебуває у власності у підозрюваного, обвинуваченого або в інших фізичних осіб, з метою забезпечення можливої конфіскації майна, спеціальної конфіскації або цивільного позову; оскільки вартість майна, яке належить арештувати з метою забезпечення цивільного позову, є співмірною із розміром шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, відтак прихожу до висновку про те, що клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020200000000019 від 13.05.2020 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, про арешт майна, є таким, що підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 170 175 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшогослідчого зОВС першоговідділу розслідуваннякримінальних провадженьслідчого управлінняГУ ДФСу Сумськійобласті ОСОБА_3 за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020200000000019 від 13.05.2020 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, про арешт майна, задовольнити.

Накласти арешт на майно, вилучене в ході обшуку квартири за адресою: АДРЕСА_7 , яка фактично використовуються ОСОБА_13 (рнокпп НОМЕР_9 ), а саме: на майно, що належить ОСОБА_13 :

-жорсткий диск Seagate Barracuda 3000 gb, модель: ST3000DM001;

-жорсткий диск чорного кольору SM863a 2.5 480 Gb SSD model MZ-7KM480N;

-мобільний телефон Xiaomi Model MDG2 чорного кольору;

-флеш-носій інформації чорного кольору з написом Data Traveler 100 G3 32 GB.

-ключ (сертифікат) від доступу до баз 1С червоного кольору з написом H4 Net20217-61 ORGL8 3001032.

Роз`яснити підозрюваному, обвинуваченому, їх захиснику, законному представнику, іншому власнику або володільцю вищезазначеного рухомого майна положення, що закріплені в ч. 1 ст. 174 КПК України.

Старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 негайно виконати ухвалу про арешт майна.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію ухвали слідчого судді.

Під час кримінального провадження можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про арешт майна або відмову у ньому.

Апеляційна скарга подається на ухвалу слідчого судді безпосередньо до суду апеляційної інстанції Сумського апеляційного суду.

Апеляційна скарга може бути подана на ухвалу слідчого судді протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення15.09.2020
Оприлюднено04.06.2024
Номер документу91583776
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —592/10458/20

Ухвала від 18.12.2020

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Рунов В. Ю.

Ухвала від 11.11.2020

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Рунов В. Ю.

Ухвала від 15.09.2020

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Бичков І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні