Ухвала
від 17.09.2020 по справі 820/6440/16
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

17.09.2020 року Справа № 820/6440/16

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Супруна Ю.О., розглянувши у місті Харкові в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду в письмовому провадженні адміністративну справу за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма "АСТАРТА" (код ЄДРПОУ 31618993, Харківська область, Дергачівський район, смт. Козача Лопань, вул. Ворошилова, буд.1, 62310) до Слобожанської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Харківській області (Харківська область, м. Дергачі, вул. Садова, 10, 62300) про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю Агрофірма "АСТАРТА", звернулось до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Слобожанської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Харківській області, в якому просить суд:

- визнати протиправним та скасувати винесене відповідачем податкове повідомлення - рішення № 0000071401 від 08.11.2016.

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 23.05.2017 року по справі №820/6440/16 адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма "АСТАРТА" до Слобожанської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Харківській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення - задоволено в повному обсязі. Скасовано податкове повідомлення - рішення Слобожанської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Харківській області від 08.11.2016 №0000071401.

Ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 13.07.2017 апеляційну скаргу Слобожанської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Харківській області залишено без задоволення. Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 23.05.2017 року по справі №820/6440/16 залишено без змін.

Постановою Верховного суду від 23.07.2020 касаційну скаргу Слобожанської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Харківській області задоволено частково, постанову Харківського окружного адміністративного суду від 23.05.2017 та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 13.07.2017 скасовано.

Справу направлено на новий розгляд до суду І інстанції.

04.08.2020 року справа надійшла до Харківського окружного адміністративного суду.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 04.08.2020 року головуючим суддею визначено суддю Супруна Ю.О..

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 11.08.2020 року прийнято до провадження адміністративну справу №520/6440/16 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма "АСТАРТА" до Слобожанської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Харківській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення та призначено справу №520/6440/16 у підготовче засідання.

В підготовче судове засідання сторони не прибули, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином, заяв про можливість розгляду справи за їх відсутності до суду не надали.

До канцелярії Харківського окружного адміністративного суду 10.09.2020 року від ГУ ДПС у Харківській області надійшло клопотання у порядку ст. 52 КАС України, в якій просив суд допустити заміну відповідача, Слобожанську ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області на його правонаступника - ГУДПС у Харківській області.

16.09.2020 року за вх.№01-26/70058/2020 до канцелярії суду від представника позивача надійшли додаткові письмові пояснення.

17.09.2020 року за вх.№01-26/70263/2020 до канцелярії суду від представника позивача надійшла заява, в якій представник останнього не заперечував щодо заміни неналежного відповідача та розгляду даного клопотання в порядку письмового провадження.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 КАС України письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи або окремого процесуального питання в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом.

Згідно з п. 15 ч. 1 ст. 4 КАС України ухвала - письмове або усне рішення суду будь-якої інстанції в адміністративній справі, яким вирішуються питання, пов`язані з процедурою розгляду адміністративної справи, та інші процесуальні питання.

Суд, на підставі ст. 205 КАС України, вважає можливим розглянути питання про відкладення розгляду справи та заміни відповідача у письмовому провадженні.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно до вимог ч. 4 ст. 229 КАС України.

Дослідивши наявні у матеріалах справи докази, суд встановив наступне.

Згідно положень ст. 179 КАС України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання (ч. 1 ст. 179 КАС України).

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 173 КАС України, підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі.

Завданням підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Частиною 2 ст. 180 КАС України визначено перелік питань, які з`ясовуються на стадії підготовчого засідання.

У свою чергу, згідно ч. 1 та п. 3 ч. 2 ст. 181 КАС України, підготовче засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 розділу II цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою. Суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: коли питання, визначені частиною другою статті 180 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи неможливість наразі розгляду питань, визначених ч. 2 ст. 180 КАС України, суд приходить до висновку про відкладення підготовчого засідання.

Вирішуючи клопотання представника ГУ ДПС у Харківській області у порядку ст. 52 КАС України, суд встановив наступне.

Відповідно до ст. 52 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Згідно ч.1 ст.104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Відповідачем по справі № 820/6440/16 є Слобожанська об`єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Харківській області.

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 28.03.2018 року №296 "Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби" Слобожанська об`єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Харківській області була реорганізована шляхом приєднання до Головного управління ДФС у Харківській області, в результаті цього Головне управління стало першим правонаступником відповідача по справі з дати припинення.

Судом встановлено, що Кабінет Міністрів України 19.06.2019 прийняв Постанову №537 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби", згідно якої, постановлено утворити як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 1, зокрема, Головне управління ДПС у Харківській області та постановлено реорганізувати деякі територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 2, у тому числі, Головне управління ДФС у Харківській області реорганізовується шляхом приєднання до Головного управління ДПС у Харківській області.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань встановлено, що 31.07.2019 проведено державну реєстрацію юридичної особи Головного управління ДПС у Харківській області.

Пунктом 3 Постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 №537 визначено установити, що територіальні органи Державної фіскальної служби, які реорганізуються, продовжують здійснювати свої повноваження до передачі таких повноважень територіальним органам Державної податкової служби.

Наказом Головного управління ДПС в Харківській області №18 від 29.08.2019 було розпочато виконання ним функцій та повноважень Головного управління ДФС в Харківській області.

Наказом Державної податкової служби України №14 від 12.07.2019 затверджено Положення про Головне управління ДПС у Харківській області, пунктом 1 якого визначено, що Головне управління ДПС в Харківській області є правонаступником усіх прав та обов`язків Головного управління ДФС у Харківській області. Тобто, у справі Головне управління ДПС в Харківській області є другим правонаступником.

Таким чином, суд приходить до висновку про заміну первинного відповідача у справі №520/6440/16 його правонаступником - Головним управлінням ДПС в Харківській області та як внаслідок клопотання представника ГУ ДПС у Харківській області від 10.09.2020 року за вх.№01-26/68616/2020 підлягає задоволенню.

Згідно з ч.2 ст.293 КАС України оскарження ухвал суду, які не передбачені статтею 294 цього Кодексу, окремо від рішення суду не допускається.

Керуючись ст. 47, 48, 52, 173, 180, 181, 205, 243, 256, 295 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Залучити до матеріалів справи додаткові письмові пояснення від 16.09.2020 року за вх.№01-26/70058/2020 з доданими до нього документами.

2. Клопотання представника ГУ ДПС у Харківській області у порядку ст. 52 КАС України від 10.09.2020 року за вх.№01-26/68616/2020 - задовольнити. Замінити первісного відповідача - Слобожанську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Харківській області на належного відповідача - Головне управління ДПС у Харківській області (вул. Пушкінська, буд. 46, м. Харків, 61057, код 43143704).

3. Відкласти підготовче засідання у справі № 820/6440/16 на 07.10.20 року о 11:00 год..

4. Судове засідання відбудеться в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду за адресою: 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, каб.5.

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя Ю. О. Супрун

Дата ухвалення рішення17.09.2020
Оприлюднено21.09.2020
Номер документу91596659
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —820/6440/16

Ухвала від 22.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 18.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Ухвала від 20.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Постанова від 15.06.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мінаєва О.М.

Постанова від 15.06.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мінаєва О.М.

Ухвала від 12.05.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мінаєва О.М.

Ухвала від 12.05.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мінаєва О.М.

Ухвала від 30.03.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мінаєва О.М.

Ухвала від 19.02.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бершов Г.Є.

Ухвала від 02.02.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бершов Г.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні