Ухвала
від 16.09.2020 по справі 912/2137/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 32-05-11/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

16 вересня 2020 рокуСправа № 912/2137/20

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Тимошевської В.В., розглянувши в підготовчому засіданні матеріали справи № 912/2137/20

за позовом: Фермерського господарства "Долина", 19500, Черкаська область, Городищенський район, м. Городище. вул. Черняхівського, 26

до: Товариства з додатковою відповідальністю "Ремпродсервіс", 25014, м. Кропивницький, вул. Районна, 3

про зобов`язання повернути майно

Представники сторін:

від позивача - участі не брали;

від відповідача - Фільштейн В.Л., посвідчення адвоката № 189/н від 28.11.05, ордер №91643 від 01.09.20.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Фермерського господарства "Долина", яка містить вимоги до Товариства з додатковою відповідальністю "Ремпродсервіс" про зобов`язання повернути за актом приймання-передачі на користь ФГ "Долина" наступне обладнання, що є складовими частинами зерносушильного КЗС-10, виробництва ДП "ВС-Партнер", загальною вартістю 1 373 523,00 грн, яке було передано на зберігання на підставі договору відповідального зберігання № 01/з від 19.05.2016, згідно переліку наведеного у прохальній частині позову, з покладенням на відповідача судових витрат.

Ухвалою від 02.07.2020 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 912/2137/20 за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на 30.07.2020; сторонам встановлено строки для подання заяв по суті справи.

30.07.2020 суд розпочав підготовче засідання у справі, в якому постановлено ухвалу про відкладення підготовчого засідання на 16.09.2020 о 14:00 год.

07.09.2020 до суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву та заява про залучення до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Державне публічне акціонерне товариство "Національна компанія "Украгролізинг" (код ЄДР 30401456).

16.09.2020 суд продовжив підготовче засідання у справі.

В підготовче засідання 16.09.2020 представник відповідача не з`явився, будь-які заяви чи клопотання зі сторони позивача не надходили.

В підготовчому засіданні 16.09.2020 представником відповідача усно пояснено причини пропуску строку на подання відзиву на позов, які полягають в наступному.

Зазначено, що ТДВ "Ремпродсервіс" фактично не отримано ухвалу суду про відкриття провадження у даній справі, в якій встановлювався строк для подання відзиву на позов. Повідомлено, що юрист на підприємстві відсутній, а договір про надання правничої допомоги укладено з адвокатом лише 01.09.2020. Наведене, на думку представника відповідача, свідчить про поважність причин пропуску строку на подання відзиву на позовну заяву.

Суд враховує, що за правилами ч. 8 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню господарського судочинства (ч. ч. 1, 2 ст. 114 ГПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 119 Господарського процесуального кодексу України, встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Ухвалою Господарського суду Кіровоградської області від 02.07.2020 відповідачу встановлено строк для подання до суду відзиву - 15 днів з дня вручення ухвали суду про відкриття провадження у справі.

З матеріалів справи слідує, що ухвала суду про відкриття провадження у справі від 02.07.2020, яка була направлена на юридичну адресу відповідача, повернута до суду органом поштового зв`язку з відміткою "За закінченням терміну зберігання" (а.с. 174-178). Тобто, належним чином засвідчена копія ухвали суду про відкриття провадження у справі не була отримана відповідачем при її направлені судом.

Дійсно, як зазначає представник відповідача, 01.09.2020 між ТДВ "Ремпродсервіс" та адвокатом Фільштейн В.Л. було укладено договір про надання правничої допомоги, який 03.09.2020 ознайомився з матеріалами справи №912/2137/20. Відзив на позовну заяву подано за підписом зазначеного адвоката.

Враховуючи наведене та з метою надання можливості учасникам справи скористатись своїми процесуальними правами, дотримання принципу пропорційності, реалізації засад змагальності, враховуючи завдання господарського судочинства, суд дійшов висновку про продовження відповідачу процесуального строку для подачі відзиву на позовну заяву до 07.09.2020 року.

07.09.2020 на адресу суду надійшла заява Товариства з додатковою відповідальністю "Ремпродсервіс" від 04.09.2020 про залучення до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Державне публічне акціонерне товариство "Національна компанія "Украгролізинг" (код ЄДР 30401456). Заява мотивована тим, що майно, яке є предметом договору відповідального зберігання, укладеного між сторонами, отримане ФГ "Долина" на умовах Договору фінансового лізингу, укладеного ФГ "Долина" з Державним публічним акціонерним товариством "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" № 23-14-99 сгв-фл/346 від 01.07.2014. Відповідач повідомляє, що зазначене майно є власністю Державного публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг", а щодо договору фінансового лізингу - власником направлено лист про його розірвання.

При розгляді вказаної заяви суд застосовує положення ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, частинами 1, 2 якої передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Частина 4 статті 50 Господарського процесуального кодексу України вказує, що про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Відповідно до п. 1.6 постанови пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" №18 від 26.12.2011 р.) ГПК передбачає можливість участі в судовому процесі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на предмет спору, якщо рішення господарського суду зі спору може вплинути на права та обов`язки цієї особи щодо однієї із сторін. Така третя особа виступає в процесі на стороні позивача або відповідача - у залежності від того, з ким із них у неї існують (або існували) певні правові відносини.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом спору у даній справі є зобов`язання відповідача повернути позивачу обладнання, що є складовими частинами комплексу зерносушильного КЗС-10, яке було передано на зберігання на підставі договору відповідального зберігання № 01/з від 19.05.2016, укладеного між позивачем та відповідачем.

Майно, яке є предметом договору відповідального зберігання № 01/з від 19.05.2016, отримане ФГ "Долина" на умовах договору фінансового лізингу, укладеного між ФГ "Долина" та Державним публічним акціонерним товариством "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" № 23-14-99 сгв-ф/346 від 01.07.2014. Матеріали справи не містять доказів того, що вказане майно набуто у власність позивачем, а отже власником відповідного майна є Державне публічне акціонерне товариство "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг".

З доданих до відзиву відповідача доказів вбачається, що 19.02.2020 Державним публічним акціонерним товариством "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" звернулось до Фермерського господарства "Долина" з листом № 14/138, в якому повідомлено про відмову від договору фінансового лізингу, та 26.02.2020 складено Акт повернення предмета лізингу, за змістом якого здійснено повернення предмета лізингу від ФГ "Долина".

Посилаючись на зазначені обставини, відповідач заперечує проти задоволення позовних вимог та просить відмовити у їх задоволенні.

З підстав викладеного та враховуючи, що згідно наявних у справі доказів власником майна є Державне публічне акціонерне товариство "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг", яким вчинялись дії щодо розірвання договору фінансового лізингу та повернення майна від Фермерського господарства "Долина", суд вважає наявними підстави для залучення Державного публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" до участі у даній справі, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

З огляду на те, що правовідносини щодо майна наявні між Державним публічним акціонерним товариством "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" та Фермерським господарством "Долина", тоді як відповідач на час розгляду заяви не повідомляє суд про наявність будь-яких правовідносин щодо майна з Державним публічним акціонерним товариством "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг", суд залучає зазначену особу на стороні позивача.

Відповідно до ст. 183 Господарського процесуального кодексу України, підготовче засідання проводиться за правилами, передбаченими статтями 196 - 205 цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою.

Суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

За таких обставин, у зв`язку із залученням до участі у справі третьої особи, підготовче засідання підлягає відкладенню.

Керуючись ст.ст. 50, 119, 183, 177, 182, 183, 234 - 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. За ініціативою суду продовжити відповідачу строк для подання відзиву на позов до 07.09.2020 включно та враховувати поданий відзив під час розгляду справи по суті.

2. На підставі статті 50 Господарського процесуального кодексу України залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Державне публічне акціонерне товариство "Національна компанія "Украгролізинг" (01601, м. Київ, вул. Мечнікова, 16-А, код ЄДР 30401456).

3. Підготовче засідання у справі №912/2137/20 відкласти на 05.10.2020 о 14:00 год.

4. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Кіровоградської області за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, кімн. № 324.

5. ПОЗИВАЧУ, ВІДПОВІДАЧУ не пізніше 3-х робочих днів з дня отримання даної ухвали направити на адресу Державного публічного акціонерного товариства "Національна компанія "Украгролізинг" позовні матеріали та відзив на позов і надати до суду докази такого направлення.

6. Відповідно до ст. 168 Господарського процесуального кодексу України встановити ТРЕТІЙ ОСОБІ строк для подання пояснень третіх осіб - на протязі 5 днів з дня отримання даної ухвали, позовних матеріалів і відзиву.

До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою - сьомою статті 165 цього Кодексу.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Копії ухвали надіслати Фермерському господарству "Долина" за адресою: 19500, Черкаська область, Городищенський район, м. Городище, вул. Черняхівського, 26; Товариству з додатковою відповідальністю "Ремпродсервіс" на електронну адресу: Filshtein@ukr.net; Державному публічному акціонерному товариству "Національна компанія "Украгролізинг" за адресою: 01601, м. Київ, вул. Мечнікова, 16-А.

Повний текст ухвали складено та підписано 18.09.2020.

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення16.09.2020
Оприлюднено22.09.2020
Номер документу91621531
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання повернути майно

Судовий реєстр по справі —912/2137/20

Рішення від 04.12.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Рішення від 19.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 19.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 30.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 22.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 19.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 05.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 30.09.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 16.09.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 30.07.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні