Рішення
від 04.12.2020 по справі 912/2137/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 32-05-11/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 грудня 2020 року Справа № 912/2137/20

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Тимошевської В.В. за участі секретаря судового засідання Солдатової К.І. розглянув у відкритому судовому засіданні заяву Державного публічного акціонерного товариства "Національна компанія "Украгролізинг" про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу у справі № 912/2137/20

за позовом: Фермерського господарства "Долина", 19500, Черкаська область, Городищенський район, м. Городище. вул. Черняхівського, 26

до: Товариства з додатковою відповідальністю "Ремпродсервіс", 25014, м. Кропивницький, вул. Районна, 3

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Державного публічного акціонерного товариства "Національна компанія "Украгролізинг", 01601, м. Київ, вул. Мечнікова, 16-А

про зобов`язання повернути майно

Представники сторін в засідання суду не з`явились.

В судовому засіданні підписано вступну та резолютивну частини додаткового рішення.

Фермерське господарство "Долина" (ФГ "Долина", позивач) звернулось до господарського суду з позовною заявою з вимогами до Товариства з додатковою відповідальністю "Ремпродсервіс" (ТДВ "Ремпродсервіс") про зобов`язання повернути за актом приймання-передачі на користь ФГ "Долина" обладнання, що є складовими частинами зерносушильного КЗС-10, виробництва ДП "ВС-Партнер", загальною вартістю 1 373 523,00 грн, яке було передано на зберігання на підставі договору відповідального зберігання № 01/з від 19.05.2016, згідно переліку, наведеного у прохальній частині позову, з покладенням на відповідача судових витрат.

Рішенням господарського суду від 19.11.2020 у задоволенні позовних вимог відмовлено повністю. Скасовано заходи забезпечення позову, які вжито ухвалою суду від 02.07.2020.

В судовому засіданні 19.11.2020 до початку судових дебатів представником третьої особи шляхом оголошення подано заяву про подання доказів на підтвердження розміру витрат на професійну правничу допомогу в порядку ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відповідно до частини другої статті 169 Господарського процесуального кодексу України заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі.

При цьому, суд враховує, що положеннями частини восьмої статті 129 Господарського процесуального кодексу України не передбачено, що заява про надання доказів на підтвердження розміру понесених судових витрат, зроблена стороною у справі до закінчення судових дебатів, має здійснюватися виключно у письмовій формі.

Вказана правова позиція викладена в постанові Верховного Суду у постанові від 08.10.2019 у справі № 920/810/18.

За правилами ч.ч. 1, 2, 3 ст. 221 Господарського процесуального кодексу України якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу.

У відповідності до п. 5 ч. 6 ст. 238 Господарського процесуального кодексу України у разі необхідності у резолютивній частині також вказується про призначення судового засідання для вирішення питання про судові витрати, дата, час і місце його проведення; строк для подання стороною, за клопотанням якої таке судове засідання проводиться, доказів щодо розміру, понесених нею судових витрат.

Враховуючи викладене, господарський суд призначив судове засідання для вирішення питання про судові витрати на 04.12.2020 об 11:00 год, про що зазначено в резолютивній частині рішення, та встановив третій особі строк для подачі суду доказів щодо розміру понесених ним судових витрат не пізніше 24.11.2020.

27.11.2020 на адресу суду надійшла заява Державного публічного акціонерного товариства "Національна компанія "Украгролізинг" від 23.11.2020, яка направлена до суду 23.11.2020 про ухвалення додаткового рішення та надано докази на підтвердження витрат, понесених третьою особою на професійну правничу допомогу, згідно якої ДПАТ "Національна компанія "Украгролізинг" просить стягнути з позивача 3 500,00 грн на професійну правову допомогу.

Строк подання третьою особою доказів щодо розміру понесених ним судових витрат дотримано.

Представники сторін і правом на участь своїх представників в судовому засіданні 04.12.2020 не скористались, хоча були належним чином повідомлені про дату, час та місце проведення засідання суду. Будь-які заяви, клопотання щодо розгляду питання про судові витрати від позивача та відповідача не надходили, причини відсутності суду не повідомлено.

02.12.2020 на електронну адресу суду надійшло клопотання Державного публічного акціонерного товариства "Національна компанія "Украгролізинг" про підтримання заяви про ухвалення додаткового рішення та розгляд такої заяви за відсутності представника третьої особи.

Частиною 2 ст. 221 Господарського процесуального кодексу України встановлено обмежений строк проведення судового засідання для вирішення питання про судові витрати (15 днів з дня ухвалення рішення по суті) та не передбачено відкладення такого судового засідання.

З підстав викладеного, господарський суд проводить судове засідання з вирішення питання про судові витрати 04.12.2020 за відсутності представників сторін.

Розглянувши у судовому засіданні заяву Державного публічного акціонерного товариства "Національна компанія "Украгролізинг" про відшкодування з відповідачів витрат на професійну правничу допомогу, господарський суд дійшов наступного висновку.

За приписами ст. 124 Господарського процесуального кодексу України разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи. У разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат, суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого нею судового збору. Попередній розрахунок розміру судових витрат не обмежує сторону у доведенні іншої фактичної суми судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами за результатами розгляду справи.

Відповідно до ст. 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати:

1) на професійну правничу допомогу;

2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи;

3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів;

4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Виходячи зі змісту поданої заяви та приєднаних до неї документів, до понесених судових витрат на суму 3 500,00 грн у справі №912/2137/20 включає:

- 2 450,00 грн розмір гонорару;

- 1 050,00 грн фактичних витрат на необхідних для виконання договору.

Суд враховує, що згідно попереднього (орієнтовного) розрахунку третя особа заявляла про судові витрати, понесені у зв`язку з розглядом справи, у розмірі 14 200,00 грн.

Згідно поданої заяви, третя особа зазначає, що гонорар за роботу адвоката, яка проведена для захисту прав та інтересів Клієнта (Третьої особи) склав 2 450,00 грн.

Окрім того, з огляду на неможливість проведення засідання суду у режимі відеконференції (ухвала від 19.10.2020 у справі №912/2137/20) та часу призначеного судового засідання третя особа змушена була понести витрати на проживання представника м. Кропивницький з 21.10.20 по 22.10.2020 у сумі 750,00 грн та витрати на проїзд з м. Кропивницький до м. Київ у розмірі 300,00 грн.

Щодо заявлених позивачем витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 2 450,00 грн суд враховує наступне.

Положеннями ст. 59 Конституції України закріплено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Виходячи з правил частини 4 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), витрати на професійну правничу допомогу покладаються на позивача, у разі відмови в позові.

Згідно ст. 126 ГПК України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог ч. 4 ст. 126 ГПК України, суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ), присуджуючи судові витрати на підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року. Так у справі Схід/Захід Альянс Лімітед проти України (заява № 19336/04) зазначено, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (п. 268).

У рішенні ЄСПЛ від 28 листопада 2002 року Лавентс проти Латвії зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Поняття особи, котра є адвокатом, наводиться в статті 6 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (далі - Закон № 5076-VI ), котра зазначає, що адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених цим Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону № 5076-VI договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Пунктом 9 ч. 1 ст. 1 Закону № 5076-VI встановлено, що представництво - вид адвокатської діяльності, що полягає в забезпеченні реалізації прав і обов`язків клієнта в цивільному, господарському, адміністративному та конституційному судочинстві, в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами, прав і обов`язків потерпілого під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, а також прав і обов`язків потерпілого, цивільного відповідача у кримінальному провадженні.

Інші види правової допомоги - види адвокатської діяльності з надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правового супроводу діяльності клієнта, складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, спрямованих на забезпечення реалізації прав, свобод і законних інтересів клієнта, недопущення їх порушень, а також на сприяння їх відновленню в разі порушення (п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону № 5076-VI).

Відповідно до ст. 19 Закону № 5076-VI видами адвокатської діяльності, зокрема, є:

- надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави;

- складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру;

- представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами.

Гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення представництва на надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок його обчислення, зміни та умови повернення визначаються у договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховується складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (ст. 30 Закону № 5076-VI).

На підтвердження понесення витрат на професійну правничу допомогу ДПАТ "Національна компанія "Украгролізинг" надано наступні документи, які свідчать про такі обставини.

16.10.2020 між Адвокатом Чміль Василем Вікторовичем та Державним публічним акціонерним товариством "Національна компанія "Украгролізинг" укладено договір № 257 про надання правової (правничої) допомоги (послуг), відповідно до п. 1.1. якого, Адвокат зобов`язується за дорученням Клієнта на умовах та в порядку, передбаченому Договором надати правову допомогу Клієнту як його представник в судах господарської спеціалізації у справі № 912/2137/20 зі складанням відповідних процесуальних документів, представляти інтереси Клієнта в рамках зазначеної справи перед підприємствами, установами, організаціями, незалежно від форми власності та підпорядкування, а Клієнт зобов`язується сплатити Адвокату гонорар за надані послуги, а також у випадку необхідності фактичні витрати, пов`язані з виконанням Договору.

Відповідно до п. 3.2 Договору гонорар складається з суми вартості послуг, тарифи яких узгоджені Сторонами та зазначені в Додатку 1 до цього Договору (Додаток № 1).

Пунктом 3.6. Договору встановлено, що Клієнт (Третя особа) сплачує гонорар Адвокату в розмірах узгоджених між Сторонами тарифів, протягом 3-х днів після підписання акту наданих послуг, який є підтвердженням виконання Адвокатом певного виду правової роботи.

Адвокатом проведена відповідна робота, надані послуги у справі № 912/2137/20 та підписано між Клієнтом (Третьою особою) та адвокатом акт від 29.10.2020 наданих послуг у справі № 912/2137/20 (Додаток № 2).

Факт наданих послуг підтверджується актом надання послуг (п. 3.7. Договору).

Договір підписаний сторонами та скріплений печатками (а.с. 200-202).

Також на підтвердження наданих послуг Адвокатом до суду надано Акт наданих послуг у справі № 912/2137/20 від 29.10.2020, згідно якого відображено наступні послуги:

- підготовлено клопотання про відеоконференцію від 16.10.2020 № 257/1 - 150,00 грн;

- сформовано правову позицію та підготовлено пояснення від 20.10.2020 № 3/257 - 1800,00 грн;

- участь у підготовчому засіданні 22.10.2020 - 500,00 грн (а.с. 204).

Враховуючи викладене, загальна вартість виконаних послуг (гонорару) складає 2 450,00 грн.

Також у справу подано копію ордеру на ім`я адвоката Чміль Василь Вікторович №738280 від 20.10.2020 (а.с. 83).

Третьою особою оплачено надані послуги у повному обсязі. що підтверджується платіжним дорученням № 13048 від 29.10.2020 (а.с 208).

Клопотання позивача в порядку частини 5 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України щодо зменшення розміру витрат позивача на професійну правничу допомогу адвоката не надходило.

Водночас, обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, що підлягають розподілу між сторонами.

Оцінивши наведені вище докази на предмет доведення розміру витрат на оплату послуг адвоката, суд дійшов висновку, що такі послуги є фактично наданими та їх вартість відповідає критерію розумності, враховуючи справу, що розглянута.

Окрім того, з огляду на неможливість проведення засідання суду у режимі відеконференції (ухвала від 19.10.2020 у справі №912/2137/20) та часу призначеного судового засідання ДПАТ "Національна компанія "Украгролізинг" понесені витрати на проживання представника м. Кропивницький з 21.10.20 по 22.10.2020 в сумі 750,00 грн та витрати на проїзд з м. Кропивницький до м. Київ у розмірі 300,00 грн.

Відповідно до п. 3.3 Договору до гонорару не включаються фактичні витрати, необхідні для виконання Договору. Дані витрати авансуються і відображаються в акті.

Згідно Ату від 29.10.2020 наданих послуг у справі №912/2137/2020 Третя особа понесла витрати, зокрема, і у розмірі 1050,00 грн (750 грн на проживання та 300,00 грн на проїзд), необхідних для виконання договору.

На підтвердження понесених витрат адвокатом надано розрахункові квитанції на вказані оплати (а.с 205-207).

Господарський процесуальний кодекс України не містить переліку витрат пов`язаних з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

З системного аналізу ст.ст. 3, 12, 13, 15, 120, 121, 185, 223, 331, 338 Господарського процесуального кодексу України будь-які дії учасника господарської справи, пов`язані із її розглядом судом - в т.ч. явка в судове засідання, участь у судовому засіданні є процесуальною дією в розумінні п. 4 ч. 3 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України, а відтак і витрати понесені такою стороною, відносяться до складу судових витрат.

За правилами частини 13 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, стягуються на її користь із сторони, визначеної відповідно до вимог цієї статті, залежно від того заперечувала чи підтримувала така особа заявлені позовні вимоги.

Згідно з пунктом 2 частини 4 наведеної норми, інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі відмови в позові - на позивача.

На підставі викладеного, з позивача підлягають стягненню на користь Державного публічного акціонерного товариства "Національна компанія "Украгролізинг" судові витрати у загальному розмірі 3 500,00 грн.

Керуючись ст. ст. 74, 76, 77, 129, 221, 233, 236-241, 244 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Заяву Державного публічного акціонерного товариства "Національна компанія "Украгролізинг" про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу у справі №912/2137/20 задовольнити.

Стягнути з Фермерського господарства "Долина" (19500, Черкаська область, Городищенський район, м. Городище. вул. Черняхівського, 26, ідентифікаційний код 21369459) на користь Державного публічного акціонерного товариства "Національна компанія "Украгролізинг" (01601, м. Київ, вул. Мечнікова, 16-А, ідентифікаційний код 30401456) 3 500,00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення в порядку передбаченому Господарським процесуальним кодексом України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Належним чином засвідчені копії додаткового рішення направити Фермерському господарству "Долина" за адресою: 19500, Черкаська область, Городищенський район, м. Городище, вул. Черняхівського, 26; Товариству з додатковою відповідальністю "Ремпродсервіс" за адресою: 25014, м. Кропивницький, вул. Районна, 3; Державному публічному акціонерному товариству "Національна компанія "Украгролізинг" електронною поштою: info@ukragroleasing.com.ua та на електронну адресу представника третьої особи - адвокату Чміль В.В.: ІНФОРМАЦІЯ_1.

Повне додаткове рішення складено 14.12.2020.

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення04.12.2020
Оприлюднено15.12.2020
Номер документу93497971
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання повернути майно

Судовий реєстр по справі —912/2137/20

Рішення від 04.12.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Рішення від 19.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 19.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 30.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 22.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 19.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 05.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 30.09.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 16.09.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 30.07.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні