Ухвала
від 21.09.2020 по справі 335/345/20
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/345/20 1-кс/335/3909/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2020 р. слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019080000000177 від 18 травня 2019 р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий за погодженням процесуального керівника звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, мотивуючи свої вимоги тим, що 17.05.2019 до СУ ГУНП в Запорізькій області надійшла заява ОСОБА_4 , відповідно до якої, службові особи ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) за попередньою змовою з невідомими особами, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, незаконно здійснили відчуження майна ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на підставі договору купівлі-продажу від 06.12.2018, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Під час досудового розслідування встановлено, що в результаті вчинених дій ряд спадкоємців ОСОБА_5 незаконно відсторонені від права користування та розпорядження матеріальними об`єктами.

Також встановлено, що до даного злочину можуть мати відношення посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та інші особи.

В ході аналізу руху грошових коштів по розрахунковому рахунку № НОМЕР_2 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який відкрито в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », було встановлено, що грошові кошти, які перераховувались ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » як оплату за купівлю нерухомості згідно договору купівлі-продажу від 06.12.2018 на розрахунковий рахунок ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » попередньо надійшли з рахунку № НОМЕР_3 , який відкритий та використувається ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_4 ). У виписці з особового рахунку як підстави в перерахуванні вказаних коштів зазначено: «Надання безвідсоткової фінансової допомоги згідно договору №1 від 27.12.2018» та «Оренда приміщень згідно договору №1/2018 від 17.12.2018».

В ході досудового розслідування було встановлено, що розрахунковий рахунок № НОМЕР_3 відкрито в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_5 .

З метою перевірки руху та використання коштів, підтвердження або спростування факту сплати коштів за договором купівлі-продажу № 1860 від 06.12.2018 року, за яким ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в особі директора ОСОБА_7 (продавець) здійснив продаж ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в особі директора ОСОБА_6 (покупець) будівель та прибудов, позначених на плані літерою «А», загальною площею 2400,2 кв.м., будівля позначена на плані літерою «Б», загальною площею 544,4 кв.м., будівля позначена на плані літерою «В», загальною площею 69,9 кв.м., які розташовані на земельній ділянці площею 0,3454 га, кадастровий номер 2310100000:03:039:0117, необхідно провести тимчасовий доступ до даних документів, а саме розрахункового рахунку № НОМЕР_3 відкритого в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_5 .

Крім того, під час розслідування даного провадження необхідно встановити конкретних осіб, які на час укладення та проведення фінансово-господарських взаємовідносин з контрагентами здійснювали чи повинні були здійснювати адміністративно-господарські та організаційно розпорядчі функції, відстеження ланцюгу руху коштів, з встановленням мети, призначення отриманих та перерахованих грошових коштів, отримання зразків підпису та почерку осіб зазначених в якості керівників ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_4 ), які можуть бути використані при подальшому проведенні почеркознавчих експертиз.

Тому, слідчий просить надати тимчасовий доступ до оригіналів документів: виписки руху грошових коштів по розрахунковому рахунку: № НОМЕР_3 у будь-яких валютах, відкритим ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_4 ), у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , МФО НОМЕР_6 ) з вказівкою дати і розшифровкою проведеної операції, номера документа, призначення платежу, підстав руху грошових коштів, найменування контрагентів, коду ЄДРПОУ, МФО банку, розрахункового рахунку контрагентів, з 01.01.2018 по теперішній час в електронному та паперовому носіях інформації; юридичної справи ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_4 ); платіжних доручень, чеків на зняття грошових коштів, банківських карток із зразками підпису та відтиском печатки ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_4 ); електронних платіжних документів, які надходили до банку по системах Клієнт-Банк, Інтернет-Банк, СМС послуги та інші на підставі яких банком здійснювався переказ грошових коштів на рахунки інших суб`єктів із зазначенням анкетних даних особи, пароль якої вказаний на даних електронних платіжних документах ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_4 ).

Слідчий підтримав клопотання про що зазначив в поданій заяві.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце слухання клопотання був повідомленим належним чином. Слідчий суддя вважав за можливе розглянути клопотання за відсутності представника особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, слідчого, без здійснення фіксування технічними засобами.

Відповідно до частини 1 статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно з пунктом 5 частини 1 статті 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

За нормою частини шостої статті 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Зазначені обставини вказують, що тимчасовий доступ до речей та документів надасть змогу органу досудового розслідування встановити фактичні обставини вчинення ймовірного злочину, які можуть мати доказове значення під час судового розгляду, при цьому підтвердження обставин, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів в інший спосіб є неможливим.

Проаналізувавши доводи клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що вказані у клопотанні речі та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому наявні підстави для надання слідчому тимчасового доступу до цих документів.

Керуючись ст.ст. 159163, 369, 372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС СУ ГУ НП в Запорізькій області ОСОБА_3 , старшому слідчому СУ ГУ НП в Запорізькій області ОСОБА_8 , тимчасовий доступ з можливістю вилучення до оригіналів банківських документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , МФО НОМЕР_6 ), в тому числі:

- виписки руху грошових коштів по розрахунковому рахунку: № НОМЕР_3 у будь-яких валютах, відкритим ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_4 ), у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , МФО НОМЕР_6 ) з вказівкою дати і розшифровкою проведеної операції, номера документа, призначення платежу, підстав руху грошових коштів, найменування контрагентів, коду ЄДРПОУ, МФО банку, розрахункового рахунку контрагентів, з 01.01.2018 по теперішній час в електронному та паперовому носіях інформації;

- юридичної справи ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_4 );

- платіжних доручень, чеків на зняття грошових коштів, банківських карток із зразками підпису та відтиском печатки ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_4 );

- електронних платіжних документів, які надходили до банку по системах Клієнт-Банк, Інтернет-Банк, СМС послуги та інші на підставі яких банком здійснювався переказ грошових коштів на рахунки інших суб`єктів із зазначенням анкетних даних особи, пароль якої вказаний на даних електронних платіжних документах ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_4 ), в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , МФО НОМЕР_6 ) за адресою: АДРЕСА_2 або АДРЕСА_3 .

Визначити строк дії ухвали протягом тридцяти днів з дня її постановлення слідчим суддею.

Умисне невиконання ухвали суду тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену ст. 382 КК України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення вказаних документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення21.09.2020
Оприлюднено04.06.2024
Номер документу91672904
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —335/345/20

Ухвала від 24.09.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Гончар О. С.

Ухвала від 24.09.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Гончар О. С.

Ухвала від 13.11.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 24.09.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Гончар О. С.

Ухвала від 21.09.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 26.08.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Гончар О. С.

Ухвала від 23.07.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 23.07.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 08.07.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 07.07.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні