Ухвала
від 22.09.2020 по справі 240/12390/20
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

(про продовження розгляду справи)

22 вересня 2020 року м. Житомир справа № 240/12390/20

категорія 105000000

Житомирський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Черняхович І.Е., розглянувши питання про продовження розгляду адміністративної справи за позовом Державного підприємства "Житомирський лікеро-горілчаний завод" до Старшого державного виконавця Корольовського відділу державної виконавчої служби у місті Житомирі Центрально-Західного міжрегіонального у правління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) Петровської Яніни Владиславівни та до Корольовського відділу державної виконавчої служби у місті Житомирі Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) про визнання дій неправомірними, скасування постанови, стягнення коштів,

встановив:

До Житомирського окружного адміністративного суду звернулось Державне підприємство "Житомирський лікеро-горілчаний завод" із позовом до старшого державного виконавця Корольовського відділу державної виконавчої служби у місті Житомирі Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) Петровської Яніни Владиславівни та до Корольовського відділу державної виконавчої служби у місті Житомирі Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) про визнання дій неправомірними, скасування постанови, стягнення коштів.

Підставою для звернення Державного підприємства "Житомирський лікеро-горілчаний завод" з даним позовом до суду стало неправомірне прийняття старшим державним виконавцем Корольовського відділу державної виконавчої служби у місті Житомирі Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) Петровською Яніною Владиславівною постанови від 16.07.2020 у виконавчому провадженні №62585036 про стягнення з Державного підприємства "Житомирський лікеро-горілчаний завод" виконавчого збору в розмірі 68039,63 гривень.

Ухвалою від 07 серпня 2020 року відкрито провадження у справі №240/12390/20 за правилами спрощеного позовного провадження та призначено судове засідання на 17 серпня 2020 року о 15:10.

Розглянувши під час судового засідання питання дотримання Державним підприємством "Житомирський лікеро-горілчаний завод" процесуальних строків на звернення з даним позовом до суду, суд встановив, що позивачем пропущено встановлений статтею 287 КАС України десятиденний строк на звернення до суду з позовом щодо оскарження постанови від 16.07.2020 про стягнення з Державного підприємства "Житомирський лікеро-горілчаний завод" виконавчого збору у виконавчому провадженні №62585036.

У зв`язку з цим, судом було винесено ухвалу від 17 серпня 2020 року, якою позовну заяву залишено без руху, а Державне підприємство "Житомирський лікеро-горілчаний завод" зобов`язано надати до суду клопотання про поновлення пропущеного процесуального строку на звернення до суду та доказів поважності причин його пропуску.

Суд продовжує розгляд адміністративної справи у відповідності до статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України, оскільки позивач усунув недоліки позовної заяви у строк встановлений судом.

На виконання вимог вищезазначеної ухвали, Державне підприємство "Житомирський лікеро-горілчаний завод" надіслало до суду заяву (вх.№31345/20), в якій зазначило, що в період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України строки звернення до адміністративного суду продовжуються на строк дії такого карантину, а тому просило поновити пропущений ним строк.

Розглянувши зазначену заяву позивача, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 та п. 1 ч. 2 ст. 287 КАС України учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця, приватного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб. Позовну заяву може бути подано до суду у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інтересів.

Судом встановлено, що предметом спірних правовідносин є постанова старшого державного виконавця Корольовського відділу державної виконавчої служби у місті Житомирі Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) Петровської Яніни Владиславівни від 16.07.2020 у виконавчому провадженні №62585036 про стягнення з Державного підприємства "Житомирський лікеро-горілчаний завод" виконавчого збору в розмірі 68039,63 гривень.

При цьому, як зазначає позивач оскаржувану постанову від 16.07.2020 про стягнення з Державного підприємства "Житомирський лікеро-горілчаний завод" виконавчого збору у виконавчому провадженні №62585036, підприємство отримало 17 липня 2020 року, а тому саме з 17 липня 2020 року позивач дізнався про порушення своїх прав.

Відтак, перебіг процесуального строку на звернення з даним позовом до суду почався для позивача з 18 липня 2020 року, тобто з дня, наступного за днем, коли Державне підприємство "Житомирський лікеро-горілчаний завод" дізналося про порушення своїх прав оскаржуваною постановою.

Водночас, з вказаний адміністративний позовом до суду Державне підприємство "Житомирський лікеро-горілчаний завод" звернулось 03 серпня 2020 року.

Разом з тим, пунктом 3 "Прикінцевих положень" КАС України (в редакції Закону України № 731-IX від 18.06.2020) передбачено, що під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Розглянувши доводи позивача, зазначені в заяві про поновлення пропущеного строку на звернення з даним позовом до суду та беручи до уваги положення пункту 3 "Прикінцевих положень" КАС України (в редакції Закону України № 731-IX від 18.06.2020), суд, з метою запобігання обмеження прав позивача на доступ до правосуддя, суд вважає за необхідне поновити позивачу пропущений процесуальний строк на звернення до суду з даною позовною заявою.

Оскільки позивач усунув недоліки позовної заяви у строк встановлений судом, суд продовжує розгляд адміністративної справи у відповідності до статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України,

Керуючись статтями 171, 237, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ухвалив:

Поновити Державному підприємству "Житомирський лікеро-горілчаний завод" пропущений процесуальний строк на звернення з даним позовом до суду.

Продовжити розгляд адміністративної справи №240/12390/20 за позовом Державного підприємства "Житомирський лікеро-горілчаний завод" до Старшого державного виконавця Корольовського відділу державної виконавчої служби у місті Житомирі Центрально-Західного міжрегіонального у правління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) Петровської Яніни Владиславівни та до Корольовського відділу державної виконавчої служби у місті Житомирі Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) про визнання дій неправомірними, скасування постанови, стягнення коштів.

Призначити відкрите судове засідання у справі з викликом сторін до Житомирського окружного адміністративного суду за адресою: місто Житомир, вулиця Мала Бердичівська, 17, зал № 1 на 28 вересня 2020 року 14:30.

Про дату, час та місце розгляду справи негайно повідомити сторін та інших учасників справи в порядку, визначеному статтею 268 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена до апеляційного суду.

Суддя І.Е.Черняхович

Дата ухвалення рішення22.09.2020
Оприлюднено25.09.2020
Номер документу91715197
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій неправомірними, скасування постанови, стягнення коштів

Судовий реєстр по справі —240/12390/20

Ухвала від 06.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 22.02.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 26.01.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 12.01.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 22.12.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Рішення від 06.11.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 22.09.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 17.08.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 07.08.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні