Рішення
від 21.09.2020 по справі 362/3784/17
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/3784/17

Провадження № 2/362/301/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 вересня 2020 рокуВасильківський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого - судді Кравченко Л.М.,

за участю секретаря - Яренко Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Василькові Київської області цивільну справу за позовом Васильківської міської ради Київської області до ОСОБА_1 про визнання укладеним договору про пайову участь у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста Василькова та стягнення коштів,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , в якому просить визнати укладеним договір про пайову участь у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста Василькова, укладений між Васильківською міською радою та ОСОБА_1 , стягнувши з останнього на його користь кошти пайової участі у сумі 73963,04 грн. та витрати по сплаті судового збору.

В обґрунтування вимог позову зазначає, що відповідач у відповідності до положень Закону України Про регулювання містобудівної діяльності є замовником будівництва, який зобов`язаний взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста Василькова. Згідно декларації про готовність об`єкту до експлуатації від 20.12.2012 р. відповідачем введено в експлуатацію об`єкт будівництва - житловий будинок з терасою та господарські будівлі по АДРЕСА_1 , кошторисна вартість 1849076,00 грн., пайова участь - 73963,04 грн. Рішенням Васильківської міської ради № 08.01.-23-ІУ від 04.04.2012 р. Про затвердження порядку пайової участі замовників у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Васильків (на далі Порядок ), визначено, що розмір пайової участі у розвитку інфраструктури м.Васильків, з урахуванням інших передбачених законом відрахувань, становить 4 % загальної кошторисної вартості будівництва об`єкта (спорудження нового об`єкта будівництва, а також реконструкція, розширення, добудова, реставрація і капітальний ремонт об`єктів будівництва) - для нежитлових будівель та споруд. 21.02.2017 р. позивач надіслав на адресу відповідача лист з пропозицією виконати вимоги чинного законодавства щодо пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Василькова шляхом підписання двох екземплярів договорів та сплати кошти пайової участі у сумі 73963,04 грн. Однак, відповідач не вчинив дій передбачених чинним законодавством, проігнорував лист позивача, не підписав надіслані примірники договору та не повернув підписаний та скріплений печаткою примірник договору позивачеві, що й стало передумовою звернення до суду з даним позовом.

Рішенням Васильківського міськрайонного суду Київської області від 24.11.2017 р., залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Київської області від 06.02.2018 р., у задоволенні позову відмовлено (а.с. 43-46, 87-92).

Постановою Верховного суду від 05.09.2018 р. рішення Васильківського міськрайонного суду від 24.11.2017 р. та ухвалу Апеляційного суду Київської області від 06.02.2018 р. скасовано, справу передано на новий розгляд до Васильківського міськрайонного суду (а.с. 125-130).

Ухвалою суду від 30.10.2018 р. справу було прийнято до свого провадження та призначено розгляд справи за правилами загального позовного провадження (а.с. 136).

Ухвалою суду від 22.10.2019 р. закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до розгляду в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні (а.с. 145).

Представник позивача в судове засідання не з`явився, подавши заяву, в якій просить проводити розгляд справи без його участі, заявлені вимоги позову підтримує, щодо ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи судом повідомлений судом належним чином, про причини неявки суд не повідомив, письмових заяв та заперечень від відповідача не надходило.

Враховуючи, що сторони по справі в судове засідання не з`явились, відповідно до ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши та проаналізувавши письмові докази по справі, вважає позов таким, що не підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

В силу вимог ч.1 ст. 4 ЦПК України - кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Положеннями ч. 1 ст. 12 ЦПК України визначено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом ( ч. 1 ст. 81 ЦПК України).

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (ч. 5,6 ст. 81 ЦПК України).

Згідно вимог ч. 2. ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Положеннями п.п.5 п. а ч.1 ст.28 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні передбачено, що до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать: залучення на договірних засадах коштів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, розташованих на відповідній території, та коштів населення, а також бюджетних коштів на будівництво, розширення, ремонт і утримання на пайових засадах об`єктів соціальної і виробничої інфраструктури та на заходи щодо охорони навколишнього природного середовища.

Відповідно до положень ч.ч.1-3 ст. 40 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності (на далі Закон ) - порядок залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту встановлюють органи місцевого самоврядування відповідно до цього Закону. Замовник, який має намір щодо забудови земельної ділянки у відповідному населеному пункті, зобов`язаний взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту, крім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті. Пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту полягає у перерахуванні замовником до прийняття об`єкта будівництва в експлуатацію до відповідного місцевого бюджету коштів для створення і розвитку зазначеної інфраструктури.

Згідно із положеннями ч.ч.5, 8, 9 ст. 40 Закону, величина пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту визначається у договорі, укладеному з органом місцевого самоврядування (відповідно до встановленого органом місцевого самоврядування розміру пайової участі у розвитку інфраструктури), з урахуванням загальної кошторисної вартості будівництва об`єкта, визначеної згідно з будівельними нормами, державними стандартами і правилами.

Розмір пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту визначається протягом десяти робочих днів з дня реєстрації органом місцевого самоврядування звернення замовника про укладення договору про пайову участь та доданих до нього документів, що підтверджують вартість будівництва об`єкта, з техніко-економічними показниками.

Договір про пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту укладається не пізніше ніж через 15 робочих днів з дня реєстрації звернення замовника про його укладення, але до прийняття об`єкта будівництва в експлуатацію.

Істотними умовами договору є: розмір пайової участі; строк (графік) сплати пайової участі; відповідальність сторін.

Невід`ємною частиною договору є розрахунок величини пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Таким чином, обов`язок звернутись до органу місцевого самоврядування з заявою про укладення договору пайової участі у розвитку інфраструктури відповідного населеного пункту Законом покладено саме на замовника такого будівництва.

Тобто, замовник будівництва має звернутись до відповідного органу місцевого самоврядування зі зверненням щодо укладення договору про пайову участь до прийняття об`єкта будівництва в експлуатацію з тим, щоб уповноваженим органом було підготовлено необхідний розрахунок величини пайової участі та проект договору про пайову участь, який замовник після ознайомлення має підписати з дотриманням вимоги щодо строку - до прийняття об`єкта будівництва в експлуатацію.

Ухилення замовника від укладення договору пайової участі до прийняття об`єкту нерухомого майна до експлуатації, є порушенням зобов`язань та вимог, які прямо передбачені законом та встановленим органом місцевого самоврядування Порядком.

Відповідно до положень статті 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (п. 1 ст. 612 ЦК України).

Положеннями ст. 626 ЦК України визначено поняття договору, який є домовленістю двох або більше сторін, яка спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з положеннями ст. 638 ЦК України, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір і прийняття пропозиції другою стороною.

Як вбачається з положень ст. 640 ЦК України, договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 641 ЦК України пропозицію укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов`язаною у разі її прийняття.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 648 ЦК України, зміст договору, укладеного на підставі правового акта органу місцевого самоврядування, є обов`язковим для сторін (сторони) договору та має відповідати цьому акту.

Судом достовірно встановлено, що рішенням Васильківської міської ради № 08.01.-23-ІУ від 04.04.2012 р. Про затвердження порядку пайової участі замовників у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Васильків (на далі Порядок ), визначено, що розмір пайової участі у розвитку інфраструктури м.Васильків, з урахуванням інших передбачених законом відрахувань, становить 4 % загальної кошторисної вартості будівництва об`єкта (спорудження нового об`єкта будівництва, а також реконструкція, розширення, добудова, реставрація і капітальний ремонт об`єктів будівництва) - для нежитлових будівель та споруд (а.с. 5-8).

Вказаний порядок був прийнятий та оприлюднений Васильківською міською радою, а тому відповідно до положень ч. 1 ст. 144 Конституції України останній є нормативно-правовим актом , обов`язковим до виконання на території м. Василькова.

Відповідно до п.4.2. Порядку - пайовий внесок сплачується на підставі Договору про пайову участь у створенні інфраструктури м. Васильків, що укладається між замовником та Васильківською міською радою в особі Васильківського міського голови. Договір про пайову участь у розвитку інфраструктури м. Васильків укладається не пізніше п`ятнадцяти робочих днів з дня реєстрації звернення замовника про його укладення, але до введення в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта.

В силу вимог п. 5.2., 6.3. Порядку - у разі невиконання замовником умов Договору про пайову участь у розвитку інфраструктури м. Васильків щодо перерахування в повному обсязі коштів, Васильківська міська рада вживає всі необхідні заходи щодо примусового стягнення вказаних коштів у судовому порядку. Спори, пов`язані з пайовою участю у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Васильків, вирішуються в судовому порядку.

Відповідно до Декларації про готовність об`єкту до експлуатації від 20.12.2012 р. відповідачем введено в експлуатацію об`єкт будівництва - житловий будинок з терасою та господарські будівлі по АДРЕСА_1 , кошторисна вартість 1849076,00 грн. (а.с. 9-10).

Порядком визначено, що розрахунок величини пайової участі замовника у створені інфраструктури м. Васильків є невід`ємною частиною договору про пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Згідно розрахунку величини пайової участі у розвитку інженерно-транспорної та соціальної інфраструктури м. Васильків вбачається, що величина пайової участі замовника - ОСОБА_1 у розвитку інфраструктури м. Васильків з урахуванням інших передбачених законом відрахувань, складає 4% від 1849076,00, що становить 73963,04 грн. (а.с. 14).

Позивачем за адресою проживання відповідача було надіслано претензію від 21.02.2017 р., в якій останнього було повідомлено про його обов`язок взяти участь у створені та розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту з вимогою сплатити пайову участь в сумі 73963,04 грн., розмір якої визначено та підтверджено відповідним розрахунком, який долучався до претензії (а.с. 11).

Факт надсилання претензії разом з розрахунком підтверджується описом вкладення у цінному листі від 22.02.2017 р. (а.с. 12).

На вказаний лист ОСОБА_1 відповідь не направив. Крім того, з матеріалів справи вбачається, що відповідач не згоден укладати договір про пайову участь у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури та сплачувати кошти щодо пайової участі.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 10.03.2016 р. було зобов`язано виконавчий комітет Васильківської міської ради виконати вимогу Васильківської об`єднаної державної фінансової інспекції ДФІ в Київській області про усунення виявлених порушень законодавства від 28.04.2014 р. № 16-16/850 щодо пайової участі замовників у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту (а.с. 17).

Таким чином, відповідач ОСОБА_1 був належним чином проінформований про свій обов`язок звернення до органу місцевого самоврядування з заявою про укладення договору пайової участі у розвитку інфраструктури м. Васильків та сплату відповідних коштів.

Однак, відповідач пропозицію позивача проігнорував, договір про пайову участь не підписав, кошти пайової участі не сплатив, що свідчить про невиконання ним, як забудовником, встановленого Законом України Про регулювання містобудівної діяльності обов`язку, що порушує права та інтереси територіальної громади міста на отримання коштів пайової участі на розвиток створення і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Васильків.

Будь-яких заперечень зазначених обставин, а також доказів сплати коштів пайової участі відповідачем суду надано не було.

В зв`язку з цим, суд вважає, що обставини, на які посилається позивач при зверненні до суду з даним позовом знайшли своє підтвердження в ході судового розгляду справи, а отже позовні вимоги є такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до вимог ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України судові витрати понесені позивачем в сумі 1600,00 гривень, слід стягнути з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 610,612, 626,638,640,641, 648 ЦК, ст.ст. 2,12,13,81,82,89,141,223, 258,259,263-265,266,273, 354, 355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов Васильківської міської ради Київської області до ОСОБА_1 про визнання укладеним договору про пайову участь у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста Василькова та стягнення коштів - задовольнити.

Визнати укладеним договір про пайову участь у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Василькова між Васильківською міською радою та ОСОБА_1 наступного змісту:

Договір про пайову участь у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста Василькова

м. Васильків

Васильківська міська рада, в особі міського голови Сабадаша Володимира Івановича, який діє на підставі Закону України Про місцеве самоврядування в Україні та Закону України Про регулювання містобудівної діяльності , надалі Сторона 1 , з однієї сторони та Замовник - ОСОБА_2 , надалі Сторона 2 , з іншої сторони, які надалі іменуються Сторонами , уклали цей Договір про наступне:

1.Предмет Договору

1.1.Відповідно до даного Договору Сторона 2 здійснює пайову участь у розвитку інженерно- транспортної та соціальної інфраструктури м. Василькова шляхом перерахування коштів до міського цільового фонду створення і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста Василькова (далі - Фонд), а Сторона 1 приймає дані кошти на окремий рахунок.

2.Зобов`язання Сторін

2.1.Сторона 1 зобов`язується:

2.1.1.Виконати розрахунок розміру пайової участі, належної до оплати замовником у відповідності до ст.40 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності .

Забезпечити видачу довідки про повну сплату коштів пайової участі, перерахованої Стороною до Фонду.

2.1.2.Забезпечити можливість реалізувати проект будівництва Сторони 2 відповідно до погодженої проектно-кошторисної документації з дотриманням державних будівельних норм і правил.

2.2.Сторона 2 зобов`язується:

2.2.1. Здійснити будівництво об`єкта відповідно до погодженої проектно-кошторисної документації дотриманням державних будівельних норм і правил.

2.2.2. Сплатити кошти пайової участі до введення об`єкту в експлуатацію згідно з розрахунками величини пайової участі у розвитку інфраструктури міста до Фонду,

За Лбєкт: 73963, 04 грн., на розрахунковий рахунок р/р 31513921010006 у Васильківському УДКСУ (м. Васильків) 24170000 код ЄДРПОУ 37886067 банк ГУ ДКСУ у Київській області. МФО 821018 призначення: код платежу 24170000 Надходження коштів пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту

2.2.3. Забезпечити виконання відповідних технічних умов та зовнішнього благоустрою до введення об`єкта в експлуатацію.

2.2.4. Дотримуватися під час будівництва вимог проекту організації будівництва та Правил благоустрою і утримання території м. Василькова.

3.Права Сторін

3.1.Сторона 1 має право:

-вимагати від Сторони 2 додержання вимог чинного законодавства з питань пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту;

-здійснювати перевірки додержання Стороною 2 умов цього Договору;

-вимагати від Сторони 2 своєчасної та у повному обсязі сплати пайової участі у розвитку інфраструктури міста.

3.2.Сторона 2 має право:

-реалізувати свій проект будівництва відповідно до погодженої проектно-кошторисної документації з дотриманням державних будівельних норм і правил на території міста, відведеній для будівництва;

-вимагати від Сторони 1. виконання зобов`язань за цим Договором, а також чинного законодавства з питань пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту.

3.3.Сторони також мають інші права, визначені законодавством України.

4.Відповідальність Сторін

4.1.За невиконання або неналежне виконання Договору Сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього Договору.

4.2.За несвоєчасну або неповну сплату коштів пайової участі Сторона 2 сплачує пеню у розмірі 0,5 % облікової ставки Національного банку України від суми простроченого платежу за кожний день прострочки.

5.Інші умови

5.1.Внесення змін та/або доповнень стосовно сплата коштів пайової участі частинами або відстрочення сплати пайової участі до даного Договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою Сторін, шляхом внесення змін у вигляді додаткової угоди (договору про зміни), що буде невід`ємною частиною цього Договору. Згодою або запереченням Сторони 1 на внесення змін та/або доповнень до цього Договору на пропозицію Сторони 2 є відповідне рішення міської ради, прийняте в установленому законом порядку.

5.2.Всі суперечки між Сторонами, з яких не було досягнуто згоди, вирішуються у судовому порядку згідно з чинним законодавством.

5.3.Даний Договір не може бути розірвано в односторонньому порядку.

5.4.Договір набирає чинності з моменту підписання його Сторонами та діє до виконання зобов`язань у повному обсязі. Договір припиняється також в інших випадках, передбачених діючим законодавством.

5.5.Даний Договір складено в 2-х примірниках, які мають однакову юридичну силу, по одному для кожної Сторони.

5.6.Невід`ємною частиною договору є розрахунок величини пайової участі у розвитку інфраструктури міста (Об`єкт).

6. Юридичні адреси Сторін

Сторона 1 Сторона 2

08601, м. Васильків 08600, м. Васильків

вул. Соборна, 56 пров. Донбасівський, буд. 40-а

Васильківська міська рада Тимченко Сергій Володимирович

7. Підписи Сторін

Сторона 1 Сторона 2


Сабадаш В.І.
Тимченко С.В.

М.П.

РОЗРАХУНОК

величини пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Васильків

велийової

ЗАМОВНИК- ОСОБА_1

Відповідно п.п. 2.2. Додатку 1 до рішення 23 сесії Васильківської міської ради VI скликання від 04 квітня 2012 №08.01-23-VI Порядок залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі у розвитку інфраструктури м. Васильків розмір пайової участі у розвитку інфраструктури м. Васильків з урахуванням інших передбачених законом відрахувань, становить:

- 10 відсотків загальної кошторисної вартості будівництва об`єкта - для нежитлових будівель та споруд;

- 4 відсотки загальної кошторисної вартості будівництва об`єкта - для житлових будинків .

Відповідно до Декларації про готовність об`єкту до експлуатації, зареєстрованої Інспекцією Державного архітектурно-будівельного контролю у Київській області 20.12.2012 року за №КС018212511686, введено в експлуатацію об`єкт будівництва - житловий будинок з терасою та господарські будівлі по АДРЕСА_1 , кошторисна вартість 1849076,00 грн.

Величина пайової участі ЗАМОВНИКА у розвитку інфраструктури м. Васильків з урахуванням інших передбачених законом відрахувань, складає 4% від 73963,04 грн., що становить 73963,04 грн.

Васильківський міській голова В. І. Сабадаш.

Днем укладення договору вважати день набрання рішенням суду законної сили.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Васильківської міської ради кошти пайової участі у сумі 73963 (сімдесят три тисячі дев`ятсот шістдесят три) грн. 04 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Васильківської міської ради витрати по сплаті судового збору в сумі 1600 ( одна тисяча шістсот) грн. 00 коп.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Суддя Л.М.Кравченко

Дата ухвалення рішення21.09.2020
Оприлюднено24.09.2020
Номер документу91727098
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —362/3784/17

Рішення від 21.09.2020

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

Ухвала від 30.10.2018

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

Постанова від 05.09.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

Ухвала від 23.05.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

Ухвала від 23.04.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

Постанова від 06.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Фінагеєв В. О.

Постанова від 06.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Фінагеєв В. О.

Ухвала від 18.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Фінагеєв В. О.

Ухвала від 27.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Фінагеєв В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні