Рішення
від 15.09.2020 по справі 171/1362/20
АПОСТОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 171/1362/20

2-о/171/57/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"15" вересня 2020 р. м. Апостолове

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Хоруженко Н.В.,

за участю секретаря - Харченко О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Апостолове цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , представник заявника - ОСОБА_2 , заінтересована особа - Відділ реєстрації актів цивільного стану Апостолівського районного управління юстиції, про встановлення факту неправильності запису в актовому записі про народження та укладення шлюбу, про встановлення факту реєстрації народження, поновлення актового запису про народження,-

встановив:

10.08.2020 року представник заявника звернувся до суду із заявою про встановлення факту неправильності запису в актовому записі про народження та укладення шлюбу, про встановлення факту реєстрації народження, поновлення актового запису про народження, посилаючись на те, що заявниця ОСОБА_1 з наміром переїздити на постійне місце проживання за кордон звернулася до Апостолівського ЦНАП за оформленням дозволу для виїзду громадянина України за кордон на постійне місце проживання, у зв`язку з чим їй було надано лист з переліком документів які для цього необхідні. Серед переліку вищевказаних документів зазначене - свідоцтво про народження та свідоцтво про укладання шлюбу. Однак, вказані документи були втрачені. Заявниця в усному порядку звернулася до Відділу РАЦС Апостолівського РУЮ з проханням видати їй дублікати свідоцтва про народження та свідоцтва про шлюб, однак їй було повідомлено, що у актовому записі про її шлюб є розбіжності в написанні її дати народження, що позбавляє її права отримати вказаний дублікат. 09.07.2020 року заявницею було подано заяву до Відділу РАЦС Апостолівського РУЮ про внесення виправлень в актовий запис про укладання шлюбу та видачу нового свідоцтва у зв`язку із втратою старого. Відповідно до листа Апостолівського районного відділу ДРАЦС, щодо звернення заявниці про повторну видачу свідоцтва про шлюб та внесення відповідних змін до актового запису повідомлено, що в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб за № 1264 складеного 11.09.1958 року Новокодацьким районним у м. Дніпрі відділом ДРАЦС Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, дата народження нареченої вказано - ІНФОРМАЦІЯ_1 , тоді як, відповідно до паспорту заявниці дата народження вказана - ІНФОРМАЦІЯ_2 , виходячи з цього видати свідоцтво про шлюб не має змоги. Також у вказаному листі одночасно повідомлено, що внести зміни до актового запису про шлюб в частині виправлення дати народження заявниці не може бути прийнята Відділом до виконання так як перевіркою по довідково-пошуковим матеріалам, які зберігаються в архіві Відділу та перевіркою по Державному архіву Дніпропетровської області не виявлено актового запису про народження заявниці, що унеможливлює виправлення дати її народження в актовому записі про шлюб. На підставі зазначеного в позасудовому порядку вирішити вищевказану проблему не можливо, тому просить заяву задовольнити та встановити факт неправильності запису в актовому записі про народження та укладення шлюбу заявниці, встановити факт реєстрації народження заявниці та поновити актовий запис про народження.

Заявник та представник заявника в судове засідання не з`явилися, представник заявника надав до суду заяву про розгляд справи без його участі та без участі заявника, заяву просить задовольнити в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи - Відділ реєстрації актів цивільного стану Апостолівського районного управління юстиціїв судове засідання не з`явився, наддали до суду повідомлення, згідно якого зазначили, що відповідно до даних, які містяться в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян виявлено актовий запис про шлюб №1264 складений 11.09.1958 року Новокодацьким районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро), на гр. ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , в якому дата народження нареченої та дружини вказана - ІНФОРМАЦІЯ_1 . Перевіркою довідково-пошукових матеріалів до книг державної реєстрації актів цивільного стану про народження, які зберігаються в архіві відділу та перевіркою по Державному архіву Дніпропетровської області - не виявлено актового запису про народження №6 складеного 26.07.1936 року на ОСОБА_5 . Рішення суду про встановлення факту державної реєстрації акту цивільного стану є підставою для поновлення актового запису цивільного стану у відділі державної реєстрації за місцем його первинного складання. Тому, позовні вимоги про встановлення факту народження та поновлення актового запису про народження позивача №6 складеного 26.07.1936 року Петро-Павлівською сільською радою є тотожними. Нумерація та дата складання актових записів про поновлення актового запису про народження у відділі державної реєстрації актів цивільного стану починається з початку поточного року, отже позовна вимога про поновлення актового запису про народження позивача №6 складеного 26.07.1936 року Петро-Палівською сільською радою - є неправомірною та унеможливлює її виконання.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 28 ЦК України ім`я фізичної особи, яка є громадянином України, складається з прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України , суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до заяви заявниця стверджує, що народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , однак у свідоцтві про укладення шлюбу виявилося, що дата її народження помилково зазначена ІНФОРМАЦІЯ_4 .

З досліджених у судовому засіданні доказів вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася заявниця (дошлюбне прізвище) ОСОБА_6 , батьками якої вказані ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , про що в книзі актів громадянського стану про народження 06 серпня 1936 року зроблено відповідний запис , що підтверджується посвідкою про народження №88337 року (а.с.14).

Відповідно до паспорту серії НОМЕР_1 від 01.08.2001 року встановлено, що паспорт видано ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка народилася в с. Тарасо-Григорівка Апостолівського району Дніпропетровської області (а.с.9-11).

Зі свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 09.07.1960 року встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_6 народилася ОСОБА_9 , батьками якої вказані ОСОБА_3 та ОСОБА_1 (а.с.16).

Зі свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 25.01.1967 року встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_7 народилася ОСОБА_10 , батьками якої вказані ОСОБА_3 та ОСОБА_1 (а.с.17).

З паспорту серії НОМЕР_4 від 02.03.1979 року встановлено, що паспорт видано на ім`я ОСОБА_8 - матері заявниці (а.с.15).

Заявниця ОСОБА_1 була нагороджена медаллю за добросовісну довголітню працю, про що видано відповідне посвідчення від 30.03.1982 року (а.с.18).

З посвідчення № НОМЕР_5 від 03.06.1997 року встановлено, що заявниці ОСОБА_1 , 1936 року народження, надано статус дитини війни (а.с.19).

З посвідчення серії НОМЕР_6 від 03.06.1997 року встановлено, що прізвище, ім`я та по-батькові заявниці зазначено - ОСОБА_1 (а.с.20).

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно № 62552671 від 01.07.2016 року встановлено, що земельна ділянка за кадастровим № 1220383300:01:012:0130 площею 2,12 га, що знаходиться на території Кам`янської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області, належить на праві приватної власності ОСОБА_1 (а.с.21).

З будинкової книги для прописки (реєстрації) громадян, які проживають у будинку АДРЕСА_1 встановлено, що заявниця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована за вказаною адресою - з 24.09.1987 року (а.с.22-24).

Відповідно до технічного паспорту житловий будинок що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , належить на праві приватної власності ОСОБА_1 (а.с.25-30).

09.07.2020 року заявниця звернулася до Відділу РАЦС Апостолівського РУЮ з заявою про повторну видачу свідоцтва про укладення шлюбу, який було укладено 1958 року між нею та ОСОБА_3 та просила внести виправлення в актовий запис про укладання шлюбу, оскільки в ньому допущено помилку в написанні дати її народження, а саме вказати дату її народження ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.31).

Відповідно до листа Апостолівського районного відділу ДРАЦС Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) №817/20.1-43 від 14.07.2020 року, заявницю повідомлено, що в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб за № 1264 складеного 11.09.1958 року Новокодацьким районним у м. Дніпрі відділом ДРАЦС Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро), дата народження нареченої вказано - ІНФОРМАЦІЯ_1 , тоді як, відповідно до паспорту заявниці НОМЕР_1 виданого Апостолівським РВ УМВС України в Дніпропетровській області від 01.08.2001 року, дата народження вказана - ІНФОРМАЦІЯ_2 , виходячи з цього видати повторно свідоцтво про шлюб Відділ не має змоги. Одночасно повідомлено, що внести зміни до актового запису про шлюб в частині виправлення дати народження заявниці не може бути прийнята Відділом до виконання так як перевіркою по довідково-пошуковим матеріалами, які зберігаються в архіві Відділу та перевіркою по Державному архіву Дніпропетровської області не виявлено актового запису про народження заявниці, що унеможливлює виправлення дати її народження в актовому записі про шлюб (а.с.13).

Таким чином, судом встановлено, що у свідоцтві про шлюб заявниці, яке вона втратила, міститься неправильний запис її дати народження, а саме зазначено ІНФОРМАЦІЯ_4 тоді як вірним є ІНФОРМАЦІЯ_5 , що позбавляє її можливості повторно отримати свідоцтво про шлюб. Внести зміни до актового запису про шлюб № 1264 складеного 11.09.1958 року Новокодацьким районним у м. Дніпрі відділом ДРАЦС Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) не має можливості, оскільки перевіркою по довідково-пошуковим матеріалами, які зберігаються в архіві Апостолівського районного відділу ДРАЦС Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) та перевіркою по Державному архіву Дніпропетровської області не виявлено актового запису про народження заявниці, що унеможливлює виправлення дати її народження в актовому записі про шлюб.

З досліджених у судовому засіданні доказів вбачається, що заявниця народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , суд вважає, що помилка у написанні дати її народження у актовому записі про шлюб № 1264 складеного 11.09.1958 року Новокодацьким районним у м. Дніпрі відділом ДРАЦС Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) виникла у зв`язку з механічною помилкою, яка була допущена при заповнені даних працівниками органу ДРАЦС.

Оскільки у актовому записі про шлюб заявниці допущена помилка, її виправлення у правовстановлюючому документі є неможливим, що підтверджено висновком Апостолівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану (а.с.13), і встановлення даного факту має для заявниці юридичне значення, суд вважає за необхідне встановити факт неправильності актового запису № 1264 від 11.09.1958 року про шлюб ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , складеного Новокадацьким районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, в частині запису дати народження нареченої, де вказано, що наречена народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , у той час як вірним є - 26 липня 1936 року.

Крім того, на підставі досліджених доказів, оскільки актовий запис про народження заявниці втрачено, суд вважає за необхідне встановити факт реєстрації народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , в селі Тарасо-Григорівка Апостолівського району Дніпропетровської області.

Також, судом встановлено, що в актовому записі №6 від 26.07.1936 року міститься неправильний запис у написанні імені заявниці, а саме зазначено ОСОБА_11 , у той час як на підставі досліджених доказів встановлено, що вірним є ОСОБА_12 , тому, суд вважає за необхідне встановити факт неправильності актового запису № 6 від 26.07.1936 року про народження ОСОБА_6 , складеного Петро-Павлівською сільською радою, в частині написання імені дитини як ОСОБА_11 замість вірного ОСОБА_12 .

Щодо заяви в частині поновити актовий запис № 6 від 26.07.1936 року про народження ОСОБА_6 , складеного Петро-Павлівською сільською радою, де вказати її прізвище, ім`я та по-батькові ОСОБА_5 замість ОСОБА_6 , вказавши дату народження ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце народження - село Тарасо-Григорівка Апостолівського району Дніпропетровської області, батьками вказати: батько - ОСОБА_7 ; мати - ОСОБА_8 , суд вважає, слід відмовити, з наступних підстав.

Відповідно до п.3.17 Р. ІІ Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженими наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року №96/5, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 14.01.2011 року за №55/18793 (зі змінами), - рішення суду про встановлення факту державної реєстрації акту цивільного стану є підставою для поновлення актового запису цивільного стану у відділі державної реєстрації за місцем його первинного складання.

На підставі викладеного, позовні вимоги про встановлення факту народження та поновлення актового запису про народження заявниці №6 складеного 26.07.1936 року ОСОБА_13 сільською радою є тотожними, тому в задоволенні заяви в цій частині слід відмовити.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку про часткове задоволення заяви.

Керуючись ст. ст. 4, 12 , 13 , 259 , 263-265 , 268, 315, 319 ЦПК України , суд -

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити частково.

Встановити факт неправильності актового запису № 1264 від 11.09.1958 року про шлюб ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , складеного Новокадацьким районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, в частині запису дати народження нареченої, де вказано, що наречена народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , у той час як вірним є - 26 липня 1936 року.

Встановити факт реєстрації народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , в селі Тарасо-Григорівка Апостолівського району Дніпропетровської області, батьком якої є - ОСОБА_7 , матір`ю - ОСОБА_8 .

Встановити факт неправильності актового запису № 6 від 26.07.1936 року про народження ОСОБА_6 , складеного Петро-Павлівською сільською радою, в частині написання імені дитини.

В іншій частині заяви - відмовити.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Дніпропетровської області шляхом подачі апеляційної скарги через Апостолівський районний суд. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Відомості про сторін:

Заявник: ОСОБА_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Відділ реєстрації актів цивільного стану Апостолівського районного управління юстиції, адреса місця знаходження: Дніпропетровська область, Апостолівський район, м.Апостолове, вул.Центральна, 63.

Суддя:Н. В. Хоруженко

СудАпостолівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення15.09.2020
Оприлюднено25.09.2020
Номер документу91753652
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —171/1362/20

Ухвала від 14.04.2021

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

Рішення від 15.09.2020

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

Ухвала від 11.08.2020

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні