Ухвала
від 14.04.2021 по справі 171/1362/20
АПОСТОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 171/1362/20

2-р/171/3/21

У х в а л а

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" квітня 2021 р. м. Апостолове

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Хоруженко Н.В.,

за участю секретаря Харченко О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Новокодацького районного у місті Дніпрі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) про роз`яснення рішення Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 15.09.2020 року,-

встановив:

05.04.2021 року до суду надійшла заява Новокодацького районного у місті Дніпрі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) про роз`яснення рішення Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 15.09.2020 року, в якій просять надати роз`яснення резолютивної частини рішення Апостолівського районного суду Дніпропетровської області про встановлення факту неправильності запису в актовому записі про народження та укладення шлюбу, про встановлення факту реєстрації народження, поновлення актового запису про народження від 15.09.2020 року по справі №171/1362/20, в частині зазначення конкретних дій, які необхідно здійснити відділу з метою його виконання.

Сторони в судове засідання не з`явилися, про день, місце та час розгляду заяви повідомлені належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення заяви про роз`яснення судового рішення з огляду на наступне.

Рішенням Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 15.09.2020 року заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Відділ реєстрації актів цивільного стану Апостолівського районного управління юстиції, про встановлення факту неправильності запису в актовому записі про народження та укладення шлюбу, про встановлення факту реєстрації народження, поновлення актового запису про народженнязадоволено частково, а саме: встановлено факт неправильності актового запису № 1264 від 11.09.1958 року про шлюб ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , складеного Новокадацьким районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, в частині запису дати народження нареченої, де вказано, що наречена народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , у той час як вірним є - 26 липня 1936 року; встановлено факт реєстрації народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в селі Тарасо-Григорівка Апостолівського району Дніпропетровської області, батьком якої є - ОСОБА_5 , матір`ю - ОСОБА_6 ; встановлено факт неправильності актового запису № 6 від 26.07.1936 року про народження ОСОБА_7 , складеного Петро-Павлівською сільською радою, в частині написання імені дитини. В іншій частині заяви відмовлено .

Ухвалою Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 30.11.2020 року по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Відділ реєстрації актів цивільного стану Апостолівського районного управління юстиції, про встановлення факту неправильності запису в актовому записі про народження та укладення шлюбу, про встановлення факту реєстрації народження, поновлення актового запису про народження - виправлено описку, а саме: вважати вірним, в рішенні Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 15.09.2020 року, орган, яким складено актовий запис про шлюб №1264 від 11.09.1958 року - Новокодацьким районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) . Роз`яснено рішення Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 15.09.2020 року, а саме, що необхідно встановити: факт неправильності актового запису № 1264 від 11.09.1958 року про шлюб ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , складеного Новокодацьким районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, в частині запису дати народження нареченої, де вказано, що наречена народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , у той час як вірним є - 26 липня 1936 року та внести відповідні зміни; факт реєстрації народження дитини жіночої статі ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в селі Тарасо-Григорівка Апостолівського району Дніпропетровської області, батьком якої є - ОСОБА_5 , матір`ю - ОСОБА_6 .

Відповідно до ч.1 ст.271 ЦПК України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення.

За положеннями вказаної статті рішення суду може бути роз`яснено у разі, якщо без такого роз`яснення його важко виконати, оскільки існує значна ймовірність неправильного його виконання внаслідок неясності резолютивної частини рішення. Тобто, роз`яснення рішення суду - це засіб виправлення недоліків судового акта, який полягає в усуненні неясності судового акта і викладенні рішення суду у більш ясній і зрозумілій формі.

Так, вищевказана норма закону передбачає підстави для роз`яснення судового рішення у судовому засіданні та визначає, що таке роз`яснення, за своєю суттю, є одним із способів усунення недоліків судового рішення, але без виправлення і постановлення додаткового рішення цим же судом.

Суд звертає увагу, що роз`яснення судового рішення зумовлено його нечіткістю за змістом, коли воно є неясним та незрозумілим як для осіб, стосовно яких воно ухвалене, так і для тих, які будуть здійснювати його виконання. Тобто, це стосується випадків, коли недотримані вимоги ясності, визначеності такого рішення суду. Невизначеність судового рішення означає, що воно містить положення, що викликають суперечки щодо його розуміння під час виконання.

Відповідно до п.21 Постанови Пленуму ВСУ Про судове рішення №14 від 18.12.2009 р., питання роз`яснення рішення розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду.

Вирішуючи заяву Новокодацького районного у місті Дніпрі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) , суд не вбачає обґрунтованих підстав для роз`яснення рішення Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 15.09.2020 року у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Відділ реєстрації актів цивільного стану Апостолівського районного управління юстиції, про встановлення факту неправильності запису в актовому записі про народження та укладення шлюбу, про встановлення факту реєстрації народження, поновлення актового запису про народження , оскільки воно є повним, чітким та зрозумілим, ухваленим на підставі наявних в справі матеріалів та не потребує роз`яснення, тому суд приходить до висновку, що в задоволенні заяви про роз`яснення судового рішення слід відмовити.

Керуючись ст.ст.260, 271 ЦПК України, суд,-

постановив:

Відмовити у задоволенні заяви Новокодацького районного у місті Дніпрі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) про роз`яснення рішення Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 15.09.2020 року.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга в Дніпровський апеляційний суд через Апостолівський районний суд. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом 15-ти днів з дня її проголошення. У разі, якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом 15-ти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Н. В. Хоруженко

СудАпостолівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.04.2021
Оприлюднено16.04.2021
Номер документу96272910
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —171/1362/20

Ухвала від 14.04.2021

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

Рішення від 15.09.2020

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

Ухвала від 11.08.2020

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні